Periodisk fasta

Periodisk fasta: Reglera din aptit och kontrollera kroppsfettet

Året var 1965 när en mycket överviktig ung man kom invaggandes på medicinavdelningen i Dundee, Skottland. Han var 27 år gammal, vägde 205 kg och var i stort behov av att gå ner i vikt. Doktorns förslag var att han helt enkelt inte skulle äta på några dagar.

Den unge skotten tog till sig av förslaget och stannade på sjukhuset under observation i några dagar, under vilka han inte åt någonting utan drack bara vatten och åt några vitaminpiller. När tiden var slut och observationen slutade så gick skotten hem och fortsatte sin fasta där. Han gick bara tillbaka till sjukhuset ibland för regelbundna kontroller för att se till så att allt var som det skulle. Efter en vecka hade han gått ned 2,5 kg och mådde fortfarande bra. Han fortsatte fasta… och efter 382 dagars fastande hade han gått ned 124 kg (Källa).

Det här inlägget handlar om periodisk fasta.

Det är inte i närheten lika extremt som exemplet ovan, men jag tror däremot att du kommer tycka att det är ganska intressant.

För att summera det här inlägget kan vi konstatera två saker:

1. Periodisk fasta enligt 16/8-mönstret (förklaras längre ned) är ett sätt att äta som hjälper väldigt många att känna mindre hungerskänslor när de ska deffa. För många ger det här sättet att äta en mycket bättre kontroll över både aptiten och matintaget, och det gör det lättare att följa en diet.

2. Det spelar ingen större roll om du äter en eller tio gånger om dagen. Det överlägset viktigaste är vad du äter, och i vilka mängder. Det är möjligt att det finns en liten fördel av att göra på det ena eller andar sättet, men om du vill bränna fett och behålla dina muskler under tiden så är det fortfarande styrketräning, proteinrik mat, och kaloriunderskott som gäller. Periodisk fasta är bara ett sätt att äta som kan hjälpa dig att styra din hunger.

Den mannen som introducerade mig till periodisk fasta, och överhuvudtaget populariserade det som en diet för styrketränande är starka och väldeffade Martin Berkhan. Martin är väldigt kunnig inom både träning och kost, och skriver om fastande på sin hemsida Leangains.

Jag kommer först berätta lite mer om vad periodisk fasta är för något, och därefter kommer jag ge en introduktion till hur Leangains går till.

Vad är periodisk fasta?

Precis som namnet antyder så innebär periodisk fasta att du fastar i kortare perioder. Det kan handla om att fasta i allt från några timmar upp till flera dagar i rad. Det finns numera ett par vedertagna ”metoder” för fastande, och klassiska varianter är:

 • Fasta varannan dag
 • Äta som vanligt, men fasta 24 h vid ett eller två tillfällen i veckan
 • Fasta olika tidsperioder under ett dygn (till exempel under 16 h, 18 h eller 20 h) och ät under resten

Den variant som jag alltså själv rekommenderar till dig som styrketränar, och som ingår i Leangains, består av den senare varianten: Under ett dygn fastar du 16 timmar, och har ett ätfönster på 8 timmar.

Ett klassiskt upplägg är att fasta fram till klockan 12.00, ha ett ätfönster fram till 20.00, och sedan åter fasta fram till 12.00 nästa dag. Under ditt åtta timmar långa ätfönster intar du dagens mat, och det är alltså inget problem att passa in i de normala sociala konventionerna med lunch runt 12 och middag under kvällen.

Under fastan ska du inte äta eller dricka något som innehåller några större mängder energi. Drick så mycket vatten, kaffe och liknande du vill, men undvik drycker med mycket energi. En liten skvätt mjölk i kaffet är dock inget att hänga upp sig över, om du skulle föredra det.

Vad jag rekommenderar är som sagt att du i så stor utsträckning det är möjligt försöker få i dig det mesta av dagens näring efter ditt träningspass. Detta kan vara svårt att lösa om du har ett vanligt 8-17-jobb eller går i skolan, men då skulle du till exempel kunna lösa det genom att äta en mindre lunch, och mer på kvällen efter du har tränat.

Den största fördelen med periodisk fasta

Smaken är som baken, och jag är medveten om att det här inte passar för alla, men den överlägset största fördelen jag ser med periodisk fasta är möjligheten att äta sig mätt även när man deffar.

Jag upplever en minskad aptit under timmarna utanför ätfönstret, och eftersom jag bara äter några få måltider under dagen så kan jag äta rejäla portioner vid dessa tillfällen. Dessutom är det ruskigt bekvämt att ha en regel att följa de gånger man bråkar med sin diettrötta hjärna.

Den grundläggande energiprincipen gäller dock fortfarande: Gör du inte av med mer energi än du får i dig så kommer du inte att gå ner i vikt.

Som med allt värt att veta om träning och kost, så finns det förstås ett inlägg på Träningslära om det här: Måltidsfrekvens – aptiten, hungern och blodsockret. Läs gärna hela inlägget, men om du inte hinner så är summan av kardemumman ungefär att man inte observerade någon skillnad i upplevd mätthet mellan att

 1. Äta vanliga måltider + massa mellanmål
 2. Nöja sig med frukost, lunch och middag

Det verkade snarare som att individuella faktorer spelar större roll, vilket även är min erfarenhet – det passar för vissa, men inte för andra.

Ökar din ämnesomsättning om du äter ofta?

Något man ofta hör är att flera små måltider om dagen ökar din ämnesomsättning, och att det skulle vara positivt för viktnedgång.

Det stämmer inte, utan grundar sig på ett missförstånd kring fenomenet TEF: Thermogenic effect of food.

Det krävs energi för att bryta ned mat, vilket leder till att ämnesomsättningen ökar efter du har ätit. Den ökningen beror dock bara av vad och hur mycket du äter, så slutresultatet är detsamma oavsett om du äter fem eller ett mål mat om dagen. Antingen ökar din ämnesomsättning i liten skala fem gånger under dagen som en följd av energikostnaden att ta upp näringen, eller så ökar den kraftigt en gång. Resultatet blir detsamma.

En förklaring av konceptet ”Leangains”

Martin presenterar fyra olika protokoll i sin Leangains-guide. Dessa beror till största del på när du vill träna, och beroende på upplägg så konsumeras ett, två eller tre mål i efter-tränings-fönstret.

Martins koncept bygger nämligen på vikten av att tillföra näring i anslutning till styrketräningen. Om du fastar och styrketränar, så är timmarna kring träning det bästa tillfället att äta vid.

1. Fastad träning

Du tränar på en fastande mage, men efter att ha intagit 10 g BCAA eller någon liknande aminosyrablandning. Det här är en kompromiss, då BCAA eller EAA har en stimulerande effekt på din proteinsyntes. Räkna i det här fallet inte detta lilla proteinintag som något som bryter din fasta, men se till att inta proteinet ändå.

Martin rekommenderar alltså BCAA innan träningen, men om du inte har det hemma så borde även till exempel vassleprotein ge en god effekt. Ditt 8-timmars ätfönster börjar sedan med efter-träningsmåltiden.

Exempel på upplägg:

 • kl. 11.30-12.00 (eller 5-15 minuter innan träning): 10 g BCAA
 • kl. 12-13: Träning
 • kl. 13: Efter-träningsmåltiden (dagens största mål)
 • kl. 16: Andra målet
 • kl. 21: Sista målet för fastan

2. Fastad träning tidigt på morgonen

Det här är ett upplägg för er som vill träna tidigt på morgonen, men ändå föredrar att lägga ätfönstret vid lunchtid eller senare. Martin har utvecklat sina tankar lite mer om detta i det här inlägget.

Exempel på upplägg:

 • kl. 6.00 (eller 5-15 minuter före träning): 10 g BCAA
 • kl. 6.00-7.00: Träning
 • kl. 8.00: 10 g BCAA
 • kl. 10.00: 10 g BCAA
 • kl. 12.00-13.00: Det ”riktiga” efter-träningsmålet (dagens största mål). Här börjar ditt 8-timmars ätfönster.
 • kl. 20.00-21.00: Sista målet före fastan.

3. En måltid före träning

Det här skriver Martin är det vanligaste upplägget för hans klienter som fortfarande går i skolan eller har flexibla arbetstimmar.

Exempel på upplägg:

 • kl. 12.00-13.00: Före-träningsmåltid. Runt 20-25 % av dagens totala energiintag.
 • kl. 15.00-16.00: Träning bör ske inom några timmar efter före-träningsmålet.
 • kl. 16.00-17.00: Efter-träningsmålet (dagens största mål).
 • kl. 20.00-21.00: Dagens sista mål före fastan.

4. Två måltider före träning

Det här är det vanligaste upplägget för dig med normala arbetstimmar.

Exempel på upplägg:

 • kl. 12.00-13.00: Dagens första mål. Runt 20-25 % av dagens totala energiintag.
 • kl. 16.00-17.00: Före-träningsmål. Ungefär samma som första måltiden.
 • kl. 20.00-21.00: Efter-träningsmålet. Dagens största mål.

Som sagt, om du inte har tillgång till BCAA så kan vanligt proteinpulver också fungera bra. Martin ger flera bra tips i sin guide som kan hjälpa dig lyckas, eller förtydligar ett och annat, såsom:

 • Inga kalorier ska intas under fastan, men drycker som kaffe, läsk utan energiinnehåll, och liknande är fritt fram (ett undantag görs för BCAA vid fastad träning).
 • Försök få in så mycket som möjligt av dagens matintag efter träningen.
 • På vilodagar kan dagens första mål gärna vara det största, med runt 35-40 % av totala energiintaget. Gärna mycket protein. Det är dock inte hela världen, och föredrar du att ha ditt största mål på kvällen när du kanske äter middag med din familj, så ha för all del det.
 • Var produktiv under fastan: Sitt inte hemma och tänk på mat.
Periodisk fasta kan öka din produktivitet

En avslappnad inställning

Ovanstående kan för många låta som, tja, en himla massa pill och planerande. Personligen tycker jag det är den lättaste saken i världen:

Vänta med att äta för mycket tills du har styrketränat, sen äter du jättemycket.

Om du trivs med att äta fem mål om dagen så gör det då, men om du har problem med hungerskänslor och äter mer än du borde, så kan periodisk fasta passa dig som handen i handsken.

Jag själv använder mig mest av det här kostupplägget när jag vill gå ner i vikt, eftersom jag tycker det är så skönt att kunna äta sig mätt. När jag ligger i underhållsläge eller vill öka i vikt slinter jag nästan alltid tillbaka till att äta flera mål mat under hela dagen, eftersom jag trivs med det.

Vanliga frågor om periodisk fasta

Här nedan har jag försökt samla några av de vanligaste frågorna om periodisk fasta.

Fråga: Måste man inte äta protein var 3:e timme för att inte bryta ned muskler?

Svar: Nej, verkligen inte. Äter du till exempel en stor köttbit och grönsaker så kommer den utsöndra aminosyror i din kropp under lång tid (10-12 timmar kanske) framöver. Har du dessutom ätit andra mål tidigare under dagen som fortfarande är under bearbetning kan du öka den tiden till att det tar närmare ett dygn innan alla aminosyror har omhändertagits och utsöndrats i blodet.

Fråga: Men man kan ju bara ta upp 30 gram protein från en måltid?

Svar: NEJ! Jag vet inte vart den här myten uppstod, men en förklaring kan vara en studie från -97 där man visade att 30 gram vassleprotein absorberades på 3-4 timmar (källa). Dricker du istället 30 gram kasein tar detta mer än dubbelt så lång tid. Har du mat i magen sen tidigare eller dricker vasslet i samband med en måltid tar det ännu längre.

Stoppar du i dig mat så kommer du att ta upp den. Det kommer ta så lång tid det behöver, och det innebär längre tid ju mer mat du äter.

Läs gärna det här inlägget som handlar om just hur mycket protein du kan ta upp ur en måltid.

Fråga: Hamnar inte kroppen i svältläge om man fastar? Det kan inte vara bra för att gå ner i vikt!

Svar: Kroppen hamnar inte i svältläge av att fasta; Kroppen hamnar i svältläge av svält, något jag kan garantera dig inte är samma sak som att skippa att äta i ett dygn eller tre. För att ta av dina lagrade reserver som består av fett, så behöver du göra av med mer energi än du förbrukar. För att se till att det är fett du gör dig av med, bör du dock som sagt följa riktlinjerna i inlägget om hur man deffar.

Slutligen

Periodisk fasta är ett sätt att äta på som jag och många andra gillar att använda vid deff.

Den största fördelen jag ser med det är möjligheten att kunna äta sig mätt medan man gör sig av med sitt underhudsfett, utan att tänka på mat hela tiden.

Huruvida det finns någon metabol fördel med periodisk fasta eller inte, kan jag inte uttala mig om, men en sak är dock säker: Det spelar inte så stor roll.

Styrketräna hårt. Ät ditt protein. Ligg på ett kaloriunderskott om du vill deffa, och ett överskott om du vill gå upp i vikt. För ett samtidigt utbyte av fett mot muskelmassa, ligg på kaloribalans. Utöver dessa riktlinjer kan du äta flera gånger om dagen, eller bara en gång. Det är dock en fördel att äta i anslutning till din styrketräning.

Jag hoppas att den här artikeln var till nytta för dig. Mycket av informationen här i är hämtat från Martin Berkhan. Stort tack för alla tips och råd du ger gratis på din blogg.

Som alltid: Ifall du gillade den här artikeln så skulle jag bli superglad om du ville dela med dig av den till dina vänner på facebook eller twitter via knapparna i slutet av inlägget.

Ha det riktigt fint, så hörs vi snart igen.

Handboken för effektiv viktnedgång

Daniel är styrkeinstruktör samt civilingenjör, och tränar och tävlar i styrkelyft. Daniel startade Styrkelabbet 2011, och har skrivit böckerna Så bränner du fett och bygger muskler, Styrkelabbets kostscheman samt Rumpboken.

Gillade du artikeln?

Prenumerera på nyhetsbrevet för att inte missa nästa!
(Helt gratis + Du får en e-bok!)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

504 kommentarer

 1. Martin Lillebror

  Har funderat under en längre tid att börja med PF. Men efter denna läsningen så har jag bestämt mig! 🙂 Tänker börja med 12-20 som ätfönster. Sedan får vi se om jag kör en 24 timmars fasta likt Mikael!

  • Daniel

   Kul att höra! Det är inte dumt att dra en dygnsfasta ibland heller! 🙂

 2. Filip

  Vill först nämna att du gör ett grymt jobb här med dina välskrivna och bra formulerade artiklar!

  Om man ska börja på periodisk fasta- hur länge anser du att man ska köra, eller det går att köra på det tills man är nöjd?

  Något annat intressant att veta kan vara hur periodisk fasta nöter på ens psyke? Kan bara prata utifrån mig själv, men jag blir ruskigt disträ och sur om jag inte får i mig mat under en viss tid, och då tänker jag mer där fram till lunch. Och ännu värre blir det ju, ju tidigare man går upp.

  Sen skrev du även att man får dricka läsk utan energiinnehåll, antar du menar då zero och light produkter. Menar du då alltså att det är fritt fram att dricka ex. en burkläsk om dagen utan att behöva oroa sig om hur det tär på kroppen?

  • Daniel

   Hej Filip!

   Vad roligt att höra, jag gör vad jag kan. 🙂

   Angående din första fråga så finns det ju många som äter så här året runt. Ska man deffa är det ett bra sätt att göra det på utan att tappa muskelmassa, och vill du lägga på dig muskler så är det ett bra sätt att göra det på för att minimera fettinlagring. Ligger du på energibalans så kan du mycket möjligt sakta men säkert göra ett successivt utbyte av fett mot muskelmassa för en bättre kroppskomposition. 🙂

   Angående hur det är rent psykiskt så tror jag det kan variera rätt mycket. Jag själv tycker att det är ruskigt behagligt och bekvämt jämfört med att aldrig äta sig mätt utan bara äta små portioner under hela dagen. Som nämnt ovan så utsöndras bland annat katekolaminer vid fasta vilket ökar koncentrationsförmågan och den mentala skärpan, och jag själv upplever i alla fall att jag jobbar riktigt effektivt under fastan.

   Yes, t.ex. zero- och lightprodukter syftar jag på att man kan dricka. Förstår inte riktigt vad du syftar på med burkläsk eller att det ”tär” på kroppen. Drick gärna en cola zero eller liknande när du känner för det. Det innehåller ingen energi, så det påverkar inte din fasta. Om du vill dricka en läsk med sockerinnehåll så tycker jag att du ska vänta tills ditt ätfönster, och gärna efter träningen.

   Men drick hellre ett glas mjölk! 😉

   • Filip

    ok! Så då gäller inte att- ”frukosten är den bästa måltiden på dagen” längre?! Ibland blir det morgonpromenader, ska jag då ta BCAA och eaa före? eller det gäller främst vid styrketräning?

    Du skriver att jag gärna ska dricka det om jag känner för det. Anses dessa produkter inte som onyttiga i praktiken då? de har inget energiinnehåll, men de måste vara fyllda med E ämnen. Fast det spelar kanske inte någon roll?

    Jag har en annan fundering som går rätt så off topic, men hoppas du kan besvara den ändå. Är det skillnad på protein och protein? Lät säga kasein- eller vassleproteinpulver vs. ägg? Förmodligen blir man mer mätt av ägg, men det finns det något som säger att de ena proteinet är bättre än det andra, eller att proteinpulver fungerar precis lika bra som ägg?

    • Daniel

     Jo, det kan man fortfarande säga. Det är frukosten som är det mål som kommer ge mest anabola signaler, men du äter ju din frukost efter träningen istället. Frukost = breakfast = bryt fastan.

     Nä, du behöver inte ta något BCAA eller EAA runt dina promenader. Gör det när du har styrketränat istället, det är mer beroende av protein än vad uthållighetsträning är.

     Ptja, det får du nog fråga någon annan om. De innehåller ingen energi i alla fall. Jag skulle ju hellre dricka något sötat med aspartam än något som är sötat med rörsocker iaf.

     Ja, det är skillnader på olika typer av protein. Vilket som är ”bäst” av de du nämner är dock svårt att säga, båda är bra. Däremot innehåller ägg väldigt mycket bra fett, och dessutom nästan alla vitaminer du behöver under dagen!

     • Jenny

      Jag förstår vad du menar med apartamet – inte så bra för kroppen. Nu finns det drycker som är sötade med Stevia (kalorifritt, men naturligt söt ört), så man kan ju prova på det istället. Bara en parentes då jag också är mån om ”rena” produkter. Blev sugen att prova på denna 16/8 metod för att kunna tipsa mina PT kunder efter att jag skapat en egen uppfatning.

 3. Carlsson

  Din artikel gör mig mycket nyfiken. Jag ska testa detta för att se hur det fungerar för mig, om jag gillar det eller ej. Min största oro är dock hur tjejen ska reagera. Jag vet inte hur eller varför, men hon lär ju garanterat bli förbannad.

  MVH Kvinnohataren

 4. Johan

  Har kört mina 2 första periodisk fastedagar nu lördag och söndag och det har fungerat skit bra, ville bara testa till en början men har nu valt att fortsätta. Är lite annorlunda idag då det är måndag och arbetsdag, men jag tror man vänjer sig. Och precis som du beskriver så var det längesedan jag kunde äta mig mätt utan att behöva fylla ut varje mål med ett halvt kilo grönsaker.

