Träningsprogram 4 dagar över under

Träningsprogram: Styrkelabbets över-/underkroppsprogram, 4 dagar i veckan

Det här programmet – och alla våra andra program – finns i vår app Styrkelabbet! Ladda ned den här för iOS eller här för Android?

Vad är viktigt i ett bra träningsprogram för massa och styrka?

En god grund är:

 • Övning på de rörelser du vill bli stark i
 • Träningsvolym och belastning nog för att skapa tillväxt
 • En lagom tät träningsfrekvens, så att du ofta stimulerar musklerna till ny tillväxt.

I det här inlägget ger jag ett exempel på ett träningsprogram för dig som vill träna fyra gånger i veckan, med pass som tar mellan 60-90 minuter att genomföra.

Programmet är anpassat för dig som är på medelnivå, det vill säga har en del vana av styrketräning. Du kan se träningsprogrammet som inspiration för att skapa ditt eget program, eller så följer du det rakt av. Det är givetvis upp till dig.

Träningsprogrammet är inriktat på att göra dig både större och starkare, och passar likväl för att lägga på dig muskelmassa vid ett kaloriöverskott, som för att behålla muskelmassa vid en deff. Det passar även bra för styrkelyft, särskilt om du lägger till mer bänkpress på överkroppspass nummer 2.

Förklaringar och rekommendationer för träningsprogrammet

Träningsprogrammet innehåller alltså fyra medellånga träningspass per vecka. Det är en halvkroppssplit, vilket innebär att du tränar två överkroppspass och två underkroppspass.

Träningspassen bygger nästan helt på basövningar, eller flerledsövningar, där du tränar flera muskelgrupper samtidigt. Det är väldigt effektivt både ur tidssynpunkt (jämfört med att träna ett större antal enledsövningar) och för att bli starkare och bygga muskler.

Det står med en del övningar som ”eventuella”, och de finns helt enkelt där för dig att lägga till egna övningar du gillar eller tror att du behöver. När jag själv tränar efter detta programmet så lägger jag inte till några ytterligare övningar, utan kör endast de som är ”fasta”. Övningar som har ett ”/” innebär att du väljer någon av de övningarna.

Den första övningen på varje träningspass ges särskilt fokus på att öka i styrka, och repetitionsantalet är lite lägre. Jag rekommenderar att du kör 5 set x 5 reps på samma vikt, och när du klarar den vikten så lägger du på 2,5 kg och tränar med den vikten tills du återigen klarar 5×5 med bra teknik. Börja träningsperioden på en vikt där du definitivt klarar 5×5, till exempel 75 % av ditt 1RM.

Ett alternativ, om du vill toppa styrkan för att slå ett nytt PB längre fram, är att när vikten blir tung så går du över till att träna 3-4 set x 3 reps istället. Fortsätt sedan att lägga på 2,5 kg per pass med detta set/repsantal. Vill du fortsätta hela vägen till att göra en maxning kan du avsluta med en period där du gör några tunga 2:or och minskar volymen på övriga övningar. Ta några vilodagar och testa sedan ditt max före du börjar om träningsperioden igen.

I resten av övningarna rekommenderar jag att du ökar repetitionsantalet till mellan 6-12 reps, därför att det kan vara lite mindre slitsamt för kroppen med lägre belastning, och för att det är ett repetitionsintervall där det är ganska lätt att trötta ut muskeln. Att göra tunga femmor (eller lägre) kan kräva lite mer mental ansträngning. Eftersom du bara tränar samma muskler två pass per vecka så går det bra att ta de här seten tills du inte tror att du hade klarat nästa repetition. Avgör själv om du använder samma vikt i alla set, eller om du ändrar den.

Vilan mellan seten kan du för passens första övning vid behov låta gå upp emot 4-5 minuter. För resten av övningarna kan du hålla dig till 2-3 minuter.

Vill du lägga extra fokus på momenten i styrkelyft så bör du försöka få in lite mer övning på dem. Du skulle till exempel kunna köra bänkpress före militärpress, och strunta i smalbänk/dips. I så fall kan du även variera antalet set/reps för bänkpressen under det passet, 3-5 set x 3-10 reps till exempel.

Vill du träna mage så kan du lägga in det i slutet av något pass där det passar dig (där du är minst trött, till exempel). Det skulle förslagsvis kunna vara i slutet av underkroppspassen.

Träningsprogrammet: Över- och underkropp

Siffran efter övningen anger [set] x [reps].

Överkroppspass 1

Underkroppspass 1

Överkroppspass 2

Underkroppspass 2

Eventuella ytterligare övningar

Att enbart göra de utskrivna övningarna i programmet ovan räcker väldigt bra, men om du har tid och energi över så kan du förmodligen få ytterligare lite bättre resultat av en lite större träningsvolym / lite variation. Vill du lägga till ytterligare övningar så kan du som inspiration kika bland de här nedan.

Jag rekommenderar dock att du lägger majoriteten av ditt fokus på att slå rep-PB i basövningarna, och ser de här tilläggsövningarna som grädde på moset.

Exempel på ytterligare benövningar:

Exempel på ytterligare armövningar:

Avslutningsvis

Om du vill göra några ändringar i träningsprogrammet så kan du använda det ovanstående som en mall eller inspiration. Detta program är dock ett bra recept för att växa dig större och starkare!

Så bränner du fett och bygger muskler

Daniel är styrkeinstruktör samt civilingenjör, och tränar och tävlar i styrkelyft. Daniel startade Styrkelabbet 2011, och har skrivit böckerna Så bränner du fett och bygger muskler, Styrkelabbets kostscheman samt Rumpboken.

Gillade du artikeln?

Prenumerera på nyhetsbrevet för att inte missa nästa!
(Helt gratis + Du får en e-bok!)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

428 kommentarer

 1. Emma

  Du är fantastisk! Så inspirerande! Tack Daniel!

  • Daniel Richter

   Haha, tack för de snälla orden, Emma!

 2. Johanna

  Fan vad kul! Jag ska nog köra, iaf låta mig inspireras mycket av det i upplägget. Har precis kommit tillbaka från ett ryggskott som jag fick av marklyft. Överskattade min egen styrka. Men har fått ok av sjukgymnasten att gasa på igen men att inte köra in i kaklet på ex marklyft. Kul kul!

  • Daniel Richter

   Kul, lycka till! Ryggskott är segt, det har jag själv dragit på mig ett par gånger. Det varierar nog mellan olika personer, men för min del så kan en ordentlig uppvärmning (många set på stegrande vikter, typ 10 %-steg) förhindra det. Sedan gäller (förstås!) att alltid träna med bra teknik.

   Kör hårt! 🙂

 3. Elisabeth

  Kanon…tack..!! Precis vad jag behöver. Har fastnat lite i övningarna av ’gammal vana’ o detta blir perfekt för att komma vidare igen.
  Tack än en gång för en kanonsida o alla tips, skulle inte ha börjat med styrketräning om jag inte hittat hit 🙂 Träningen har hjälp mig kanonmycket att få upp styrkan i kroppen o hjälpt mot mitt diskbråck.

  • Daniel Richter

   Vad roligt att höra, Elisabeth! Stort lycka till med fortsatta träningen, bara att nöta på. 🙂 Se till att vara riktigt noga med tekniken i alla övningar, särskilt med tanke på ditt diskbråck!

 4. Tim m

  Trevligt inlägg!
  Ska absolut testa detta program då jag längtat efter ett fyrdagarsprogram från dig!

  Kör för tillfället en 4 split som blir rätt tråkig i längden..

  Keep up the good work! 🙂

  • Daniel Richter

   Kul att höra, Tim! Låt mig veta hur programmet funkar för dig!

 5. anton

  Hej!

  Såg väldigt bra ut detta daniel och blir sugen att börja direkt då jag har letat efter vad man ska göra efter starting strength och detta verkar som något för mig! Men får bli lite senare när jag når min platå i starting strength (som för övrigt du gav mig motivation till att börja)
  Tack för en kanon sida som är otroligt motiverande!

  Undrar även lite om du finns något intresse av ett enligt mig bra excellblad till starting strength?

  • Daniel Richter

   Hej Anton! Det låter bra: Kör ”klart” starting strength, så blir nog detta en bra fortsättning senare.

   Tackar för erbjudandet, men det är inget jag behöver i nuläget!

   • anton

    okej tänkte allmänt just som att du har excell till madcow mm då tillexempel jag gärna hade haft ett från början som är väldigt enkelt för de som ska börja köra starting strength eller kanske funderar på det 🙂

    tänkte även på benpress lårcurl och benspark. detta är något jag inte har tillgång till har du något förslag på vad ja skulle kunna göra istället?

 6. Linus

  Hej,

  Tack för ÄNNU en fantastisk och inspirerande artikel. Jag tränar handboll på elitnivå 5-6 gånger i veckan men skulle vilja köra ditt program men har du några tips på hur man skulle kunna dra ner det till tre pass i veckan? 🙂

  Med vänlig hälsning,
  Linus

  • Daniel Richter

   Kul att du gillade det, Linus! Det enklaste sättet att göra om det här programmet till tre pass i veckan är att helt enkelt bara köra de fyra passen rullande.

   Det vill säga, vecka 1 kör du: Överkroppspass 1, underkroppspass 1, överkroppspass 2. Nästa vecka börjar du med underkroppspass 2, osv.

   Det kan dock bli lite väl länge mellan träningstillfällena för en muskelgrupp, så ett annat alternativ vore kanske att köra två halvkroppspass + ett helkroppspass?

  • Petsan

   Bäst för dig om du kör tre pass i veckan är antagligen Daniels ”egna” Styrkelabbets träningsprogram med varierande övningar där du tränar stora delar av kroppen varje träningspass, dvs du splittar inte i över/underkroppsövningar mellan passen utan du ”splittar” mellan olika dragövningar, pressar och lyft/knäböj. Detta borde vara mer effektivt för dig. Som handbollsspelare är det ju bra att lägga stor fokus på axlar och stabilitet i övre rygg/bål, så jag föreslår att lägga in lite frivändningar i slutet av några pass. Jag tror att ett sådant upplägg är smartare för dig som tränar mycket som det är redan. Principen illustreras nedan, men leta runt på Styrkelabbet så hittar du Daniels ”original”:

   Dag 1: Knäböj; Hantelrodd; Militärpress
   Dag 3: Marklyft; Chins; Dips
   Dag 5: Bänkpress; Raka marklyft; Frivändningar

   /P

 7. Emma

  Jag kommer deffentivt prova och köra hela ditt upplägg. Jag har velat lite på vad jag ska köra och det känns helt rätt och en kul utmaning. Tack för inspirationen!

  • Daniel Richter

   Roligt att höra, Emma! Hör gärna av dig med hur det funkar!

   • Emma

    Ja absolut. Den här gången ska jag fullfölja. Har försökt med tidigare program men haft för bråttom att se resultat. Så det här ska jag ge en ärlig chans. ????

    • Asmir

     Jag tränade i åtta månader utan att se riktiga resultat men de kommer bara långsamt smygande. Jag fortsatte då jag inte hade något bättre för mig.

 8. Lasse

  Tack för programmet! Kör sedan ett tag ett eget upplägg som liknar detta. Kul att se att jag verkar tänka rätt 🙂

  • Daniel Richter

   Ja, eller så är vi bägge ute och cyklar!

 9. Samuel

  Hej Daniel!
  Jag har sedan några månader tillbaka tränat utifrån ett egengjort program som liknar detta. Jag tänker på samma sätt som du skriber vad gäller målsättning och träningsvolym.

  Jag har ett överkroppspass och ett underkroppspass som jag kör två gånger i veckan var. De inleds med två basövningar med liknande setxreps som dina första övningar. Dessa loggas och målet är långsiktigt progression. De följs av ett antal ~5 assistansövningar som varken loggas eller följs upp.

  Ex!
  Överkroppspass:

  Basövningar:
  Bänkpress
  Chins

  Assistansövningar:(kan som sagt variera)
  Sittande rodd
  Dips
  Hantelpress
  Hantelrodd
  Någon typ av curls

  Underkroppspass:

  Basövningar:
  Marklyft
  Knäböj

  Assistansövningar:
  Utfall
  Good mornings
  Sit ups
  Benpress
  Sparkmaskin framsida/baksida

  Som sagt väldigt likt upplägget i artikeln men jag undrar vad du tycker om att jag inte kör assistanövningarna enligt schema och inte loggar progressionen? Är detta en nackdel eller räcker det att vara ”noggran” med basövningarma? Jag gillar enkelheten i att slippa ha ett anteckningsblock med mig på gymmet, kan ju hålla två övningar i huvudet. 🙂

  Tack åter igen för en bra artikel!

  Samuel

  • Daniel Richter

   Tjena Samuel!

   Jag är helt inne på din linje om att inte bokföra de övriga övningarna slaviskt. Med undantag för om man är ny till styrketräning och inte har några referensramar, då är det bra att skriva upp det mesta.

   Annars löser det sig fint ändå. Om jag vet att jag ska göra 6-10 reps hantelcurl så tar jag någon vikt som jag vet att jag ligger runt där, och sedan kör jag tills jag är trött. Det ger utrymme för lite mer spontanitet, vilket kan vara roligt. Ibland är man sugen på lite tyngre, ibland lite lättare och fler reps.

   Något som också är värt att nämna är ju att progressionen går så mycket långsammare i övningar där ”maxtaket” för vikten är mycket lägre. Det kräver därför en helt annan nivå av disciplin att bokföra och jaga varenda kilo i t ex hantelcurl. Jag säger inte att det inte vore bra att göra, utan endast att jag är för lat för det.

 10. Marcus

  Självfallet & tack Daniel för en inspirerande sida!

  Ska avsluta sista 3v av pågående schema – sen ser det upplägget gjutet ut! 🙂

  (Tacksam för evt tips på problem med ena ljumsken – hugger till på insidan vid start & stopp under löpning, smärtar när man tar ut stegen eller gör ex utfall.. läge att besöka en sjukgymnast tro?)

  • Daniel Richter

   Kul att höra, Marcus! Kom gärna tillbaka och berätta hur det funkade!

   Och japp, till sjukgymnasten med dig. Sånt diagnosticerar man inte över nätet. 🙂

 11. ulrik

  Väldigt likt det jag själv gått och filat ihop under veckan för att komma igång på allvar nu 2015. Det som skiljer är knä- och frontböj då min teknik och rörliget ännu inte fungerar till 100 % på grund av mina fötter, men det kommer.
  har även slängt in baksida axlar och shrugs enligt sjukgymnasts ordination

  • Daniel Richter

   Låter bra, Ulrik! 😉

   Se till att du får till rörligheten och tekniken före du börjar belasta rörelsen för mycket bara!

