28 kg fett och hur jag ska minska det

Jag har nyligen läst två långa och väldigt intressanta artiklar på Strengtheory, som spekulerar i vilken maximal potential du/jag/vi har i form av muskelmassa och styrka som dopingfria lyftare.

För min del upplevde jag inläggen som väldigt upplyftande, och de förstärker ytterligare min (kanske självklara) tro på att träningsresultaten jag kommer få ta del av står i direkt proportion till hur mycket tid och energi jag stoppar in i form av träning.

Här är artiklarna:

För att sammanfatta lite av vad jag tog med mig:

 • Om du har bra förutsättningar för att bygga muskler (vilket du ska anta att du har, eftersom förväntade resultat starkt påverkar resultaten), så kanske du kan komma upp i ett FFMI (fettfritt mass-index. Som BMI fast bara fettfri massa) på ungefär 25 vid en normal mängd kroppsfett. Kanske 26 om du tränar riktigt hårt.
 • Den vikt där jag kan vara mest konkurrenskraftig i styrkelyft är förmodligen runt 105 kg, förutsättande en fettfri massa på ungefär 92 kg, och en kroppsfettprocent på ca 12 %. Med en fettfri massa på 92 kg vid min längd av 187 cm skulle det innebära ett FFMI på 26 (vilket förvisso kan vara lite önsketänkande, men det lämnar vi därhän).
 • Jag ligger just nu vid en kroppsvikt av ca 113 kg, och en kroppsfettprocent på ~25 %, vilket ger att jag just nu har ungefär 85 kg fettfri massa, och 28 kg fett!
 • Som långsiktigt mål skulle jag alltså kunna ta sikte på att öka min fettfria massa med 7 kg, och bli av med ungefär 16 kg fett.
 • Herrejäklar.

Den trevliga formeln jag har hittat för att beräkna kroppsfettprocent är en modell framtagen av USAs armé, och bygger på att du mäter omkretsen kring nacke och midja, och du hittar en kalkylator med formeln här. Tydligen ska formeln stämma med +/- 3 %, och tydligen ska det vara ungefär samma felmarginal som kalipermätningar har.

Sååå, 25 % kroppsfett, alltså. Det låter helt klart rimligt, och det är helt klart mer än jag vill ha.

Dels är det många fler kilon fett än jag har nytta av i mitt styrkelyftande, och dels är det mer än jag personligen trivs med.

Här är två bilder som är två månader gamla. Här vägde jag 110 kg, så några enstaka kilon mindre än nu. Observera att ljusförhållandena är riktigt bra (ovanifrån) i bägge bilder, så de är ganska förskönande mot hur jag ”egentligen” ser ut.

28 kg fett
Ca 110 kg kroppsvikt, och ca 24 % kroppsfett.

Så, under de kommande månaderna tänkte jag göra en liten deff för att få ned min kroppsvikt mot 105 kg. För att trivas lite bättre med mig själv, hålla mig i en viktklass som åtminstone tills vidare kommer att passa bättre, och inte minst för hälsans skull. Det är inte hälsosamt att gå runt med för mycket kroppsfett.

Dessutom, med en så hög kroppsfettprocent som 25 % så kan jag nog gå ned till 105 kg utan att tappa särskilt mycket muskler alls, kanske inte ens ett kilo fettfri massa. Förutsatt att jag skulle behålla 84 kg fettfri massa så ger det en kroppsfettprocent på fortfarande hela 20 %, eller 21 kg fett. Det är fortfarande ganska högt, men åtminstone inom det normala spannet.

För att hålla mig så konkurrenskraftig som möjligt i styrkelyft så lär jag dock inte fortsätta deffen längre ned, utan stanna nära 105 kg, men helt enkelt växa in i den vikten på sikt, vad gäller fettfri massa. Kom ihåg: du behöver inte bulka och deffa för att bygga muskler och bränna fett.

Förresten, här nedanför är en ett år gammal bild på när jag vägde 102 kg.

20140815 ca 102kg

Jag har tränat på bra sedan dess, och jag gissar på att jag lagt på mig några kilon fettfri massa vid det här laget. Räknar man på en fettfri massa av 82 kg här så låg fettprocenten på ungefär 20 % vid denna tidpunkt. Inte orimligt.