  Har inte än börjat köra enligt leangains utan har bara fastat från ca 20-22:00 på kvällen fram till 13-15:00 dagen efter och min hunger har varit mycket mindre. Har även känt en skum känsla av fokus på det jag gör.

  Återkommer med hur dagen har fungerat lite senare!
  Skit bra artikel! Som de andra du skrivit!

  • Daniel

   Hej Johan! Kul att fastan har funkat bra för dig, och att också upplever en känsla av fokus! Ja, återkom gärna sedan med hur arbetsdagen kändes. I mitt stillasittande jobb där det bara är krav på att skallen är med är det inga problem i alla fall! 😉

   • Johan

    Dagen har gått riktigt bra, istället för att gå upp klockan 05:00 gick jag upp 06:10 och sket i att koka gröt och vispa caseinfluff som varit min morgonrutin ”förr”. Brukar äta grönsaker + protein /fett vid 09:00 frukosten på jobb och den åts heller inte, vid 10:00 kom den första hungern som annars brukar komma vid 08:30. Drack en halvliter vatten vid 10:30 och hungern försvann. Kände mig lite konstig i huvudet, antar att det är av ovana, men upplevde också ökad fokus. Klockan 12:45 bröt jag min fasta med en curry på kokosmjölk och nötkött tillsammans med gröna fiberrika grönsaker. Kände faktiskt inte att jag var hungrig. Nu är klockan 19:00 och jag har nyss tryckt i mig en enormt måltid köttfärssås och grönsaker, är enormt mätt och har alldeles för många kalorier kvar att äta på 2 timmar. Imorgon får det bli ris, som jag inte ätit på ett år.

    Min plan är att köra någon slags recomp / massgain och inte deff, så jag får tänka om. Trodde inte jag skulle ha problem med att få i mig mina kalorier.

    • Daniel

     Hej igen Johan! Kul att du kom ihåg att titta in igen. 🙂

     Det är ju helt klockrent att du fått mer än en timma extra sömn. Bara sömnens positiva effekter på proteinsyntes, fettförbränning och kroppssammansättning gör det ju värt det!

     Haha, roligt att höra att du har svårt att få i dig nog med kalorier. Borde innebära att (åtminstone för dig) är PF ett klockrent sätt att deffa på! 😉 Hoppas både träningen och ätandet går fint i alla fall. Vi hörs!

 5. Robin

  väldigt lättläst och intressant läsning som vanligt!

  periodiskfasta.com/
  här finns det mycket nyttig information också 🙂

  • Daniel

   Kul att höra Robin, och tack för tipset!

 6. Deka

  Detta var inget nytt.
  Däremot bra skrivet!
  Jag kör LCHF och är rippad året om och fastan blir en naturlig del. Jag äter när kroppen vill ha energi och har ingen hungerkänslor + är i anabolt läge princip 24h om dagen. Använder mindre än 20 gram kolhydrater om dagen.
  Jag vet att fastan är ett bättre alt än att kcal begränsa sig och har flera fördelar. Bra skrivet och intressant är det!

  • Daniel

   Hej Deka! Nä, tanken var just att det skulle vara en lite sammanfattande artikel. 😉

   Kul att du hittat en kost du trivs så bra med! Det är ju alltid det viktigaste även om det såklart är kul om man kan ge sin kropp de bästa förutsättningarna. Just LCHF och periodisk fasta tror jag går jäkligt bra ihop!

   • Andreas

    Om jag har förstått LCHF rätt, ska det leda till att blodsockret ställer in sig snabbt efter en måltid (tex kan diabets sjuka kan sluta med insulin sprutor). Vad är då poängen med att fasta? Eller ska man se det som att LCHF ger en naturig fasta. Kör själv ingen strikt LCHF, men försöker hålla nere kolhydratintaget.

    • Daniel

     Du ställer frågor som jag inte är i närheten av att kunna besvara.

     Att LCHF skulle vara en naturlig fasta kan jag dock säga skarpt nej till. Fastar man så äter man inte, helt enkelt.

     Effekten av att kombinera dem båda kan jag bara gissa kring. En bra insulinkänslighet borde ju vara en följd åtminstone.

 7. Anton

  Jag har varit intresserad av att testa Periodisk fasta i någon form under en längre tid nu. Jag har hört mycket positivt om det och jag tror att upplägget kan passa mig. Det får nog bli till nästa deff.

  Mycket bra skrivet och lätt att förstå.

  • Daniel

   Hej Anton! Ja, ge det ett försök och se vad du tycker!

   Tack! 🙂

 8. Tomi

  Måste hålla med de andra när jag säger att du alltid lyckas skriva enkla och intressanta artiklar som man längtar efter att läsa 🙂

  Jag funderar starkt på att börja använda mig av PF nu. Jag ligger redan i deff. Skulle det då vara möjligt för mig att bara flytta om måltiderna lite. Alltså jag äter allt inom 8 timmar istället för att dela upp det på hela dagen? Det skulle göra det så mycket lättare för mig, speciellt eftersom jag ändå brukar vakna sent 🙂

  • Daniel

   Hej Tomi! Vad kul att du gillade den, det var riktigt roligt att höra!

   Ja, absolut, lägger du dina måltider inom ett 8-timmars fönster så är det en 16/8-fasta.

 9. Jonas

  Tack ännu en gång för en bra artikel!

  Har kört periodisk fasta enligt 16h/8h-modellen sedan mars 2011 och det fungerar utmärkt. Man måste naturligtvis väga maten och hålla koll på intaget för att få bra resultat och så gör jag bara i (deff-)perioder. En av farhågorna innan jag började var att dricka kaffet svart, då jag var en sådan som kunde cykla en mil för att få mjölk i morgonkaffet, men nu föredrar jag faktiskt svart kaffe, och det var lätt att vänja sig. Kaffe är en grym aptithämmare!

  Tror jag läst på Leangains någonstans att femtontimmarsfasta är mer optimalt för kvinnor, dvs lite kortare fasteperioder. För övrigt trodde min tjej att hon inte skulle klara av periodisk fasta pga en stark föreställning att hon blir kinkig om hon inte äter regelbundet, men det var inga problem, visade det sig.

  • Daniel

   Hej Jonas!

   Vad kul att PF funkar fint för dig! Håller med om att kaffe är grymt för att stilla aptiten lite.

   Fjorton timmar, är det faktiskt Berkhan rekommenderar för kvinnor. Jag minns inte exakt motiveringen, men det står att finna om man letar runt lite på hans sida. Hur som helst tror jag inte det är hela världen, men de tjejer som är intresserade kan ju testa olika längd på sin fasta.

   Imponerande att du fick tjejen att testa! 😉

 10. Liljeros

  Hej, Daniel!

  En mycket bra och välbehövd artikel som fyller ett tomrum då den är både lättfattlig och skriven på svenska. Du kommer garanterat få en massa läsare!

  Jag har levt enligt pf-modellen sedan feb/mars i år och det fungerar över förväntan bra. Den modell jag kör efter är enligt 3 ovan med en måltid innan träning, vid 12:30-13:00 (ibland senare). Dock tränar jag inte förrän 16-18 men då med aminosyror strax innan. Sedan äter jag en stor middag efteråt. Dröjer middagen så häller jag i mig en proteindrink efter träning.

  Den direkta anledningen till att jag började med periodisk fasta beror på att jag har så j-a svårt för frukost tidigt på morgonen. I alla år har jag tvingat i min musli eller liknande, ibland nära till kräkkänsla. Dum som man är fortsätter man så år efter år utan lyssna på sin kropp. I dag är det så behagligt att slippa det där tvånget äta när man stiger upp – rätt in i duschen bara, sen går man till jobbet och dricker kaffe. 🙂

  Förutom att jag slipper den socialt påtvingade frukosten känner jag att jag har fått kontroll över min hunger. Allt sitter ju till syvende och sist i hjärnan och idag är lite hungerkänsla inget konstigt och som jag lätt kan lägga åt sidan. Förr fick jag lätt blodsockerfall och humörsvängningar så fort jag inte fick mat. Som du säger; att hela tiden småäta så fort man känner lite sugen skapar en vana och ett behov av att alltid äta – då är det inte lätt att hålla kontroll på energiintaget.

  Sedan måste man vara beredd på att människor omkring upplever det mycket provocerande att man inte äter frukost – speciellt mödrar och fädrar som verkligen är uppväxta med att frukosten är det ”viktigaste målet på dagen” tittar på en som om man inte är riktigt klok.

  Summa summarum så funkar periodisk fasta väldigt bra för mig, framförallt så trivs jag med upplägget vilket är det viktigaste. Huruvida jag får mer muskelmassa nu är innan är ju omöjligt att veta men träningen går onekligen väldigt bra nu! 🙂

  Hälsar

  /David

  • Daniel

   Hej David!

   Kul att du gillade artikeln, och tack för dina snälla ord! 😉

   Tycker precis som dig att det ofta är skönt att skippa frukosten. Man kan sova en halvtimme längre, och en kopp kaffe är mer än nog för att få mig på bra humör på morgonen. Har även som du lärt mig hantera hungerskänslor på ett helt annat sätt numer, och det är som du säger rätt lätt att bara lägga det åt sidan.

   Kul att PF funkar fint för dig! Tycker bara du har sett ut att komma i bättre och bättre form för varje gång jag sett dig, sen RKC-preppkursen och så vidare! 😀

 11. Trillingnöten

  Jag har kört PF nu lite över en månad och nu trivs jag så bra med det! Förut kunde jag få psykbryt när det gått för långt mellan måltiderna. Jag mådde illa, blev på dåligt humör och var allmänt yr liksom. Nu gör det inget om jag skippar en måltid eller två, ligger på underskott ibland. Jag mår bra ändå! Tack och lov! Äntligen! Dessutom har jag märkt att även om jag ibland ”svävar” ut med maten några dagar så går jag inte upp 2-3 kg längre, utan kanske lite grann som sedan försvinner ganska snart. Jag har tydligare muskeldeff på armarna…jag ska fortsätta och se vad som händer mer. Jag har lite att gå ned så vi får se! Love it!

  • Daniel

   Halloj Trillingnöten!

   Imponerande att du körde på trots lite besvär i början. Jag kan tycka att det är en ganska lärorik upplevelse att inse att man faktiskt inte dör om man inte äter på några timmar. 😉

   Kör du vidare och se vad som händer. Om inte annat så kan det vara roligt att variera sina matvanor lite grand ibland. Hoppas du får fina resultat av kosten i vilket fall.

   Och du, tack ska du ha för länken från bloggen! 🙂

 12. HerrDee

  Som vanligt intressant läsning från dig!
  Hur lägger man upp ätfönstet bäst när man som
  jag jobbar mycket natt?
  Jobbar 23-06 och sover 06.30-14.
  Förlägger min träning till ca 21-22.30 innan jobbet.Problemet är att om jag kör ätfönstet fram till 21 och sen tränar, så har jag ett arbetspass direkt efter träning,samt sömn efter det utan någon föda.

  • Daniel

   Tack ska du ha HerrDee, det värmer. 🙂

   Alltså, det absolut lättaste vore ju om du kunde vänta med ditt ätfönster till efter träningen istället. Eller möjligen ett litet mål runt 1-2 timmar innan träning (inte så stor del av ditt totala energiintag, kanske 25 %) och sedan äta resten efter. Eller kanske två måltider á 25 % av dagliga energiintaget vardera, och resten vid ett mål efter träningen.

 13. Jens

  Hej! Väldigt intressant läsning 🙂
  Jag har lite frågor.
  Ska man äta som ”vanligt” under de tre måltiderna man har? Eller ska man äta minimalt med kolhydrader och fett och kompensera med en massa protein? Som i en deff?

  Om man kör 8/16 dvs.

  • Daniel

   Hej Jens!

   Martin utvecklar det här med vad för typ av näring som kan vara extra intressant vid olika tidpunkter, och han skriver om det på sin blogg: http://www.leangains.com.

   Jag skulle inte tro att det är så himla noga, utan försök du att äta rätt så proteinrikt, och i övrigt bra livsmedel.

 14. Niklas82

  Hejsan!
  Tack för en grym läsning! Jag spelar fotboll på elitnivå och vill maximera min träning..brukar ibland träna 2 pass om dagen där styrka blir morgonpass o fotbollsträning på eftermiddan..hur ska jag då lägga ngn typ av fasta? Skulle vara kul o testa! Tack på förhand!

  • Daniel

   Hej Niklas!

   Jag vet faktiskt inte hur du ska lägga upp en lämplig fasta runt det där. Det skulle vara att bara ta massa BCAA innan och efter styrketräningen och se kanske äta efter fotbollen, men jag vet faktiskt inte.

 15. pappa B

  Tjenare Daniel!
  Det här låter vettigt och jag skall sätta igång detta på stubinen. Startar upp redan i morgon dag, (har ju redan pajat upplägget med havregrynsgröten).
  Väntar med att koppla in grabben, som verkligen behöver detta, ett par dagar för att se om jag själv fixar det. Tycker att det låter både smart och vettigt och det skall bli spännande att se om kaggen minskar och bulorna hänger kvar 🙂
  Bernt
  Sveriges gladaste man

  • Daniel

   Tjena Bernt, vad kul att höra av dig! Jag hoppas att allt är fint med både dig och grabben!

   Ja, ge det ett försök du! Som sagt att som ätmetod under en viktnedgång tycker jag det är klockrent!

   Hoppas det går fint, lycka till!

 16. Mikael

  Tack Daniel för att du postat detta. Har kollat lite på Leangains tidigare men tycker hans site är hyffsat rörig, eller så är jag bara dålig på att hitta :).
  Då jag arbetar vanliga kontorstider kommer jag att ge mig på upplägg 4. Två måltider före träning, med start imorgon.
  Ser verkligen fram mot att testa. Har till frukost ofta kört en stor smoothie med proteinpulver, jordnötssmör, kesella och massa annat gött i. Kommer nu att köra den före alternativt efter träningen och skippa den till frukost. Får man trycka i sig omega3 under de timmar man fastar eller är det big no no? 🙂

  • Daniel

   Tjena Mikael!

   Kul att du gillade artikeln! 🙂 Haha, det lät som en riktigt god och nyttig smoothie som jag skulle vilja testa!

   Angående omega-3 så nej, vänta med det till ätfönstret. Lycka till!

   • Mikael

    Smoothien är grym. Stommen består av några deciliter mjölk, proteinpulver i valfri smak, en matsked jordnötssmör, krossade linfrön, sesamfrön utan skal, blåbär och eller hallon. Sen slänger man bara ner kesella/kvarg efter hur tjock man vill att den ska bli. Går också späda på med vatten och det skulle råka bli glass av det hela istället :).

    Ska man försöka hålla sig till 3 måltider under ätfönstret eller är det ok att öka på med nåt mellanmål om man känner att det suger i tarmen mellan måltiderna? Alternativet är ju att proppa i sig mer mat under huvudmålen. Vad tycker du?

    • Daniel

     Åh, jag hoppas jag kommer ihåg att testa den smoothien någon dag snart! 😀

     Antalet måltider under ätfönstret tror jag är av underordnad betydelse, och om det är något jag skulle tro är viktigt så är det snarare 1) Att få i sig mycket energi efter träningen, och 2) Äta såpass mycket i slutet av ätfönstret så att man håller sig mätt länge.

     Återigen tror jag dock det är viktigare att göra som man trivs med. Vill du ha ett par mellanmål så kör på det för tusan! 😉

 17. Fredde

  Hejsan.
  Tack för en mkt bra artikel. Jag har en fundering: Kan man ”boosta” PF genom att sänka ät fönstret till 6 tim i sället för 8? dvs fasta 18 och äta 6?

  • Daniel

   Det skulle jag gissa på att du kan. Jag tror en av anledningarna till att Berkhan rekommenderar 16/8 är dels pga sociala konventioner men även för att långsiktigt kunna hålla dieten.

   Men hey: Testa och se hur det går! Återkom gärna och rapportera sedan!

 18. Erik

  Tjena! Tokbra artikel som vanligt, har en fråga bara.

  Vad tror du om att växelköra den här dieten till och från. Alltså t.ex. köra den en vecka sedan återgå till ”normal” kosthållning i en vecka och upprepa. Tror du detta kan vara skadligt för några hormonbalanser eller så i kroppen?

  • Daniel

   Hej Erik!

   Nä, jag tror verkligen inte att det skulle vara skadligt på något sätt. Men får man fråga varför du vill göra på det viset?

   Och stort tack ska du ha!

   • Erik

    För att i så fall kunna göra det en längre period, älskar att äta frukost och att då kunna göra det varannan vecka tror jag skulle göra det lättare. Men du skrev i artikeln att när du ska bulka så brukar du ”falla tillbaks” till flera måltider. Menar du då att äta som ”vanligt” och varför gör du det?

    • Daniel

     Jaha, då förstår jag.

     Anledningen till att jag brukar falla tillbaka i mönstret att äta flera gånger om dagen när jag bulkar (Eller bulkade, ska jag väl säga, gör inte det längre. Inte avsiktligt i alla fall!) är att jag brukade inbilla mig att jag kan äta hur mycket som helst då, vilket brukade resultera i att jag gick och åt så fort jag kom på att mat fanns.

 19. Erik

  Okej jag förstår, hur gör du nu då? Ligger på kaloribalans?

  • Daniel

   Jepp, med periodisk fasta.

   • Johan

    Ligger du +kcal på träningsdagar och -kcal vilodagar? Förstår verkligen fördelarna med PF, speciellt under diet. 😉

    • Daniel

     Hej Johan!

     Inte när jag deffar, då brukar jag ligga på ett underskott alla dagar.

     Vad du skriver tror jag dock är en bra idé om man vill ligga kvar på ungefär samma vikt, men kanske successivt byta ut muskelmassa mot fettmassa.

     Yes, klara fördelar enligt mig! 😉

 20. Sandra

  Tack för en bra artikel om PF =)
  Detta är min tredje dag som jag kör nu och det funkar kanon.
  Trodde jag skulle tappa fokus på jobbet fram till 12 när jag egentligen brukar äta gröt och äggfrulle vid 6 men icke, kändes mig nästan mer alert liksom.
  Idag suger det liiiite extra i magen men det är väl för att man är ledig kan jag tro.
  Men ska strax ge mig ut på en powerwalk så är det äntligen dags för första målet =)

  Har en fråga om just första målet.
  Har kört gröt, ägg och knäckebröd en dag och kesella med hemmagjord müsli med ägg och knäckebröd andra dagen.
  Är det en ok start eller ska jag fokusera mer på proteinet och satsa på kolhydraterna till kvällsmålet?!
  Detta är det smidigaste för då har jag allt detta på jobbet och sen äter en rejäl portion med lagad mat på kvällen efter träningen?!
  Äter det första målet 12, tränar vid 16-17 och tar en proteindrink innan och en efter och sen det sista målet vid 20.
  Har köpt en burk med aminosyror som jag ska testa innan/under träningen idag, ska bli spännande att testa detta !!

  Tack igen och hoppas du orkar svara 😉

  • Daniel

   Hej Sandra!

   Vad kul att du också upplever ett ökat fokus av PF! 🙂

   Alltså, egentligen så tror jag inte det är så himla noga. Förmodligen är det bra om du kan äta övervägande mycket protein vid första målet, men jag vet inte hur stor påverkan det har.

   Jag tror det viktigaste är att du gör på ett sätt som du trivs med och kan fortsätta med och trivas. Kör hårt!

