Kost och näring för dig som styrketränar

På den här sidan hittar du kost- och näringsråd anpassade för dig som styrketränar.

Under olika kategorier hittar du både längre guider och kortare inlägg. Målet: att lära dig vad du behöver veta för att bygga kroppen du vill ha.

Ta även gärna en titt på samlingssidan om fettförbränning ifall det är ditt mål!

Kost, allmänt

Kostscheman

Protein

Tips och listor på proteinrik eller näringsrik mat

Kosttillskott

15 svar på ”Kost och näring för dig som styrketränar”

 1. Hej, jag är en kille på 14 år har precis börjat styrketräna använder erat träningsprogram, för nybörjare. Jag har alltid varit smal och just nu är jag 174cm lång och väger 62kg. Jag ”bulkar” just nu och äter ca 3000 kcal 120 gram protien varje dag. Men min fråga är om jag ska äta 3000 kcal varje dag även dom dagarna jag inte tränar. Är rädd att jag kommer bli tjock om jag äter 3000 kcal 1 dag när jag inte tränar 🙁 och om jag inte bör äta så mycket vad ska jag göra då?! Tack på förhand…

  Svara
  • Hej!

   3 000 kcal om dagen låter som en bra mängd för en ung smal kille som vill bygga muskler.

   Ät gärna så mycket även på vilodagar. Dina träningspass bygger muskler dagen efter, på vilodagen, och då vill de gärna ha ett litet kaloriöverskott.

   Du blir aldrig tjock hux flux. Sådant tar lång tid. Märker du att du lägger på dig mer fett än du trivs med kan du dra ned lite då, men du behöver inte räkna kalorier från dag till dag. Du kommer inte att vakna en morgon och vara tjock.

   Svara
   • Okej tack så jättemycket men träningsprogrammet är ju 3 gånger i veckan är det bra och köra konditions pass 3x 25 min i veckan eller är det bättre för musklerna att vila och skippa konditionen om man vill bygga muskler så snabbt och så bra som möjligt??

    Svara
    • Hej Charlie!
     Alla bör konditionsträna om man kan. Om du försöker att bulka och samtidigt börjar konditionsträna så kan det vara bra att försöka vara konsekvent med all träning. Det vill säga att du tränar ungefär lika många pass varje vecka.
     Se vad som händer med din kroppsvikt om du börjar konditionsträna 3 gånger i veckan. Rör det sig upp eller ner? Om kört i några veckor och du märker att det går neråt ökar du kaloriintaget så du ligger i ett överskott igen.
     Jag personligen tyckte att konditionsträningen gjorde att jag kunde göra större volym i min styrketräning (fler reps) men det är såklart olika för alla.

     Svara
 2. Hej!
  Jag och min man ska följa kostscheman volym 2. Vi kommer laga lunch och middag ihop – men hur vet jag hur många gram jag ska ha från kastrullen ? Vi har ju olika kcal behov… Någon idé på hur vi enkelt löser detta?

  Svara
 3. Hej

  kan jag äta olivolja på riset innan jag tränar om jag vätar 2 timmar innan träning hört att fett & fibrer är dåligt innan träningen endast kolhydrater och protein är viktigt.

  Svara
  • Det är inga problem alls. Kanske om du är mitt uppe i en tiokamp på OS och måste lagra in kolhydrater i musklerna så snabbt det bara går, men inte annars.

   Svara
 4. Hejsan! Jag är en tjej som är 17 år vill få lite mer fett i kroppen! Dock vill jag ha det nyttiga fettet på rätt ställle och bygga lite mer muskler!! Kan någon tipsa ett bra kost schema för mig? Till sidan av min träning också

  Svara
 5. Hej! Jag är en 22- årig kille på 180cm och väger 72kg. Inte speciellt mycket muskler och lätt överviktig. Jag har försökt äta 2500kcal per dag och träna hårt men orkar helt enkelt inte och har inte lust att lägga på mig mer fett. Kan det funka att äta mindre per dag men öka proteinintaget markant och gå ner i fett och bygga muskler? Vet att muskeluppbyggnaden således inte blir lika effektiv.

  Svara
 6. Tränar regelbundet, ett par IW pass i veckan samt tre till fyra gympass med ca -15-30 min Cardio. Försöker promenera 10000 steg om dagen. Styrkan finns och ökar men allt är inbakat i fluff. Kilona ökar och minskar inte. Hur lyckas man med att slimma lite när man passerat 50. Försöker ligga runt 1800-2300 kcal om dagen, tacksam för råd

  Svara
 7. Jag är 18 år och tränar hockey 4-5 gånger i veckan och försöker få in lika många gympass men har svårt att äta och få i mig rätt mängd kalorier så jag undrar ifall det finns tips på vad jag kan äta för att öka mitt kalori intag. Sedan undrar jag även ifall det är dåligt att jag kör lika mycket gym som hockey ifall jag vill öka min muskelmassa?

  Svara
 8. Jag har fått ett kostschema av min dietist på 1400 kcal och äta mer protein.
  Nu undrar jag över om jag skulle ha en fuskardag i veckan? Exempelvis på lördagar.

  Svara
  • Hej! Det är inget du ”ska” ha, men många tycker det är trevligt att kunna äta någorlunda fritt en dag i veckan. Det skadar inte din diet så länge du inte äter för hela resten av veckan den dagen. 🙂 Vill du ha nytta av ”fuskdagen” i träningen är det framförallt kolhydrater du ska äta mer av på den dagen. Då lagrar du in dessa i musklerna (inget blir till kroppsfett eftersom dina depåer är rätt tomma när du går på diet och allt hamnar där) och du kan använda dem som högoktanigt bränsle i din träning de närmaste dagarna efter.

   Svara
 9. Hej!
  Jag är 73 år och har konstaterad osteoporos! Jag ska börja styrketräna och behöver nog äta lite mer och bättre. Är ca 166 ( 163) cm lång o väger ca 54 kg . Hur mkt behöver jag träna och vad ?
  Är er bok om kost något för mig ?

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.