Men, hur tänkte jag gå tillväga för att gå ner i vikt då? Jag orkar inte räkna kalorier, så jag lånar verktyg ur Sierras grymma artikel om att gå ner i vikt utan att räkna kalorier istället:

Jag lovar att ta före- och efterbilder och försöka hålla er som läser här uppdaterade om hur det går. Glöm inte att följa mig på instagram om ni vill ha tätare uppdateringar om min vardag och träning.

Dagens träning

Jag fick även tränat lite idag. Idag tog jag och gjorde lite lätta frontböj, eftersom jag tror att lite mild aktivitet kommer att påskynda läkningen av knät. (Det blev även en hel del cyklande upp och ned i Lunds backar, på olika ärenden, apropå knäaktivitet.)

Så här såg dagens pass ut:

Bänkpress:

 • 80 kg x 5
 • 95 kg x 5
 • 110 kg x 4
 • 120 kg x 2
 • 130 kg x 2
 • 120 kg x 5
 • 120 kg x 4
 • 100 kg x 10

Frontböj:

 • 20 kg x 10
 • 40 kg x 10
 • 40 kg x 10
 • 40 kg x 10

Militärpress:

 • 50 kg x 5
 • 60 kg x 3
 • 70 kg x 2
 • 80 kg x 1
 • 50 kg x 8 (här började jag supersetta med latsdrag)
 • 50 kg x 8
 • 50 kg x 8

Latsdrag (supersettat med militärpress):

 • 3 x 10

Raka marklyft:

 • 60 kg x 8
 • 100 kg x 8
 • 100 kg x 8
 • 100 kg x 8

Uppåtlutande hantelpress:

 • 20 kg x 10
 • 32,5(?) kg x 10
 • 32,5 kg x 8

Det var det för den här gången – dags att bli känd och smal!4 svar på ”28 kg fett och hur jag ska minska det”

 1. Det sägs väldigt många förvirrande saker om fettprocent. Jag har sett fitnesstjejer påstå att de har 4% och sedan andra fitnesstjejer som ser precis likadana ut säga 14%.

  Jag har sett tumregler för magrutor och halvdefinierade muskler vid 10% för killar och 20% för tjejer osv. Din nedersta bild motsvarar ungefär vad jag annars skulle ha gissat är 12% snarare än 20%.

  Jag själv gör kalipermätningar ibland (9-punkters Parillo) och brukar hamna på 8-12% beroende på årsform, deff/bulk… Ca 10% stämmer också bra in på hur magrutor brukar se ut om jag bildsöker på 10% kroppsfett.

  Jag skulle uppskatta en rejäl genomgång av myter och sanningar om det här med kroppsfett, underhudsfett, män/kvinnor, utseende, dolt fett, essentiella fettnivåer, skadliga nivåer… osv.

  Med bildexempel på kontrollerat uppmätta personer med olika kroppsfett.

  Svara
  • Här är två personer som förmodligen har ungefär samma procent (inte mängd!) kroppsfett: Ett och två!

   Magrutornas framträdande kan vara ett tecken, men det beror på hur mycket muskelmassa (magmuskler) man har. Låter rimligt att du ligger runt 10 %. Bilden på mig vid 102 kg har ju samma illusioner som de nyare, genom att ljuset kommer ovanifrån, och att det är ryggen som är min bästa muskelgrupp.

   Det är en mycket bra idé till ett inlägg!

   Tillägg: På 102 kg-bilden ser man inte höfterna så bra, där mer fett sitter.

   Svara
 2. Jättekul!
  Lycka till med dina planer. Bra resonemang.

  Rolig kalkylator som US Army hade tagit fram. Enligt den ligger jag under 20%.
  Intressant.

  105:an är nog rätt klass för dig. Hoppas att det går bra och att du blir stark som attan!

  Svara
  • Tack! 😉

   Jag tror åtminstone att 105:an kan vara rätt klass LÄNGE fram över. Kanske om jag tränar hårt i många år kan jag börja fylla ut 120:an bra, men jag är lite skeptisk till det.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.