Arnold Schwarzeneggers träningsprogram

Det finns flera olika varianter av Arnolds träningsprogram spridda över internet. Antagligen gjorde Arnold precis som många andra och varierade sitt upplägg emellanåt, men behöll de viktiga delarna liknande. Vad som utmärker sig i Arnolds träning jämfört med hur många styrketränar idag är den höga träningsvolymen, med långa träningspass som följd.

Enligt Musclemag så styrketränade Arnold efter detta träningsprogram under en del av sin karriär, och de publicerade programmet under namnet Arnold’s Basic Mass Routine.

Gör 5 set x 8-12 reps om inte annat anges

Måndag & Torsdag

 1. Bröst
 2. Rygg
 3. Mage

Tisdag & Fredag

 1. Axlar
 2. Armar
 3. Underarmar
  • Underarmscurl
  • Omvänd underarmscurl
 4. Mage

Onsdag & Lördag

 1. Lår
 2. Vader
 3. Nedre rygg
 4. Mage

Lycka till ifall du bestämmer dig för att följa programmet, kom gärna tillbaka och berätta hur det gick!48 svar på ”Arnold Schwarzeneggers träningsprogram”

  • Tjena! Ja, det är absolut en hjälp, men jag tror att när man tränat sig till en hög nivå så kan man med fördel klara av en så här stor träningsvolym.

   Svara
  • Arnold tog ändå många gånger mindre än dagens bodybuilders.
   Han skriver i total recall att han började dopa sig vid 20 typ och innan dess tränade han också som ett jävla djur.

   Svara
  • Ja, självklart, men enligt vad jag har hört var grunden i hans träning alltid något liknande. (Det vill säga: stor träningsvolym)

   Svara
 1. Hej!
  Jag har följt Arnold sedan början av 1980 talet och blev
  inspererad av honom. Jag har tränat sedan 1982
  från och till. Idag tränar jag tre dagar i veckan.
  Jag har tränat efter Arnolds träningsprogram
  och har ökat i muskelmassa ganska snabbt.
  Jag är 1,90 lång och väger 112kg idag.
  Programmet passar min kropp bra och får
  bra tryck och tillväxt. Kosten är 70%
  och dom andra 30% är sova och träna.
  Har provat många olika program men har hittat rätt
  nu. Har träffat Lou Forigno för en del år sedan
  och frågade han om lite träning.
  Har en bild på honom och mig.

  Svara
 2. Hejsan! Det ser intressant ut. Snabb fråga bara;
  Jag äter ganska mycket och har funderat ett tag nu på att börja köra periodisk fasta. Skulle du säga att det är kompatibelt med det här träningsprogrammet förutsatt att jag äter stora måltider under dagens ätperiod? (och givetvis så dricker jag ca 3 shakes whey 100 om dagen, kan ju inte äta monströst mycket) Är 1.84 lång och väger runt 77 för tillfället tror jag. Jag kör även med creatine monohydrate för tillfället (om det nu är relevant)
  Jag kör för tillfället nästan exakt ditt program för fettbränning (minus ett par tweaks här och där t.ex dips och lite magövningar här o där jag plockat upp från thaiboxningen)
  Det här programmet verkar ge en annan sorts volym på musklerna än det andra programmet, och med rätt kost så kommer ju fettbränning naturligt i vilket fall tänker jag.
  Intresserad av dina åsikter.
  Tack för övrigt för en grymt hjälpsam sida, keep up the good work!

  -Jonathan

  Svara
 3. Som tillägg på min förra kommentar så måste jag även tillägga att det är inte själva träningsövningarna i detta schemat som tilltalar mig.
  Utan det är det faktum att man tränar nästan varje dag, jag blir väldigt lätt rastlös och har mycket överskottsenergi. Jag är van vid att träna Thaiboxning ofta och hårt, och konditionsövningar man gör på gymmet är inte en valmöjlighet för mig då jag spyr på hur tråkigt det är. (Hade det funnits ett par säckar på mitt gym kanske)

  Svara
  • Hej Jonathan!