 21. Hasse

  Tack för en bra artikel!

  Jag har en fundering, om jag kör efter schema 1 – allt efter träning – hur mycket av dagens intag borde jag få i mig i de tre målen då? Just nu tänker jag i banorna 50/30/20 eller 60/25/15, i procent räknat. Där det första målet tas runt 14, det andra runt 18 och det sista vid 22.

  Samt, kan jag variera från dag till dag? Om jag ena dagen vill äta först efter träningen. Men sen, nästa dag jag tränar, äta ett mål innan träningen? Och hur mycket kalorier bör det vara i varje mål en sådan dag?

  • Daniel

   Hejsan Hasse!

   Jag själv skulle försöka äta rätt mycket av dagens mat direkt efter träningen, men samtidigt gillar jag att gå och lägga mig mätt, så jag hade nog föredragit att äta direkt efter träningen, och sen ett mål till runt 18-19. Uppdelat typ 60/40 eller så.

   Klart att du kan variera från dag till dag! Jag personligen skulle nog försöka göra ett upplägg ungefär 25/50/25 en sådan dag, där 50 % då alltså intas i målet efter träning.

   Lycka till!

 22. Sandra

  Tack för svaret =)

  Då kör jag nog lite mer på att äta som förut, funkar för mig och förhoppningsvis händer det grejer på kroppen ändå,
  annars får jag väl helt enkelt lägga om lite i kosten där oxå.
  Äter ju nyttigt men inte efter någon regel som LCHF eller liknaden även om jag absolut drar ner på dom ”farliga” kolhydraterna och rannsakar mig själv.

  Tänkte göra ett inlägg om din sida på min blogg och länka om det är ok?!
  Jag har hittat mycket ”matnyttigt” här inne, tack =)

  • Daniel

   Ja, gör du på det viset så kommer det säkert gå bra!

   Självklart får du länka hit, det gör mig bara jätteglad! 🙂

 23. Daniel

  Hej Daniel!
  Najs artikel. Lever idag ett liv av ”huller om buller – ätande” och tänkte försöka styra upp det med PF. Har dock ett bekymmer: jobbar skift och för tillfället gäller en variant av treskift, dvs jag skulle nog behöva tre olika upplägg av faste- och ätfönster. Tror du detta skulle förstöra för mkt? På ett sätt blir det ju också periodiskt…

  Skulle nog behöva lägga upp det liknande detta:
  Vecka 1 – Ätfönster ca 11.00 – ca 20.00 (15/9)
  Vecka 2 – Ätfönster ca 09.00 – ca 19.00 (14/10)
  Vecka 3 – Ätfönster ca 12.00 – ca 20.00 (16/8)

  Skulle det funka bra tror du, eller förstör förskjutningarna och förlängningarna av ätfönstren för mkt?

  • Daniel

   Hej Daniel!

   Jag tror det skulle funka alldeles utmärkt. Kör på du. 😉

 24. Emmelie

  Hej!
  Läst igenom artikeln och tycker helt klart den verkar intressant. Min fråga är om PF fungerar då jag jobbar 3-skift? Som denna veckan har jag jobbat 13-23 och sedan 3 nattpass 22-7. Nästa vecka är det dag-eftermiddag-2nattpass-kväll. Kan man skifta ätfönstret från dag till dag beroende på jobbtider och träningstider?

  • Daniel

   Hej Emmelie!

   Oj du, det var ingen dålig variation av jobbtider. Jag tycker du ska testa att göra som du beskriver, och se hur det fungerar för dig.

 25. jånna

  Om man tränar utan att äta kosttillskott vad rekommenderar du då att stoppa i sig innan träning men ändå inte bryta fastan?
  jag tränar runt klockan 09.00 -10.30 och arbetar till 22.30 bör jag då ha ät mönster mellan 08-16.00 ?

  intressant läsning som alltid !

  • Daniel

   Hej Jånna!

   Hm, jag vet faktiskt inte vad du kan äta men ändå inte ”bryta fastan” så som Berkhan avser. Han rekommenderar ju BCAA i första hand, och vassleprotein i andra hand om du inte har tillgång till BCAA. Härlett av det skulle jag säga att ett glas mjölk eller så en 5-15 minuter innan träning skulle kunna fungera fint.

   Om du kan så tror jag att det bästa vore att ha ett ätfönster så som du säger: 8-16. Eller om du äter första målet efter träning: 11-19. Det beror ju lite på vad du föredrar. Ofta kan jag tycka att det är skönt att äta det sista målet sent, så att man är mätt när man går och lägger sig, samt att man ofta äter middag med vänner eller familj på kvällen.

 26. Axel

  Tjena! under pf då man kör 12 – 20.00 ät fönster, ska man tänka på några speciella tillfällen då man häller i sig sina 3 protein drinkar om dagen?

  Grymt skrivet!
  Axel

  • Daniel

   Tjena Axel!

   Jag tycker att du framförallt ska försöka få i dig så mycket som möjligt av dagens intag (dvs även dina proteindrinkar) efter träningen. Men så länge du åtminstone tar dem inom ätfönstret så är det inte sååå noga.

 27. Elin

  Hejsan och tack för ett härligt inlägg, som vanligt! Jag har bara några frågor :). Jag är en tjej på 17 år som har styrketränat regelbundet i tre år. Min fråga är: Finns det några kalorigränser? Så att man kan kunde räkna en dag och få reda på ungefär hur mycket man äter och jämföra med hur mycket det borde vara.
  Min andra ”fråga”: Jag stiger jag upp varje vardagsmorgon klockan 6.00, och arbetar mellan 7.00-15.00, så det låter ruskigt länge att vänta 6 timmar efter att man har vaknat tills att man äter. Jag testade det idag, det gick nog bra, men jag fick en sån otrolig huvudvärk och senare på dagen började hela kroppen att skaka.. Så jag vet inte hur jag riktigt hur jag ska göra :))

  • Daniel

   Hej Elin!

   Förstår inte riktigt hur du menar med kalorigränser, men du kan beräkna ditt energibehov här: http://www.styrkelabbet.se/berakna-energibehov/

   Hm, du glömde inte bort att dricka vatten tro? Jag själv har ungefär samma schema som dig och finner inget problem med det.

   Martin Berkhan har dock skrivit att för kvinnor passar det bättre med en 14-timmars fasta än 16-timmar som för män. Något om att efter 14 timmar har kvinnor fått svar av fastan som män får på 16. Så du kan ju testa att äta mellan 10.00-20.00. Det blir i alla fall några timmars mer fasta än normalt, vilket skulle kunna göra gott för insulinkänsligheten och hormonerna.

 28. Pingback: Periodisk fasta dag 1, del 1 « Blod, svett, tårar och 1000 timmar träning

 29. Hej.Jag är helt ny här och blev helt uppslukad av all spännande läsning.
  Min sport är cykel och styrketränar bara ca en gång i veckan.
  Har haft ett längre uppehåll nu men cyklar igen.Vill gå ner ca 5kg kan periodisk fasta vara något även för mej då jag kör vissa pass på 3tim?

  Uffe

  • Daniel

   Hej Uffe!

   Jag vet faktiskt inte hur det skulle fungera med uthållighetsträning under längre tid, men jag antar att det skulle gå fint. Du kan ju ha ditt träningspass inom ditt ätfönster och försöka äta lite mat innan du cyklar.

   Men testa lite olika upplägg vet jag! Lycka till!

 30. Alexander

  Hej! Lysande artikel! jag har testat en traditionell bulk men de passar inte mig för att jag tidigare varit överviktig 120 kg 184 lång . tror du detta kan passa mig bättre ? har runt 8 pass i veckan. Det jag vill är att bränna fett och bygga Muskelmassa ligger nog på runt 17-18% kroppsfett. Och kan jag köra mitt vanliga gym schema?

  hur ska man ligga då kalorimässigt överskott, +-0 eller underskott

  • Daniel

   Hej Alexander!

   Ja, jag tror att PF kommer passa dig fint. Kalorimängden bestämmer du beroende på om du vill gå upp, ned, eller stå stilla i vikt.

 31. Oscar

  Om man tränar utan några som helst (protein)tillskott, hur gör man med PF då?

  • Daniel

   Hej Oscar!

   Då får du se till att äta mer proteinrik mat.

   • Oscar

    Ja, jo… det förstår jag också, men jag tror nog att du missuppfatta min fråga.
    Själva grejen med periodisk fasta är väl att man bara tar proteintillskott innan träningen och äter dagens största mål sen efter?
    Hur gör man då om man bara tränar utan kosttilskott?
    Trycker man i sig ett par ägg innan träningen då t.ex?

    • Daniel

     Nej, du blandar ihop periodisk fasta med Leangains nu, som råkar vara Martin Berkhans diet. I Leangains ska du ta BCAA innan träning. Om du inte vill äta kosttillskott kan du inte följa Leangains, men däremot är det fortfarande ett bra alternativ att ta ett par ägg innan träningen.

     Hoppas du förstår!

 32. Alexander

  Tack för svar! Men en fråga till är.
  Ska man ligga på kaloriminus varje dag i veckan? Alltså -500 om jag vill tappa 0.5 kilo per vecka ? Dvs samma som en vanlig deff?

 33. Måns

  Hej Daniel och tack för en strålande artikel. Vad anser du om att köra periodisk fasta enligt ditt upplägg 2 dagar per vecka?

  Måns

  • Daniel

   Tjena Måns!

   En gissning är att effekten skulle bli lite halvdan. Något förbättrad insulinkänslighet mot att äta flera mål varje dag kanske, men det är möjligt att det knappt skulle ha någon effekt alls.

 34. Arre

  Tjena Daniel.

  Riktigt bra skrivet måste jag säga. Blev intresserad direkt. Har en fråga nu.
  Om jag ska börja på PF, hur ska jag lägga upp mitt schema ifall jag jobbar 7-16 varje dag? Brukar gymma efter jobbet, alltså runt 16.15.

  // Arre

  • Daniel

   Tjena Arre!

   Om jag vore du skulle jag ha ett ätfönster 12-20 ungefär. Äta lunch vid 12 eller så, ta lite BCAA innan träningen, och sedan äta resten av maten efteråt.

 35. Karolina

  Har efter denna artikel bestämt mig för att testa. Gick in i min första fasta igår vid 19 tiden och avslutade den idag vid ca 13 med ett före-tränings-mål. Morgonen kändes väldigt stabil trots att jag var utan frukost och träningspasset gick grymt bra vid ca 14. Fan så braaaa!

  La upp artikeln på min träningsblogg och har skrivit mer där:
  fitnessguru.se/karolinas/96467-leangains

  • Daniel

   Vad roligt att du gillade det, Karolina! Bara att köra på, jag själv gillar verkligen det här kostupplägget!

   Och tack för länken, det uppskattar jag alltid. 🙂

 36. Sara

  Hej Daniel!
  När jag tänker efter så började min viktuppgång när jag började ”äta ordentligt”, och innan det så åt jag ungefär så som periodisk fasta beskrivs. Åt ofta inget förrän runt klockan tre eller så. MEN, att börja äta frukost visade sig vara väldigt bra för mitt psykiska välmående (jag är övertygad om att det var en av sakerna som hjälpte mig att hämta mig från en långvarig depression). Har du några åsikter eller idéer om hur jag borde gå till väga?

  • Daniel

   Hej Sara!

   Jag tycker att du ska fortsätta äta frukost om du mår så bra av det. Inga konstigheter. 🙂

 37. Åsell

  Har igentligen inga frågor på detta utan vill bara ge beröm för en lättförståelig och bra skriven artikel!

  • Daniel

   Så jäkla kul att höra. Tack ska du ha! 🙂

 38. Magnus!

  Hej Daniel, vill först tacka för en intressant atrikel!
  Har några frågor dock, hoppas du kan svara på dem 🙂
  Har tänkt köra så här;
  kl. 8.15 (eller 5-15 minuter före träning): 10 g BCAA
  kl. 8.30-9.30: Träning
  kl. 10.15: 10 g BCAA
  kl. 12.15: 10 g BCAA
  kl. 14.15-15.15: Det “riktiga” efter-träningsmålet (dagens största mål). Här börjar ditt 8-timmars ätfönster.
  kl. 22.15-23.15: Sista målet före fastan.

  Nu till mina frågor;
  Kan jag ta EAA istället för BCAA?
  Är schemat fungerbart enligt dig?
  Går det att lägga in ett till pass runt 20.00-21.00?
  Och sist, hur ska jag äta då efter 15.15.

  Fan vad mycket det blev hehe men ah..
  Tack på förhand! 🙂

  • Daniel

   Tjena Magnus!

   Klart du kan göra på det viset om du vill, det fungerar säkert bra.

   Och visst, träna du på kvällen också.

   Hur mycket du äter vid de olika tillfällena är upp till dig. Om jag själv skulle göra som du så skulle jag försöka spara så mycket mat som möjligt till efter dagens sista pass. Men det beror lite på när jag tänkte gå och lägga mig också…

 39. Erika

  Hej! Jag är inne på min tredje dag med periodisk fasta (16h fasta med 8 timmars ätarfönster). Dock kombinerar jag det med lchf eftersom det är den kost jag mår bäst av (tror att jag är överkänslig mot socker och snabba kolhydrater för jag blir som beroende). Är det en dålig kombo?

  Målet är också att gå ner ca 15-20 kg ( är 176 cm och väger 90 kg!!) och jag tänker mig att konditionsträning ligger i fokus. Så till min andra fråga är, går det att konditionsträna under fastan eller är det bättre att göra det på kvällen innan största målet?

  Och slutligen, hur Iänge kan man fasta egentligen?

  Tack för en grym sida!!
  Erika

  • Daniel

   Hej Erika!

   Periodisk fasta och LCHF skulle jag säga är en fin kombo, som om inte annat borde resultera i rekordbra insulinkänslighet – Och det är säkert bra till någonting.

   Jag tycker du ska springa under fastan om det passar dig bättre. Om du vill kan du ju ta lite BCAA innan och efter passet.

   Hur länge du ska fasta bestämmer du helt själv. Välj vad du trivs med, eller variera dig. Testa att fasta 24 timmar någon gång, eller varför inte 48? Martin Berkhan rekommenderar generellt att kvinnor som ska följa Leangains bör fasta i 14-timmar. Det ska visst passa er bra. 😉

   Lycka till! 🙂

   • Immeliten

    LCHF försämrar tyvärr insulinkänsligheten vilket jag själv fick erfara och som resulterade i svåra hormonobalanser, sänkt ämnesomsättning och i slutändan en rejäl viktökning på hela 17 kilo så jag skulle då verkligen inte rekommendera LCHF för att förbättra sin insulinkänslighet…..

    • Daniel

     Hej Immeliten.

     Nej, en kost låg på kolhydrater lär inte försämra din insulinkänslighet utan tvärtom. Det är möjligt att problem med hormonerna har gjort att du har fått svårare att reglera din aptit, men en viktuppgång på 17 kg beror på att du har ätit väldigt mycket mer än vad du behöver.

 40. Viktor

  Tjena!

  Tänkte testa på att fasta nu ett tag under min deff, det jag undrar över är, hur ska jag träna? Har du något bra schema som är upplagt på 3-4 dagar?

  Mvh. Viktor

  • Daniel

   Skriv upp dig som prenumerant så får du ett träningsprogram mailat till dig som jag gillar skarpt! 🙂

   • Viktor

    Redan gjort! Förresten, grymt jobb med alla artiklar!

   • Viktor

    Ska testa det här med periodisk fasta nu, vad tror du om det här schemat:
    13.00-14.00
    100 g pasta
    100 g kotlett
    2 ägg
    och vatten att dricka

    16.00-1700
    En proteinshake

    18.00-19.00
    100 g torsk + 100 g pasta samt vatten.

    Ca. 20.00
    100 g kesella
    100 g keso
    ”Gammaldags mjölk” om jag känner för det.
    Sedan fastar jag till 12.00 nästa dag. Med detta schemat får jag i mig ca 200 g protein, samt ungefär 2400 kcal. (vilket bör räcka för mig som är 182 cm, 90 kg.)

    Några synpunkter?

    Viktor

    • Daniel

     Tycker det ser fint ut. Kanske lite grönsaker också, så är det görbra. 😉

     • Viktor

      Okay, tack för tipset! ^^

    • Johanna

     Ursäkta att jag lägger mig i men jag tror inte att du räknat riktigt rätt på ditt intag. Du kommer inte i närheten av 200 gr protein på det där intaget (så vida din proteindrink inte är av gigantisk storlek). En enkel överslagsräkning gör att du hamna på en bit över 100 gr protein, långt under vad du behöver. Du kan nog glatt öka på. =)

 41. Erika

  Hej igen!
  Tack för svaret. Jag menade med ”hur länge” som i: flera veckor, flera månader, eller resten av livet? Är det något tillfälligt eller en livsstil?

  MVH

  • Daniel

   Eh, ja, det är en lite märklig fråga faktiskt. Ungefär som ifall någon frågade dig hur länge de ska äta frukost. Eller mellanmål.

   För att försöka ge dig ett vettigt svar så åt jag PF i ett par månader förra året, och nu har jag även i år gjort det i ett par månader.

 42. Karolina

  14 för tjejer?! Fastar i typ 18-20 timmar / dygn.. Varför ska tjejer fasta kortare tid, har du nån koll på det? Är det skadligt på något vis att överskrida det eller ger det bättre effekt med bara 14? Hm…

  • Daniel

   Jag vet tyvärr inte, Karolina. Om jag minns rätt från vad jag läst på leangains.com så hade det något att göra med att kvinnor efter fjorton timmars fasta, i vissa avseenden, har nått samma stadie/effekt/någonting som män når efter 16 timmar. Men du, inga två tjejer är likadana. Passar en längre fasta dig så…..passar antagligen en längre fasta dig. 😉

 43. Emma

  Hej Daniel! Grym artikel! Jag har varit sugen att testa detta i ett tag nu. Har nyligen börjat med styrketräning på gym. Jag vill gärna tappa några kilo, har ätit GI ett tag nu men känner att jag vill testa något mer effektivt. Jag undrar om man verkligen måste hålla koll på kaloriintag med periodisk fasta? Hur funkar det om man inte gör det? Har jätte svårt för det där med kalorier.

  • Daniel

   Hej Emma!

   PF är inte magiskt på det viset att du inte behöver ta hänsyn till kalorier. Äter du fler kalorier än du behöver så kommer du att gå upp i vikt, och vice versa.

   Med det sagt så räknar jag dock personligen inte kalorier (eller väldigt sällan, i alla fall). Jag upplever att med PF är det betydligt lättare att ”råka” hamna på ett underskott utan att man tänker på det.

   Sedan argumenterar ju många att om du äter enligt Leangains, ligger på energibalans, och styrketränar, så sker ett successivt utbyte av fett mot muskelmassa.

 44. Hermann Dill

  Tack för ett fantastiskt fin och upplysande artikel.
  Sätter igång på måndag och ska testa periodisk fasta i 28 dagar. Heltaggad.
  Det enda jag saknar är lite info för oss som delar upp kroppen i vår styrketräning och kör dubbla pass varje dag (självklart har jag vilodagar också).
  Fast jag kan nog räkna ut på egen hand hur jag ska lägga upp det. 🙂

  • Daniel

   Tjena Hermann!

   Hoppas du gillar dieten, det gör jag själv!