 12. Henrik Harding

  5×5 i basövningar. Fyra dagar i veckan. Mycket trevligt.
  Intressant upplägg. Bra.

  • Daniel Richter

   Dä e ba å lyft.

 13. Pauline

  Hej Daniel!
  Har inspirerats av dig ett tag nu, gillar hur noga du är med tekniken. Jag har länge delat upp min kropp i fem områden o följaktligen tränat fem dagar i veckan men nu är jag redo för att testa detta upplägg. Blir spännande att se hur jag kommer att ”gå igång” på det o hur min kropp svarar ????
  Tack för att du delar med dig!

  • Daniel Richter

   Hej Pauline! Förhoppningsvis och förmodligen kommer du att få bättre resultat av detta programmet. Att bara träna en muskel en gång i veckan som du gjort tidigare gör att det går 7 dygn före samma muskel tränas igen. Det är onödigt länge. Lycka till med detta, låt mig gärna veta hur det går!

 14. Falle

  Hej Daniel!
  För att bli starkare på bänk kan man köra dips o chins med vikt såklart, 4 ggr i veckan, tror du det skulle göra en starkare på bänk då?

  Tack!

  • Daniel Richter

   Hej Falle! För att bli starkare i bänk ska du träna bänk! Gärna flera gånger i veckan. Om du inleder bägge överkroppspassen med bänkpress, och följer programmen i övrigt, så tror jag att du kommer öka i bänkpress.

 15. Leo

  Stort tack för det ypperliga schemat! Har länge inspirerats av NFL-spelares fysträning då de, lite beroende på position, i regel strävar efter att bli både stora och starka. Efter att ha försökt luska i youtube-klipp mm med halvdan framgång kan jag säga att detta schema fångat upp precis de bitar jag själv försökt limma ihop till en helhet. Kommer att följa detta schema från och med nu, denna sida dominerar!

  Mvh,
  Leo

  • Daniel Richter

   Kul att du gillade det, Leo! 🙂

 16. thomas

  *ser bra ut! men jag har på senare år; tränat styrka sen 1977, styrkelyft, tyngdlyftning, numera bodybuilding på motionsnivå, fått lite problem med armbågar och knän, plus att jag MÅSTE ha ännu mer återhämtning mellan passen, minimum 2 dagar vila. Kanske helt enkelt är för gammal haha, så detta upplägg funkar inte för mig. snarare är 3 dagars program bättre.
  utvecklingen inom styrkesport, mest bodybuilding, har ju exploderat sen jag började treva efter hantlar och skivstänger 1977 på en dammig atletklubb. då fanns det inga kost tillskott tex, man åt yogurt med keso, drack kokta ägg i mjöl och kakao haha

 17. Elin

  Jag har ett annat system då jag ena dagen kör ben, andra rygg, tredje biceps, underarmar samt lite mage, fjärde dagen bröst, axlar och triceps. Jag tycker det funkar för mig men vad tycker experten? Finns det något rätt eller fel?

  • Daniel Richter

   Jag är ingen expert. 🙂

   Men att endast träna en muskelgrupp en gång i veckan lämnar väldigt många dagar då de inte växer. Att träna igenom hela kroppen lite oftare än så skulle sannolikt kunna ge dig bättre resultat.

 18. Christopher

  Kan man köra passen måndag-torsdag eller behövs det vila emellan passen?

  • Daniel Richter

   Du kan köra på det viset, men det skulle sannolikt vara bättre att få in lite mer vila mellan passen. I alla fall en dag i mitten.

 19. Nicke

  Hej Daniel! Har följt din sida ett tag och måste säga att den är riktigt inspirerande och välskriven. Funkar för nybörjaren och även den som tränat ett bra tag! Har tränat efter eget program ett tag nu men då jag fick mejl om detta så blir det att hoppa på det redan nästa vecka, det riktigt spännande ut! Med vänlig hälsning, Nicke

  • Daniel Richter

   Kul att höra, Nicke! Lycka till med programmet, och berätta gärna hur det funkade för dig!

 20. Jim Svensson

  Mycket bra upplägg. hade önskat att det fanns någon slags fil så man kunde skriva ut passen för oss med lite dåligt minne 🙂

  • anton

   Funderade på samma, ska kanske sätta mig under helgen och se om ja kan få ihop någon bra excellfil på detta, återkommer

   • Daniel Richter

    Allright, dela gärna länken här i kommentarsfältet, ifall fler vill ha den!

 21. Lundin

  Mycket bra program! Har själv kört ungefär så här större delen av min träningskarriär.

  Skillnaden i mitt program är lite mer volym som byggts på under åren. Tycker det fungerar lika bra trots att jag kört länge.

  • Daniel Richter

   Gött att höra, Lundin! De flesta behöver sannolikt gradvis öka träningsvolymen lite med tiden.

 22. Johanna

  Schysst! Har varit sugen på att gå från trespilt till fyra halvkropps ett tag men inte fått tummen ur att sätta ihop ett program. Ska bli jättekul att prova detta ett tag! Kommer nog variera på magfronten och ev lägga till någon magövning. Annars är det vara altenerade hantelcurls som ryker till fördel för sittande, lutade hantelcurls med hammerfattning (en favorit jag inte vill avvara) Verkar vara ett bra upplägg som inte krånglar till det i onödan. Tack igen och keep up the good work, älskar bloggen!

  • Daniel Richter

   Tack så mycket, Johanna! Låter som bra modifikationer, lycka till!

 23. Mattias

  Vettigt träningsupplägg. Men underkroppspass 2 känns tufft med både mark 5×5 och frontböj. 5×5 i mark är riktigt tufft i sig. Jag hade nog lagt en stege i marklyftet så att det bara är sista setet som är ett 80% av 1rm set

  • Daniel Richter

   Visst är det tungt, men inte heller omöjligt. Givetvis kommer inte frontböjen att utföras med optimal prestation, men det är ju kanske inget krav heller. Det fina är att man får göra precis hur man vill, och anpassa det så det passar ens egna tyckte och smak. 🙂

   • Mattias

    Jupp, håller med. Som bas är det ett toppenprogram – sedan måste man alltid tweaka lite utifrån individuella förutsättningar, mål och syfte.

 24. Edvin

  Hej! Jag har precis kommit igång med träning efter 1 års uppehåll. Jag känner att motivationen denna gång är på topp och mycket tack vare de tips och råd som jag har fått av att läsa dina artiklar. Det uppskattas enormt att du delar med dig av din kunskap!

  • Daniel Richter

   Roligt att höra, Edvin! Tack ska du ha, och kom ihåg att ta det lite lugnt i början tills du är igång ordentligt!

 25. Fia

  Ja vi ska ju till gymmet idag, så detta upplägg hänger så klart med!

  • Daniel Richter

   Kör hårt, Fia! 🙂

 26. Sofia

  Ska lätt ge programmet en chans. Det är ganska likt det jag redan följer som är tredagars. Tränar för muskelökning och viktnedgång så hoppas på bra resultat!!

  Och precis som vanligt är du en inspirationskälla!!! Tack och fortsätt med det bra jobbet.

  • Daniel Richter

   Kul, lycka till Sofia! Hoppas programmet funkar bra för dig, och tack för de snälla orden!

 27. fettfredde

  Så jäkla bra!! Så här vill jag spendera min tid på gymmet.. Tack för en grym sida

  • Daniel Richter

   Haha, vad bra! Kul att du gillade det!

 28. Thea

  Hei!
  Takk for inspirasjon og informativ lesning hos deg! Skal prøve ut dette programmet. Har kjørt bare på lyst en stund, så greit å strukturere treninga igjen. Supert! Ha en fin dag! ?

  • Daniel Richter

   Kul att du gillade det, Thea! Ha en fin dag du med!

 29. Mattias

  Ska testa detta schema! Har dock en lite fråga kör man 2 pass och vila en dag sen 2 igen ?

  • Daniel Richter

   Du kan utföra passen på vilka dagar du vill, under en 7-dagarsperiod. Men till exempel så du nämner, ja.

 30. Magnus

  Tack för en väldigt givande artikel.

  Ska följa detta. Kommer nog att köra de ~2 sista övningarna som myo-reps för att spara lite tid.

  En fråga angående progressionen i huvudövningarna. Jag är lite osäker på hur du menar att man ska lägga in de tunga tvåorna. Är det så här ungefär?

  5*5 @ 75
  5*5 @ 77.5
  5*5 @ 80
  5*5 @ 82.5
  4*5, 1*4 @ 85 (bommade sista set)
  3*3 @ 87.5
  3*3 @ 90
  3*3 @ 92.5
  3*3 @ 95
  2*3 ,1*2 @ 97.5 (bommade sista set)
  Börjar man köra progression med tvåorna här?
  1×2 @ 100
  1*2 @ 102.5
  1*2 @ 105
  1*1 @ 107.5
  Börja om på 75% av 107.5.

  • Daniel Richter

   Det är en hårsmån från att vara precis som jag menade! 🙂

   Jag menade samma typ av progression, med efterhand minskande repsantal, med ända skillnaden att du kan göra lite fler set än bara 1 när du gått över till 2:or. 🙂 Du har skrivit 1×2, men 3-4 set skulle förmodligen funka bättre i många fall.

   Bra åskådliggort!

 31. Mikael Johansson

  Detta kommer följas när jag klivit av min pågående period av RSR för marken, vilken jag också för den delen startat efter inspiration av dig här på din hemsida.
  Bra jobb och gnugg Daniel!

  //Mikael

  • Daniel Richter

   Det låter bra det, Mikael. Lycka till med resten av RSR!

 32. Jannilla

  Stort tack för detta. Var precis vad jag behövde. Blev så inspirerad att jag körde ett av underkroppspassen direkt – kändes bra. Behöver dock dra programmet till 3 dar istället för 4 för att få ihop träningen. Vill dock behålla underkroppspassen som de är. Funderade på att bryta ut övningarna i ett av överkroppspassen och lägga ut på de övriga passen så en vecka innehåller alla övningar. Vad tror du om det?

  Och igen, stort tack för bra och inspirerande blogg.

  • Daniel Richter

   Haha, jag gillar ivrigheten!

   Jag tycker det låter som ett bra sätt att lösa det på! Om du kan så är det nog en bra idé att försöka separera dagarna så att du har en vilodag mellan varje pass. Inget krav, men bättre.

 33. Danne Eriksson

  Perfekt.
  Jag har använt Styrkelabbets träningsprogram under ganska lång tid nu.
  Men imorgon ska jag prova ovanstående Överkroppspass 1 🙂

  • Daniel Richter

   Kul! Hoppas det har funkat fint för dig! Men om du kört det länge så är det nog dags att ändra på saker och ting nu. 😉

 34. Oskar Andersson

  Skulle man kunna få programmet så man kan ladda ner det? Programmet verka rätt härligt! Tränar enbart för styrka o gillade detta verkligen, spelar amerikansk fotboll o detta verka va en bra mix! 🙂

  • Daniel Richter

   Det lättaste sättet att ladda ned det är nog att kopiera texten och lägga i en wordfil, för att sedan spara den. Eller så högerklickar du bara och väljer ”skriv ut som”. Bägge borde funka!

 35. Klart att jag ska följa detta! Det är ju redan i princip såhär jag kör 😉 Stronglifts + Wendler hehe. Bra post! Bra Gainz! / Glenn – Uppsala

  • Daniel Richter

   Tjena Glenn! 😀

   Hehe, det låter bra! Kör hårt! 🙂

   • Jag har dock lite färre övningar, och några fler set på dessa. Försöker istället att variera ”assistansövningarna” med jämna mellanrum (inte för ofta), tex Frontböj Benpress, Dips lutande bänkpress, Skivstångsrodd Hantelrodd, och så vidare 🙂

    Vid stagnation i ”huvudövningarna” så kan man ta en ”deload-vecka”, eller ett ”speed-pass”, där man kör med en vikt som motsvarar ens 10 rep-max (dvs en vikt man klarar av ca 10 reps på), och så kör man kanske 7-8set 3-4reps på denna, med kort setvila (ca en minut) där man applicerar full kraft – stången skall röra sig extremt fort (med bibehållen teknik). Jämför med ”@7” i kontexten ”rate of percieved exertion (RPE)”: http://team.mmsports.se/robin/2012/03/11/9/

    För att förhindra att stagnation uppstår så lägger man in något dylikt säg var 4-6e pass sådär 🙂

    Aja, det var några av mina ”lite mer avancerade tips” 😀

 36. Erik

  Hej Daniel!

  Bra program! Jag är ett stort fan av över-/underkroppssplitt och träning fyra dagar i veckan.

  Vad tror du om att byta ut 5×5 mot 5/3/1-konceptet på ”huvudövningen” varje pass? För att få en vågformad progression istället för en linjär.

  /Erik

  • Daniel Richter

   Tjena Erik!

   Ja, det låter som en god idé. Men jag gissar att du då även planerar att göra några efterföljande set för att få lite mer volym på första övningen?

   • Anonym

    Ja det blir ju bara tre set, varav ett till fail om man kör 5/3/1, istället för fem set som i orginalprogrammet ovan. Så man skulle kunna lägga till två bonusset efteråt, exempelvis upprepa det medeltunga och sen det lätta setet så att det blir som en pyramid.

    M v h Erik

 37. Martin

  Tjena Daniel!!
  Får tacka igen för en kanonartikel:))
  Har kört starting strenght nåra månader och har gått över till styrkelabbets träningsprogram då och tycker det funkar toppen:) ökar lite varje gång.
  Men hur är detta upplägg jämfört med ditt vanliga så att säga?
  Chinsen är är grymma men känner att det inte finns en sportslig och klara 4×10. Kul ändå.
  Tacksam för svar:)
  //Martin

  • Daniel Richter

   Roligt att du gillade det, Martin! 🙂

   Om du har tiden att lägga in ett fjärde pass i veckan, som i detta programmet, så skulle jag tro att det kommer ge dig bättre resultat.

   Styrkelabbets träningsprogram är ganska minimalistiskt, och det finns nog en del att vinna i att öka träningsvolymen en smula till.

 38. Mattias

  Tjena tjena

  Inspiration till tusen Daniel!!
  Ska börja köra detta och växa
  Tack för en kanon sida

  Mvh
  Mattias

  • Daniel Richter

   Kul att du gillade det, Mattias! Väx på!

 39. staffan

  Först vill jag säga att jag älskar bloggen, dock blir jag så distraherad när nya förslag på upplägg kommer upp hela tiden. Vet att det allra bästa är att köra på ett schema en längre tid och inte byta hit och dit men samtidigt vill man köra lite nya övningar ibland bara för att testa.