   Ja, det går alldeles säkert bra att kombinera det med PF. Om det är något som kan vara ett problem så tror jag det är att det är ett ganska tufft program, och jag tror att det kan vara svårt att följa med framgång såvida man inte har ganska stor träningsvolym bakom sig.

   Men du får la känna efter själv. Lycka till, hur som helst! 🙂

   Svara
   • Jag vet inte om jag nödvändigtvis har en stor träningsvolym bakom mig, inte i förhållande till styrketräning i alla fall.
    Men jag har väldigt stora mängder överskottsenergi och jag klarar inte av att träna varannan dag för jag får panik, hehe.
    Tror jag prövar det här i alla fall och försöker dunka i mig så mycket mat som möjligt så får vi se hur det går. Ge mig nån månad så kommer jag tillbaka med mina 2 cents! Tack ska du ha.

    Svara
 4. Det verkar ju finnas brister i denna träningsrutin?
  Tex, baksida lår? räcker verkligen en övning för detta? som inte ens är inom kategorin ben utan, nedre rygg?
  Vet du någon Klient/ vän som har kört denna rutin någon längre tid med resultat?

  MVH // patrik

  Svara
  • Du anser alltså på fullaste allvar att marklyft, knäböj, utfall, bencurl, raka marklyft och good mornings inte tränar baksida lår?

   Det gör de.

   Tyvärr känner jag inte till någon, ja, förutom Arnold då.

   Lycka till om du väljer att testa det, även om jag skulle rekommendera ett program med lägre volym.

   Svara
 5. Forts.
  Bulkar i nuläget för att få mina 180cm upp på 90kg vilket behövs för att klara av det här.
  Nästa vecka kommer jag dock att halvera det här schemat rakt av till 3p/v istället för 6 som upplägget är.
  Jag har gått fr 87 lönnfeta kg till 72 och sedan upp till 84 igen och kroppen är verkligen förändrad.
  Kan rekommendera den här rutinen även om vissa mods kan vara att rekommendera om man tycker det är för tungt 🙂
  Tack för en bra rutin

  Svara
 6. Hej där.
  Jag kunde inte låta bli så jag hoppade på det här schemat, vilket inte har varit det lättaste.
  Jag har reumatism och hormonproblem som gör att jag inte har eget testo, vill tydligt markera att det inte beror på tidigare tillförda hormoner, går däremot hos Endokrinmottagningen för injektioner var 8e/v.
  Otroligt tungt program, fick ta 2v semester för att palla köra det här 🙂
  Min träning började som rehab pga leder och trasiga korsband.
  I utgången för ganska precis ett år sedan började jag med hantelbröst 11kg, nu ligger jag på 40kg.
  Har ökat nära 300% i de flesta rutiner men haft problem med förbränningen som är tokhög, bulkar

  Svara
 7. Hej!

  Jag undrar vad du tycker om att köra det här programmet under deff? Den höga förbränningen passar ju bra. Jag är van med att träna tungt och ofta så jag tror det kan gå. Jag är lite rädd för att förlora muskelmassa men om man är stenhård med att få i sig tillärckligt med protein så kan det väl gå bra? Jag har den volym som jag vill ha redan så jag vill väl bara få bort fettet utan att förlora styrkan och musklerna.

  Jag hade annars tänkt träna styrketräning 4 gånger i veckan tungt och klämma in 2 konditionspass så det blir hursomhelst 6 gånger i veckan men nu när jag såg det här blev jag onekligen väldigt sugen på att testa.

  Vad tror du om det?

  Svara
 8. Arnold körde enligt samma schema som Reg Park innan 1970 med endast 3 tunga träningspass/ vecka. Detta var det som skapade Arnolds storlek och grundläggande massa.
  Högvolymsträning som detta var till för att att skapa en vinnande bb fysik och han brukade tom träna 2 pass/dag. . Det är viktigt att komma ihåg att så fort du tränar samma muskelgrupp oftare än 1gg/vecka så kan du fortf. inte använda maxvikter el. köra max antal reps på tunga vikter oftare än max 1 gg/vecka.
  Tro inte allt du läser som han säger, han sa/säger alltid saker som låter bra i pressens ”öron” alltifrån att han inte dricker mjölk utan öl och kör alltid supertungt flera ggr/vecka yeah right!! 😉
  Han ville skapa en myt, han sade alltid saker som skulle låta spännande och kontroversiella, självklart tränade Arnold smart inte dumdristigt tungt som fan flera ggr /vecka då skulle han gå sönder, kroppen tål inte detta.