 45. Mats

  Ska kanske prova detta tips också eftersom det är positivt för mig att minska i vikt trots att övervikten inte är så våldsam. Jag har hjärtsvikt och var nära döden i december förra året då mitt hjärtas pumpförmåga låg på c:a 15% och medicinering hjälpte inte. Jag bestämde mig för att testa styrketträning i kombination med medicineringen och hittade till slut styrkelabbet var färdiga program har gjort att jag nu har 25% pumpförmåga. Om jag är tacksam mot styrkelabbet? Ja, så kan man väl uttrycka det.

  • Daniel

   Jäkligt kul att höra, Mats. Riktigt bra kämpat av dig och roligt att jag kunde hjälpa till.

 46. Mats

  Hej, som alltid så skriver du engagerat på ett sätt som gör dina artiklar intressanta. Jag tränar egentligen med huvudsakligt mål att överleva min hjärtsvikt så fasta kanske inte är min grej.

  Hjärtat låg nere på 15% pumpförmåga i december förra året när jag hamnade på sjukhus (hög risk för dödlighet vid 20%). Medicinering gjorde att jag tog mig upp till 18% och jag rekommenderades styrketräning med sjukgymnast på Huddinge sjukhus. Lyckades klättra till c:a 20% och då trodde läkarna att jag uppnått max vad jag kan göra i förbättring vilket innebär att sedan bara gå och vänta tills att åldern tar ut sin rätt (ca 5 år) och sänker hjärtat igen med för tidig död som resultat.

  I maj så stängdes sjukgymnastiken för sommaren och jag fick hitta någonstans att träna själv. Letade på nätet och hittade styrkelabbet som vägledning. Har använt ”starting strength” som vägledning och inspirerats att gå över mer till fria vikter med tunga basövningar. Test av hjärtat den här månaden visade på en höjning av pumpförmågan till 25%. Mitt råd till alla som har hjärtsvikt är att så fort som möjligt satsa på styrketräning och inte på konditionsträning. Om jag är tacksam mot styrkelabbet? Tjaa, det får var och en räkna ut själv. Det är ju alltid kul att man lever hur det än känns vissa dagar.

  • Daniel

   Så jäkla kul att höra, Mats. Jag är riktigt imponerad av din handlingskraft och att du valde att söka vidare efter information på egen hand. Att jag kunde hjälpa till lite grand på vägen är en ren ära. 🙂

   Jag önskar dig ett stort lycka till, och hoppas på fortsatt styrka både i kropp och sinne!

 47. Ida

  Hej, tänkte på en sak när jag läste artikeln. Tillväxthormon har nu forskning visat att de personer som helt saknar detta hormon Aldrig får cancer. Kan vara ett minus för denna typ av deff eftersom hormonet höjs. Har inte läst alla kommentarer och detta kanske är skrivet förrut men ville bara flika in. Testar annars detta just nu för jag är nyfiken av mej! 🙂 Informationen hittade jag hos allas våran Kostdoktor, kostdoktorn.se

  • Daniel

   Tjena Ida!

   Intressant kommentar, och inget jag har hört förr. Låter dock lite märkligt då tillväxthormon generellt har många bra egenskaper och kallas för ”ungdomshormonet”. Men, vad vet jag, det här är inget jag har någon större koll på.

   Ha det fint!

 48. Olle

  Tja,

  Om man tränar 2 pass kampsport blandat med fys, teknik och styrketräning om dagen, första passet vid 10-11 andra vid ca 17-19 hur viktigt är det att få i sig något innan första passet? Har testat periodisk fasta (12-20) några veckor och att träna som jag nämnde ovan och det har känts förvånansvärt bra men just en bit in på första passet speciellt om det är uthållighet eller circkel träning så kan jag känna mig bra sliten och lite snurrig. Dricker självklart bcaa innan. Kan man ha en ätar dag då man äter under fria tider eller skulle det förstöra fastan på något sätt? Mvh Olle

  • Daniel

   Hejsan Olle!

   Du ställer luriga frågor, och jag vet egentligen inte alls vet hur du ska lösa detta bäst.

   Ifall du upplever att du inte har tillräckligt med ork under första passet så tycker jag det låter som en bra idé att äta en mindre måltid ett tag innan. Gärna fina livsmedel, och inte för mycket socker eller raffinerade kolhydrater.

 49. Jesse

  bestämt mig för att testa PF i kombo med starting strength efter att ha surfat runt lite här. Måste ju bara testa om det är så bra som du skriver. 😉
  Är således inne på dag 1 av PF- enda biverkningen hittills en diffus huvudvärk som jag inte tycks bli av med. Vätskebrist kanske.
  Ska bli intressant å se hur det funkar till veckan när det är jobb igen.
  Tänkte köra detta i 100dgr och sedan utvärdera resultatet förutsatt att min kropp inte säger ifrån totalt… 🙂

   • jesse

    nästan ingen huvudvärk alls idag, så det var nog vätskebrist. Körde pass på gymmet idag och det kändes riktigt bra. Märkte inte av nån matthet, som jag kan känna av i vanliga fall då jag ätit dåligt. Jag är ju väldigt insulinkänslig av nån anledning. dippar lätt i blodsocker då jag inte äter ordentligt med mellanmål och så, märker dock inte av det alls nu! Otroligt! Då jag läst här att för tjejer räcker det med 14 timmar fasta så tänkte jag testa med det, fast det kommer ju innebära att jag kommer inta 2 måltider innan träning, är det då bättre att träna på morgonen på tom mage? Vad tror du? Får prova mig fram gissar jag. JAg lär ju märka om jag mår pyton 🙂
    Tack återigen för en super sajt! Går det bra om jag länkar till din sida från min blogg?

    • Daniel

     Hej Jesse!

     Kul att det funkar bättre! Angående när det är bäst att träna så tror jag väl att det bästa upplägget är i stil med:

     1) Inta lite BCAA

     2) Träna

     3) Ät massa

     Men det blir säkert bra så du skriver också! Kul att PF verkar passa dig. 🙂

     Och SJÄLVKLART får du länka hit! Det gillar jag bara. 🙂

 50. Daniel E

  Tjo.

  Ska testa PF nu. Men hittar inget vettigt träningsupplägg med övningar.
  Någon som orkar lägga upp ett?

  Mvh D

 51. Pingback: Vikten & periodisk fasta | Ringblommans LCHF

 52. bjullmeister

  jag hade tänkt testa pf ett tag, men måste man ha bcaa? jag tänkte upplägget såhär:
  12.00 – shake från herbalife.
  15.00 – kvarg, äpple, kanel.
  18.00 – shake från herbalife.
  20.00 – kvarg + bär.

  ungefär så men med lite variation såklart. är det ett okej upplägg i en månad? tränar ca 5 gånger i veckan, både styrka och kondition. vill bli av med ca 5 kilo. vad tror du?

  • Daniel

   Hej Bjullmeister!

   Förväxla inte periodisk fasta (PF) med Leangains, som är just ett specifikt upplägg av PF. 🙂 Vill du följa Martin Berkhans diet leangains så behöver du BCAA eller EAA, men inte för att i allmänhet äta enligt PF.

   I en månad tror jag säkert att det kan fungera… Men det är lite väl snålt med variationen av livsmedel tycker jag. Jag tycker du ska lägga till ytterligare några grönsaker, och även ett ägg eller två om dagen för att få i dig alla vitaminer och fetter du behöver. Bara så jag slipper oroa mig för dig. 🙂

 53. Jossan

  Hej
  Jag ser att många av de som skriver här redan äter bra och redan är i fas. Hur fungerar periodisk fasta om man inte blivit av med de sista graviditetskilona? Och hur funkar det tillsammans med konditionsträning som löpning? Är styrketräning en nödvändig del för att få resultat?

  • Daniel

   Hej Jossan!

   Huruvida det fungerar eller inte för att få resultat, beror på vad du är ute efter för resultat. Vill du göra dig av med fett så behöver du inte styrketräna medan du ligger på energiunderskott, men jag rekommenderar att du gör det!

 54. Ch

  Måste bara fråga om tiderna för fastan. Två dagar i veckan har jag sen träning som slutar kl 20:00. Om jag då fastar mellan 12-20 hinner jag inte äta efter träningen. Om jag dock äter mellan 14-22 hinner jag det, men är det bra att äta så sent? Det blir ju nästan direkt innan jag går och lägger mig. De övriga dagarna när jag inte tränar så kommer jag ju äta sista målet tidigare och då blir fastan längre.. Är det jätteviktigt att äta efter träningen för att man ska få rätt effekt/resultat?

  • Daniel

   Hejsan Ch!

   Om du har problem med att äta klockan 22 så tycker jag inte att du ska göra det. Jag skulle dock säga att det är ganska viktigt att äta efter träningen för att få resultat. Är det så illa att äta innan du går och lägger dig?

 55. Emma L

  Hej Daniel, ser att nästan alla har skrivit positiva saker om PF, jag började för 10 dgr sen med mål att gå ner några kg. Jag har mycket lätt att gå ner i vikt men desto lättare för att gå upp igen och i grunden har jag verkligen problem med socker. Hursomhelst så känner jag mig trött hela tiden på den här dieten, jag har kört Atkins (som är ganska extrem, tycker jag) tidigare men gått över till GI. Nu känner jag mig trött innan jag får bryta fastan och när jag väl äter så blir jag så mätt så jag känner mig ganska trött av det. Jag äter många små måltider i vanliga fall och tränar ca 5 ggr i veckan men tycker att det är svårt att prestera lika bra när jag inte ätit. Jag tänkte absolut ge det här en chans men det känns som att jag tränar sämre och får i mig lika mycket kalorier fast mer koncentrerat på dygnet.

  Hälsningar,
  Emma

  • Daniel

   Hej Emma!

   Nu vet jag inte vad du har för mål, men om du vill gå ner i vikt så behöver du fortfarande äta färre kalorier än ditt behov varje dag. Det är ingen magisk diet som gör undantag från energiekvationen.

   Det låter inte som att PF är något du trivs med, det fungerar inte att äta flera mål mat under dagen då?

   Jag önskar dig lycka till, hur det än blir!

   • Emma L

    Nu har jag förstått varför jag är så trött, är uppenbarligen gravid så tröttheten har inte med PF att göra. Dessutom funkar det inte att fasta till 12 när man mår illa. Men jag tänker fortfarande ge PF en chans, en annan gång som icke-gravid.
    Tack för ditt svar,
    E

 56. SH

  Hej,

  Måste bara ställa en fråga angående PF med tanke på livet utanför ens egna lilla sfär.
  Går det att köra PF 5dagar/vecka och ändå få önskad effekt? (dvs PF under vardagarna, helgerna undantaget).
  Kommer inte att äta en större mängd på helgen jämfört med vardagarna, men jag vill inte ge barnen en snedvriden syn på kost och vill därför äta tillsammans med dem på helgerna (är ju inga problem att skippa frukost och vänta med första målet till 13-tiden på vardagarna när man ändå är på jobbet).

  • Daniel

   Hej SH!

   Jag tror säkert att det kommer gå alldeles lysande att göra på sättet du beskriver.

   Fint att dig att vilja barnens bästa, men frågan är: Ger det dem inte en snedvriden syn på kost om de tror att man måste äta flera gånger om dagen? 😉

   Ha det fint, och lycka till med maten och träningen! 🙂

 57. Kalifa

  Har inga haft några problems alls att läsa en så välskriven text. Mycket bra skrivet.

  En fråga jag har är om det är okej att inta grön te i kapslar, vitamintillskott, och andra kosttillskott under tiden man fastar.
  Sen har jag ett protein som innehåller 2-3g kolhydrater per portion. Skulle det vara okej att ta en portion innan träningen?

  • Daniel

   Hej Kalifa!

   Så länge du inte äter något som innehåller någon större energimängd så lär inte fastan ”brytas”. Grönt te och vitamintillskott kan du därför gott ta. Tänk dock på att många vitaminer är fettlösliga, så de är kanske lämpligare att ta nära en måltid.

   Ditt proteinpulver låter som ett bra kosttillskott att ta innan träning, jag tar själv whey-80 innan jag tränar!

   Kör hårt! 🙂

 58. Erik Andersson

  Mycket, mycket bra artikel! Ska absolut prova detta!

  Men en sak var lite oklar och den behöver jag få svar på först. Angående exempel 3, för personer som till exempel går i skolan. Ska man alltså gå efter detta schema varannan dag och inte äta något alls dagen efter?

  • Daniel

   Hej Erik, vad roligt att du gillade artikeln!

   Nej då, du följer samma kostschema varje dag!

 59. Pingback: Fredagsmys = Fredagsfys « Bland hantlar, svett och fett!

 60. Sofia

  Kör också på periodisk fasta lite då och då. Har gjort mina absolut bästa träningspass på fastande mage – får sån otrolig energi och kroppen känns så lätt! Rekommenderar verkligen att testa! Dessutom måste ju matspjälkningen må bra av att återhämta sig ibland!

  • Daniel

   Kul att höra! Jo, upplever själv att jag får mycket energi och framförallt hög mental skärpa av fasta.

 61. Yenny

  Bra skrivet…blev verkligen nyfiken och ska läsa lite mera, men kommer att prova detta upplägg. 🙂 Ska man köra det här 7 dar i veckan, året om? Eller i perioder? Någon dag i veckan då man ska äta ”frukost, lunch, mellis” som ”vanligt?”. Kan man t.ex på helgen inte köra fastan ( om man vill äta frukost med familjen och så?) utan att de eventuella resultaten förstörs 🙂

  • Daniel

   Tjena Yenny!

   Poängen är att följa det här hela tiden, ja. Att äta på annat vis vissa dagar kommer under de dagarna leda till att du inte får de eventuella fördelar PF kan innebära. Är tyvärr rätt svårt att tala om huruvida ”resultat förstörs” eller inte, vilket jag hoppas du förstår.

   Lycka till om du testar, i alla fall. 🙂

 62. Nattjobbaren

  För mig som jobbar natt mellan 22-07, tränar efter jobbet..
  hur rekommenderar du att jag ska lägga upp det?

  Grym artikel, taggad på att testa.

  • Daniel

   Öppna ätfönstret med ett litet mål innan träningen, och resten av ätfönstret efter?

 63. Nathalie

  Jätteintressant artikel! Har hört så mycket bra om PF och vill verkligen testa själv. Tänkte faktiskt starta redan detta veckoslut (så får kroppen några lediga dagar på sig att ställa om sig utan att jag blir trött och grinig i skolan). Jag kör cardio i förbränningssyfte (ligger på ca 65% av maxpuls under passet som varar i ca 60min) på morgonen innan frukost som det ser ut i dagsläget. Jag dricker EAA innan och käkar frulle efteråt. Hur föreslår du att jag ska göra när jag lägger om till periodisk fasta?

  Kan tänka mig att förslaget med att dricka BCAA innan, efter och sedan ytterligare en gång innan första måltiden är ifall man kör ett styrkepass tidigt på morgonen under fastan. Det bör väl räcka med en drink innan och ev. efter om jag enbart kör lågintensiv träning?

  Kan tillägga att jag tänkt köra på upplägget med ätarfönster kl 12-20 och fasta resten av dygnet. Tänker lägga in den största måltiden efter dagens styrkepass som äger rum under eftermiddagen/tidig kväll.

  Bör jag ligga på ett kcal-underskott om jag vill gå ner i vikt men behålla/gärna bygga muskler? I så fall, hur stort underskott? Det vanliga med ca 500kcal? Jag försöker undvika allt för mycket kolisar då detta får min mage att må redigt dåligt men käkar alltid kolhydrater precis innan och efter träning. Funkar det upplägget ihop med PF?

  Tack på förhand!

  • Daniel

   Hej Nathalie!

   Jag har faktiskt ingen aning om hur det är med behovet av BCAA om det är konditionsträning du ägnar dig åt, däremot om jag skulle styrketräna på morgonen och vill ha ätfönstret mellan 12-20 så skulle jag följa det exemplet som du nämner.

   Ligg på ett så stort underskott som du är bekväm med! 500 kcal/dag är ett bra riktvärde, men om du får i dig mycket protein och inte har problem med hungern kan du allt ligga på större underskott vissa dagar.

   Vet inte riktigt hur menar med om det ”funkar” att äta kolhydrater innan och efter träning… 😉

   Ha det fint, och lycka till!

 64. Julia

  Nu efter studenten som arbetslös har jag omedvetet haft en fasta då jag ätit sista gången runt 21-23 och sedan inte ätit frukost förrän 12-14 tiden sedan dra och träna någon timme efter det. Jag gillar också det, jag upplever en minskad aptit/sug efter något att äta. Detta är något jag kan fortsätta med, iaf så länge ett jobb inte dyker upp hehe 🙂

  • Daniel

   Hej Julia!

   Vad kul att du hittat något som passar. 🙂 Kan tillägga att jag har följt periodisk fasta även när jag jobbat 8-17, och det är inga problem.

   Ha det fint!

 65. Pingback: Periodisk fasta | Du blir inte piggare av att vila | ShapeMeUp!

 66. fi

  Hej Daniel!

  Tack för en intressant läning,

  Jag har kört PF i ca två-tre månader, det tog ett tag för mig att vänja av mig vid att inte äta på morgonen, kände mig lätt snurrig och förvirrad, men nu kan jag till och med börja äta vid 13 ibland.
  Jag mår jätte bra, känner mig starkare på träningen och kan köra hårdare osv.
  Men jag har inte gått ner så mycket i vikt. Alltså jag är inte alls överviktig men vill bli mer slimmad och deffad och det händer inte. Vad kan deta bero på?
  Jag äter LCHF sedan länge och detta funkar grymt bra att kombinera med träning och PF.

  Fi

  • Daniel

   Hej Fi!

   Vad kul att du trivs med periodisk fasta!

   Att du inte går ner i vikt beror på att du inte har legat på ett kaloriunderskott! Du måste göra av med fler kalorier än du stoppar i dig för att minska i vikt, oavsett om du äter enligt PF eller LCHF. Sen kan det förstås ske en successiv förändring där du byter ut fettmassa mot ny muskelmassa, så att vågen ändå står rätt stilla.

   Ha det fint!

 67. Pingback: Periodisk fasta – del 2 | Du blir inte piggare av att vila | ShapeMeUp!

 68. Jesper

  Hejsan.

  sjukt bra skrivet för det första och sedan ska jag självklart testa på det här på en gång.

  Jag har en fundering kring fat burner då jag använder det på morgonen då jag äter frukost. Är det något som jag ens behöver fortsätta med när jag fastar, om jag kör 16/8?

  • Daniel

   Tjena Jesper!

   Kul att du gillade inlägget! 🙂

   Jag vet inte, vad är det i din fat burner? Den kan säkert göra någon skillnad, men jag vet inte, jag har aldrig testat någon själv.

 69. Pingback: Idag… « Bland hantlar, svett och fett!

 70. Tobbe j

  Mycket inspirerande och skönt att få en ingående förklaring på hur det fungerar så man vet vad man sysslar med! Kommer börja imorgon med 12-20 dieten och köra på ett tag så kan jag återkomma med hur vida de fungerat för mig!! Jävligt bra skrivet????????????

  • Daniel

   Hej Tobbe!

   Roligt att du gillade det. Hoppas det funkar fint för dig!

 71. Anonym

  Motargumentera/bevisa denna hypotes snälla:

  Att Periodisk Fasta ökar GH (tillväxthormon) är välkänt.
  Hungerhormonet Ghrelin är en [URL=”http://en.wikipedia.org/wiki/Ghrelin”]potent stimulator[/URL] av GH. Det utsöndras av magsäcken när den är tom.