  För att stilla adhd’n lite kör jag 2 helkroppspass i veckan bestående av basövningar(hade velat 3 men går ej), samt köra lite discoövningar om energin finns kvar i slutet.

  Försöker kompensera dom få passen med att köra till fail lite då och då. Får se om det fungerar.

  • Daniel Richter

   Tack ska du ha, Staffan!

   Men nya upplägg hela tiden vet jag inte om jag kan hålla med om, några månader emellan brukar det väl ändå minst vara? Oavsett vilket, bestäm dig för ett program och håll dig till det i några månader! 🙂

   Mycket fungerar, i träningsvärlden, och två helkroppspass låter som en bra grund.

 40. Anna

  Det här ser jätteroligt ut! Som de flesta andra program jag stöter på. Men jag har ett problem, har bara möjlighet att träna hemma medan sonen sover middag och har max 45 minuter på mig per pass. Att köra styrka fyra ggr/vecka kan jag nog få till, men jag har alltså inte hittat ett enda program som jag hinner med på min begränsade tid. Hur får man ut maximalt av sin styrketräning på tre-fyra korta pass per vecka? Mer än så är omöjligt att få till, och då skulle jag ändå få skippa en del av den löpning och cykling jag också tycker om att hålla på med.

 41. Johan

  Riktigt spännande!! Tänkte ändå växla program och 4 x90 min matchar mitt schema perfekt. Börjar imorgon, då jag har vilodag idag.

  • Daniel Richter

   Fint att det passade så bra, Johan! Lycka till, och berätta gärna hur det funkade för dig!

   • Johan

    Utöver detta kör jag 5km löpning två dagar i veckan. Tänkte lägga det som dag3 och dag6 med vila dag7. Äta och sova mycket såklart. Tror du det påverkar styrkeprogrammet mycket?

 42. christian

  Hej! great schema! -en aning dum fråga kanske, men när är det bäst att lägga in vilodag
  eller kan jag helt slippa, gillar inte vila, dvs kan jag köra på och starta och om efter varje varv.

  • Daniel Richter

   Hej Christian! Vilodagar kan du lägga in lite när som helst, men tex kan du träna på måndag, tisdag, torsdag och lördag.

   Det går förstås att köra detta rullande och träna varje dag, men det är inte anpassat för det, och det hade gått att göra ett bättre program med det upplägget.

 43. Anna D

  Jätteinspirerande! Har mina barn varannan vecka och hinner då oftast inte mer än 2 pass (och iofs ofta fler än 5 den andra veckan). Kan man köra 4 ena veckan och 2 andra? Eller har du andra tips?
  !!Anna

  • Daniel Richter

   Hej Anna! Visst kan du göra det, men programmet är ju inte skrivet för det intervallet… Jag skulle då i så fall kört två helkroppspass på ”barnveckorna”.

   • Anonym

    Hej!
    Startade faktiskt upp ungefär så förra veckan. Alltså med helkropp. Idag blir denna veckans 4 pass enligt ditt schema (och med skön yoga på vilodagen).
    Tänker att jag nästa vecka kör två hrlkroppspass med fokus på basövningar.
    1. Knäböj 5×5
    2. Marklyft 5×5
    3. Bänkpress 5×5
    4. Militärpress 5×5/alt nån form av rodd.
    Kan det funka tror du?

    Tack!

 44. Robin

  Tack för detta, ska köra efter ditt program med start idag. Möjligt att jag klämmer in några extra magövningar.

  Om jag kör utifrån detta programmet, har det någon negativ effekt om jag konditionstränar 2 dagar i veckan ovanpå detta?

  Vill tacka dig enormt för ditt grymma jobb med denna hemsidan, du inspirerar mig enormt att fortsätta träna. Så tusen tack!!

  • Daniel Richter

   Låter bra, Robin!

   Men ”negativ effekt” får du nog förtydliga. Negativ effekt på vad? Din hälsa blir nog bättre, men muskelutveckligen marginellt sämre, beroende på duration och intensitet av konditionsträningen.

   Tack du! 🙂

 45. Lorena

  Tänker köra men anpassa efter min kexiga kropp, så det blir inga knäböj bak utan bara tyngre frontböj och typ väldigt moderat bröstträning. Det ska bli kul att försöka bli mindre svag igen. Jag börjar idag 🙂

  • Daniel Richter

   Man får alltid anpassa efter sig själv, det är viktigt och bör göras i alla program. 🙂 Lycka till!

 46. Robert Johnsson

  Om man ser till tex överkropp 1; varför tränar man Bröst, rygg, Bröst, rygg och inte Bröst, Bröst, rygg, rygg sett till övningsföljd? Mvh ?

  • Daniel Richter

   För att möjliggöra mer vila mellan övningarna, och därigenom få till en bättre prestation. Det är dock ganska individuellt vad man föredrar där. Jag gillar detta, och tror att de flesta föredrar det, men det är fritt fram (samt uppmuntras) att skräddarsy efter dina egna preferenser!

 47. Mella

  Tack än en gång Daniel för att du kommer med ett nytt schema när jag sitter och tänker på hur jag ska göra härnäst 😉
  Sicken tajming! 🙂

  • Daniel Richter

   Jag har koll på dig.

   • Mella

    Kom på en fråga!
    Ifall jag väljer att byta ut dips (har problem med axeln, får mer problem med axeln när jag kör dips) på det sättet som du beskriver ovan och jag väljer att köra 10or på bänken på andra överkroppspasset.
    Hur skulle man göra då menar du? Jag tolkar det såhär, men det kanske är så du menar:
    10×5 bänkpress
    6×4 dips
    5×5 militärpress

    Eller skulle du föredra att börja med militärpress? Nu när jag tänker efter så kanske det är bättre… 😀
    Jag menar jag vill ju ge allt och lite till på mina 5×5 och lägger jag den som tredje övning kan det bli lite svårt 🙂

 48. Thomas

  Jag kommer absolut att köra Detta programmet och testa det under några veckor/månader för att se hur mina resultat ändras. Ska bli riktigt spännande att få känna på! Du är så himla grym! Stort tack!

  • Daniel Richter

   Vad kul, Thomas! Tack ska du ha, hoppas att programmet gagnar dig väl!

 49. Oscar

  Liknar det program jag kör idag, men tar med mig tipset om att fläta ihop ben med mark, och bröst med axlar, idag ex tränar jag enbart bröst under det passet! Har gjort så ett tag med framgång men en variation skulle vara gott tror jag 🙂

  • Daniel Richter

   Twisted minds think alike!

   Jo, jag gillar denna uppdelningen. Helt enkelt. 🙂

 50. Erik

  Alltid mycket välskrivet och strukturerat när du släpper artiklar. Härligt jobbat!
  Jag föredrar att träna kring en timme så detta program kommer jag antagligen inte följa i sin helhet utan fokuserar på basövningarna. Däremot kan man tänka sig att variera de andra övningarna för vad man hinner med på en timme.
  Hade varit väldigt intressant om du lagt upp ett program då man kombinerar konditionspass och styrkepass. Personligen brukar jag köra 2-3 styrkepass och 2 konditionspass i veckan med styrka och kondition på olika dagar. Tror styrke- och konditionsträning kompletterar varandra bra och har exempelvis aldrig sprungit så snabbt och långt som när jag nu nått nya personliga rekordnivåer på knäböj av 160 kg.

  • Daniel Richter

   Roligt att det uppskattas, Erik! Det låter som en bra lösning, det du föreslår. Du kan även kapa lite set här och där. Köra 3 set på basövningarna och 2 set på övriga övningar, och dessutom lite närmare utmattning, även om förflyttnings-/uppvärmningstiden ändå kanske tar för stor del av kakan.

   Beträffande korrelationen löpförmåga och 1RM i knäböj så lämnar jag den diskussionen därhän. 😉

   Ska hålla det i åtanke att få med bägge i ett program.

 51. Henke

  Bra upplägg! Du frågar avslutningsvis om man skulle vilja göra någon förändring i programmet. Det enda jag kommer att tänka på är att jag skulle förmodligen minska vikterna och öka repsantalet till 10-12 vid viktuppgång (bulk).
  Vid en viktnedgång (deff) skulle jag höja vikterna och minska repsen till runt 5 per set. Kanske skulle jag också begränsa mig till tre tillfällen per vecka vid viktnedgång, samt strunta i kompletterande övningar som crunches, pushdowns och hantlar.
  Men hey… thats just me… 🙂
  Strålande upplägg som grund att utgå från för att sedan snickra ihop sin egen variant.

  • Daniel Richter

   Hej Henke! 🙂

   Ja, så kan man göra. Men bulk och deff är så förlegat. 😉

   • Henke

    Men så är jag gammal som gatan också. 🙂
    Faktum är dock att jag oftast blir förbannat mycket starkare kring ätarhelger som jul, nyår och påsk. Jag tillåter mig ett KRAFTIGT kaloriöverskott på stabbig mat och godis…
    Blir jag stark? Oh ja!
    Blir jag fet? Ja. Men det är det värt. Det går snabbt att skala bort med ”Leangains”-modellen.

 52. Jonas

  Bra upplägg tycker jag, jag kör liknande idag och vad jag hittat kallas dessa program för hybrid program dvs. Styrka och hypertrofi på samma pass, är det så du har tänkt oxå? Sen är jag nyfiken på varför du inte lagt med ex sneda hantel flyes istället för sned hantel press på pass 1?

  mvh
  Jonas

  • Daniel Richter

   Kul att du gillade det, Jonas! Jo, det uttrycket har jag väl hört någon gång, och ja, det var så jag tänkte. Samt vilka typer av övningar som gör sig bra för olika repsintervall.

   Beträffande flyes vs press så är det helt enkelt för att jag tror att hantelpressen kommer vara mer gagnande överlag, trots att den är någorlunda lik bänkpressen i utförande. Dock utförs bänkpress lämpligen med lite brygga, vilket ger en nedåtriktning i bröstmusklernas arbetsriktning. Med uppåtlutande hantelpress kan man förmodligen trötta ut lite andra fibrer också. Det är dock återigen min personliga preferens.

 53. Oscar

  Spännande schema! Ska absolut testa detta, precis kommit tillbaka efter två månaders uppehåll. Tack för upplägget Daniel!

  • Daniel Richter

   Lycka till, Oscar! Se till att ta det lite lugnt de första veckorna bara, före du är tillbaka vid god förmåga!

 54. Pernilla

  Hej!
  Som alltid ser man framemot att läsa mailen från dig! Vad bra pass du knåpat ihop! Det här skall jag följa då jag just nu är inne i en period då jag vill bli starkare i stykelyften, så det här var ju perfekt tajming och få!
  Fortsätt i samma anda Daniel!!

  • Daniel Richter

   Vad glad jag blir, Pernilla! Tack!

   Lycka till med träningen! 🙂

 55. Christian Eldstaf

  Snyggt Daniel! .Har kört mitt första pass efter ca 6 veckors uppehåll. Kört idag ”Överkroppspass 1” vilket kändes väldigt bra! Tummen upp till dig!

  • Daniel Richter

   Kul att det passade! Lycka till! 🙂

  • Daniel Richter

   Kör hårt! 🙂 Kom gärna tillbaka senare och berätta hur du tycker att det funkade!

 56. Pjeter

  Hej Daniel.
  Efter att jag provat och experimenterat under flera år så för mig funkar bäst, överkropp/underkropp 4ggr/vecka.
  (Kör nästan likadan)
  MEN!
  Jag har aldrig tackat dig.
  Jag vill verkligen tacka dig för alla inlägg,
  Köpte ett par luftarskor som du tekommrndrade, är mycket nöjd.
  Uppskattar ditt intresse och engagemang .
  Fortsätt så!
  Det ända jag kan göra för dig är att rösta på dig när det behövs.
  Tack än en gång.

  • Daniel Richter

   Hej Pjeter!

   Det är lite av en fröjd att hitta vilken typ av upplägg som passar en bra. Kul att du kommit fram till nästan samma! 🙂

   Och vad roligt att höra! Jättekul att kunna hjälpa till! Roligt att lyftarskorna funkade fint också. 🙂

 57. August Gidlund

  Grymt program!! Kommer nog passa perfekt för mig som ändå tänkt köra 5×5 med tilläggsövningar. En fråga dock; tror du jag kan byta ut marklyften till benböj andra bendagen och lägga till dem 1×5 i någon annan del av programmet? För att göra det mer likt 5×5. Eller tror du att det räcker med frontböj andra dagen, vill bli starkare i böj men också mycket starkare i mark!!!

  • Daniel Richter

   Låter bra, August. Visst kan du göra på det viset. Vill du bli bättre på knäböj är det bättre att öva på knäböj framför frontböj.

 58. Paul

  Hej!
  Tackar för ännu en toppen artikel!

  Jag har ett liknande upplägg jag skapat med kunskaper jag fått av att läsa på styrkelabbet.

  Hur ser du på vilan mellan passen? Tycker du man kan köra passen fyra dagar i rad eller bör man helst ha en vilodag mellan passen?

  • Paul

   Oj..Hade visst inte uppdaterat webbläsaren :/ såg inte att det redan fanns likande fråga med svar. Upptäckte det efter att jag skrivit inlägget.

  • Daniel Richter

   Kul att du gillade den, Paul!

   Det här programmet är tänkt att spridas ut över en vecka, inte att tränas rullande. Det kan förstås gå att göra ändå, men då går det säkert att anpassa bättre.

 59. hmm

  Jag som började med sheiko för 2 veckor sedan 😛 ska jag jag fortsätta med det eller börja på det här istället? har bara som mål att öka mitt 1RM i bänkpress,knäböj,marklyft

  • Daniel Richter

   Jag kan självklart inte känna till din situation, ”hmm”. För en typisk person skulle jag dock säga att Sheiko är överlägset för att öka 1RM i de övningarna.

   • vidde

    Vad menar du med min situation? sry om jag är trög.

 60. Karlos

  Tjena Daniel! Tack för bra läsning! En fråga,jag vill gärna köra detta programmet men dock skulle det inte passa för mig o köra specifikt två underkroppspass i veckan eftersom jag tränar fotboll,måndag,tisdag,torsdag och lördag. Jag måste hinna vila bena också.Vad tycker ,hur borde jag lägga upp programmet för att den ska vara effektiv för mig? Jag tänkte att jag skulle lägga upp den så här, onsdag överkroppspass,torsdag marklyft endast (eventuellt vader) fredag överkroppspass,lördag ben(varje vecka byter jag mellan front och knäböj) kom gärna med tips,uppskattas!

  • Daniel Richter

   Hej Karlos!

