Kost och näring för dig som styrketränar

På den här sidan hittar du kost- och näringsråd anpassade för dig som styrketränar.

Under olika kategorier hittar du både längre guider och kortare inlägg. Målet: att lära dig vad du behöver veta för att bygga kroppen du vill ha.

Ta även gärna en titt på samlingssidan om fettförbränning ifall det är ditt mål!

Kost, allmänt

Kostscheman

Protein

Tips och listor på proteinrik eller näringsrik mat

Kosttillskott

Styrkelabbets nyhetsbrev!

Vill du få våra bästa tips för hur du lyckas med din träning?

Vill du också få vår e-bok om hur du fixar din rörlighet för knäböj och marklyft – helt gratis?

Bli då prenumerant på vårt nyhetsbrev i lådan nedan! 🙂

Sveriges starkaste nyhetsbrev!

Få nya artiklar rakt ned i inkorgen, och våra bästa tips om hur du lyckas med din träning!

Över 30 000 aktiva prenumeranter!

En gång i veckan skickar vi ut nyhetsbrevet där vi samlar alla artiklar, filmer och podcastavsnitt som vi har släppt under den gångna veckan.

Handboken för effektiv viktnedgång

8 tankar på “Kost och näring för dig som styrketränar”

 1. Hej, jag är en kille på 14 år har precis börjat styrketräna använder erat träningsprogram, för nybörjare. Jag har alltid varit smal och just nu är jag 174cm lång och väger 62kg. Jag ”bulkar” just nu och äter ca 3000 kcal 120 gram protien varje dag. Men min fråga är om jag ska äta 3000 kcal varje dag även dom dagarna jag inte tränar. Är rädd att jag kommer bli tjock om jag äter 3000 kcal 1 dag när jag inte tränar 🙁 och om jag inte bör äta så mycket vad ska jag göra då?! Tack på förhand…

  Svara
  • Hej!

   3 000 kcal om dagen låter som en bra mängd för en ung smal kille som vill bygga muskler.

   Ät gärna så mycket även på vilodagar. Dina träningspass bygger muskler dagen efter, på vilodagen, och då vill de gärna ha ett litet kaloriöverskott.

   Du blir aldrig tjock hux flux. Sådant tar lång tid. Märker du att du lägger på dig mer fett än du trivs med kan du dra ned lite då, men du behöver inte räkna kalorier från dag till dag. Du kommer inte att vakna en morgon och vara tjock.

   Svara
   • Okej tack så jättemycket men träningsprogrammet är ju 3 gånger i veckan är det bra och köra konditions pass 3x 25 min i veckan eller är det bättre för musklerna att vila och skippa konditionen om man vill bygga muskler så snabbt och så bra som möjligt??

    Svara
    • Hej Charlie!
     Alla bör konditionsträna om man kan. Om du försöker att bulka och samtidigt börjar konditionsträna så kan det vara bra att försöka vara konsekvent med all träning. Det vill säga att du tränar ungefär lika många pass varje vecka.
     Se vad som händer med din kroppsvikt om du börjar konditionsträna 3 gånger i veckan. Rör det sig upp eller ner? Om kört i några veckor och du märker att det går neråt ökar du kaloriintaget så du ligger i ett överskott igen.
     Jag personligen tyckte att konditionsträningen gjorde att jag kunde göra större volym i min styrketräning (fler reps) men det är såklart olika för alla.

     Svara
 2. Hej!
  Jag och min man ska följa kostscheman volym 2. Vi kommer laga lunch och middag ihop – men hur vet jag hur många gram jag ska ha från kastrullen ? Vi har ju olika kcal behov… Någon idé på hur vi enkelt löser detta?

  Svara
 3. Hej

  kan jag äta olivolja på riset innan jag tränar om jag vätar 2 timmar innan träning hört att fett & fibrer är dåligt innan träningen endast kolhydrater och protein är viktigt.

  Svara
  • Det är inga problem alls. Kanske om du är mitt uppe i en tiokamp på OS och måste lagra in kolhydrater i musklerna så snabbt det bara går, men inte annars.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.