  Om man vänjer sig vid PF som ätmönster eller fyller magen med vatten/kaffe så att hungerkänslor,
  Minskar även ghrelinpåslaget!

  Ska det ses som delvis negativt?

  Då är ju ”ju mer hemsk hunger man står ut med ju bättre” sant 😀

  googlade innan jag postade och den här artikeln om PF är läsvärd: [URL=”http://www.thefatlossninja.com/ghrelin/”]http://www.thefatlossninja.com/ghrelin/[/URL]
  Som också argumenterar att ghrelin är viktigt för PF, MEN att man ska dricka kaffe/te för att bli mätt.

  • Daniel

   Hejsan, du anonyme! Ledsen för sent svar; Din kommentar hade tyvärr markerats som skräppost.

   Du skriver lite rörigt, och jag förstår tyvärr inte riktigt vad du menar…

   • Anton O

    Tack för svaret, och en bra artikel!

    Frågan är om att många av fördelarna som upplevs vid PF är av tillväxthormon, som i sin tur utsöndras av Ghrelinpåslag
    (vilket påstås i artikeln jag länkar)

    Och i såfall, är högre ghrelin bättre?
    Det går ju att uppnå med mer ”hunger” (dvs att man inte ska försöka motverka den med mat av hög volym osv.), men känns ganska kontroversiellt, vilket skulle vara kul att höra kommentarer på!

    /Anonyme Anton

    • Anonym

     Fick ett bra svar av tjing (här: http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=96449&page=523)
     som jag delar med mig av:

     En minskad utsöndring av ghrelin vid regelbundna fastetider är ju kroppens underbara sätt att vänja sig vid det mesta efter ett tag. Tillväxthormon är inget att eftersträva i sig då det vid fasta inte direkt är anabolt i hypertrofiskt syfte utan ingår snarare indirekt i den muskelbevarande/fettförbrännande adaption som orkestreras vid glukosrestriktion/fasta.

     Ghrelin aktiverar för övrigt även dopaminerga neuroner i delar av belöningscentrum i hjärnan, vilket har intressanta implikationer för kognition, minne, belöning etc. Den här effekten minskar när kroppen vant sig vid att få mat vid bestämda tider (fasta eller inte) och inte behöver jaga till sig den.

     Sedan är det ju inte bara ghrelin som spelar roll för utsöndring av GH heller.

     Fasta sänker nivåerna av somatomedin C, vilket medför att inhiberingen av feedback-loopen för GH försvinner. Detta kan öka nivåerna av GH.

     Andra tänkbara förklaringar är hormonella feedback-effekter på GH av t ex ketonkroppar i blodet etc.

     ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti…329619/?page=1

     Slutsats: Nej, du behöver sannolikt inte ghrelin för att aktivera GHRH. Den kraftiga ökningen av ghrelin är mer av en tidig adaption till ett nytt ätmönster, då ghrelin även påverkar neuroner (som jag skrev om ovan) i syfte att öka chanserna för att du ska hitta mat. På samma sätt som att folk inte upplever sig så hungriga längre när de fastat på regelbundna tider en vecka.

     Hade ghrelin behövts för GH och vi inte hade blivit hungriga när vi fastade, har vi rimligtvis tappat muskler 😉

     • Daniel

      Där ser man! Det var ett mycket bättre svar än vad jag hade kunnat ge, då jag inte är särskilt insatt i ämnet.

      Kul att det löste sig i alla fall! 🙂

 72. Markus

  Kört det här ganska länge och tycker att du på ett _RIKTIGT_ bra sätt sammanfattat det hela. Imponerande, lättläst och intressant, även för personer som är nya inom kost och träning.

  Mvh Markus

  • Daniel

   Hej Markus!

   Vad kul att höra! 🙂 Tack!

 73. gold price

  Tanken med Leangains är helt riktigt att fasta/äta enligt 16/8 upplägget. Men vi får ju inte glömma bort att även tung styrketräning och att inte minska på kalorierna är en del av planen. De dagar man tränar ska man öka sitt kalori intag med 20% och de dagar man inte tränar minskar man det med 20%. Man får helt enkelt inget underskott (från mat).

  • Daniel

   Det har du rätt i, bra att någon har koll!

 74. Elin *Paraflaxen*

  Hej
  Bra och informativ artikel.
  Har tänkt testa på PF, med start idag faktiskt.
  Har hypotyreos som ställer till det med ämnesomsättningen. Är ju medicinerad, men mår ändå skrot och går upp i vikt. Så, jag måste ju testa innan jag kan avfärda!
  Mvh Elin

  • Daniel

   Tjena Elin!

   Roligt att du gillade artikeln! Hoppas det kan hjälpa dig. Se till att vara rädd om dig bara…

 75. Pingback: Periodisk fasta « A.C.L • livet träning m m •

 76. Malin Kay - en musikblogg på engelska

  Hej! Du är grym som vanligt! Skriver intressant, informativt och lättläst må jag säga. Körde under våren periodisk fasta och starting strength och upplevde väldigt bra resultat. Blev en riktigt stark tjej må jag säga! När jag tog 110kg i benböj så kom det fram killar och kommenterade hur stark jag var hehe ^^ Det var kul. Jag upplevde en klart minskad aptit, och fick ju, som du säger, äta mig mätt efter träning! Viktnedgång blev det inte så mycket av, men jag slarvade lite för ofta. Har tänkt köra igång en striktare period nu dock!
  Tack igen för en bra sida 🙂

  • Daniel

   Hej Malin!

   Vad grym du är! Sjukt kul att du fick så bra resultat av det! 🙂

 77. Lina

  Tack för en grym artikel! Va både rolig och intressant, men framförallt skitbra info! Fick reda på allt jag ville veta om fastan.
  Kommer köra igång med min periodiska fasta på måndag, eller på söndag kväll blir det ju :).

  Tack igen, jätte bra skrivet!

  • Daniel

   Kul att du gillade den, Lina. Kör hårt och lycka till!

 78. Lina

  Jag har en liten fråga oxå, vad anser du om periodisk fast och lchf-kost?

  Tacksam för svar! 🙂

  • Daniel

   Hej Lina! Roligt att du gillade artikeln, hoppas du trivs med upplägget också! 🙂

   Jag har ingen särskild åsikt om LCHF i kombination med PF, det funkar säkert fint, och jag tycker du ska göra som du trivs med.

   Lycka till!

 79. Pingback: Deffa

 80. Bubba

  Fantastisk läsning och fantastiskt skrivet Daniel. Vet ingen hälsoguru som jag fått så mycket vettig information från tidigare. Läste ditt inlägg om deff för 8 veckor sedan, vilket var första gången jag verkligen förstod hur man skulle göra. Läste sedan detta inlägg för ca 5 veckor sedan varpå jag ändrade min deff och inledde PF. Nu sitter jag här med en kropp jag aldrig haft förr, på bara 2 månader! Varje vecka tappar jag fett och bygger muskler! Detta är iof en kombination av väldigt hård styrketräning och mätning/vägning av kalorier varje dag så det har ju inte bara varit en dans på rosor men med PF så går man fan aldrig hungrig! Vill bara tacka dig så mycket för ditt fantastiska engagemang.

  Och till alla därute som tvivlar: DET HÄR FUNGERAR VERKLIGEN JAG LOVAR! Jag har alltid varit skeptisk mot dieter och extrema träningsscheman men gillar du att träna och verkligen vill se förändring så börja med detta! Jag lovar du kommer se skillnad redan efter 2-4 veckor. Vad man än har för mål med sin träning så kommer du garanterat bli nöjd!

  Tackar för mig och framför allt tack till dig!

  • Daniel

   Jäkligt kul att läsa, Bubba! 🙂 Tack ska du ha för dina fina ord, och jag tycker du ska ha en stor eloge för din disciplin som tar dig dit du vill!

 81. Åsa

  Hej!

  Tack för en intressant artikel! Jag har hört talas om pf tidigare, men hela tiden trott att jag inte skulle klara av att inte äta frukost. Efter att ha läst din artikel är jag enormt pepp att testa. Faktum är att jag börjat redan idag 🙂

  Jag har lite frågor dock:
  Jag tillhör inte er starkisar som styrketränar och deffar och räknar och väger maten osv. Jag tränar 5-6 dagar i veckan och alternerar mellan styrketräning, bodypump, löpning, promenader och andra konditionsformer som crosstrainer och roddmaskin. Jag började träna på detta sätt för 1 1/2 år sedan för att gå ner i vikt och lyckades med detta genom att träna ofta och äta enl tallriksmodellen. Det som är grejen nu är att jag är i grymt bra form, jag tränar mycket och mår bra, men nu vill jag också bli av med det sista… Det sista som inte vill försvinna från magen 😉 Tänkte att detta kunde vara värt att testa.
  Fråga: Hur ska jag tänka med maten? Kan jag fortsätta äta enl tallriksmodellen? Ska jag äta större portioner när jag väl äter, eller fortsätta som tidigare? Som jag tolkar det så kan man äta ”allt” beroende på hur snabbt man vill ha resultat, men sabbar man allt om man tex dricker att glas vin på lördagen eller äter en glass mitt i veckan? Hur gör man med mellanmål? Sluta helt? Och till sist – hur länge ska en sån som jag hålla på med pf? Kanske inte är något man måste sluta med alls om man mår bra av det eller?

  Mvh Åsa

  • Daniel

   Hej Åsa!

   Du kan definitivt inte äta vad som helst: Oavsett hur din diet ser ut så kommer du att gå upp i vikt om du äter fler kalorier än du behöver, och du kommer gå ned i vikt om du äter färre kalorier än du behöver.

   Jag tycker du ska spana in artikeln om att deffa: http://www.styrkelabbet.se/deffa

 82. Åsa

  Tack för snabbt svar!

  …och tack för länken! Precis vad jag behövde, många bra råd och nu ska jag köra järnet!

  • Daniel

   Gött att det hjälpte. Kör hårt!

 83. Kennet

  Hej Daniel, tycker du har många och vettiga inlägg. 🙂
  Periodisk fasta, fungerar det bra med övriga deff tips, tex utesluta de flesta utav kolhydraterna?
  Vad rekommenderas som ”sista måltid”, är kasein/kvarg något att föredra?

  (Jag är i en deff period nu, jag jobbar 8-17 och skall träna 3-4styrkepass, och resten av dagarna lågintensitetspass.)
  MVH
  Kennet

  • Daniel

   Hej Kennet!

   Ja, det tycker jag det gör. Jag gör själv så just nu när jag deffar ganska hårt, och inte äter särskilt mycket annat överhuvudtaget än mina 2-300 gram protein/dag.

   Jag vet inte hur stor skillnad det gör, men kasein är ju ett protein som tas upp långsamt, och det är därmed möjligt att det har fördelar för proteinsyntesen att äta det som sista mål. Som du säger så finns det i t.ex. kvarg.

 84. Seabreeze

  Tack för dina välskrivna texter. Jag följer dina inlägg frekvent.
  Jag blev dock lite brydd av din ovanstående kommentar. Du deffar alltså? Varför då?
  Hela poängen med periodisk fasta (och framför allt leangains) är att man slipper deffa.
  Detta eftersom pf ger en själreglerad deff/bulk-cykel.
  Tack återigen för en bra sajt.

  • Daniel

   Tjena Seabreeze!

   Jag deffar just nu eftersom jag ska vara med i SM i chins (som en kul grej, jag har inga ambitioner om att vinna. Inte det här året i alla fall… 😉 ).

   Det är viktigt att du förstår att energibalansen gäller oavsett hur du äter, även om det är periodisk fasta. Äter du fler kalorier än du behöver så kommer du att gå upp i vikt, och motsvarande gäller om du äter färre kalorier.

   Med det sagt så är periodisk fasta/leangains lysande att använda om du vill stå ganska stilla i vikt, men successivt göra dig av med fettmassa och bygga ny muskelmassa. Detta kan du till exempel göra genom att äta 20 % mer kalorier än ditt energibehov på träningsdagar, och 20 % färre kalorier än ditt behov på vilodagar.

   När man, som i mitt fall, vill skala bort mycket fett snabbt (så snabbt att tempot i exemplet ovan inte duger) så krävs det dock energiunderskott under många dagar. För min del innebär periodisk fasta att jag klarar mig på ett dagligt kaloriintag av runt 1000-1500 kcal per dag, trots mitt energibehov på minst 3000 kcal. Det mesta av det jag äter består av protein, och den kosten i kombination med periodisk fasta och tung styrketräning ger mig fina förutsättningar för att göra mig av med stora fettmängder snabbt, medan jag fortsätter att bli starkare under tiden.

   Hoppas du är nöjd med svaret!

 85. Seabreeze

  Coolt! Lycka till med chins-SM!

  Detta var ett riktigt bra svar på mitt inlägg och jag tackar ödmjukast.

 86. Sofie

  Vilket bra inlägg! Väldigt informativt och lätt att ta till sig. Tummen upp!
  Jag har tänkt prova mig på pf, och har bara några små funderingar först. Säg att jag har ett ätfönster på 8 timmar: kan jag variera tiden från dag till dag? T.ex. 11-19 ibland, 13-21 ibland? (Jag personligen har väldigt varierande arbetstider.)
  Kan man även variera antalet ättimmar från dag till dag/vecka till vecka?
  Funkar det att köra pf 4-5 dar i veckan, och äta vanligt dom andra dagarna, eller tappar man för mycket effekt då?

  Jag förstår självklart att det är individuellt, men som nybörjare hör jag gärna dina åsikter och erfarenheter!

  • Daniel

   Hej Sofie!

   Du kan absolut göra på det sättet och ändå få mycket av fördelarna.

   Lycka till!

 87. Max

  Riktigt grymt inlägg som jag uppskattar till 100 %! Jag är också intresserad av att pröva på det här men vet inte riktigt hur jag ska gå till väga när jag har olika arbetstider varje dygn. Vissa dagar jobbar jag 11:30 till 20:00 och vissa andra 07:00 till 16:00. Det här varierar från vecka till vecka, men oftast så är det varannan dag. Så har du något tips på hur jag kan lägga upp min fasta för att få ut maximal effekt ändå? 🙂

  Tack på förhand!

  • Daniel

   Hej Max!

   Kul att du gillade inlägget och att du vill testa! Du har inte möjlighet att ta med dig mat till jobbet för att kunna äta de tider du ”normalt” ska göra i ditt ätfönster då?

 88. Filip

  Hejsan Daniel. Har nyligen börjat med Periodisk fasta och vill först och främst tacka dig för denna artikel! Alltid ca. 30-1h efter jag ätit kommer jag allt som oftast ner i en riktigt seg period under låt säga 30 min då jag är megatrött och bara gäspar och har mig, alltså riktigt mycket, men det beror förmodligen på matspjälkningen. Hur som helst. Detta behöver jag inte uppleva lika många gånger per dag efter denna metod, vilket är kanon!
  Var oroad över att vara hungrig då man inte äter frukost men dra på trissor!! Det känns ju ännu bättre att inte äta frukost.

  En sak jag tänkte på är att jag är lite orolig över om jag verkligen får i mig all protein under dagen.. Jag öser på ordentligt med protein de gånger jag äter, också så vill jag heller inte överäta så det blir för mycket.. Har du något bra tips för detta?
  & tror du det gör något om man bara äter 2 ggr/ dag och inverkar inte på något annat? Bara man får i sig de proteinet man behöver.. Tack för en schysst sida!

  • Daniel

   Hej Filip!

   Jag har listat ett gäng proteinrika livsmedel i den här artikeln: http://www.styrkelabbet.se/proteinrik-mat/ Där kan du kika för lite inspiration!

   Om du är orolig för att du får i dig för mycket eller för lite av något i kosten, så är mitt tips till dig att du börjar räkna över vad du äter.

   Jag vet inte om jag förstår din sista fråga riktigt… Menar du att det gör något om du bara äter 2 ggr/dag? För det är ju lite granna vad hela inlägget handlar om… I alla fall om du äter dessa två portioner hyfsat nära varandra (säg inom 8 h).

 89. Alex

  Hej Daniel.

  Cred till dig, väldigt välskriven och bra artikel!

  Jag har en fråga. Hur hade du lagt upp fastan/kosten om du tränar mellan 19-23? Jag brukar börja träna kl 19, 20 eller ibland 21 vilket betyder att jag kan vara klar så pass sent som 22-23. Jag börjar jobba klockan 9 äter lunch kl 12 och slutar 17. Gymmet ligger 1,5 timmar från jobbet så jag hinner inte träna tidigare

  MVH
  Alex

  • Daniel

   Tjena Alex, tack ska du ha!

   Personligen skulle jag nog ha ätit en liten lunch (25 % av dagens intag), sedan kanske något litet en timma innan träningen (kanske 25 % igen), och resten efter träning.

   Ett alternativ är att skippa lunchen, och istället äta nåt litet (25 %) någon under eftermiddagen.

   Eller så är du riktigt hardcore och bara äter ett mål om dagen, efter träning. 😉

   • Alex

    Ok tack för tipset! 😀

    Jag tänkte prova brutus warrior diet med 1 mål om dagen. Jag är lite osäker på hur jag ska lägga upp måltiden? Jag väger 90 kg är 182 lång 25 år. Jag bör väll få i mig ca 2-3 gram protein per kg kroppsvikt för att kunna bygga massa?
    Har du ett eller två tips på hur jag ska lägga upp måltiden?

    Tack!
    Alex

    • Daniel

     Ja, den proteinmängden du beskriver är mycket bra.

     Njaa, inga tips tyvärr. Satsa på proteinrik mat!

 90. Addi Malmö

  Hej
  Vill bara säg att jag älskar fastan. Har kört periodisk fast i snart 1 år och har aldrig mått bättre. Jag har mer energi i kroppen! Jag är hela tiden pigg 🙂 värt att testa. Det gjorde jag och jag ångrar inte det en minut! ps. jag kör fasta 16 tim, äta 8 tim.

  • Daniel

   Kul att höra, Addi. Jag trivs själv skitbra med det, och kör samma upplägg som du. 🙂

 91. Jonte

  Tja!

  Grym artikel, du öppnade en ny värld för mig. Jag har länge haft problem att få bort de där sista kilona och det här känns verkligen som att det kan vara motivationen jag behöver. Jag har en fundering bara. Det är nämligen så att jag utöver min gymträning (5-6ggr i veckan) även spelar innebandy. Jag går ofta på gymmet vid 13-14 tiden på dagen då mina lektioner oftast slutar 12. Sen är innebandyn förlagd på kvällen mellan 20-22. Jag funderar på om det är bättre att försöka komma iväg till gymmet runt 12.30 och bara ta pwo/BCAA innan och sen äta första måltiden och ha ätfönstret mellan 14-22. Eller ska jag äta lunch innan. sen försöka ta mig iväg till gymmet runt 14 och köra 12-20? Anledningen till att jag frågar är för att om jag har min sista måltid vid 22 så innebär det att jag kan äta något efter innebandyn. Jag vet inte om det spelar någon roll men det känns som att det kan vara till min fördel att äta något. Hur skulle du ha lagt upp det utifrån de träningstiderna?

  • Daniel

   Tjena Jonte!

   Utifrån det du skriver skulle jag absolut kört på alternativet 14-22. Lycka till!