   Jag tycker att det du beskriver låter som en möjlig lösning. Du får nog testa och se hur det fungerar för dig!

   • Petsan

    Men här närmar vi oss en intressant fråga: hur ”ko-handlar” man på bästa sätt när återhämtningen är begränsad? Tränar man fotboll 4 dagar/vecka blir det naturligtvis svårt att motivera sig till mer än, säg 30 reps benträning/vecka. Låt oss för sakens skull säga att vi skall disponera 30 reps knäböj under en vecka, är det smartare att pytsa ut dessa som 3×5 vid två pass eller 6×5 vid ett pass? Att träna endast 1 pass i veckan ger ju längre tid till återhämtning, men om du tränar två pass i veckan kan du naturligtvis träna med tyngre vikt eftersom du bara skall klara 3 set vid varje tillfälle. Vad behövs mest för muskeltillväxt: extra kraftigt stimuli och återhämtning eller stimuli med tätare intervaller?

    Frågan kommer ju upp mer allmänt också (åtminstone för mig som helt enkelt inte kan unna mig att pytsa ut 4×90 minuter i gymmet under en vecka). Jämför man stronglifts (eller starting strength) där man knäböjer 3 ggr/vecka och sen går över till Styrkelabbets program så får man lätt intrycket att denna övergång skall leda till sämre signaler för styrketillväxt, just vad gäller ben. (46 reps/vecka vs. Stronglifts 75 reps/vecka). Eventuellt är detta hårklyverier i praktiken, man får hitta ett program och en träningsdos man gillar och sen se om resultaten kommer, men jag skulle tycka det vore intressant att höra dig spåna lite på ämnet.

 61. mackan

  Härligt, har kört med en modifikation av ”styrkelabbet” programmet ett tag nu och ville inte tibax till tråkiga och vanliga 5 splittar osv. Det här var precis det jag letade efter, kanske byter ut lutande hantell press mot lutande flyes dock.. Eller varierar mellan dom 🙂 umderbart knåpat av dig!!!

  • Daniel Richter

   Kul att kunna bidra med lite variation. 🙂 Låter som ett vettigt byte, lycka till!

 62. Anna

  Kommer följa programmet absolut! Så kul och inspirerande. Helt sjukt att du ”ger bort” all din kunskap gratis. Har inte hittat nån sida på nätet som slår din. :))

  • Daniel Richter

   Roligt att det uppskattas, Anna! Lycka till med programmet!

 63. Evelina

  Hej Daniel!

  Först av allt, tack för en kanonblogg!!

  Jag har kört ditt träningsprogram: efter starting strength & stronglift ett bra tag nu och ökat bra i styrka och massa. I tillägg kör jag ca. två cardio-styrkepass och ett löp-pass runt milen i veckan. Känner att jag vill växa än mer i muskelmassa framöver, extra fokus på rumpa, och var inne på att testa Madcow. Läste igår om ditt nya pass på 4 dagar i veckan och nu har jag svårt att välja :-D. Vilket tror du kommer ge mig mest utifrån det mål jag har?

  Mvh
  Evelina

  • Daniel Richter

   Hej Evelina! Roligt att du gillar bloggen! Det är tyvärr väldigt svårt att svara på din fråga. Madcow kommer du ju att träna rumpan tre gånger i veckan istället för två, vilket är bra, men samtidigt gör du ju en massa annat. Sorry, det är svårt att svara på utan att göra en djupare analys…

 64. Yasmine

  Mycket intressant upplägg, och läsning! Jag var inne på att köra ”Efter Starting Strength och StrongLifts: Styrkelabbets träningsprogram” men tre dagar kändes för lite för min träningssjäl, haha! Gymmet är min fristad och inget får mig att må så bra som ett styrkepass. Jag har tränat i lite över ett år nu och gått upp ungefär 16 kilo till mina 169 cm, samt tagit mig ur anorexia (därav den stora ökningen, på kort tid)

  Tyvärr gick jag i bodybuilder-fällan och övertygades om att det mest effektiva sättet att bygga styrka och muskler var att träna enligt ett upplägg där varje muskel mosas en gång i veckan, med väldigt stor volym. 4-split, 5-split. Ett axelpass (bara axlar!) som kunde vara i upp mot en timme. Det tar lite mod att våga sig på något nytt, men tack vare läsning från styrkelabbet.se (hejja dig Daniel!) och tranastyrka.se har jag börjat fatta galoppen. Vågar man pressa sin kropp till max, och lite till, måste man våga låta den vila också!

  Jag ska helt klart försöka mig på detta, men röra om lite i det 🙂

  • Daniel Richter

   Bra tajming då. 🙂 Hoppas det här upplägget funkar bra för dig!

 65. Samuel

  Gött, blir överkroppspass 1 idag 🙂

  Tänkte köra detta upplägg

  Dag 1: Överkroppspass 1
  Dag 2: Vila
  Dag 3: Underkroppspass 1
  Dag 4: Vila
  Dag 5: överkroppspass 2
  Dag 6: Vila
  Dag 7: Underkroppspass 2

  • Daniel Richter

   Ser perfekt ut, Samuel. Kör på!

 66. Erik (Ekenn)

  Ta inte bort denna artikel. Det hör gjorde min motivation ett lyft.
  Kört på gym i snart 5 år.
  Finns på mail om du vill ha updates om resultat . Bra jobbat!!:)

  • Daniel Richter

   Lovar. Kör på! 🙂

 67. Felicia

  Grymt!! Hittar så mycket matnyttigt hos dig och nu känns det, efter en veckas influensa, perfekt att passa på att starta något nytt. Inte köra allt på vana. Tusen tack!! Keep up the good work!!????

  • Daniel Richter

   Vad roligt att höra, Felicia! Lycka till!

 68. Magnus

  Är det godkänt av dig att köra samma progressionsmetod i huvudövningarna som i assistansövningarna ifall man inte gillar raka set? (3-4×6-10) 🙂

  • Daniel Richter

   Ja, det är godkänt av mig…

 69. Cattis

  Tack för inspirationen! Ser perfekt ut. Jag ska köra 🙂 Tack!

  • Daniel Richter

   Kul! Lycka till, Cattis!

 70. christoffer

  Hej. Tror du det går bra att köra 4 dagar i rad? Eller får musklerna för lite vila? Hur skulle du säga att man ska dela upp passen?

  • Janne

   Hej C
   Kör dessa pass 4 dagar i följd sen en dag vila/kondition sen tillbaka o repetera de fyra dagarna osv osv
   Funkar kalasbra
   🙂

  • Daniel Richter

   Hej Christoffer, jag har besvarat den här frågan ett par gånger tidigare i kommentarerna, och svaret är att programmet inte är avsett för det, men att det kanske funkar bra det med. Du får känna efter och bedöma själv.

 71. Julia

  Perfekt! Dags och jobba ????

  • Julia

   Var inte meningen med ???? Sidan stödde inte smileyn bara!

 72. mats adamsson

  Kör nu ett skivstångsprogram 3 ggr vecka men när min träning med PT är över ska jag testa detta program. ser riktigt bra ut. Har redan testat en del av övningarna. Din blogg är nog den bästa vad gäller träning och det har du ju fått bevis för

  • Daniel Richter

   Tack för de fina orden, Mats, och bra att du använder dig av en PT. Hoppas programmet funkar bra för dig sen!

 73. Mattias

  Tjena!

  Har börja köra detta tränings schema, tänkte bara höra om det finns en bra övning motsvarande sne hantelpress. Min vänstra axel tar stryk,, även när jag kör kablar så känns vänstra axel,

  Mattias

  • Daniel Richter

   Bänkpress tränar ungefär samma sak som hantelpress, så behovet av övningen är inte superstort. Flyes kanske?

   • Petsan

    Flyes borde väl belasta axeln ännu mer? Du går inte lika djupt, men med ett väldigt moment just över axelleden…

 74. Elvir Spahovic

  Jag följer programmet och är inne i min andra vecka! Väldigt bra då jag vill bygga muskler samt deffa! Väldigt bra program Daniel!

  • Daniel Richter

   Kul att höra, Elvir, fast… programmet kom upp för två dygn sedan. 🙂

 75. Andrea

  Hej,
  Bra artikel som vanligt, fortsätt så! Du skrev att dessa pass tar ca 90min/pass att genomföra. Jag har endast tid att träna 60min/pass. Undrar därför vilken/vilka övningar du anser vara ”bäst” att ta bort från passet (om man nu som i mitt fall är tvungen till det)? Undrar även om du tror att resultaten kommer bli mycket sämre genom att skala ner passet från ca 90min till ca 60min?

  • Daniel Richter

   Hej Andrea! Jag har i princip skrivit passen med övningarna i en slags personlig prioriteringsordning, så börja i början, och kör så länge du hinner. 🙂 Jag tror att resultaten blir något sämre, ja.

 76. Micke

  Hej. Har läst mycket om att man ska ligga mellan 40-60 reps / muskelgrupp för att få maximal muskeltillväxt över en längre tid. Men hur kan de då vara att många profiler inom fitness och byggarsporten kör jävligt mycket mer? Beror de på att dem måste ligga på högre reps då dem har mer utvecklad muskler och annars inte bryter ner muskelfiber ?
  Annars bra och förståliga artiklar du skriver!

  • Daniel Richter

   Hej Micke!

   Många tränar förmodligen mer än de behöver, helt enkelt. Träningsvolymen som krävs för resultat ökar ju längre man tränat, men inte till enorma proportioner.

   • Petsan

    Tror även att många fitnessprofiler är lite träningsnarkomaner, samt försöker ”stila” med höga träningsdoser. Att lägga lite mer tid och energi på att faktiskt BYGGA muskler (vila) är säkert något som skulle gynna flera av dessa och även några av oss mindre namnkunniga träningsfreaks. Ett öga på vågen och ett nyp i midjan emellanåt, bara, så man inte vilar i överkant… (För min del handlar det dock inte om att skära ner på träningen, jag har långt kvar till att bli övertränad…)

 77. Jafe

  Ska man köra 4 pass i raken?

  • Daniel Richter

   Nej, dessa fyra pass under en vecka.

 78. gp

  Kan man köra sneda bänkpress, hantelpress om man ska variera eller man kan byta ut ifall man kör överkropp pass?

  • Daniel Richter

   Jag är ledsen, gp, men jag förstår inte frågan…

 79. Anneli

  Har fastnat i samma träningsprogram i 1 1/2 år vilket börjar bli tråkigt och kroppen verkar har vant sig så nu tänker jag testa detta! Verkar superbra för mig då jag vill bli starkare och inte göra massor av övningar under samma pass 🙂

  • Daniel Richter

   Låter bra, Anneli, hoppas det funkar bra för dig!

 80. Fatih

  Bra tränings schema ser bra ut ska köra den ett tag få se hur d känns skulle bli glad om du kom me lite tips om daglig kost för hårt tränande Med vänlig hälsning, fatih

 81. Johan

  Hej, Daniel!

  Likt Pjeter i inlägget ovanför så jag heller aldrig tackat dig; så jag börjar med att säga TACK för att du genom den här fantastiska sidan fått mig att börja besöka gymmet regelbundet. Det från att aldrig någonsin ha gymmat förut. Köpet av din e-bok var helt klart en avgörande faktor för det!
  Nu har jag gymmat i strax över ett år och körde från början Stronglifts 5×5 fram till slutet av sommaren. Nu under hösten har jag mest lallat runt och testat runt på fler övningar. På ett sätt kul att variera sin träning lite, men samtidigt så har jag känt att det inte varit i närheten så givande som när jag körde Stronglifts 5×5, framförallt just för att jag loggförde mina resultat och kunde se en utveckling.
  Så nu är jag jättepepp på att testa på det här programmet. Ska bli kul att veta exakt vad man ska göra innan man kommer till gymmet 🙂
  Jag har dock en fråga. Efter varje gång jag kör marklyft så blir jag väldigt öm och stel i ländryggen. Detta har gjort att jag har blivit lite mesig med vikterna och vissa gånger till och med valt bort övningen helt. Jag har filmat mig när jag lyfter och mina otränade ögon har inget att anmärka på. Jag har även haft en kompis som varit med och kollat och även han har tyckt att det sett bra ut (han är dock heller ingen expert…). Hållningen på ryggen känns och ser bra ut. Kan ju givetvis vara någon annan liten detalj som jag gör fel på.
  I fredags körde jag marklyft 5×5 på cirka 60% av mitt 1RM. Det kändes bra under själva lyftandet och även första halvan av dagen efter. Sen kommer ömheten och stelheten.
  I och med att det är ryggen så är jag lite extra nojig, men det kanske helt enkelt är så träningsvärken ska kännas efter marklyft (det här var frågan…)? Samma känsla kan jag även få när jag gör en eller ett par sämre repetitioner i knäböj, samma ställe vid ländryggen.

  Tack igen för ditt fantastiska engagemang!
  Nu ska jag iväg och köra Överkroppspass 1. 🙂

  • Daniel Richter

   Hej Johan!

   Och tack! Vad roligt att kunna bidra till att du kommit igång med styrketräning! 🙂

   Vad gäller ömheten efter marklyft är det desto svårare att svara. Jag upplever tidvis precis samma sak som du: En ömhet/stelhet som uppträder ett tag efter ett marklyftspass som trots allt var genomfört enligt konstens regler. Jag kan bara gissa vad det beror på, och det är att det är någon irritation av kanske ryggmusklerna eller någon disk. Jag upplever att problemen minskar om jag är noga med att 1) värma upp, 2) skapa ett starkt buktryck i botten, 3) verkligen vara noga med att ha ryggen i ett läge det känns bra för mig (vilket är neutralt..). Så tja, kanske har du/vi inte alltid ryggen i helt bra position i botten? Det kan vara värt att testa att försöka svanka lite lite.

   Hoppas det kan hjälpa lite!

 82. Hulk

  Tja daniel! Du äger alltid som vanligt ???? ja ser jävligt bra träningsschema o det passar mig som vill träna mer än 3 dag i veckan medan jag höll med på sl 5×5! Frågan är ger det samma resultat som styrka o muskelmassa? Har kört med sl 5×5 i halv år snart o tycker mkt om det men 3 dag i veckan är för lite för mig. Hur ska jag träna magen och underarm i koppling med de övningar ?

  • Daniel Richter

   Tjena Hulken!

   Vilket program som ger bäst resultat är väldigt svårt att svara på, och beror mycket på din unika situation. Detta är ett bra program, och kommer säkert att fungera bra för dig. Magen kan du träna till exempel genom hängande benlyft. Underarmarna tränas en del i alla dragövningar. För specifik träning kan du spana in det här inlägget: http://www.styrkelabbet.se/starkt-grepp-och-grova-underarmar/

 83. Maria

  Detta kommer jag att börja köra from imorgon. Tack för inspirationen!