  Svara
  • Jag hämtade informationen till den här artikeln från hans biografi ”Education of a Bodybuilder”. Om du har källor som säger annat så kikar jag gärna på dem.

   Svara
 9. Körde detta schemat ett par månader som ”nybörjare” faktiskt! Jag tyckte det funkade riktigt bra och gav otroligt bra grunder för mig! Jag har visserligen tränat till och från i flera år, men började seriöst till 100% för något år sedan med då detta program. Det funkar faktiskt i min mening väldigt bra 🙂

  Svara
 10. Tjabba! Har läst igenom era inlägg, och har nu konstaterat att jag tänker pröva detta roliga program så får vi se hur det funkar på mig. Just nu så väger jag 82kg är 189cm lång och har en väldigt bra grund att fortsätta bygga på. Kommer höra av mig om ca 4-6 månader om hur det funkar för mig. Men om du vill följa min utveckling Daniel så skicka din mail till mig så ser jag till att hålla dig uppdaterad. Mvh Alex

  Svara
 11. Hallåj, tror du detta program är bra att ge sig på som 16 årig nybörjare? Kollade först på stronglift men det är så roligt och träna så man blev klar direkt så hittade jag detta schema 🙂

  Svara
  • Hej Jacke!

   Nä, jag rekommenderar att du först kör Stronglifts i några månader, och följer det till punkt och pricka. Jag tror att du kommer att växa snabbare av det.

   Svara
   • Okejdå , är lite stel i hälsenan så kan inte gå ner ordentligt men det ger sig säkert. Hare bra tumme upp för styrkelabbet 🙂

    Svara
 12. Blir det inte problem för muskler om man kör övningar som tar på samma muskler två dagar i rad? som t.ex. bänkpress måndag sen Pushpress på tisdagen? funderar just nu om jag faktiskt ska börja följa det. Ser ut som ett bra schema och jag har inte någon utmaning för tillfället, hur mycket på ett ungefär bör man äta varje dag för att klara schemat? 7-8 gånger med några större mellanmål?

  Svara
 13. Tja kört stronglift nu ett tag ligger på:

  Benböj 5×5 87,5kg

  100kg 1×5

  Bänk 52,5 5×5

  Ligger bäst,till i benböj men har slipat tekniken ganska rejält. Är 165,5 och väger 80kg har fett men ätit mycket så jag har orkat öka men ser ingen progression i muskler inte ens i ben. Ska deffa nu och bulka ordentligt sedan vet att kosten är allt men funderar på att byta till detta schema ? Du sa att stronglift 5×5 växer nog bättre av det men är ett jätte tråkigt schema.

  Vill ha ett volym schema detta verkar bra eller har du något bättre :)?

  Ursäkta rörigtext

  Svara
 14. Tjo!
  Sett en hel del intervjuer med han och fimen pumping iron. Arnold gjorde väldigt många old school core excersises och väldigt mycket reps i alla övningar.
  Han körde ungefär 2.5 timme när han var nära tävlingar. Detta pass som står här är också ganska så anpassat för just innan tävlingar.
  Han varierade igenom många dropsets och körde alltid till muscle fail.

  Sen doping kan man säga vad man vill om. De flesta som snakar doping är de som inte orkar köra på riktigt. Det tar längre tid att bli så stor, men det är mer värt det och man får behålla håret på huvudet.