 92. Jenny

  Hej!
  Toppenbra artikel med vettigt och lättförståeligt innehåll. Snubblade själv över periodisk fasta för ca ett halv år sedan och hamnade då på Martins sida leangains och lusläste då denna sidan och jag måste säga att jag verkligen gillar hans filosofi både vad gäller träning och mat. Bestämde mig då för att prova periodisk fasta eftersom jag gillar att äta stora portioner när jag väl äter och absolut kan leva utan att äta frukost.
  Det var helt fantastiskt, jag mår toppen, jag kan äta ordentligt när jag väl äter, jag orkar träna ordentligt och min kroppssammansättning har förändrats till det bättre. Att leva utan frukost är mer skönt än ett problem eftersom jag bara kan gå upp och ta en snabb kopp kaffe innan jobb istället för att fixa frukost och böka. Vid lunch kan jag sen bryta fastan och äta ordentligt och sedan gå och träna på eftermiddagen/kvällen innan jag sen avslutar dagen med ett rejält middagsmål och sedan proteinfluff eller shake innan dagen är slut så att proteinsyntesen hålls igång över nattfastan på bästa sätt. Jag har också ändrat min träning mer åt det håll som förespråkas av Martin med få övningar, tunga vikter och få reps, fast jag lägger till lite gruppträningspass emellanåt också för att få lite variation och konditionsträning. Jag kan absolut rekommendera periodisk fasta och jag kör på den period som Martin rekommenderar för tjejer med 14h fasta och 10h ätfönster och det passar mig perfekt. Ingen hunger, inget sug och när jag väl får äta så får jag äta ordentligt. Jag tar alltid BCAA i samband med träning och gärna en shake innan eller efter träningen beroende på tid och sedan avslutar jag dagen med kasein för ultimat proteinsyntes över natten. För mig har det verkligen varit en uppenbarelse att inse att man kan äta så här och må så bra istället för att tvunget äta frukost och sen äta småmål var tredje timme, det är så mycket enklare.
  Prova, du har inget att förlora på det, gillar du inte det så har du ju försökt iaf. Återigen tack för en toppen sida med massa spännande och bra artiklar. Fortsätt i samma stil och träna på.
  Jenny

  • Daniel

   Sjukt kul att du skrev, Jenny, och vad gött att du trivs så jäkla bra med det! 🙂

   Det gör jag själv också, framförallt nu när jag deffar. Ska bli spännande att se hur det är att ligga på kcal-överskott på det sen.

   Tack ska du ha själv, och ha det fint!

 93. Seabreeze

  Tjena Daniel.
  Du har säkert hört talas om ”Eat Stop Eat”-metoden som också är en form av periodisk fasta. (I stället för att fasta i 16 timmar per dygn så lägger man in en eller två 24-h fasta i veckan).
  Vad tror du om att varva dessa två metoder? Alltså att lägga in en 24h-fasta någon gång då och då?

  • Daniel

   Tjena!

   Yes, jag har hört om den. Tyvärr kan jag inte mer än gissa, men jag skulle i alla fall tro att det upplägget inte är helt optimalt för någon som vill maximera sin muskeltillväxt. Däremot för en svensson som bara vill vara smal, ha en najs tvättbräda och god hälsa så tror jag säkert att det är alldeles lysande, och definitivt något jag själv skulle göra.

 94. Lilli

  Tjabbatjena!

  Kan bara hålla med alla andra om att det är en skitbra artikel, stort tack!

  Jag är en tjej som haft en del problem med ätstörningar och träningsmani.. Har dock fått bra hjälp med detta och självklart gått upp en del i vikt då kroppen tidigare varit inställd på svällt. Ligger nu på normal vikt som jag trivs med men när jag tillät mig att äta fick jag svårt för att kontrollera det och det blev mycket småätande.

  Jag började med PF och har nu mycket lättare att kontrollera mitt ätande men då min dietist pratat om hur viktigt det är med sex måltider om dagen och att hålla ett jämt intag under hela dagen (du vet det gamla vanliga snacket) för att ämnesomsättningen ska fungera normalt blir jag lite orolig..

  Tror du att jag kan köra på PF trots att min kropp har varit inställd på svällt under en ganska lång period eller blir det fel för ämnesomsättningen?

  Stort tack igen för motiverande, informerade och otroligt bra artiklar!

  • Daniel

   Hej Lilli!

   Jag kan tyvärr för lite om ätstörningar för att egentligen vilja svara på din fråga. Jag vet inte hur din kropp har påverkats av din tidigare kalorirestriktion, men vad jag kan säga är att det för en frisk person inte bör vara något problem att äta endast en gång om dagen.

 95. Pingback: Periodisk fasta | Ragefitness @ Spotlife

 96. Pingback: What have I become? | Personlig Tränare

 97. H.Hansson

  Riktigt trevlig sida! Bra tips och underhållande läsning. Hatten av och tack och bock! 🙂

  Har precis kört igång med PF och gym och vart så inspirerad av det hela att jag startade en egen sida där jag bloggar om familj träning och kost.
  Amatörmässigt men ett enkelt sett att hålla koll på hur allt går.

  • Daniel

   Kul att höra, hoppas du trivs bra med fastan, det gör jag själv! 🙂

 98. Mattias

  Tjena! Jag är en av dom som funderat länge på att köra PF, men har lite frågor som jag skulle vilja ha hjälp med. Vill starta nu under vintern men då vill jag helst ligga på energibalans, men då jag styrkrtränar extremt mycket 6-7 dagar med vissa lättare pass och dessutom jobbar jag som snickare på en mindre firma vilket leder till mycket 1 mans jobb som är energikrävande! Om jag nu vill ligga på byggande energibalans och inte ren deff med lägre kaloriintag än jag förbrukar! Skulle tro att jag ligger på ca 3500 kalorier om dagen, hur får man i sig de på 8 timmar, och då jag är en riktig frukost människa, kan man ta BCAA på morgonen eller bryter det fastan ? Sen förstår jag att alla reagerar olika och att det är en vanesak! Men alltid skönt å få lite klarspråk från någon som vet! tack på förhand!

  • Daniel

   Tjena Mattias!

   Om jag förstått din fråga rätt så vill du testa PF, men vet inte hur du ska hinna få i dig alla kalorier under ätfönstret?

   Först av allt: All näring du intar anser jag i princip ”bryter” fastan, vad nu det må ha för effekt. Att inta BCAA i syfte att öka ditt kaloriintag blir väääldigt dyrt, då man ofta betalar runt 5-10 kr per dos om 10 gram, vilket inte ens ger 40 kcal.

   Om du tror det kommer vara svårt att få i sig maten så får du helt enkelt försöka hitta energität mat som du kan äta mycket utav. Flytande kalorier, såsom mjölk, kanske är en bra lösning? Eller så får du testa lite olika saker och se vad du klarar av att trycka i dig mycket utav! Mackor (speciellt i kombination med mjölk) tror jag att många ofta har lätt att konsumera stora mängder energi i form av, till exempel.

   Lycka till, i alla fall! 🙂

 99. Mattias

  Hej igen och tack för ditt svar !! Ah jag får helt enkelt få i mig maten! Jag kommer köra på 2 måltider före träning (vanligt 7-16 jobb ) men det jag mena med Bcaa är att jag har läst att de ökar proteinsyntesen under fasta däremot att de rubbar insulinbalansen, dock rubbas den bara under en väldigt kort stund då det är så lite kalorier, så frågan är egentligen vilket tjänar kroppen på.? Tack igen för en grymt bra text och respons

  • Daniel

   Hej igen!

   Jag tror definitivt att du kan skita i BCAA:t. Den största användningen jag ser för det är att ta lite (10 g typ) precis före styrketräning.

 100. Malin Karlsson

  Hej
  Mkt intressant inlägg om periodisk fasta! Jag testar själv det just nu kombinerat med lchf, och jag tycker att det funkar riktigt bra.

  Kan räcka med att jag börjar äta kl två (lunch) efter att jag tränade på förmiddagen. Sedan blir det ev ett mindre mål kl fem för att sedan äta större middag kl sju.

  Ska testa detta i tio veckor för att just deffa bort överskottsfett. Ska se hur det går 🙂 spännande!

  MVh Malin

  • Daniel

   Kul att du testar på det Malin, och lycka till! Men kom ihåg att oavsett om du äter LCHF, periodisk fasta, jordnötssmörsdieten eller vad du nu väljer så måste du fortfarande göra av med fler kalorier än du stoppar i dig för att gå ner i vikt!

 101. Pingback: Ollas träningsblogg - GustafOllas.com | SOMETIMES LIFE HITS YOU IN THE FACE

 102. Pingback: SOMETIMES LIFE HITS YOU IN THE FACE | Gustaf Ollas

 103. Andreas

  Hej, först och främst TACK För att du har tagit dej tid o skrivit allt detta som man kan ta del av. är sjukt taggad på påbörja min deff igen! skulle kolla med dej hur det fungerar med en ”ätardag” 1 gång i veckan? alltså att man ifrån går schemat helt o trycker i sej en pizza o en påse godis 1 dag i veckan. e det något som skulle förstöra allt för mycket elelr är det helt ofarligt? tack på förhand !Andreas

  • Daniel

   Hej Andreas!

   Att gå ner i vikt handlar om att du måste göra av med mer energi än du får i dig. Om du till exempel har en ätardag där du äter 1000 kcal över ditt dagsbehov, så är det ytterligare 1000 kcal du behöver göra dig av med en annan dag för att fortsätta att gå ner i vikt.

   För de som behöver genomföra riktigt långa viktnedgångsperioder (flera månader) kan det finnas en poäng i att ta en ätardag någon gång för att behålla en hög ämnesomsättning, men det är inget som gemene man behöver tänka på. Det viktigaste för att behålla en hög ämnesomsättning och fortsätta att gå ned i vikt stadigt och fint är att äta mycket protein och styrketräna regelbundet.

   Själv tar jag dock lite av ett avsteg en dag nästan varje helg även när jag deffar, mest för att inte bli tokig eller tänja på det sociala för mycket. Det handlar om att ge och att ta. I veckodagarna ligger jag på ett underskott av runt 500-1000/dag, och ifall jag äter mer mat en dag i helgen betyder det helt enkelt att min deff måste pågå under en längre tid.

 104. Seabreeze

  Hej igen Daniel.
  Jag tänkte höra vad du har för åsikter om GOMAD. Det är Rippetoes idé om att man ska dricka en gallon mjölk (3,8 liter) varje dag när man snabbt vill växa sig stor och stark. (GOMAD=Gallon Of Milk A Day).

  Vad tycker du om detta? Och tror du att det funkar bra i kombination med Leangains/PF?

  (Vore ju grymt om du skrev en artikel om GOMAD, om du nu är intresserad av detta. Ett litet önskemål från ett fan).

  • Daniel

   Hej!

   Jo, jag har hört om det förr. Att kombinera det med PF kanske vore något, även om jag misstänker att det kan bli lite väl påfrestande för magen. 😉

   Jag tror att det är ett lysande sätt att få en nybörjare att gå upp i vikt, och då tänker jag på en person som ännu inte riktigt ”svarat” på styrketräningen, trots att den är effektiv och regelbunden. För den person som har tränat ett tag, gått upp kanske 5-10 kg till följd av det och blivit lite starkare, så tror jag dock att det är en lite väääl överdriven mängd energi (förstås beroende på kosten i övrigt, men du förstår vad jag menar).

   Det handlar ju egentligen om vad man har för mål också. Vill man bara bli så stor och stark som möjligt och skiter i fettmängd så är det ett lysande sätt att få i sig stora mängder av bra näring.

   • Seabreeze

    3,8 liter om da’n är väl att ta i kanske. Men typ ett par liter mjölk under post-workout-ätfönstret på sina träningsdagar och vatten på vilodagarna är nog grejer det!
    Såg förresten att du redan hade skrivit en artikel om mjölk. Den var, i vanlig ordning, bra. http://www.styrkelabbet.se/mjolk-efter-styrketraning/

    • Daniel

     Ah, just det. 🙂

     Det tycker jag låter bra!

 105. Ulrika

  Hej måste berömma för dina tips och råd. Provar pf är inne på andra veckan och tycker det är super mitt söt sug är nästan borta och känner mig mycket piggare. Fick en aha upplevelse när jag läste om pf på din sida tänker prova fram till jul och se vad som händer med kroppen. Har provat att äta 5 mål om dagen men upplever att blodsockret svänger mer och det är svårare att hålla kosten tummen upp för pf.

  • Daniel

   Hej Ulrika, vad kul att det verkar funka fint för dig! 🙂

 106. Hannah Pettersson

  Hej!
  Jag jobbar 10.30-19 varje dag och jag brukar träna kl 8 på morgonen, vad är det bästa sättet för mig att lägga upp det? Skulle vilja testa
  Med vänlig hälsning, Hannah

  • Daniel

   Hej Hannah!

   Det sätt som passar dig bäst vet du bäst själv. Men upplägg nummer två hade jag nog kört i din situation!

 107. Erik M

  Tack för en jättebra artikel, den ska du ha mycket cred för!

  Har strax gjort tredje dagen enligt 16/8-varianten med styrketräning varannan dag. Har dock problem att få i mig tillräckligt med mat på kvällen, om både kcal och protein ska stämma. Enligt din kalkylator hamnar jag på lite drygt 3000 kcal om dagen med en aktivitetsnivå på 1,55. Tänkte dra av 500 kcal för att inte gå för fort ner och behålla så mycket som möjligt av den muskelmassa jag lyckats bygga på mig under fem månader.

  Med de två första målen (kl. 12-13 och 16-18) går det fint, lägger mig på 500 kcal och 40 g protein per mål där. Efter träningen är det värre. Trots att jag kör ett aptungt benpass (som förr gjorde en till ett hungrande matmonster) kommer jag inte upp i de 1500 kcal som behövs, det blir snarare 1100-1300 kcal om jag har tur och då håller jag nästan på att spricka på köpet. Jag försöker få i mig 100 g protein på kvällen för att täcka mina 180 gram per dag (väger 90 kg).

  Jag har läst i dina kommentarer att det inte är så mycket att hänga upp sig på, då man kan ligga på ett underskott på upp till 1000 kcal per dag utan att det blir katastrof, men jag undrar ändå om det finns några tips på käk som a) innehåller bra med både kalorier och protein och b) inte är tokdyra (som de cashewnötter jag åt ikväll för att dryga ut lite).

  Tacksam för lugnande kommentarer, även om jag nog innerst inne vet att det inte är så mycket att hänga upp sig på. 🙂

  • Daniel

   Hej Erik!

   Jag skulle rekommendera dig att du köper hem lite fet mjölk. Det är högkvalitativt protein, och ganska proteinrikt. Dessutom upplever de allra flesta att flytande kalorier inte mättar alls lika mycket som de man måste tugga. Ersätt vattnet du dricker med mjölk! 🙂

   • Erik M

    Tack för tipset, ska testa med lite sjuprocentig österrikisk ”vollmilch” (alternativt den vanliga svenska standardmjölken). 😉

    En fundering bara. Jag läste Martin Berkhans artikel ”Scorch through your fat loss plateau” och där är han ganska tydlig med att man ska skippa mjölk och andra flytande kaloririka produkter.

    ”Shakes, liquids and anything else that resembles baby food shouldn’t stay on menu when it’s time to shave off calories or make your diet more manageable and painless. This includes “recovery shakes” with high-glycemic index carbs and protein shakes, fruit juices, milk and yogurt. Packing a good deal of calories in proportion to the little satiety they provide, liquid calories have no place in your diet other than for convenience.”

    Men jag antar att det är de där sista fyra orden man ska ha i åtanke och att det i mitt fall bara handlar om att ”toppa upp” tanken, när jag inte längre orkar få i mig mer mat.

    Mvh.

    • Daniel

     Men… Du hade ju problemet att du hade svårt att få i dig tillräckligt med kalorier för att du blev för mätt? Martin Berkhan rekommenderar ju att man inte ska dricka sina kalorier vid en viktnedgång eftersom de inte mättar så mycket i förhållande till energin de ger, vilket är precis vad som passar i din situation.

     Har jag missförstått dig totalt?

 108. Edwin Carlsson

  Hur mycket protein bör man få i sig under deff när man använder sig av periodisk fasta? 12-20?

  Mvh

  • Daniel

   Hej Edwin!

   Jag tycker du bör sikta på minst 2 gram protein per kilogram kroppsvikt, det vill säga 160 g protein om du väger 80 kg.

   Om du vill ha ytterligare mättnad och kanske spara ännu mer muskelmassa vid deffen kan du testa att gå ännu högre i proteinintaget.

   • Edwin Carlsson

    Tack för snabbt svar!!

 109. Emmy

  Tack för en riktigt bra artikel! Du övertygade mig om att testa periodisk fasta!

  • Daniel

   Kul! Hoppas du gillar det!

 110. Pingback: Periodisk fasta, vad innebär det och är det farligt? « JanYasLove

 111. Pierre

  Alltså om jag vill gå upp i muskelmassa så har man ju hört att man ska ligga på kalori+.

  Med PF ska man också ligga på kcal+ eller ska man ligga på -kcal hela tiden?

  Eller ska man deffa ner till den målvikt man har och sen ligga på balans och bygga och då fortf. köra PF?

  • Daniel

   För att lägga på dig muskler kommer du alltid att behöva äta mer energi än ditt dagsbehov. Musklerna bildas inte ur intet, utan energin att skapa dem måste komma någonstans ifrån.

   Du måste alltså äta fler kalorier än du behöver för att lägga på dig muskler.

   Du kanske tänker på ett av Martins Leangains-upplägg, där han cyklar kaloriintaget under veckans gång, och försöker bygga muskler under vissa dagar och göra sig av med fettmassa på andra dagar?

 112. Pingback: LCHF, periodisk fasta och lussebak | saraforsberg

 113. Nicklas

  Om jag tex skulle börja med fastauppläget 12-20, är det okej om jag drar en bcaa när jag vaknar och innan jag lägger mig? ellr ska man skita i all form av amino/protein också under fastan?

  Och en fråga till, är det viktigt att man räknar kalorier? eller ska jag gå på känsla och efter hur det ser ut i spegeln? vill ju som sagt inte förlora muskelmassa..

  • Daniel

   Hej Nicklas!

   Jag ska försöka svara på din kommentar, men det är lite märkliga frågor du ställer…

   Det är klart det är okej att du dricker bcaa när du vaknar, det bestämmer du ju bara själv? Det blir ingen fasta mellan 12-20 om du gör det, däremot. Varför vill du dricka bcaa vid dessa tillfällen?

   Om du äter eller dricker något som innehåller energi i någon betydelsefull mängd så är det ingen fasta. Svarar det på din fråga?

   Jag förstår inte riktigt din andra fråga heller. Hur menar du? Om du vill gå upp eller ner i vikt så behöver du äta mer eller mindre kalorier än ditt dagsbehov är. Det spelar ingen som helst roll för ditt resultat ifall du räknar dessa kalorier eller ej.

   • Nicklas

    haha förstår att det verkar luddigt.. men angående bcaa:n, jag har alltid haft i tanken att på natten bryts kroppen ner och därför är det viktigt med protein innan man lägger sig så att den har protein att ta och bygga av, sen samma princip på morgonen fast då är kroppen tom ist och behöver protein för det.

    så jag är väl rädd för att utan protein direkt innan man lägger sig så blir jag katabol som fan och alla muskler försvinner haha.. förstår du då lite vart min fråga riktar sig? 🙂

    • Daniel

     Då tycker jag att du ska läsa inlägget igen, och framförallt under ”Vanliga frågor” där detta med att äta protein flera gånger per dag finns behandlat.