 84. Andreas

  Ska testa ett upplägg med 3 dagar per vecka. Utgår från detta!
  Gillar det mesta du skriver. Ös på med mera!

  • Daniel Richter

   Roligt att höra, Andreas! Lycka till med träningen!

  • Peter

   Hej Andreas,
   Det vore väldigt kul om du ville skriva om hur du lägger upp ett 3-dagars program.

 85. Sven

  +1
  Tack!
  Bara undrar om du rekommenderar några speciella dagar i veckan.
  /Nybörjare med fantasibrist

  • Daniel Richter

   Hej Sven!

   Du kan till exempel träna passen på måndag, tisdag, torsdag, fredag.

 86. Kenneth

  Hej Daniel,jag har kört styrkelabbets program ett tag nu och tänkte pröva det här programmet nu.Lite frågor hur bör jag bäst lägga upp träningen? träna 4 dar i rad eller typ 2 dar en dags vila och sen två dar igen? Jag tänkte lägga till hammercurl gillar den övningen,då jag mest tränar hemma och inte har tillgång till maskiner kan jag inte göra triceps pushdown finns det någon annan övning du kan rekomendera istället.

  Tack för en kanonsida Daniel 🙂

  • Daniel Richter

   Hej Kenneth!

   Träna igenom alla passen under en vecka, och lägg dem på de dagar det passar dig, men till exempel måndag, tisdag, torsdag och fredag.

   Övningar du kan ersätta pushdowns med är french press med hantel, eller liggande tricepsextensioner med skivstång.

 87. Linn

  Tappade bort mig ett tag och jar i stort sett bara kört ben fyra dagar i veckan i flera månader. Tack för inspirationen! Jag kommer kopiera överkroppspassen rakt av men modifiera underkroppen litegrann. Squats, marklyft, utfall, benpress, sumoböj och ev nån rumpövning varje underkropp istället.

  • Daniel Richter

   Låter bra. Kör hårt, Linn! 🙂

 88. Bergman

  Intressant som vanligt. Dock har jag både läst och även hört av folk som tränar för att tävla i fitness/bodybuilding och styrkelyft att max en timme per träningspass. Sedan börjar testosteronproduktionen sakta ned och att produktionen av stresshormon som bromsar byggandet börjar bli lite höga och att träningen efter timmen inte ger så mycket. Dock lär det väl även bero på intensitet i träningen.

  • Daniel Richter

   Det stämmer att vissa hormoner stiger för att sedan minska efter ett tag under träningen, MEN det har ingen praktisk betydelse för dina träningsresultat. Träna så länge det krävs för att stimulera de muskler du vill träna, DET kommer få musklerna att växa. Skit i hur länge du har tränat, det påverkar inte dina träningsresultat.

 89. Theodor Jansson

  Kör detta program när jag är klar med StyrkeLabbets nybörjarprogram som jag har lagt målet till att köra 20 ggr till.
  Ser väldigt bra ut och varje gång jag läser något inlägg eller information får jag en ”nytändning” på att träna (så har jag bara tränat styrka i 3 veckor). ????

  • Daniel Richter

   Låter skitbra, Theodor, och kul att du är igång med styrketräning!

   Det låter klokt att hålla dig till det programmet ett tag till, och att hoppa på det här sedan. Lycka till!

 90. Britt-Inger

  Hej, Har börjat göra styrkeövningar men hittar ingen visning hur man gör styrks vändningar .

  • Daniel Richter

   Jag har tyvärr ingen guide för det ännu, men det finns en del utförandeguider att hitta på nätet. Annars rekommenderar jag att du anlitar en instruktör för att lära dig.

 91. Emma

  Hej Daniel och tack för en grym blogg, så inspirerande och lärorikt! Jag har börjat köra detta träningsschemat nu men mina pass tar bara ca 40-50min. Beror det på att jag ska ha längre vila mellan seten eller spelar det ingen roll så länge man kör rätt övningar , set o reps?

  • Daniel Richter

   Hej Emma! Och tack, vad roligt att höra!

   Jag tror att dina pass kommer börja ta längre tid efterhand som du kommer upp i tyngre vikter. När du behärskar tekniken vid en viss vikt: Använd mer nästa gång. Snart kommer du förmodligen att tvingas vila längre, likt setvilan jag nämner i artikeln.

 92. Petra

  Tack för din sida! Inspiration och kunskap 🙂
  Efter ett uppehåll i träningen kör jag nu på igen och satt och funderade på att köra mitt gamla pogram.. Men bestämt mig på att prova något nytt. Kommer dock byta ut frontsquat då mina handleder är kassa. Men det är ju inga problem.
  Är peppad på att köra igång och hoppas på resultat.

  • Daniel Richter

   Tack själv, Petra! Det låter bra, och det är absolut inga problem att byta ut frontböjen mot något annat. Lite lätt vanlig knäböj, till exempel. Lycka till!

 93. Mark

  hej! Går dett att köra 4 pass irad, vila en dag, sen köra på igen, kanske köra 2 pass vila en dag, fortsätta. Är vann att träna 6 dagar i veckan och älskar att träna.

  Och går det att lägga till några fler övningar per pass?
  Mvh
  Mark

  • Yoghurt

   Mark vill ha svar, yoghurt med 🙁

 94. Johan

  Nu har jag kört det 4:e passet idag på lunchen. Känns kanon! Tack Daniel för inspiration men också ett schysst program med lite nyheter mot hur jag kört tidigare. Nu tuggar jag på några månader så får vi se vart det leder.

  Jag upplevde andra underkroppspasset som tyngst, och frontböj är nog egentligen för svårt givet min rörlighet. Kör lite lättare just där och satsar på att jobba upp min rörlighet.

 95. Andreas

  Ser intressant ut, inget jag kommer att testa än för kör på madcow just nu.. Kanske i framtiden! 🙂
  Har en fråga ang. lyftarskor. Använde det för första gången i måndags och det kändes bra fram till sista setet då efter 2-3 reps jag får ont i högeknät.

  Vet du om det belastar knät mer med lyftarskor och isåfall kan man göra något åt det?(Typ stå bredare alt. smalare med benen eller är det helt enkelt den bittra sanningen att jag får böja lättare för att vänja mig vid skorna?) Har aldrig fått ont i ”vanliga skor” och anser att jag har bra teknik.
  Mvh Andreas

  • Daniel Richter

   Hej Andreas!

   Det låter klokt att köra färdigt programmet du befinner dig mitt i först.

   Trist med knät! Det flyttar ofta lite mer av belastningen till knät om du använder lyftarskor, ja. Om du byter din knäböjsposition (t ex genom att införa lyftarskor) så skulle jag råda dig att kliva ner rejält i vikterna under en period för att inte riskera skador.

 96. christoffer

  hej. kan man köra detta schema må-tors utan att det påverkar muskeluppbyggnaden? eller får man för lite vila om man kör 4 dagar i rad? mvh christoffer

  • Daniel Richter

   Ursäkta mitt sega svar, Christoffer! Men din fråga har jag dock besvarat flera gånger i kommentarerna redan… Kika lite högre upp så finner du ett utförligt svar!

 97. Ludvig Bilinski

  Hejsan.

  Kommer prova. På sista veckorna av madcow där jag fått bra gains, men duktigt sliten nu. Blir att vila en vecka till 10 dagar mellan för att få lite återhämtning.

 98. Agnes

  Hej Daniel!
  Jag är en tonårstjej som har tränat på gym i ca 1,5år nu. När jag läste om detta träningsprogram tyckte jag att det passade mig perfekt. Jag har hittills bara kört underkroppspas 2 och överkroppspass 2. Det är dock inte tillräckligt ansträngande, eller jag känner mig inte helt klar/tillräckligt ansträngd när jag kommer ut från gymmet. De båda passen tog mig ca 30min vardera att köra igenom (räknat med 10min på motionscykel för uppvärmning). Jag körde exakt enligt anvisningarna och kan inte öka vikten i övningarna om jag ska kunna utföra dem med god teknik. Förstår inte hur jag ska kunna få passet att vara en timme och fyrtio minuter? Jag försöker jobba ganska effektiv med kort vila mellan seten och de olika övningar för att hålla ansträngningsnivån uppe.
  Har du någon aning om vad jag gör för fel? Isf hur bör jag gör istället för att bli starkare och fortsätta utvecklas?

  • Anderz

   Ska testa detta, ser intressant ut!

   Snabb fråga bara, vad tror du om att köra chins på underkropps dagarna, sabbar det något om man slänger in ett par lätta set där?

   Vill inte riktigt köra dem på överkropps dagarna då det nog blir lite mycket 🙂

  • Daniel Richter

   Hej Agnes! Kul att du kommit igång med styrketräning!

   Detta är sannolikt felet du gör:

   ”Jag försöker jobba ganska effektiv med kort vila mellan seten och de olika övningar för att hålla ansträngningsnivån uppe.”

   Gör inte det. Vila ordentligt. Ca 3 minuter mellan varje set, och ta ut dig ordentligt i seten. Använd en vikt vid vilken du bara hade klarat en repetition till. Öka successivt vikterna från pass till pass, så tror jag att det kommer fungera fint för dig!

 99. Pingback: Träningsmotivationen stiger | nikolina stålhand

 100. sussie

  Hej! Japp nu tänker vi följa programmet from 1/2 🙂 Tack !!

  • Daniel Richter

   Kul! Lycka till! 🙂

 101. Adam

  Hur tänker du kring periodisering? Det kanske funkar att ’alltid’ köra 5×5 i basövningarna och sen får assistansövningarna utföra variationen?

  Skönt upplägg iaf, ska följas!

  • Daniel Richter

   Hej Adam! Det har jag beskrivit i inlägget under ”Förklaring av programmet”. Men man kan göra på flera sätt, till exempel så du säger. Det beror lite på vad målet och syftet är.

   Lycka till!

 102. Rickard

  Läste det här inlägget o tyckte det verkade suveränt. Har säkert testat 10ggr att få fram det igen men det kommer inte upp nån text förutom bilden längst upp och kommentarsfälten här nere 🙁

 103. Anderz

  Råkade visst svara istället för att göra en ny kommentar….. 🙂
  Här kommer frågan igen, ber om ursäkt för dubblett.

  ” Ska testa detta, ser intressant ut!

  Snabb fråga bara, vad tror du om att köra chins på underkropps dagarna, sabbar det något om man slänger in ett par lätta set där?

  Vill inte riktigt köra dem på överkropps dagarna då det nog blir lite mycket 🙂 ”

  • Daniel Richter

   Hej Anderz!

   Det går nog alldeles lysande. 🙂

 104. Anders

  Hej Daniel.

  Jag har tränat ett antal år och kände att jag behövde en liten nytändning och det fick jag definitivt nu när jag börjat träna enligt ditt 4 dagars program.
  Det jag smärtsamt insett när jag kollar faktorerna mellan bänk, mark och knäböj är att min benstyrka inte hänger med men det skall det nu bli ändring på 🙂

  Det jag undrar över är vad ditt eget 1RM är på dom olika övningarna och det handlar inte om att jämföra utan att mera få en hum om hur man ungefär bör ligga om man är ”i balans”. Och som sagt jag, jag är medveten om att alla människor är olika och har loika förutsättningar.

  Och……..stort tack för att glädjen av att träna åter infunnit sig.

  • Daniel Richter

   Hej Anders!

   Det du beskriver är vanligt bland personer (framförallt killar) som gymmat ett tag, men aldrig riktigt tagit sig i kragen och tränat underkroppen ordentligt. Jag var nämligen likadan själv och minns för ett gäng år sedan när 1RM i bänkpress och knäböj bägge låg kring 100 kg.

   Gällande vad som är ett lagom förhållande så är detta ett förhållande som ganska många hamnar vid, om man tränar dem likvärdigt:
   1 : 1,33 : 1,66 (bänkpress : knäböj : marklyft)

   Jag har gått från ungefär 1:1:2 till att nu vara nästan precis vid detta förhållande. 😉 Mina 1RM var i oktober 190 kg knäböj, 145 kg bänkpress och 240 kg marklyft.

   Observera att det förhållandet på inget sätt är någon slags facit, utan kanske snarare ett medelvärde för en stor mängd lyftare. Olika kroppsproportioner gör att man kommer att ha olika styrkor och svagheter i de olika lyften (t ex är långa armar dåligt i bänkpress men bra i marklyft), vilket skjuvar förhållandet.

   • Anders

    Tack för snabbt svar.

    Hur ligger du till med t.ex. Militärpress, Stångcurl och Skivstångsrodd.
    Som sagt, jag är bara nyfiken på hur styrkan är fördelad på någon som verkar ha tränat rätt och seriöst och som inte är intresserad av att överdriva sin egen styrka.

    • Daniel Richter

     De där övningarna är det sämre med, de tränar jag inte alls lika mycket. Militärpress testade jag att maxa på i höstas och klarade 85 kg, men en månads specifik träning hade nog kunnat förbättra det resultaten en hel del.

     De två andra övningarna vet jag inte alls vad ett max skulle vara. Jag brukar göra några set i slutet av passen, och då kan det bli några set med 6-12 reps på 40 kg stångcurl, och motsvarande på ca 60 kg stångrodd. Ungefär så.

 105. Lasse

  Hej!

  Jag har börjat att köra efter detta pass. Jag har en del vana av styrkträning men varit lite skadad och lat en kort tid. Så nu är jag på G men tar det lugnt. Börjar på kanske 50% av max.

  Tack för ett bra schema!

 106. conny

  Tjääna.måste bara säga att denna sidan är helt grym.har tränat till och från i 5 år.och virrat runt.och svårt att hitta hur jag ville göra.men efter 1.5års vila.drog jag i gång efter de jag har läst här.passar mej perfekt.har kört macow i nån månad funkar kanon.och vela utöka till 4 dagar.och idag vart de att jag pröva första passet. efter detta schema.och känns toppen.otroligt bra att få ha ett schema att följa.jag följer detta rakt av i nån månad. får vi se om jag lägger till nått sen.eller ändrar.
  Och allt jag lärt mej här är helt fantastisk.all heder till dej Daniel.

 107. Anonym

  Hej Daniel
  kan man köra programmet 5 eller 6 dagar/ vecka?.

