Välkommen till Styrkelabbet – en prisbelönt blogg om styrketräning!

Daniel och Philip Styrkelabbet

Hej – det är vi som är Daniel och Philip!

Vi vill hjälpa dig att bygga muskler och bli starkare, tappa fett och må bättre!

Vi älskar styrketräning, och vet att den blir roligare när den utövas på ett effektivt sätt. Därför ger vi dig bara information, metoder och program som har vetenskapligt stöd – omsatt i praktiken med hjälp av vår långa erfarenhet av styrketräning.

För att hjälpa dig få bättre resultat av din träning finns det redan hundratals pedagogiska (och gratis!) artiklar, guider och podcastavsnitt här på sidan. Du navigerar lättast till dem genom att använda menyn högst upp, eller ta en titt i arkivet.

Eller, varför inte hoppa direkt till en av kategorierna via länkarna här:

Vill du få ett mejl när en ny artikel publiceras? Fyll då i din bästa e-postadress i rutan här under så missar du inget!

(Då får du dessutom en gratis e-bok om rörlighet)

Sveriges starkaste nyhetsbrev!

Få nya artiklar rakt ned i inkorgen, och våra bästa tips om hur du lyckas med din träning!

Över 30 000 aktiva prenumeranter!

(Det är fullständigt gratis, och kommer alltid att vara)

Styrkelabbet.se startades 2011, och har i dagsläget 300 000 besökare per månad, och över 30 000 personer prenumererar på artiklar via e-post.

Vi har även fått ett par utmärkelser längs vägen:

Styrkelabbet …

  • belönades med Guldhjärtat 2014 i kategorin ”Årets blogg/hemsida”,
  • har rankats som en av Sveriges bästa träningsbloggar av både Muscles och Cision,
  • utsågs till årets hälsopodcast 2016 i Svenska podcastpriset.

Så här säger några läsare om Styrkelabbet:

Vad andra säger om Styrkelabbet

Styrkelabbets podcast

Styrkelabbet har även en podcast med samma namn och du hittar avsnitten här, alternativt genom att söka efter ”Styrkelabbet” i din podcast-app, på iTunes eller Spotify.

Avsnitten är ungefär 45 minuter långa och är en kombination av att informativt avhandla ett ämne per avsnitt, uppblandat med personligt snack om träning oss värdar emellan. Vi svarar även på lyssnarfrågor i avsnitten. I nuläget har podcasten 300 000 nedladdningar per månad.

Styrkelabbet Podcast

(Lika som bär? 😉 )

Styrkelabbet podcast Daniel Richter Philip Wildenstam

E-böcker

Förutom artiklar och en podcast så har vi även tre olika e-böcker:

Om Daniel Richter

Daniel Richter Styrkelabbet

Jag heter Daniel Richter, och jag startade Styrkelabbet 2011. Jag är utbildad civilingenjör (riskhantering) och bor osannolikt nog i en ort som heter Stångby.

Jag har ett mycket stort intresse för styrketräning och hälsa, och det är vad jag konstant tänker på eller läser om. Min kunskap hämtar jag genom att läsa mycket vetenskaplig litteratur på ämnet, kombinerat med ett stort praktiskt intresse då jag tävlar i styrkelyft och bänkpress sedan 2013. Jag har styrketränat från och till i ungefär tio år, även om många av dessa år var mer eller mindre bortkastade på grund av dåliga träningsupplägg och bristande kunskap.

Jag har gått ett par relevanta utbildningar på området:

  • Styrketräningsinstruktör (180 h lärarlett)
  • RKC (instruktörsutbildning i kettlebells)
  • Eleiko Strength Coach steg 1
  • Eleiko Powerlifting steg 1 & 2
  • Barn- och ungdomstränare i styrkelyft
  • Evidensbaserat styrkelyft
  • Avancerad träningsfysiologi 4,5 hp

Utöver detta sitter jag även med i Svenska Styrkelyftförbundets utbildningskommitté.

Mina personliga rekord på tävling är 190 kg i knäböj, 150 kg i bänkpress, och 240 kg i marklyft. En annan liten prestation jag är nöjd med är när jag drog 11 repetitioner på 200 kg marklyft, vilket du kan se här:

Om Philip Wildenstam

Philip Wildenstam Styrkelabbet

Trogna lyssnare av Styrkelabbet podcast känner mig som Daniels matglada motpol. Nu är jag en del av Styrkelabbet på heltid, efter 16 år som skribent i reklambranschen.

Som tonåring upptäckte jag styrketräning i samband med en satsning på amerikansk fotboll, men efter en allvarlig knäskada precis innan min 18-årsdag, lades all träning på hyllan. När jag hittade tillbaka till gymmet 11 år senare var jag en anemisk 79-kilospjäs med högt blodtryck, och det skulle dröja ytterligare två år innan jag började fokusera på baslyft med skivstång – efter att två knäoperationer tvingade mig att ta min rehabilitering på allvar.

Till Styrkelabbet tar jag med mig lika delar passion för styrka och livets goda, och jag talar gärna högt och länge om vikten av att balansera träning med andra former av njutning. Men för att alla mina mattips inte bara ska bestå av hamburgare och avsmakningsmenyer, utbildade jag mig under hösten 2017 till certifierad kostrådgivare hos Sports Club Education. Jag har även läst kursen Evidensbaserat styrkelyft, under ledning av Lars Berglund (medicine doktor i fysioterapi) och Patrik Olofsson (legitimerad sjukgymnast).

Mina personliga rekord på tävling är 255 kg i knäböj, 137,5 kg i bänkpress och 250 kg i marklyft, i viktklassen +120 kg.

Nedan är en video på min tyngsta knäböj. För fler träningsklipp (och mycket mat), följ mig på @philipwildenstam på Instagram.

Följ oss!

Följ gärna Styrkelabbet på sociala medier för att ta del av informationen och inte missa något:

… eller, om du vill få mejl om nya artiklar i inkorgen: prenumerera på nyhetsbrevet via rutan nedan.

Varmt välkommen!

Sveriges starkaste nyhetsbrev!

Få nya artiklar rakt ned i inkorgen, och våra bästa tips om hur du lyckas med din träning!

Över 30 000 aktiva prenumeranter!

MelaBlom om Styrkelabbet