     Om du inte förstår efter du har läst det igen, så lämna en till kommentar!

     • Nicklas

      älskar hur du tar dig tid till att så snällt hänvisa till nått jag redan läst men ändå inte tog in, tack för hjälpen haha och riktigt grymt inlägg!

 114. Magnus

  En fråga:
  Ratio kolhydrater – Protein vid dagens sista mål mat?

  Jag har förstått att det underlättar min återhämtning om jag äter minimalt med kolhydrater efter lunch då kroppen behöver vara proteinladdad under natten för att på bästa sätt bygga upp det som under dagen brutits ned.

  Vänligen,
  Magnus Lindström

  • Daniel

   Hej Magnus!

   Jag tror inte det är något du behöver bry dig om. Se till att få i dig en del protein, sen om du äter kolhydrater eller inte till det spelar mindre (om någon) roll.

 115. Simon

  Hej! Vi som tränar på kvällarna, klar vid 22? Middag 22.30 då eller?

 116. Pingback: Periodisk fasta | Mirtilli

 117. Acke

  Hej Daniel,

  Först vill jag tacka för en mycket bra artikel, väldigt välskriven!

  Jag tänkte kolla om du kunde hjälpa mig att besvara några frågor.
  Jag träna ca 8 pass i veckan, 2 st på måndag 1 på tis 2 ons 1 tors och slutligen 2 st på fredag.
  Mitt problem är att jag inte vet hur jag ska lägga upp fastan när jag tränar på morgonen en dag och sen under lunchen den andra dagen.
  Jag vill köra fastan 6-18 alltså äta 6 timmar då:)
  På morgonen tränar jag kl 06:00 till ca 07:30 kan man göra så att man kör ätperioden vid kl 10:00 varje dag och äter till kl 16:00?

  Eller vad skulle du rekommendera?

  Tack på förhand!
  MVH

  • Daniel

   Hej Acke!

   Du kan göra precis som du vill. Du skriver ingenting om dina mål eller vad det är för träning, och flera andra detaljer, så jag vet tyvärr inte vad jag ska svara dig.

   Jag brukar äta mellan 12-18 och, tränar oftast runt kl. 11. Det fungerar bra för mig. Ibland passar det bättre att träna kl. 07.00 på morgonen, och då skiter jag högaktningsfullt i fastan. Självklart kan du äta vid 10.00 om du har tränat vid 06.00. Det finns ingenting som hindrar dig.

   Jag tror dock du skrev något fel, i att fasta mellan 6-18 är ett sex-timmars ätfönster?

   Vad jag skulle rekommendera är att du försöker träna och äta på ett sätt som följer ett av de fyra förslagen på upplägg i inlägget.

   Jag hoppas verkligen inte att jag framstår som dryg, men… Du ger mig ingen information för att hjälpa dig, och det lilla som du kan behöva veta har jag ju redan skrivit i inlägget.

   Lycka till, i alla fall!

 118. Hej Daniel, du måste hjälpa mig igen.

  Berkhan, som rekommenderar 3-4 träningsdagar, skriver i sin FAQ att det kan vara lagom med att ligga på +20% kcal-intag träningsdagar och -20% vilodagar. Men om man tränar 5 dagar i veckan så blir det ju på en vecka överskott av kcal. Jag som vill gå ner i bf funderar på hur jag ska lägga mitt kcal-intag. Ska jag kanske bara se till att jag i slutändan, efter en vecka ligger på X % kcal-underskott. Och se till att fördelningen är som sådan att jag äter mer kcal träningsdagar än vilodagar. Det kanske skulle ge (vad vet jag) -10% träningsdagar och -20% vilodagar. Är du med i mitt resonemang?

  • Daniel

   Hej David!

   Jag tror inte det är så himla noga hur du löser det. Det finns ju flera sätt att göra det också. Antingen ligger du på balans på träningsdagar, och underskott på vilodagar, eller så har du något annat alternativ med ett litet underskott varje dag. Runt 500 kcal underskott per dag oavsett träning eller ej är ganska väl beprövat.

 119. Kan man mixa ätfönstren? Under veckodagarna kan jag enkelt skippa frukost (dvs ätfönster mellan 12-20), men till helgen är det mysigt med stor helgfrukost tillsammans med familjen (då är ätfönster 9-17 bättre).

  • Daniel

   Hej igen David!

   Klart att du KAN (varför frågar alla om det?). Dock trivs ju människan bäst med rutiner (har jag hört), men jag har ingen aning av vad som skulle bli konsekvensen av det.

   • Anonym

    Ha ha ja jag frågade som sagt för jag har en annan rutin under helgerna. Storfrukost med familjen!

    • Daniel

     Okej, vi bortser från att det faktum att jag tycker det är lite märkligt att tala om huruvida man ”kan” skippa frukost eller ej. Vad är det du egentligen undrar? Om du kommer bli tjock om du mixar ätfönstren? Om du kommer återhämta bättre om du mixar ätfönstren?

     Jag tror som sagt att man mår bra av att äta ungefär vid samma tider de flesta dagar, men mer än det så tror jag inte något särskilt kommer att hända, förutom att de eventuella fördelar som periodisk fasta för med sig inte kommer att framträda i samma utsträckning!

 120. Per

  Hej Daniel!

  Jag har kört PF i ca 6 månader. Tycker upplägget funkar bra ,enkelt att äta liksom. Tyvärr har jag blivit sjuk ( förkyld ) ett par gånger tom under denna tiden. Jag är en person som nästan aldrig är sjuk annars. Kan jag vara extra mottaglig under PF ? Har du hört det innan eller är jag bara nojjig ? Jag kan ju inte gå till doktorn och säga att jag ”hoppar över frukosten” då flippar dom direkt 🙂

  Per

  • Daniel

   Hej Per,

   Nej, jag tror verkligen inte att du har blivit sjuk för att du inte äter frukost. Möjligen kan ditt immunförsvar ha blivit sämre ifall du har legat på ett stort energiunderskott. 😉

 121. Jonas Svensson

  Hejsan!

  Jag börja min PF igår faktiskt och sitter nu i plugget och det ända jag kan tänka på är mat just nu 😛 hehe Men jag har en fråga då det gäller om hur mycket man skall äta per portion, eftersom man skall försöka få i sig dagens alla kcal under cirka 2-3 mål. För det kändes verkligen som jag grisade i mig maten igår haha eftersom jag äter i skolan och det är då inte så lätt att väga maten på plats. Exempel de dagar jag inte tränar skulle man ligga lågt på kolhydrater men då känns det verkligen svårt för att komma upp i de kcal man vill. kan man äta hur mycket som helst och även gå ner i vikt sakta och säkert under PF? inte så jag slänger i mig pizza och så, ja försöker äta så bra som möjligt men mycket ut av det.

  • Daniel

   Hej Jonas!

   Försök att inte sitta och tänka på mat, det finns inget snabbare sätt att bli riktigt hungrig (och tokig!).

   Jag tycker inte du ska väga maten, utan försöka välja mat som gör att du blir mätt i lagom mängd. Ät mycket grönsaker, kött och andra bra livsmedel. Undvik att dricka dina kalorier i för stor utsträckning, och inte för mycket socker. Det är i alla fall så jag själv försöker göra.

   Rent teoretiskt så kan det dock vara fördelaktigast att ditt första mål för dagen är lite större än de andra.

   Nej, du kan absolut inte äta hur mycket som helst och ändå gå ner i vikt. Du kommer bara att gå ner i vikt genom att äta mindre energi än du gör av med, oavsett diet!

   Lycka till! 🙂

 122. Pingback: Imorgon börjar 5 dagars periodisk fasta! | Sockerbiten- Träning och LCHQ

 123. Pingback: Periodisk fasta | WODLOVE

 124. Marcus

  Hej Daniel!

  Jag går fortfarande i skolan och alltid haft problem med att bränna fett. Jag undra om det är bra ifall jag lägger upp ett schema t.ex.

  KL: 11 :första måltid

  KL: 15:00 : tränning

  KL 16:00 :största måltiden

  KL 19:00 sista måltiden

  Jag brukar tar kreatin innan tränning, sedan whey protein efter.
  Gör det nåtting ifall jag vakna på morgonen och ta en morgon promenad för extra fettförbränning? 🙂

  MVH Marcus

  • Daniel

   Hej Marcus,

   Låter som ett bra upplägg!

 125. Seabreeze

  Tjenare Daniel. En fråga angående träning på fastande mage:
  Jag har kört periodisk fasta (av leangains-inspirerad karaktär) sedan i oktober och har fått helt galet bra resultat i min viktnedgång. Har tydligt definierade muskler. Fettnivå på runt 12 procent.
  Äter som en tok de dagar jag tränar. (Kebabtallrik med pommes, kakor, jordnötssmör, lussekatter, and what have you). På vilodagar ligger cirka 10 % under dagsbehovet.
  MEN jag utvecklas inte styrkemässigt. I bänkpressen har jag periodvis till och med gått bakåt.

  Jag tränar nästan alltid på fastande mage. (Men tar en vassledrink strax före). Jag märker att jag är svagare i musklerna när jag tränar på fastande mage än annars. Är det vanligt att det är så? Ska jag sluta upp med att träna på fastande tycker du och äta ett eller två mål innan träning och ta ett sista stort mål efter? Blir jag starkare då? 🙂

  • Daniel

   Tjena!

   Ursäkta det sena svaret – julstressen, du vet. 😉

   Alltså, har du gått ned i vikt så är det inte så konstigt om du inte gjort styrkeökningar, speciellt med tanke på att du redan är träningsvan. Vänta tills du ligger på energibalans igen, så kommer säkerligen ökningarna att fortsätta komma.

   Att träna på fastande mage brukar inte vara något problem för de flesta, men visst kan det variera. Så vitt jag känner till finns det ingen direkt fysiologisk anledning till varför du skulle vara klenare på fastande mage. Glykogennivåerna fyller du ändå övriga dagar när du äter, så det borde inte vara ett problem.

   Kanske har din relativa styrka faktiskt ökat under viktnedgången, bara inte din absoluta styrka? Så har det varit för min egen del under de senaste månaderna då jag har gjort mig av med mängder av överflödigt fett. Marklyftet har gått ned något, men relativt sett har det ökat under perioden.

   • Seabreeze

    Tack så jäkla mycket Daniel att du tar dig tid att svara på alla dessa frågor.
    Jag tror också att jag har legat på ett för litet kaloriintag (trots att jag upplever att jag kan äta som en häst under PF).

    Jag tror helt inte att jag klarar att öka i styrka under PF eftersom jag inte pallar att få i mig tillräckligt med mat.

    Men DÄREMOT: som DEFF-DIET var PF riktigt effektivt för mig!

    Kan tillägga att jag har ökat i chins och pullups, vilket ju inte är så konstigt eftersom jag är lättare. Detta faktum talar ju också för att min relativa styrka har ökat, precis som du skriver.

 126. Pingback: Skräp mat, trött men nya planer med Periodisk fasta! «

 127. Henrik

  Hej!

  Har läst flera artiklar om detta och tycker att din är en av de bästa. Jag är sugen på att börja testa periodisk fasta men funderar lite på maten efter träningen. Hur viktigt är detta? Ofta tränar jag sent (slutar ca 22) och om jag då äter lunch 12 är det ju lite för sent för att äta. Borde jag äta mat efteråt ändå eller räcker det med aminosyror? Eller proteinpulver? Eller inget? Antar att jag får prova mig fram också och se hur det går, men tycker att det ofta är svårt att märka tydliga skillnader.

  Tack för bra artiklar!

  Henrik

  • Daniel

   Hej Henrik!

   Jag tycker definitivt att du ska äta något efteråt! Du kan väl kanske helt enkelt ha ett ätfönster mellan 12-22? Du får ju fortfarande in en del fasta om du avstår frukosten.

   • Henrik

    Hej igen,

    Tack för svaret. Ska testa och se hur det går 🙂

    Henrik

 128. Linda

  Tack för fin läsning 🙂 Känner mig super laddad att starta detta projekt i morgon!

  Linda

  • Daniel

   Lycka till, Linda! Kör hårt! 🙂

 129. Malin

  Tack för hjälpen!! Din artikel innehöll ALLT jag behövde veta för att kicka igång!! Kanoners!!

  • Daniel

   Skitkul att höra, kör hårt nu! 🙂

 130. Joakim

  Bra artikel! Var ett par nya referenser jämfört med Martins grejer(?) som jag uppskattade!

 131. Pingback: Periodisk fasta « Linda Jonsson

 132. Pingback: Periodisk fasta | neadavis | ShapeMeUp!

 133. Daniel

  Jag jobbar nästan alltid 10-18, tips på hur jag ska lägga upp PF ?
  Känner mig grymt taggad att testa detta 😀

  • Daniel

   Hej Daniel,

   Det vet du bara bäst själv hur du kan lägga upp, jag har ingen aning om hur din dag ser ut i övrigt och vad du trivs med…

 134. Pingback: Nu börjar fastan! | patrikfrost

 135. David

  Hej!
  Bra genomgång av LG men du missar en ganska viktig aspekt: carb cycling.
  Mer kolhydrater på träningsdagar och mindre på vilodagar, inte riktigt LCHF hållet men nästan och tvärtom på träningsdagar dvs mindre fett och mer kolhydrater men mycket protein på båda dagar. Genom den här:
  http://www.1percentedge.com/ifcalc/ kan man räkna ut hur mycket man ska käka. Jag vet inte om du tipsat om den tidigare men den e grym.

  • Daniel

   Hej David, det har du rätt i – följer man LG ska man även variera kolhydratsintaget.

   Intressant länk, det var en fräck kalkylator! 🙂

 136. Benny

  Hej,
  Intressant läsning, en fråga.
  Gäller fortfarande att man ska ligga på minus i kaloriintag eller får man äta hur mycket man vill under ätfönstret?

  • Daniel

   Hej Benny!

   Ja, om du vill gå ner i vikt behöver du fortfarande ligga på ett kaloriunderskott.

 137. Jenny

  Jag tränar alltid på fastande mage tidigt på morgonen. Förbränning 5 dar/v och styrka 2 dar/v. Har testat PF i en vecka nu. Det känns mest naturligt att äta direkt efter träningen (eftersom man är så hungrig då), men jag undrar varför du/ni rekommenderar eller pratar mest om att man ofta ändå tar sitt ätarfönster från klockan 12? Finns det några fördelar med det?

  • Daniel

   Hej Jenny!

   Anledningen till att klockan 12 ofta rekommenderas är att det innebär mattider som är ganska normala för de flesta. De flesta i Sverige äter lunch runt 12, och sitt sista mål innan kl 20.

 138. Pingback: Fördelar med periodisk fasta | lår-FETT!

 139. Gabriella

  Hej!
  Mycket intressant och välskriven artikel. Jag har nu testat i tre dagar och trots att tiden är så kort så känner jag av effekten. Jag är väldigt hungrig på morgonen men att dricka mycket hjälper. Och när jag väl äter sen kan jag äta mycket mer än då jag ätit var 3e timma så jag känner mig nöjdare efter måltiden. Underbart! En skön effekt på kroppen är också att jag känner mig mindre vätskefylld och svullen hela tiden!

  Nu till mina 2 frågor. Jag undrar hur det är med sockerfria sugtabletter typ läkerol? Funkar det att innan första målet eller brytar jag fastan då?

  Jag känner mig också lite osäker på benpasset som jag ska köra kl 2. Där går det år mycket energi och jag brukar alltid äta mycket innan för att orka köra tungt och intensivt under hela passet. Jag fokuserar mycket på ben och rumpa och försöker lägga på mig mycket muskler där.
  Om jag inte ätit innan, finns det inte risk då att jag får ett blodsockerfall mitt under den tunga knäböjen typ? Ska träna med min PT idag och hon trycker alltid på extra så då brukar det bli ännu tyngre. Vilket är skitbra men jag vill orka också. Hur ser du på detta?
  Är det annars okej att köra på fastan alla andra dagar som vanligt men just inför benpasset att ta ett lite mindre mål, typ gröt med proteinpulver 2 timmar innan och sen bcaa och en banan precis innan passet?

  Ett lite långt inlägg men tack för en riktigt bra sajt 🙂

  • Daniel

   Hej Gabriella,

   Om du presterat bättre under träningen av att äta innan: Gör det! Ett bättre träningspass är värt långt mycket mer än den eventuella effekten av fastan. Vad du vill äta väljer du själv, men jag tycker ditt förslag låter bra!

   Angående sockerfria tabletter så påverkar de inte din fasta om de inte innehåller energi. Jag hoppas det besvarade dina funderingar!

 140. Pingback: Periodisk fasta? Okejdå. | Karin med K

 141. Lisa

  Hej!
  Suverän artikel! Bra och lättläst material!

  Ser ovan att du hänvisar till att Martin B rekommenderar 14/10 till tjejer. Om jag då skulle äta 10-20 och tränar kl 11, är det ok första mål att bara ta en proteindrink och lite kolhydrater? Eller bör det vara större?
  Undrar också om du sprungit på någon info kring amning och pf?

  Mvh, Lisa

  • Daniel

   Hej Lisa,

   Det är ok..

   Nej, det är ingenting jag känner till, men min personliga gissning är att det inte är ett problem. Ha det fint!

   • Lisa

    Hej!
    Tack för ditt svar!

    Ska man tolka infomationen i artikeln som att, PF eller inte, behövs inte proteinintaget var tredje timme för muskeluppbyggnad? Som man blivit hårt skolad?

    Mvh, Lisa

    • Daniel

     Hej Lisa!

     Mycket riktigt 🙂

 142. Daniel O

  Hej Daniel,

  Varför rekommenderar du just Leangains framför andra PF-metoder som t.ex. Eat Stop Eat?

  Mvh, Daniel

  • Daniel

   Hej Daniel,

   Det är helt enkelt för att Leangains är den enda jag testat, men det finns säkerligen fler sätt att flå en katt. 🙂

 143. Malkin

  Väldigt bra artikel!

  Jag kör enligt detta upplägg:

  09:30 6-8g EAA
  11:30 Första målet
  14:30 6-8g EAA
  17:00-19:00 Träning (6-8g EAA innan samt efter passet)
  19:00 Största målet

  Hur är det att ta EAA under dessa timmar man egentligen ska fasta? Tänker då på 09:30-intaget.

  • Daniel

   Hej Malkin,

   Nja, det beror ju på vad du VILL göra… Jag ser inte poängen riktigt, men vad vet jag. Funkar det för dig så kör på det.

 144. Richard

  kört PF i tre dagar nu. Känns riktigt bra. Intar sista måltiden kl 21, efter träning. Består bara av grönsaker och kyckling eller kött plus 3-4 omega3 kapslar. Ibland följt av en casein-shake innan läggdags vid 23.

  Därefter äter jag först kl 13 – 13.30 dagen efter. Typ sallad med mycket proteiner i. Det är allt. Förutom regelbundet intag av BCAA direkt på morgonen och i samband/under träning plus eventuell pre-work out. POWER från MM samt vassle och ibland kanske lite malto efter träning.

  Intervaller två dagar i veckan plus promenad fram och tillbaka till jobbet varje dag. 30 min vardera. Resterande dagar hårdkör jag på gymmet.

  Verkar vettigt?