  • Daniel Richter

   Hej! Ta och kika på svaren på samma fråga lite tidigare i kommentarsfältet! 🙂

 108. Linnea

  Hej! Jag har börjat köra detta programmet nu i nån vecka och det känns bra! Men jag undrar om det går lika bra att köra bänkpress samt knäböj vid en stång som sitter fast i en ställning, istället för lös stång? Tränar det ungefär lika bra? Har prövat lös stång och tycker det känns obehagligt när jag ska lägga tillbaka stången.. Jag orkar liksom inte… Ibland låser det ju sig i musklerna och man behöver snabbt sätta tillbaka stången, då e det lättare att snabbt ”kroka” på den vid ställningen..
  Är lite rädd för att skada mig, att jag tappar stången. Känns lite osäkert då jag inte e jätte stark än.
  Mvh Linnea

  • Daniel Richter

   Hej Linnea!

   Jag tycker du ska försöka lära dig att träna med fria vikter. Gärna med hjälp av en duktig instruktör eller kompis!

   För att läsa mer om varför fria vikter rockar, kika här: http://www.styrkelabbet.se/fria-vikter/

 109. gp

  Jag har börjat med knä och frontböj i förra veckan och jag måste säga att jag fick rejäl träningschock. Finns det fakta kring dessa övningar man kan läsa då man är inte van och bli bekväm av det i längre fram?

 110. Henrik

  Hej Daniel!
  Nu har du säkert slutat att svara i de här trådarna. Jag provar ändå.

  Jag har tränat till o från i 20 år. Nån gång över ett år i paus dvs e ingen seriös styrkelyftare/kroppsbyggare.

  Jag har läst mycket o kommit fram till att jag vill prova ditt överkropp/underkroppsschema. Problemet e att i min hjärna talar två saker mot varandra. I denna artikel nämner du 4-5 min vila samt 2-3 min vila. I en annan artikel ger vila 60-90 sek optimal muskelutveckling. Idag kör jag 4-5 övningar/muskelgrupp 6-12 reps. Kör idag en 5-split. Väldigt jobbigt o ofta ställer jag mig frågan om jag inte nått exakt samma resultat med ditt 2 split × 2 dagar/vecka. Målet e styrka men främst volym…tänker att med volym kommer även styrkan.

  Vad tror du?

  /Henrik

  • Daniel Richter

   Ibland hittar även en lat Daniel på en kommentar… 😉

   Svaret på din fråga är att hur du ska träna beror främst på vad ditt mål är. I övningar som du tränar för styrka bör du ha rikligt med vila mellan de tunga seten, uppemot 4-5 minuter. Går man ned mot 2-3 minuter eller ända ner till 60-90 sekunder kommer förmodligen hypertrofieffekten av de seten att vara något större, även om skillnaden förmodligen är försumbar. Jag tror det är en väldigt bra idé att inkludera både ett par ”styrkeset” och ”hypertrofiset” i sin träning, oavsett om målet primärt är styrka eller storlek.

   Och jag tror att du skulle få bättre resultat av det här programmet, än en 5-split där du bara tränar en muskelgrupp en gång per vecka. Nästan dubbelt så bra resultat, faktiskt.

   • Henrik

    Tack!
    Jag har redan börjat med programmet. Spontant började jag med samma övningar i nämnd ordning o behöll set o reps. Däremot körde jag tex med kort vila mellan set som tric pushdown, stångcurl o tex benspark o lutande hantelpress. Körde längre vila vid bänkpress, böj o mark! Känns för jävla gött! Tackar o må väl! ????

 111. Moje

  Kul med nya program när man ”kört fast”. Perfekt upplägg för tre eller fyra pass i veckan med ett över och underkroppsupplägg. ( långt ord) Tack för en bra hemsida med mycket nyttigheter även för en 54 åring.

  • Daniel Richter

   Kul att kunna hjälpa till, Moje! Välkommen till sidan! 🙂

 112. Linnea

  Hej!
  Om jag förstått det rätt i texten ovan så kan jag byta ut dips mot bänkpress på överkroppspass 2? jag är inte riktigt så stark ännu att jag klarar av att göra dips.. tycker det är svårt. Vad kan jag annars byta ut dips mot?

  Mvh
  Linnea

 113. Fredrik

  Hej, tack för ett grymt program! Väldigt sugen på att börja. När ska man lägga ut träningen? mån-tis, vila onsdag, tors-fred eller? Trevlig helg!

  • Daniel Richter

   Vassego!

   Ja, till exempel så.

 114. Emelie

  Hej Daniel,
  Jag har gått igenom träningsprogrammet denna vecka och blev jättepeppad! Jag har haft lite dålig motivation inför styrketräning den senaste tiden men nu känns det som jag fick en nystart, så tack!

  Den enda övningen jag hade lite problem med var Frontböj (grepptekniken) men det kanske känns bättre efter lite övning.

  • Daniel Richter

   Kul att höra, Emelie! 🙂

   Ja, frontböjen kräver några pass före man vänjer sig! Man brukar uppleva att belastningen på handlederna blir mindre ju närmare kroppen du får stången: Så upp ovanpå nyckelbenen så att den riktigt trycker på halsen, då ligger minsta möjliga belastning mot händerna!

   • Petsan

    …fast inte ska väl stången trycka mot halsen? Då får man väl ”gardin” som ett brev på posten?

 115. Michelle Svensson

  Hej!
  Känner att jag fastnat lite i träningen för tillfället och det händer inte så mycket varken med fysiken eller styrkan, så detta upplägg ska bli kul o testa för å se om det händer något!
  Tänkte bara hur lång tid du rekommenderar att man kör detta program? Samt brukar jag köra minst 6 pass i veckan, tror du det är bäst att på de extra passen lägga fokus på det man släpar mest med eller köra övningar som man ”saknar” från resterande dagar?

  • Daniel Richter

   Hej Michelle!

   Dina frågor är tyvärr svåra att svara på, eftersom man behöver mer information. Men det här programmet, eller liknande det, kan du träna i åratal och göra bra framsteg så länge du gör kloka variationer.

   Om du vill träna fler dagar i veckan så är det egentligen bara att göra det, men du måste ta hänsyn till din totala träningsbelastning. VAD du ska göra under dessa dagar väljer du helt enkelt från din prioriteringslista.

 116. Dennis edlund

  Hej, Daniel!

  Min första kommentar på din eminenta sida.
  Jag undrar hur du anser att det här programmet passar en relativ nybörjare?
  Jag har tränat i ungefär ett år men nästan bara med kroppsviktsövningar(och mark). I Januari i år fick jag tummen ur och skaffade ett gymkort och kör en SL liknande program med mer mark och assistans övningar utan från känsla och dagsform. Jag ökar fortfarande bra i styrka.
  Men tre dagar i veckan känns för lite och jag vill helst träna fyra. Tror du detta program lämpar sig eller ska jag bita ihop och köra slut på mina noobgains innan?

  Mvh Dennis

  • Daniel Richter

   Hej Dennis!

   Kul, välkommen! 😀

   Jag tror säkert att det kan passa bra. Det som en nybörjare kan ha extra nytta av är att öva på de lyft man prioriterar, lite oftare än så här. Men det kan allt bli bra ändå.

 117. Samuel

  Hej, hade en lite fråga gällande basövningarna,, bänkpress, knäböj, marklyft och militärpress.

  Istället för 5×5, går det köra som styrkelabbets andra program.. alltså 3-5 max sen följt av 4×10 på lägre vikt

  Mvh Samuel 🙂

  • Daniel Richter

   Hej Samuel!

   Det går att köra så. 🙂

 118. Johan Franzén

  Nu har jag kört i 3 veckor (12 pass). Känns verkligen kanon. Men jag märker att mina underarmar tar stryk. De hinner inte vila tillräckligt uppenbarligen. Har fler här känt det? Tänkte köra en del övningar med dragremmar men utan att höja vikterna någon vecka för att låta underarmarna vila.

  • Daniel Richter

   Kul att det känns bra i övrigt!

   Jag tycker dragremmar låter som en bra lösning. Du skulle också kunna testa att under några veckor ta bort någon övning, eller några set från de övningar där du upplever att underarmarna slits mycket.

   Det kan vara så att allt som behövs är några veckor för underarmarna att ”hinna ikapp” med återhämtningen, och att de sedan kommer klara träningsdosen.

 119. Desirée

  Hej!!
  Har precis börjat köra detta upplägg!! Ser och känner redan resultat och det är bara v2!! Tack Daniel! Detta kanske gör att min dröm blir sann! Att bli en stark och musklig vegan 🙂

 120. Max

  Ser bra ut! Hade bara funderingar kring vila? Eftersom man kör hela överkroppen på båda överkroppspassen så antar jag att man bör vila en dag före eller efter underkroppspasset? Eller hinner överkroppen vila tillräckligt om man endast kör underkroppspasset emellan?
  Sedan funderar jag också om det räcker med exempelvis två bröstövningar/vecka som i passet? Är själv van vid att köra fyra övningar per museklgrupp med 3 set/övning samt ca 8 reps.
  Kul att testa något nytt iallafall 🙂

  • Daniel Richter

   Hej Max!

   Eftersom du ska träna fyra pass per vecka så kommer det att bli 3 vilodagar insprängda där. Vilka dagar det blir spelar inte jättestor roll. Se tidigare kommentarer för förslag på träningsdagar!

   Om det räcker med två bröstövningar? Då är min följdfråga: Räcker för vad?

   • Martin

    Hej Daniel,

    Vet inte riktigt om jag förstår ditt svar helt här. Är det alltså ok att träna måndag:underkropp tisdag:överkropp onsdag:underkropp torsdag:vila fredag:överkropp: lör:vila sön:vila.

    Här är ju 3 vilodagar/vecka men du kör ju två underkroppspass på tre dagar och dagen mellan är överkopp, får då underkroppen tillräcklig vila?

    Jag vill egentligen träna mån-tors, är detta ett dåligt schema för mig då?

    Mvh
    Martin

 121. Cina

  Hej!
  Detta har jag börjat testa, 1:a veckan nu. Det enda jag har ändrat i träningsschemat är att jag först gör 3 set stegrande 5:or och sedan 3 set stegrande 3:or upp till max 3 RM i både mark, böj och bänk. (6 set totalt, förutom uppvärmningen) Ska bli så kul att se vilken utveckling det blir. Tänkte hålla på 6-8 veckor med detta upplägg.
  Tack för all inspiration Daniel, du är bara bäst! 🙂

  • Daniel Richter

   Det låter som mustiga pass, Cina! Blir säkert bra. 🙂

   Lycka till!

 122. Cecilia

  Tack för en grymt bra och inspirerad sida!

  Jag har hamnat i en platå men efter att läst igenom denna sida idag har jag återfått motivationen. Mitt mål med träning är att bygga muskelvolym och öka i styrka utan att lägga på fett, istället tappa fett. Och jag har läst igenom ditt ”program” för hur man behåller muskelmassa men tappat fett. Jag har även läst igenom ditt ”program” hur man kombinerar styrke och kombination. Jag undrar om jag skulle kunna lägga in någon dag högpulsträning (intervaller) i detta träningsupplägg. Sedan kräver kroppen vila för att musklerna ska kunna återhämta sig eller? Men man lägger upp programmet hur man själv vill….Man lägger in vila när man tycker att man är i behov av vila? Det beror på hur tungt man kör,,,,och jag tänkte köra precis som du rekommenderar -börja med 70% och öka sedan till 80% av maxstyrka. Återigen mitt mål att bygga volym. Men jag vill ju som sagt öka på fettförbränningen ännu mer genom intervallcardio. Och sedan har jag hört att man blir mer uthållig i sin styrketräning av högpulsträning.

 123. Senad

  En längre tid typ ett halvt år har jag tränat oplanerat o kände mig ibland vilse på träningar, jag visste helt enkelt inte vad skulle jag göra. Tack vore dina tips har jag mer disciplin o kommer att fortsätta att följa
  fyradagars programet som passar mig perfekt o nu vet jag att jag tränar effektivt o nu börjar jag se resultat snyggare kropp 🙂
  Tänkte bara stor tacka för bra tips!

 124. Hans

  Tja mannen! Simpel fråga. Kan jag köra fyra pass irad, vila en dag sedan på det igen? 2 pass sen vila känns alldeles för klent. Brukar köra 6 pass i veckan. Men vill prova ditt för att hitta motivationen igen. Mån – Tors, vila fredag, lör – tis , ons vila, Tors – sön, vila osv osv osv. Sedan slänga im någon extra vilodag ibland om kroppen behöver. Mvh

  • Daniel Richter

   Du kan göra precis som du vill.

 125. Jimmie Nordberg

  Kör ”man” alltid en övning i taget. Dvs kör klart benböj osv eller kör man det i set? Det är ju inte cirkelträning. Hur tänker du/ni?

  • Daniel Richter

   Ja, det gör du. En övning åt gången.

 126. Ingela

  Likt det jag kör idag men mer målinriktat, så det här ska testas. Lite feg i knäböj, har en höft som strular, ev bursit, så jag har inte banat in en helt trygg rörelse. Övriga övningar går finfint. Skönt med ett mer genomtänkt program att luta sig emot.

 127. Andreas

  hej ! Jag kommer testa att köra detta i samband med min rehab för hopparknä ,jag kommer att byta ut en del övningar mot rehab övningar istället , i övrigt ser och verkar detta upplägg väldigt intressant , jag återkommer med ett omdöme längre fram

 128. Marre

  Om man vill fokusera på överkroppen, kan man då komprimera de två underkroppspassen till ett i veckan och köra två överkroppspass och ett underkroppspass per vecka? Vilka övningar bör man då ha med i detta enda underkroppspass? Knäböj och marklyft såklart, men utöver det?

  Prioriteringen är ej av ”discoskäl” utan för att jag har betydligt svårare att öka i styrka och volym på överkroppen än på benen.

  • Daniel Richter

   Hej Marre!

   Ja, visst kan du göra så. Vilka övningar du väljer tycker jag är helt upp till dig. Böj och mark är som du skriver en bra start, sedan skulle jag välja de jag gillar bäst själv.

 129. henrik

  Hade gärna provat detta ..men på mitt gym finns inga benmaskiner och kan ej utföra hängande benlyft , inte tillräckligt högt..har i stort sett bara fria vikter. Finns maskin bara för last drag och rodd.
  Dips kan jag ju byta mot Bänkpress. Har du något tips man kan byta ut dom andra övningarna mot? Tänkte på benövningarna.
  Tack på förhand

 130. Per

  Ett bra program, har själv alltid varit en sån som tränar varje muskel 1 gång i veckan ( har för mig att nån ”kunnig” sa att det va det bästa) men det här funkar ju kanon!

 131. Åsa

  Har kört detta upplägg nu i några veckor och måste säga att jag ÄLSKAR det!!! Och jädrans vad det händer grejer… Dessutom är upplägget kanon för att peta in konditionsträning dagarna mellan styrkepassen. Är på spikrak väg mot mina mål! 🙂

 132. Elias

  Hej!
  Funkar detta programmet även för mig som kan klassas som nybörjare?
  Har inte gymmat jättelånge, provat detta program i 2v och tycker ändå det funkar bra?