  Svara
 15. Variation men basövningar i grunden är de flesta BB program grundat på.
  Varierar hur nära tävling man är.
  Böj mark bänk stående rodd mage tungt inga situps militärpressar få rep progressiv ökning under tre månader typ 5×5.
  Mixat tex med german volym 10×10 men det tar några år att hitta sina egna träningscykler.
  Ens egna förbränning förmåga att äta mkt att vara hungrig, allt detta tar tid att luska ut.
  Men att vara ren o träna som en tävlande BB är mkt få förunnat för bra resultat..
  Men efter några år på gymmet mkt testande o läsande av riktiga böcker kan de flesta transformera sin kropp.
  Jag själv 30 år på gymmet lär mig fortfarande testar just nu reg park 5×5 uteslutande.
  Skall nu efter 12 veckor börja ändra mot 10×10 a la german volume.
  53 år o stolt över min kropp o styrka.
  Lightweight baby 😉

  Svara
 16. Hej!
  Med hur många % av maxningen ska man köra på marklyft när det är 10/6/4 reps?
  Sen på de andra övningarna där det inte står någonting, ska vikten vara så mycket så att man klarar mellan 8-12, eller?

  Svara
 17. Hej Daniel!
  Har precis hittat denna sida och jag är ett stort fan av Arnold. Jag har bestämt mig från och med nästa vecka att påbörja detta schema och ge gärnet! Tusen tack för tipset.
  Mvh Andreas

  Svara
 18. Jag har testat en variant av detta som 19-åring (är 31 nu).

  Min upplevelse:

  Fördelar
  1) Bra för hypertrofi och uthållighet
  2) Detaljträning för små muskelgrupper
  3) Bra pump (almost like c-ming som det hette på 70-talet). Vet dock ej om pumpen i sig har någon långsiktig verkan
  4. Du ”slipper” använda supertunga vikter

  Nackdelar
  1) Tidskrävande
  2) Mentalt påfrestande då passen är jobbiga
  3) Nog svårt att återhämta sig efter passen om man inte dopar sig eller är i tonåren/tidig 20 års ålder
  4) Anektodeter säger att tung lågvolym träning är bättre än högintensiv högvolym träning för naturliga (icke dopade) atleter. Vet dock ingen forsking kring detta

  Summa summarum: Bänkboogie/Markmambo är bättre för mig än Arnolds byggsplit

  PS! Finns en variant som är ännu mer hardcore. Måndag/Onsdag/Fredag: Bröst/Rygg morgon och ben kväll
  Tisdag/Torsdag/Lördag: Axlar och Armar

  Svara
 19. Går det här att klara av på under en timme? Jag är drygt halvvägs igenom och klockan står på 57 minuter. Dock inklusive att släpa fram vikter och skit.

  Svara
 20. Hej! Jag fattade inte att det var DEN Arnold, jag trodde ni hade en Arnold på kontoret. Jag har precis börjat följa programmet senaste veckan. Jag gillar det. Jag kör inte på så tunga vikter, inte så mycket vila mellan sätten. Mitt mål är att vara en frisk, stark och rörlig människa långt upp i åren. Jag har tränat lite allt möjligt under åren, hittade skivstången via crossfit. Nu tränar jag själv på gymmet, 5-6 dagar i veckan. Jag är snart 38, har normalvikt.
  Rekommenderar du ett annat pass? Jag är öppen för att köpa premium om det är något bättre där?

  Svara
 21. Hej, Jag har börjat följa programmet två veckor sen. Jag gillar det. Jag kör inte på så tunga vikter, inte så mycket vila mellan sätten. Mitt mål är att vara en frisk, stark och rörlig människa långt upp i åren. Jag har tränat lite allt möjligt under åren, hittade skivstången via crossfit. Nu tränar jag själv på gymmet, 5-6 dagar i veckan. Jag är snart 38, har normalvikt.
  Rekommenderar du ett annat pass? Jag är öppen för att köpa premium om det är något bättre

  Svara
 22. Hej!
  Har kört det här programmet vid två olika tillfällen under 6 veckors period. Då har jag kört superset pass1: bröst o rygg superset
  Pass2: Superset axlar först på passet o sen superset biceps,triceps.
  Pass3: superset vissa övningar på ben.
  Har kört cirka 20 set per muskelgrupp ( lägger alltid till någon övning per pass, ex baksida axlar tränas inte enligt schemat, inte dumbell flyes eller sittande rodd heller så lägger till4 set av dom på mina pass. Alltså från bänkpress till chins o sen vila cirka 2 min max.
  Nu till min fråga: är det bäst o köra superset om man vill bulka lite eller vila mellan varje övning? Gillar superset men målet är just nu att gå upp lite i vikt.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.