  För övrigt. När jag kör en fasta på 24 timmar. När prickar jag in denna bäst. Vilodag/dygn? Skulle vara påfrestande att hoppa över vassle+måltid efter ett styrkepass.

  Vänligen
  /R

  • Daniel

   Hej Richard,

   Ja, verkar väl vettigt. 🙂 Angående när du ska fasta så tror jag också att det är en bra idé att ta det när du inte ska träna, om du kan välja.

 145. Cecilia

  Hej

  Tror jag behöver lite extra hjälp med mitt fastamönster då jag arbetar som flygvärdinna och flyger långdistans, oregelbundna tider, ibland nätter, tidskillnader på upp mot nio timmar, får inte fasta i samband med flygningar, har du någon erfarenhet av detta.? Vill inte köra 2 dagarshelfasta på inga lediga dagar utan mer 6-8 timmars ätfönster,

  Tips idéer eller erfarenhet av detta
  Vänligen
  Cecilia

  • Daniel

   Hej Cecilia,

   Vet inte riktigt vad jag ska säga. Får du inte fasta fem av sju dagar så har du ju helt enkelt de sista två till ditt förfogande att göra som du vill med?

   Stressa inte över dieten om det inte passar dig, det är alltid viktigast!

 146. Lisa

  Hej Daniel!
  Jag läste på leangains.com att man även vid träning i direkt anslutning Till att ätfönstret öppnar ska inta BCAA?! Och jag som kört på utan intag av någonting!
  Ändrat på det nu och då vet jag inte riktigt om det blir bra.
  Jag har bara mellan kl 10 och kl 11.45 på mig att genomföra träningen.
  Jag kör 14 timmars fasta och kl 10 tar jag en skopa vanligt proteinpulver, vassle.
  Är det lagom mängd?
  Jag väntar ca 15 min och tränar sedan 45 min styrka och kl 11 tar jag återigen en proteindrink, 1 skopa, nu också med snabba kolhydrater i. Jag är fortfarande mätt sen den första drinken men man ska ju alltid äta efter träning.
  Nu är jag proppmätt och den riktiga maten intas ca kl 13. Äter middag 17.30 och caseinpudding med bär, lite keso och mandlar kl 20. Fasta.

  Jag har förstått att man kan göra lite som man vill men jag vill ändå göra så rätt som möjligt med de förutsättningar jag har.

  Mycket tacksam om du kan ge mig råd kring förmiddagsträningen!

  Mvh, Lisa

  • Daniel

   Hej Lisa,

   Ska och ska, det gör du väl som du vill? Vad är ditt mål med träningen? Jag tycker det låter lite synd att du tvingar i dig proteindrinken. Har du druckit en vid tio, innan träningen, så behöver du i varje fall inte en till innan lunch för att höja proteinsyntesen.

   • Lisa

    Hej och stort tack för ditt svar!
    Mitt mål med träningen är att tighta till och byta ut lite fluff mot mer muskler 😉
    Och med ”SKA” inta BCAA menar jag för att undvika muskelnedbrytning, vilket även stod som anledning på Leangains. Det är ju ungefär det sista man vill ska hända. Men det borde jag alltså undkomma genom att jag tar en skopa proteinpulver innan träning?
    Om jag skippar drinken direkt efter träning, ska jag i alla fall få i mig lite snabba kh? När bör lunchen senast intas om jag alltså bara tagit en proteindrink och tränat på det?

    Du får ursäkta men nu när äta-var-tredje-timme-myten raserats så famlar jag i blindo och känner mig som en total nybörjare 🙂

    Mvh, Lisa

    • Daniel

     Det stämmer, en proteindrink räcker bra för det.

     Kolhydrater efter träning behöver du bara ta om du planerar att träna samma muskler snart igen, annars fylls dina glykogenlager av kolhydrater i maten du äter innan nästa pass.

     Jag tycker att om du kör Proteindrink -> träning -> lunch, så borde det inte gå längre än 3 h mellan drinken och lunchen. I så fall borde du få i dig något mer däremellan.

 147. Malkin

  Hej, tack för ditt svar några poster upp!

  Jag undrade mer om man bröt fastan med ett EAA-intag mitt på hållet, så att säga!

 148. Hej!
  Jag har en liten fråga som jag inte kan hitta något tidigare svar på. Det är nämligen så att jag jobbar olika tider varje vecka. Dock så brukar det vara samma tider under veckan, men ungefär varannan vecka dag och varannan vecka kväll. Gör det något om man fördelar fastan lite olika beroende på vilken vecka det gäller? T.ex. att ha ett ätfönster från 12-20 när man jobbar dag och kanske någon timma tidigare eller kortare när man jobbar kväll? Tacksam för lite mer info och svar, är så sugen på att prova detta 😀

  • Daniel

   Hej Jessica,

   Jag vet faktiskt inte alls vad det kan tänkas ha för effekter, men skulle tro att de flesta mår bäst av att äta vid ungefär samma tider varje dag.

   Det viktigaste om du vill gå ner eller upp i vikt är dock mängden kalorier du får i dig per dag. Så länge du håller koll på dem ska du säkerligen kunna nå ditt mål galant i vilket fall!

 149. Anna

  Hej!
  Jag har precis hoppat på PF och älskar det! Det jag har testat är 16/8, men även 5:2. Men jag undrar lite om man skulle kunna kombinera båda två. Alltså att jag fastar 1-2 heldagar och kör på 16/8 resten av veckan. Eller blir det för mycket?

  Tack på förhand!
  /Anna

  • Daniel

   Det kommer säkert att gå alldeles lysande, Anna. 🙂

 150. Jenny Magnusson

  Tack för väldigt intresserad läsning-tror bannimej jag ska prova på det här med periodisk fasta! Har bara ett par frågor då jag föredrar att träna på morgonen: du skriver att man ska inta 10g BCAA men att det går lika bra med proteinpulver,jag kör med whey 80 – motsvarar 10 g BCAA en portion proteinpulver? I så fall innebär det att jag kommer ha tagit 3 st proteinpulver shakes innan jag börjar äta kl 12?
  Just nu kan jag inte styrketräna ( har åkt på en segdragen inflammation i musklerna i bröstet ) så kommer fokusera på löpning och cykling ett tag istället – ska jag ändå följa ovanstående upplägg med så många proteinshakes de dagarna jag tränar?
  Mvh Jenny

  • Daniel

   Jag vill minnas att runt 30 % av proteinet i vassle är BCAA, så i så fall finner du samma mängd i ca 33 g vassleprotein. Jag vet inte riktigt vad du vill att jag ska svara på din andra fråga, dricker du tre proteinshakes innan lunch så har du gjort det…

   Jag tycker det hela låter lite omständigt, och skulle ha struntat i PF i din situation.

   • Jenny Magnusson

    Om jag inte minns fel så lade du upp några olika tips på hur man kan lägga upp sin fasta beroende på vilken tid man tränar, har för mej att du tagit infon från han som grundade lean gains… Tyckte det stod att han förespråkade att man skulle ta bcaa ex antal ggr efter morgon träningen innan fönstret öppnade kl 12 och jag undrade då helt enkelt om man kan ersätta bcaa med protein pulver och i så fall hur stor mängd. Men om jag omformulerar: hur hade du valt att göra om du tränade mellan ca kl 8 och 9 och ätar fönstret inte öppnade förrän kl 12- hade du då tagit ex en protein shake efter träningen för att stå dej fram till kl 12? Det är min fråga 🙂

    • Daniel

     Men Jenny, det står ju i inlägget ovan? :/ Ta lite BCAA innan och efter, och vänta sen till lunchen.

 151. Bosh

  Hur blir det med vitt bröd, pasta och ris under timmarna man får käka? Kan man äta dom eller bör man hålla sig undan dom under den periodiska fastan också?

  • Daniel

   Du kan äta precis vad du vill, men om du vill gå ner i vikt måste du äta mindre energi än du behöver. Sedan är väl vitt bröd och vissa pastasorter kanske inte den bästa typen av mat, men…

 152. Marie

  Hej!
  Väldigt bra text!
  En fråga. Kan jag äta ett ägg istället för BCAA (om man tränar på förmiddagen)? Eller gör det att det avbryter fastan?
  Vad kan jag annars äta som är likvärdigt? Jag är nämligen inget stort fan av pulver.

  Mvh Marie

  • Daniel

   Hej Marie! Äter du ett ägg så fastar du inte. Med det sagt skulle jag ha ätit ägget.

 153. Kalle

  Hej Daniel, Är periodisk fasta bra för en elitspelare i hockey? Tänker mest på träningsbiten för min träning med mycket intervaller och gym så förbrukas det mycket kolh och om jag har fastat innan träningen så känns det som att kvalitén dör ut efter ca 30-45 min. Känns som mina depåer på glukogen är slut då.
  Vill gärna hålla min vikt nere på 84kg (är 174cm lång) eftersom jag upplever mig i bäst form då och kvick:) oftast går jag upp i vikt när säsongen börjar och har hittills inte vågat mig på periodisk fasta under säsongen pga konkurrensen i laget. Har du någon erfarenhet av detta?? för jag upplever det som att periodisk fasta är bra för styrkelyftare (eftersom de inte använder lika mycket kolh under sina korta sekvenser, Phosfocreatinet hinner ju fyllas på mellan seten) och då kan de träna på fastande mage. Är jag fel ute?

  Tacksam för svar //Kalle

  p.s sjukt bra sida och du ger väldigt intressanta tips:)

  • Daniel

   Om du ska göra ett bra träningspass så bör dina glykogenlager vara fyllda. För att de ska vara helt fyllda kan du eventuellt behöva äta en del kolhydrater ca 3 timmar innan passet, sedan om du fastar under vissa timmar under dygnet eller ej spelar ingen roll. Viktigast är att du får i dig tillräckligt med energi före och efter passet, sedan om du äter det under ett fåtal timmar eller utspritt över hela dagen spelar mindre roll!

   • Kalle

    Tack för svaret, ska lägga upp en bra planering 🙂

 154. Erica

  Hejsan!

  Jag älskar att styrke- och konditionsträna och har gjort det under flera år. Det senaste halvåret har jag ökat rätt mycket i muskelmassa men vill nu gärna minska lite på underhudsfettet.
  Läste om 8/16 fastan och tror att det skulle kunna vara något för mig! Jag har bara ett litet problem.. Jag går upp klockan 5.30 när jag jobbar och har ett väldigt fysiskt ansträngande jobb. Går cirka 1 mil enbart på jobbet och lyfter mycket tungt osv. Skulle en fasta på morgonen innebära en nedbrytning av muskelmassa om jag rör mig så pass mycket eller har det snarare en positiv inverkan? Antar att lösningen är att jag ska äta ett stort mål mat på kvällen (tränar oftast på eftermiddagen). Men för mig som alltid har gått och lagt mig med näst intill fastande mage i mitt liv så känns detta väldigt märkligt. Riskerar man inte att maten läggs på som fett om man äter ett så pass stort mål innan man sover?

  Blev lite rörigt.. Men huvudfrågan är hur jag ska hantera fastan när jag går upp så tidigt och har ett fysiskt krävande jobb 🙂

  • Daniel

   Hej Erica,

   Tyvärr vet jag inte vad som vore bäst i din situation, men du behöver i alla fall inte oroa dig över att mat du äter innan du går och lägger dig skulle öka mängden fett du lagrar in. Det är en myt.

 155. Johan

  Hej,

  Jag kör styrketräning söndagar och onsdagar. Om man kör 5:2 metoden, alltså kör två dygn med fasta (frukost tillåten), är då måndag och torsdag bra dagar? Söndagar tränar jag på förmiddagen, detta innebär att jag efter träningen får i mig två riktiga måltider efter träningen på söndag samt frukost på måndagen. På onsdagen tränar jag på kvällen efter jobbet och får således i mig en middag på kvällen och frukost på morgonen. Vid samtliga måltider ser jag till att få i mig mycket av bra proteinrik kost.

  Vad tror Du om detta upplägg? Räcker det med två måltider, som det blir efter onsdagens pass? Jag kör relativt tung träning med mycket fokus på basövningarna och vill gärna öka i både styrka och muslelmassa, men skulle gärna prova på fasta med de positiva effekter Du anger.

  Och så vill jag tacka för en riktigt bra och informativ sida!

  Hälsar

  Johan

  • Daniel

   Tjena Johan, kul att du gillar sidan.

   Personligen hade jag hellre sett fastedagarna före träningsdagen än efter den. Det skulle jag >gissa< är bättre.

 156. Tove

  Hej!
  Har en liten fundering kring det här med PF.. Kört ett tag nu och trivs med det då det känns tryggt att inte behöva tänka på mat så ofta. Men tänker på det här med LG och 16/8, men att många tjejer funkar bättre på 14/10. Det jag tänker är att det jag har gjort när jag gått över på PF är att jag gått ner på två måltider per dag. Spelar det då egentligen någon roll hur lång tid man kör emellan? Jag menar, det blir ju teoretiskt lika många faste-timmar per dygn ändå. Teoretiskt skulle man ju kunna äta var 12e timme, då blir ju den ”första” fastan kortare, men istället blir det ju längre till andra målet… (Äter man fler mål under ätfönstret blir det ju klart annorlunda.)
  Det kanske inte alls funkar så, bara en tanke jag fick… 🙂

  //Tove

  • Daniel

   Hej Tove. Det spelar antagligen ingen större roll hur länge det är mellan dina måltider. Och någon skillnad mellan 12/12 och 14/10 tror jag definitivt inte du kommer uppleva, åtminstone inte fysiologiskt. 😉

   Ät du som det passar dig bäst, det kommer antagligen ge dig bäst resultat!

   • Tove

    Nä, jag hade det på känn att det iallafall borde vara så 🙂
    Tack för ditt svar!
    Och då till en helt annan fråga på tal om svar. Det finns inget sätt man kan få meddelande om när man fått svar på en kommentar här? Är inte inne så jätteofta och glömmer lätt bort att jag skrivit och väntar på svar 😉

    • Daniel

     Jag hade tidigare en funktion att man fick ett mail när en ny kommentar postades, men eftersom vissa inlägg har över 400 kommentarer så blev det väldigt irriterande för de flesta. Du får kolla in på egen hand!

 157. Pingback: Periodisk fasta 8/16 | Älskar, älskar inte

 158. Alle

  Hej Daniel!

  Först och främst vill jag tacka dig!
  Med hjälp av din välsskrivna artikel och ditt upplägg har jag lyckas gå ner 20 kg till min ideal vikt! Gått över förväntan!
  Men nu har jag stött på ett dilemma, vill ju börja bygga muskler och bli större nu och vet inte om det går hand i hand med PF 16/8?
  Går det bygga ordentligt när man kör PF eller måste man inte ha ett intag på proteiner under dom annars fastande timmarna?
  Känner mig lite kluven och skulle verkligen uppskatta om du svarade!
  Åter igen tack!

  • Daniel

   Jäklar vad grym du är Alle! Helt sjukt bra jobbat av dig! 😀

   Det går alldeles lysande att bygga muskler på PF, inga problem, utan bara att köra på!

 159. Macke

  Fungerar PF, som ett sätt för att gå ner i vikt, samt tappa underhuds fett om man löper mycket? Nästan mer löpning än styrketräning menar jag?
  För har problemet att jag är ganska kortväxt och börjar lägga på mig mycket onödig vikt genom att spela dator med grabbarna och dricka energi drycker, utan att röra på mig. Vill inte se ut som en köttbulle så att säga haha..

  • Daniel

   Jajamensan, det fungerar bra!

 160. Gustav

  Hej! Spelar det någon roll om ens ätfönster inte ligger särskilt regelbundet?
  om jag t.ex kör på 18/6 och ena dagen äter mellan 16 och 22, nästa mellan 15 och 21, dagen efter mellan 17 och 23, sen mellan 14 och 20. det har varit lite så för mig, i samband med en dygnsrytm där jag går och lägger mig typ 02-03 och stiger upp 12-13. är det ett problem att ens ätfönster ligger på olika tider? om jag börjardet ätfönstret sent slutar det ju också sent, hur nära inpå läggdags är det ” ok ” att äta en stor måltid?
  Tack på förhand Mvh Gustav

  • Daniel

   Det är okej att äta en måltid precis så nära läggdags du vill.

   Jag tror det är bäst för hälsan om du äter hyfsat regelbundet och på samma tider.

 161. Pingback: Vad är periodisk fasta? | freyakiowa

 162. Josefin

  Hej Daniel! Tack för en kanonbra artikel! Har du några erfarenheter eller vet du någpt om diabetes och periodisk fasta? Mvh Josefin

  • Daniel

   Hej Josefin!

   Tyvärr vet jag inget om diabetes, men en personlig gissning skulle vara att det inte är någon fara att kombinera dessa. Med tanke på att många upplever ökad insulinkänslighet kanske det till och med är bra. Men jag skulle ta råd från någon som har bättre koll på diabetes än jag, om jag vore du. 😉

 163. Malin

  Hej!!

  Så många som skrivit, och min fråga finns säkert med nånstans…

  Grymt bra skrivet, man fick faktiskt en känsla, av… JA jag vet inte men jag ska definitivt testa 🙂

  Jag springer vid 5, varannan morgon, och jobbar 7-16, tisdagkvällar har jag oxå en spinningklass..

  Ska jag då äta efter löpningen, eller klarar jag mig med vatten och kaffe till lunch, tycker inte speciellt mycket om att trycka i mig proteinpulver, men gärna egna smoothies. kan man ta det efter löpningen utan att bryta fastan?? och sen har ”ätperioden” vid 12-20, så jag kan äta tillsammans med min dotter på kvällen??

  Tack för inspirationen..

  • Daniel

   Hej!

   Om du äter eller dricker något som innehåller energi, så fastar du inte.

   Jag tycker du ska se till att äta efter dina träningspass, och i synnerhet äta tillsammans med din dotter!

 164. Freddie

  Ska prova PF första gången idag. Har fastat fram till kl 12 och ska styrketräna med Starting Strenght. Men bara undrar, förutom inledande intag av 10g BCAA, hur fungerar det i kombination med koffeintabletter? Brukar nämligen också ta en tablett Caffeine+ bestående av 200 mg koffein och 200 mg L-tyrosin. Eller är det kanske mest överflödigt? Dricker nämligen inte kaffe och energidrycker och intar bara koffein inför träningspassen.

  • Daniel

   Tjena Freddie! Jag förstår inte riktigt frågan, vad är det du inte förstår med koffein?

 165. j.

  hej 🙂 jag kör periodisk fasta nu och hoppas kunna gå ner 5-7 kg inom en framtid. min fråga är, ska man äta både low fat och low carb eller bara low carb? älskar ju jordnötssmör men har inte vågat äta det ifall man ska ligga lågt i fettintag också. tacksam för svar!

  • Daniel

   Tjena J.

   Du ”ska” inte göra något av det om du inte vill. Ät bra mat, och välj den mat du gillar. Vill du gå ner i vikt är det kalorierna som spelar roll!

 166. Pingback: hopprep, longboard och periodisk fasta! | flexat

 167. Viktor

  Hej Daniel!
  Hur är det med PWO innan träningen om man kör på morgon programmet och alltså är inne i faste perioden innan och under träningen? Någon har säkert frågat och fått svar innan mig men det är ju en sån jäkla lång tråd att läsa igenom;-)

  Tack för en bra artikel!

  • Daniel

   Hej Viktor. Jag förstår tyvärr inte vad du menar med din fråga. Vad är det med PWO och fasta du undrar över?