 133. matte

  Tja daniel tack för en otroligt bra sida. Ja har kört jim wendlers program 5/3/1 i ett par år nu. Och funderar på att börja nu med ditt över o underkroppspass nu. Min fråga är kan ja köra ett underkroppspass och ett överkroppspass. Och sedan köra två 5/3/1 pass. I veckan. Anledningen är att ja funderat att köra ditt pass på helgen då ja har tid för detta. Veckorna ska ja körat två pass med 5/3/1. De är iinte lika tidtidskrävande. Ha de bra

 134. Ivan

  Hej! Skulle det här programmet passa bra till en period där man går på deff? Min idé är att köra mån/tisd + torsd/fredag, samt ändra någon assistans övning enligt personliga preferenser. Jag tänkte köra ab wheel samt hanging leg raises som övningar för magen på underkroppspassen.

 135. Cristoffer

  Jag får sån jäkla träningsvärk av underkroppsapassen att jag är fortfarande är stel och öm inför nästa underkroppspass 3 dagar senare. Detta trots 2 år med styrkelabbets andra program. Käkar och sover ordentligt också. Har du några bra tips? Går det att värma upp så pass att man klarar de tunga lyften, eller är skaderisken för stor?

  Tack för ett fantastiskt program och en fantastisk sida!

 136. Olivia

  Hej Daniel!
  Jag hittade din blogg för några månader sedan och bestämde mig då för att börja styrketräna. Jag har alltid varit väldigt liten i kroppen ”utan” muskler. Jag har kört på seriöst nu i cirka 2-2,5 månader och redan märkt otroliga resultat! Att börja styrketräna är det bästa jag gjort och för första gången i mitt liv känner jag mig stark. Jag har ökat massor i flera övningar och det är en fantastisk motivation.

  Jag är ofta inne här och kollar på dina filmer och läser dina texter och jag blir ännu mer taggad då. Dock är jag dålig på att träna är magen och jag undrar om du skulle kunna göra ett inlägg om magträning? Hur ofta man bör träna för att få en vältränad mage och tipsa om lite bra övningar? 🙂

  Tack för att du delar med dig av din kunskap, du är en stor inspiration!

 137. Ricky

  Tack för programmet!

  Eftersom jag är ny inom tyngdlyftning så har jag med hjälp av en kompis gjort om programmet då jag inte klarar av att göra allt än. Du har varit till stor hjälp i planeringen. Mitt mål är att klara utföra alla övningar inom loppet av någon månad.

 138. Daniel

  Hej Daniel!
  Schysst post, har följt dig ett tag nu med goda resultat. Jag undrar om du skulle kunna hjälpa mig att knåpa ihop ett program för oss kampsportare. Eftersom jag kör thaiboxning några gånger i veckan har jag svårt att hinna med mer än två gympass per vecka. Är två helkroppspass att föredra eller ska man dela upp det?

  Grym sida, keep it going!

 139. Johanna

  Först & främst kan jag inte mer än att instämma med föregående talare. Måste verkligen säga att du är till STOR hjälp!
  & det jag undrar är hur mycket ”sämre” bröstpressen är än bänkpressen, då jag nästan alltid tränar själv tycker jag att bänkpressen känns lite jobbig i o m att jag inte vågar pressa mig på samma sätt i den.

 140. Annika

  Hej & tack för all superinspiration! Kanon att man kan se hur man gör alla övningar och få in rätt teknik 🙂
  Jag har börjar köra programmet ovan, över/underkropp 4 dagar i veckan vilket passar mig perfekt!
  Men, enligt upplägget i tid ska det ta ca 90 min att genomföra ett pass, men för mig går det så mycket fortare.. Idag körde jag Överkroppspass 1 och var klar med alla övningar (körde exakt enligt schemat) efter ynka 30 min… Vad gör jag för fel? Vilar jag för lite mellan set/övningar?
  Tacksam för svar 🙂

 141. Thomas

  Först och främst, jättebra sida! Mycket bra läsning!
  Har kört detta program i ett antal veckor nu och tycker mig se resultat.
  En fråga jag har är: hur länge kan/ska/bör man köra samma program? Jag har hört
  att kroppen ”vänjer” sig om man kör samma övningar hela tiden. Och vad rekommenderar du att man går vidare med.

  • Daniel Richter

   Hej Thomas!

   Tack ska du ha!

   Att byta övningar tycker jag inte du ska tänka på för mycket. Det är definitivt mindre viktigt att byta övningar, än att göra BRA övningar. Jag tycker att du kan hålla grunderna desamma, men möjligen kan du ibland testa några månader av någon mindre variation, t ex byta stångplacering i knäböj, ändra greppbredd i bänken, eller marklyfta från/på någon upphöjnad. Men det är möjligt att det är helt onödigt. En bättre lösning tycker jag är att hålla sig till basövningarna och sedan variera komplementsövningarna varannan månad.

 142. Per

  En fundering bara kring ordningen av övningarna i tex överkroppspass 1.
  Först bröstövning sedan rygg följt av bröst och rygg igen.

  Är anledningen att vara mer utvilad i tex bröst innan man kör andra bröstövningen?
  Är nog vanligt bland folk att man kör 2-3 övningar för en o samma muskelgrupp innan man går på nästa.

  • Daniel Richter

   Hej Per!

   Japp, det är meningen!

 143. Tommy

  Tack för tipset det här funkar hur bra som helst.
  Ökar fort i vikter.
  En fråga: har du något tips om hur man tränar armarna på ett bra sätt både styrka och volym.

  Mvh Tommy.N

  • Daniel Richter

   Hej Tommy!

   Kul att du gillade det.

   Japp, du styrketränar armarna med 3-5 set, 2-3 gånger i veckan, och 6-12 reps. Bara att köra på. 🙂

   • Petsan

    Ha! Roligt!

    (-Hur ska jag göra för att bli bra i fotboll?
    – Träna fotboll!)

 144. Tompi112

  Är träningsprogrammet tänkt att följas uppifrån och ned? Varför har du i sådana fall lagt skivstångsrodd före uppåtlutad hantelpress (för mig borde denna övning komma efter bänk)? Det spelar kanske ingen roll vilken ordning övningar körs?

  • Daniel Richter

   Ja, det är det. Tanken var att erbjuda lite mer vila för pressmuskulaturen före den tränas igen, för en bättre träningseffekt. Nej, det spelar förmodligen extremt liten roll vilken ordning du gör dem i.

 145. Yasmine

  Hej Daniel!
  Efter att ha läst denna artikel, och kommentarerna till den, samt andra träningsinlägg av dig bestämde jag mig för att ge mig på en egen halvkroppssplit. Varje pass inleds med en ”grundövning” (mark/bänk/knäböj/militärpress) som tränas först i det låga rep-intervallet 3-5 x 5 och sedan, med en lägre vikt, 8-10 rep x 3-5 set. Antalet övningar håller sig runt 4. Två press/två drag-övningar för överkroppspassen, och större fokus på baksida ben/bål på underkroppspassen (då detta är vad jag behöver jobba på). Efter att ha tränat enligt den klassiska ”bodybuilding-fyrspliten” under större delen av min träningstid kände jag mig något skeptisk till detta upplägg. Det är ju trots allt inget som ofta presenteras i samband med stora muskler när man kollar internet/tidningar. Men herrej*vlar vilka framsteg jag gjort! Någon gång i december 2014 maxade jag bänkpressen på 40 kilo. Igår körde jag mina lätta set på den vikten och gjorde 8 repetitioner! Marklyften har ökat från 75 kilo till 95, knäböjen från 60 till 77,5 och militärpressarna från 22,5 kilo till 27,5. Jag har dessutom hållt mig frisk i flera månader, något som var omöjligt förut då jag drog på mig diverse infektioner och förkylningar minst en gång i månaden. Jag är helt säker på att det beror på att min kropp får vila mer nu när jag styrketränar bara 4 ggr/vecka istället för 5-6.

  Så tusen tack för en fantastisk blogg, den har bidragit med så mycket positivt! // Yasmine

 146. Johan Franzén

  Nu har jag kört 8 veckor, 32 pass. Kreatin under hela perioden. Är otroligt nöjd, den bästa träningsperioden i mitt liv. Känner och ser resultat. Hade några veckor med trötta underarmar men känns som dom kom ifatt mot slutet. Tack för ett grymt program!!

  Nu är det dags för en period av volyminriktad träning och mer isolationsövningar. Men jag kommer definitivt köra detta program under 8 veckor till senare i år.

 147. Betty

  Hej hrj! ????
  Jag har en liten fråga och det är vad är skillnaden på hur många repetitioner man gör? Ex. 3 set 15rep och 3sdt 5rep
  Hoppas jag skrev rätt nu för blandar alltid ihop set och rep, vet inte varför haha???? Men vad är skillnaden? Körde styrketräning för två år sen. Kom in i övningarna och fick resultat men sen kom julen hahaha Körde då mina pass uppdelat som denna och tänkte skriva ett nytt schema för nu blire träning igen och detta är perfekt! Slapp tänka ^^ du inspirerar mig väldigt mycket! Mvh Betty

 148. Larse

  Riktigt grymt program, inne på 3’e månaden, tveklöst bästa programmet för mig hittills!
  Slänger in en request när jag ändå håller på skriver, ser fram emot ett bra superset program för att bryta platåer 🙂

 149. Catrin

  Hej
  Jag kommer att mäta mina ben och mina armar nu på måndag och köra pass 1 på må em.
  Sedan följa detta i 8 v och mäta på nytt.
  Jag kör ju två bodypumppass i veckan samt ett tufft spinningpass. Mina egna klasser så svårt att undvika.
  Är det något jag skall tänka på då. Förutom kosten. Kommer jag att få samma resultat som du menar att jag skall få då jag kör uthållighetsstyrka 2 ggr samt ett tufft cardiopass per v.

  tack för jättebra tips.

  Catrin

 150. Martin

  Tjena!

  Det var en jäkla massa kommentarer nu så vet inte om du tagit upp det utanför artikeln, men jag hittade det inte isf.

  Min fråga är hur du ser på att träna enligt detta schema flera dagar i följd? Hinner t.ex. benen återhämta sig tillräckligt med bara en dag mellan underkroppspassen?Jag tränar mån-tors och har därför ingen möjlighet att lägga in en vilodag mellan passen om jag ska få in fyra stycken, vilket jag verkligen vill!

  Rekommenderar du mig att köra enligt något annat schema eller bara köra tre pass/vecka istället?

  Mvh
  Martin

 151. Jimmy

  Jag har tränat i snart 2år och känner att jag ”kört fast” lite och tänker absolut prova detta program med eventuella ändringar.

 152. Mange

  Hej Daniel och tack för all inspiration! Jag är 40+ och har tränat i olika former hela mitt liv och har tack vare dig upptäckt att det fortfarande går att utveckla sin fysik! Kör detta pass på luncherna nu och har därför kortat ner tiden per pass till ca: 50 min utan att minska på mängden. Har du några speciella tips för oss över 40? Tack igen och ha det bra.

 153. thomas

  Kört med detta pogram nu igen en tid. Men lagt till lite bänk på andra överkropps passet. Vill öka i nänk press så kör lite snabbhets bänk.

 154. Fredrik S

  Superbra schema, följt detta slaviskt nu i 3 mån ca: förutom frontböj som jag inte alls är vän med, så blir lite utfall eller lättare knäböj med fullt focus på utförandet och lite fler reps ist,, har fått en helt ny dimension i träningen, har gjort personbästa i alla övningarna ,

  tack för ett bra schema och en mycket bra hemsida

 155. Jerey

  Har nu kört det här programmet i 3 månader och märker en mycket stor skillnad mot många andra program som jag har testat. Dock har jag nu ett 5 pass i veckan med lite mer isolerings övningar. Du är grymt duktig på att kombinera pass som man kan följa och känna att man ökar/växer som bara den. Ett mega stort tack för allt du skriver och all tid du lägger ner på den här sidan.
  Med vänlig hälsning Jerry

 156. Martin

  Hej Daniel.
  Tack för en kanonsajt, fylld med
  Inspiration verkligen. Det är ju lätt att
  fastna i gamla mönster och få den där
  Platån. Men 4-dagars splitten har verk
  Ligen fått mig att utvecklas.
  Stort Tack 🙂 MvH /Martin
  Ps… Bara en fråga, Stegrande 5:or,
  Vad är det, hur fungerar dessa ?

 157. Håkan

  Hej Daniel och tack för ett fint schema och bra artikel:-)

  Jag har tränat i över 10 år och sökte ny inspiration,har testat dina schema innan och dom har alltid gett mig bra resultat men vill gärna träna 4 ggr i veckan minst så detta ser lysande ut:-)

  Ska köra igång med detta nästa vecka då jag redan inlett veckan igår med mitt nuvarande schema.

  Jag vet inte om jag missat det i texten men har läst igenom 2 ggr och kan inte se det,är iofs dyslektiker^^

  Ska man ta en dags vila efter 2 pass eller är det 4 dagar i sträck sen 3 dagars vila?

  Eller kan jag köra så här?
  Mån-pass1
  Tis-pass2
  ons-vila
  Tors-pass3
  fre-pass4
  lör-vila
  sön-vila

  Tack för en mycket detaljerad och lätt förstålig sida:-)

  Mvh
  H

 158. Emil

  Hejsan! Undrade bara om det går att köra alla passen 4 dagar i rad

  Mvh Emil

 159. Emil

  Tjena, undrar bara om man kan strunta i vilodagen vissa veckor, så att man köra 4dagar i rad ????

 160. Gabriella

  Har träna efter 3-split i 2 år men nu ska jag testa det här schemat. Kommer bli spännande att se hur kroppen reagerar 🙂 har aldrig förståt mig på att blanda muskelgrupperna. Därför ska det här bli spännande. Kör 10veckors test 🙂 tack för en grym sida!

 161. Daniel

  Behövde lite nytändning när det gäller träningen. Hittade detta programmet o tyckte att det verkar bra. Blir till att testa. 🙂

 162. Emil

  Får tacka för ett fint program som jag kört slaviskt efter. Hade inte satt min fot på ett gym för ca 3-4 månader sen. Mycket filmning av teknik så sitter övningarna där nu. Vägde 63 kilo vid start och är nu uppe på 70 strecket. Mycket slit men det är det värt.
  Tack än en gång!

 163. Jenny

  Hej!

