Kalkylator för 1RM: Beräkna vad du maxar

Den här kalkylatorn – och alla våra program – finns i vår app Styrkelabbet! Ladda ned den här för iOS eller här för Android?


På den här sidan hittar du en kalkylator för att beräkna hur mycket du maxar.

Med kalkylatorn nedan kan du få en uppskattning av din maxstyrka, baserat på hur många reps du har gjort på en annan vikt.

Exempel: Du vill veta hur mycket du maxar i bänkpress. Du gjorde under senaste träningen 5 reps på 80 kg. Enligt kalkylatorn motsvarar det ett ungefärligt max på 93 kg.

Kalkylatorn beräknar ditt max genom Epleys formel, och den ser ut så här:

1RM = Vikt (1 + Reps/30) 

1RM står för en repetitionsmaximum, och är helt enkelt den vikt du bara kan lyfta en gång.

Använd kalkylatorn så här:

 1. Mata in antalet reps i första fältet.
 2. Mata in vikten du lyfte i andra fältet.
 3. Beskåda resultatet.

Repetitioner:

Vikt:

1RM:

Kalkylatorn ovan finns även i vår app Styrkelabbet (till både iOS och Android). I den kan du även logga din träning, samt hittar alla våra träningsprogram!

Ekvationen är beprövad och stämmer ganska bra för många, men det är fortfarande bara ett riktvärde och inte någon sanning.

Det finns flera faktorer som kan påverka resultaten. Till exempel är kvinnor mer repsstarka än män, du kanske vilade länge mellan repsen i seten (till exempel i toppen av en knäböj), och du kanske behöver göra en toppning för att få ut hela maxstyrkan.

Att beräkna ett uppskattat 1RM är enligt mig ett bra verktyg till din styrketräning eftersom det gör att du kan mäta din framgång utan att för den sakens skull göra ett maxlyft.

Gjorde du för ett tag sedan 7 reps på 50 kg militärpress, men idag 6 reps på 55 kg? Bara att jämföra i kalkylatorn. Förmodligen har du ökat din maxstyrka lite sedan förra veckan.

Hoppas du har nytta av kalkylatorn!30 svar på ”Kalkylator för 1RM: Beräkna vad du maxar”

 1. Pingback: PT - Marklyft | Kör bara kör!
 2. Får inte till det med denna formel…. du skriver:
  1RM = Vikt + Vikt * Reps * 0,033
  Låt säga 80 kg i bänkpress går bra 10 reps.
  80 + 80 * 10 * 0,033 = 52,8…. ??? Mitt max blir 52,8 kg, när jag klarar 80 kg 10 ggr…. ????? 160 * 10 = 1600 * 0,033 = 52,8… saknas det något i formeln? Skulle det vara 1600 x 0,066 så blir det 105,6 kg – vilket verkar mer rätt… kanske blivit fel med tredjedelarna och procenten…..

  Rock On!

  Svara
 3. Hej! jag undrar var ifrån formeln är tagen? Finns det någon vetenskaplig studie som kommit fram till den? Isf. vad heter den?

  Håller på och skriver en rapport, och behöver referenser! 🙂

  Svara
 4. Stämmer mycket bra! Klarade just 80×15 idag och de gav ett resultat på 119,6 kg och vet att mitt personbästa ligger i de trakterna 🙂

  Svara
  • Hej!
   Jag har hört att formeln blir mindre korrekt om man gör fler än 10 reps. Det kanske inte stämmer på alla?

   Svara
 5. Hej
  Helt plötsligt har det slutat fungera när jag ska räkna ut 1 rm. Jag lägger in antal rep och vikt, sen händer det inget.
  Med vänlig hälsning, Emma

  Svara
 6. Hej Daniel, och tack för en bra blogg!

  En fråga: jag kör för närvarande 3 set om 10 reps på 60 kg i marklyft och vill pga problem med greppstyrkan gå ner till 3 set om 5 reps med motsvarande vikt istället. Ska jag då räkna ut mitt 1RM på samtliga 30 reps eller bara utgå från ett set om 10 reps? Skillnaden blir rätt stor. 10 reps på 60 kg ger 1RM på 80 kg, medan 30 reps på samma vikt ger 1RM på 120 kg. Om jag går upp på 3×5 på 75 kg får jag om jag räknar med 5 reps 1RM på 87,5 kg medan jag om jag räkna med alla 15 reps får 1RM på 112.5 kg.

  Min fråga är alltså om jag ökat eller minskat när jag gått från 3x10x60 till 3x5x75.

  Svara
  • Ja, har inte fungerat på ett tag.. har börjat använda mig av andra sidor, men denna tyckte jag stämde sjukt bra, försök att fixa det tack!

   Svara
 7. Denna kalkylator fungerar mycket bra. Som det beskrivs så är den inte helt och hållet exakt för alla eftersom den individuella muskelsammanfattningen varierar. Men den ger riktvärden som man kan använda sig av för att få en nära uppfattning av maxstyrkan utan att behöva maxa.
  Över ett visst antal reps kan den dock slå mycket fel eftersom man vid högrepsträning inte längre ökar maxstyrkan även om repsen ökar.
  Vid normala repsantal för styrketräning (upp till 15-20 reps) så funkar den dock mycket bra.

  Svara
 8. Stämmer formeln verkligen? Eller hur kan jag tillämpa den?
  Om jag enbart vill kontrollera formelns korrekt så stoppar jag in mitt 1 RM i formeln.
  Låt säga mitt 1RM är 100 kg

  1RM=100(1+1/30)
  Då blir det: 1RM=103,3

  Då är inte detta mitt RM så det går inte att ta hänsyn till vila etc. Utan jag vill bara testa om formeln är korrekt och jag får den inte till att bli det? Eller tänker jag fel?

  Svara
 9. Så jag kan köra halvtungt typ till fail(?) och föra in värdena och få teoretiska 1rm? Ju tyngre dessto bättre? Ny på det här, intressant! ?

  Svara
 10. Jag skrev i mitt uppskattade Max och fick fram en vikt jag skulle lyfta på, men efter både första och andra veckan kändes den vikten på tok för lätt. Jag höjde vikten några pass men funderar på om schemat till slut ”kommer ikapp” mig dvs att jag har överbelastat mig och inte kan lyfta det som schemat säger längre. Tror du det kan hända eller ska jag bara köra på på de högre vikterna?

  Svara
 11. Hej Styrkelabbet, och återigen tack för er grymma sida.
  ”Hoppas du har nytta av kalkylatorn”

  -Det vill jag nog säga, jag har designat min senaste träningsmodell utifrån den, och utifrån min egen fysik så fungerar det bättre än något annat pass jag tidigare prövat.

  Det är till och med så att jag i dagarna är uppe och tangerar PB som jag satte när jag var flera år yngre och tränade betydligt intensivare än vad jag gör nu.

  /nä nu ska jag slölyssna på senaste poddavsnittet, ville bara tacka för det jobbet ni gör för oss wannabees där ute! =D

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.