  Tack för grym inspiration, precis vad jag behövde! Precis flyttat till ny stad och behöver ett nytt schema. Planerar att bli starkare! Blir ju lätt att man fastnar i samma övningar efter ett tag. Ska läsa vidare 🙂 Tack!

 164. Micke

  Kan man peta in frivändningar någonstans?
  T.ex byta ut en övning på underkroppspassen?

 165. Daniel

  Har läst en del på din sida och tycker att det är superbra att du delar med dig av din kunskap. Kände att jag hade kört fast lite bör det gällde träningen, men nu har jag kört igång med ditt 4dagars program. Känns grymt bra. Jag försöker lägga till ett konditions pass till detta. Då jag kör lite intervaller. Känns som en bra mix.
  Tack för inspiration och kunskap! ????????

 166. Mikael

  Stort beröm för en oerhört välskriven och pedagogisk sida!

  Genomfört 2 av de 4 ovan nämnda pass, inga förändringar. Väldigt väl komponerade. Passet idag (Underkroppspasset 1) var riktigt tungt och härligt första halvan med knäböj, marklyft och utfallen. Framför allt 3×8 på de raka marklyften sög på bra, tidigare mest kört vanliga marklyft. Ska bli spännande fortsättning!

  Återigen, stort tack för en bra sida.

 167. Jack White

  Ser bra ut!
  Tycker det behövs fler som förespråkar högre frekvens och färre ”splittar”, inte bara inom styrkelyft utan även inom bodybuilding/hobbytränande.
  Ska själv försöka mig på Bulgarian Method (variant från strenght theory) vilket ska bli spännande. 🙂

 168. Richard

  Hej, det är ganska få seriösa byggare som tränar på detta viset. Hur kommer det sig? Jag själv föredrar att verkligen kräma ut en muskelgrupp och bryta ner denna rejält för att sedan låta återhämtningen ske genom vila minst 4-5 dagar för den tränade kroppsdelen.

  Att lägga in både press och dragövningar i samma pass känns också främmande och ofukuserat. Dvs lite rygg, sedan en övning axlar och så en tricepsövning på det, i samma pass.

  Precis som du nämner så är det ju dessutom fördelaktigt att träna en muskelkgrupp med olika sorters rörelser och moment. ” Att använda sig av flera övningar för samma muskler har visat sig ge större styrkeökningar än att utföra lika många set av en och samma övning” Detta i sig påvisar ju vikten av att köra olika övningar för en och samma muskelgrupp under ett och samma pass. Dvs rygg en dag, axlar en dag, baksida ben, framsida ben, bröstpass, och ev ett renodlat armpass för maximal nedbrytning och antal övnings/rörelsemoment.

  Mvh

  • Daniel Richter

   Ett av skälen till att många kända byggare tränar en muskelgrupp en gång per vecka är att de dopar sig, och då varar proteinsyntesen mycket längre, upp till fyra dygn.

   • Richard

    Så kan det säkert vara. Men ren teoretiskt finns det kanske fördelar som jag lyfter fram som varför man tränar på det viset. Det finna ju en uppsjö av de som inte går på någon AAS och som endast fokuserar på en muskelgrupp åt gången pga av de fördelar som jag lyfter fram. Därför hade det varit intressant att diskutera fördelar och nackdelar vidare.

 169. Som extra tips kan du säga ”Stoor” under den koncentriska fasen och ”Grooooofv” under den excentriska.

 170. Daniel

  Hej, jag ska starta idag o följa programmet så det ska bli roligt att se om man märker någon skillnad mot ett pass i veckan sätt att träna.
  Ha d gött

 171. David

  Jag kör just nu Layne Norton’s PHAT schema så detta i jämförelse känns väldigt lite. Är det för mycket med PHAT eller är det ungefär samma resultat? Vill kunna köra så hårt min kropp är kapabel till.

 172. Anonym

  Bra artikel. Som vanligt. Mina frågor är.
  Kan köra dette program som 5 split och bara låta det rulla på? Samt pga mina axlar kör jag inte dips. Vad skulle du göra,för övning istället?

 173. Anders Olsson

  Hej Daniel!
  Jag har tränat efter starting strength programmet sedan i December och sett väldigt bra resultat! Ditt arbete med styrkelabbet är en stor motivator till min träning. Keep it up :).

  Det jag gillar med starting strength är att man får mycket valuta för den tid man spenderar i gymmet. Jag har dock börjat nå en platå nu (ex. 115kg i knäböj, 95kg i bänkpress) och funderar på att byta till detta program med någon övningsmodifikation. Det som avskräcker är att passen är rätt långa. Hur blir det med fokus och resultat när passen går över 60min? Då jag var yngre tränade jag efter max-ot (länken jag lagt in) där filosofin var kortare pass för att kunna maximera och hålla fokus. Hur ser du på detta?

  Med vänlig hälsning
  Anders

 174. Thomas

  Hej Daniel.

  Då jag lider av ett medfött problem i mina fötter kan jag ej göra knäböj eller fotböj utan att lyfta hälarna från golvet. (Fruktansvärt dålig rörlighet)

  Jag står alltså på tårna vilket inte alls känns bra så jag har slutat helt med de övningarna.

  Har du något tips på något jag kan göra istället?
  Alt. Öka upp min rörlighet – men då detta skulle ta flera månader för mig att komma ner till hälarna skulle jag behövt något annat så länge.

 175. Robert

  Daniel vad rekommenderar du för maximal muskelvolym halvkroppspass 4 pass i veckan eller helkroppspass 3 pass i veckan? Om man skulle vilja göra om Styrkelabbets över/underkroppsprogram till ett 3 dagars helkroppsprogram hur skulle det se ut då?
  Fantastiskt bra artikel!

  Med vänlig hälsning
  Robert Smith

 176. Johan

  Hej Daniel! Jag är ny till styrketräning och fokuserar mest på att bli bra på styrkelyft och jag uppskattar alltid dina artiklar! Lärorika och underhållande!
  Men jag har hört att benspark utsätter knäna för onödig belastning som kan vara skadligt, är detta sant?
  Tacksam för svar! 🙂

 177. Emil

  Hej!

  Jag skal börja följa detta upplägg från och med måndag, riktigt bra med ett 4 dagars upplägg! Tack för det.

  Jag undrar om du har tips på två övningar att köra istället för lårcurl och benspark, jag har inte tillgång till de maskinerna (litet gött källargym).

  Emil

 178. Emilia

  Jag ska prova på detta! Såg riktigt nice ut.

 179. Markus

  Bra program, skall börja köra på detta program och har redan kört överkroppspasset 1, gick jävligt bra och min kropp kunde inte må bättre! Tack så mycket och jag ser fram emot mer bra information från denna sidan! Mvh en annan kroppsbyggare.

 180. Oskar Fredrikson

  Hej! Tänkte börja med detta schema idag, ska bli kul att testa!

 181. Mirza

  Hejsan Daniel! Jag undrar hur länge man bör hålla sig till det här schemat? 1 vecka? 3 veckor? 2 månader?

 182. Richard

  Svarar du fortfarande här tro?

  Tack för ett jättebra program! Har du ett bra alternativ till rodden på maskin? Tränar hemma och har tillgång på hantlar och skivstång, och allt annat som ett normalt hem har att erbjuda 🙂

  MvH
  Richard

 183. Jahan

  Hej, daniel
  Jag undra bara att ska man köra båda över och underkroppspasserna på en dag eller två(överkropppass 1 och underkropppass 1)
  Tack

  • Larsa

   Du ska köra dom på 2 dagar
   Så Måndag Överkropp pass 1 och Tisdag Underkropp pass 1
   Torsdag Överkropp pass 2 och Fredag Underkropp pass 2 …..varje pass tar 1 – 1,5 timme att genomföra beroende å hur mycket du vilar mellan seten 🙂

   • Anonym

    Tackar så mycket för hjälpen lars

 184. Anna

  Hej Daniel,
  Jag vet att det här är ett äldre inlägg men du kanske ser min fråga ändå 🙂
  Jag blev ju påmind om det här programmet på Facebook i förra veckan och nu kör jag igång. Med facit i hand vet jag att dina program ger bra resultat. Har kört det andra programmet du haft tidigare och ja, det var första gången jag fick bra resultat. Fast jag ska vara ärlig, jag tänkte tre ggr i veckan och inga isolerade övningar o splittade pass. Men vilken tur att jag testade.
  Nu till min fråga. Mina baksida axlar har släpat efter och jag vill gärna få dem lite större, de hjälper min hållning märker jag. En isolerad övning, jag vet. Ska det räcka med allt dessa eller har du tips på övning? Som du vet är bra!
  Tack

 185. Amir

  Passar det här programmet mig som har tränar i ca 8-9 månader?

 186. Andreas

  Tja! tänkte testa ditt program 🙂 en fråga bara, är de ok att lägga träningen på onsdag, torsdag, lördag och söndag? Lr ska de vara minst en dags vila mellan passen? Tack för en grym sida i övrigt!

 187. Marre

  Har kört Styrkelabbets program, men kände att jag ville köra varje övning minst 2 ggr/vecka, så ett över/underkroppsprogram låter perfekt.

  Träningsprogrammet (modifierat)
  • Färre övningar, men alla körs 2 ggr/veckan.
  • Basövningarna körs varje vecka en gång tyngre (x8) och tidigt i passet, och en gång lättare (x12) och sent i passet.

  Överkroppspass 1

  • Bänkpress 3×8
  • Skivstångsrodd 3×8
  • Militärpress 3×12
  • Chins (handflator mot) 3 × max
  • Stångcurl 3×8

  Underkroppspass 1

  • Knäböj 3×8
  • Marklyft 3×12
  • Hängande benlyft 3 set
  • Sidolyft mage 3 set

  Överkroppspass 2

  • Militärpress 3×8
  • Chins (handflator bort) 3 × max
  • Bänkpress 3×12
  • Skivstångsrodd 3×12
  • Stångcurl 3×8

  Underkroppspass 2

  • Marklyft 3×8
  • Knäböj 3×12
  • Hängande benlyft 3 set
  • Sidolyft mage 3 set

  Skulle det bli tidsbrist eller mer fokus på löpträning så tänkte jag skippa ett underkroppspass, och kör alltså 2 överkroppspass och 1 underkroppspass per vecka.

  Kommentarer på detta program?

 188. Hannes

  Tack för väldigt bra inspiration och tips Daniel!

  Jag har en fråga angående detta passet. Vad tror du om att lägga till ett extra pass bänkpress på Överkropp 2 och göra ökningar enligt Madcow-schemat i militärpress och bänkpress?

  I övriga basövningar har jag planer på att öka successivt med 2,5 kg i veckan, men blev inspirerad av madcow-träningsprogrammet när jag läste om det här på din fina sida.

  • Marre

   Ja, det hade varit kul att få en artikel om helårsupplägg vad gäller periodiseringen.
   Om man ser det realistiskt så vore ett 10-månadersupplägg (september – juni) bäst, i o m att det sällan blir så mycket mer än sporadisk (styrke-)träning under sommarsemestern. Skall man se hela året som en lång träningscykel, eller köra flera kortare under året? Skall dessa i så fall vara samma, eller olika?

 189. Kim

  Har börjat följa programmet, det känns väldigt bra.
  Jag kommer lägga till en magövning varje överkroppspass och en axelövning på det andra överkroppspasset
  jag ska nu byta och göra underkroppspass 1 före överkroppspass 1 då jag verkar få ont i vänster axel av att lägga skivstången på skuldrorna dagen efter bänkpress.

 190. Jojje

  Tack för dina program. Följer dem inte till punkt och pricka men väldigt bra inspiration! Gillar även dina övriga artiklar. Fortsätt skriv Daniel! 🙂

 191. Noel

  Bra upplägg. Tänker själv använda detta som en grund, trist att bröst och axlar får så lite stryk men det kanske är motiverat med tanke på frekvensen eller?

 192. Peter Sjökvist

  Funderat länge på att byta träninssplit. Kör idag klassiska 5 dagar i veckan. Kört så i min ungdom och kört det de senaste året efter 5 års träningsuppehåll.

  4-5 övningar
  5 set per övning (1 uppvärmning 4 arbets)
  8-12 reps per set.
  Implementerar droppset, myo-reps och partiella set på failure seten som oftast är dom sista 2 i varje övning.
  Hamnar någonstans mellan 200-250 reps per muskelgrupp per vecka.
  Har läst att typ allt över 60-80 reps per träningstillfälle inte ger nämnvärt mycket mer muskeltillväxt vilket talar väl för detta upplägg men jag har svårt
  att släppa på det då jag tycker om att köra hårt, tungt och verkligen köra slut på muskeln. Men ju mer jag läser om studier vad som är bäst för hypertrofi, styrkeökning etc så verkar mitt träningssätt vara långt från optimalt. Muskeln känns ju fräscha o träningsbar ungefär efter 3 dagars vila. Så jag tror jag skall testa det här programmet. Blir omtyckt på hemmafronten också om man kan avverka träningen på 4 dagar per vecka. Det som oroar mig är dock att volymen känns låg…
  Man kan så klart addera set, men det är svårt med tiden då man inte kan ”bo” på gymmet. haha
  Tack för en underbar hemsida och den kunskap du delar med dig.
  Med Vänlig Hälsning

 193. Haloob

  Hej, jag jobbar skift så det kan hända att jag jobbar 6 dagar i sträck som ej tillåter mig att stryckträna överhuvudtaget för att sedan vara ledig i en vecka. Funkar det att träna på de lediga dagarna enligt denna schema och vila de dagar jag jobbar?

 194. mattias

  Tack för ett mycket bra program!
  Jag undrar bara om man kan köra detta oftare än 4 dagar/vecka?
  Alltså att man varierar under/överkropp varannan dag??
  Mvh Mattias

 195. pontus

  Tack än en gång Daniel!

  Har redan följt två av dina andra program och nog har jag växt mig större 😉
  Si så där 20kg !

  Har typ 1 -diabetes och jag har aldrig haft så bra värden som jag har nu!

  Tack Daniel!,
  Pontus

 196. Hempatex

  Hej Daniel! Tack för en underbar sida. Har en kort fråga.

  Jag har kört ganska intensivt i ett par år och mitt 1RM i bänk och mark ligger just nu runt 110 resp 160. Jag har kört ganska länge med en 3-split, närmare bestämt press/drag/ben, men känner att jag skulle vilja variera upplägget lite.
  Tycker du detta program passar mig, och i så fall, tycker du att jag ska köra det rakt av eller göra nån ändring? Jag kör ca 60/40 vad gäller prio i förhållandet styrka/storlek och föredrar de tunga styrkelyftsövningarna framför discovarinterna.

  Mvh
  Hempatex