7 skäl att träna med fria vikter

När du är ny till styrketräning är det lockande att spendera en stor del av din tid vid gymmets maskiner.

Det finns flera skäl till detta: Det finns ofta klisterlappar med instruktioner på maskinerna, det är enkelt att göra rätt, och skivstänger är obekväma.

Fria vikter har dock fördelar som mer än väl uppväger detta, och i det här inlägget kommer du få lära dig precis varför du från och med nu borde utföra majoriteten av din träning med dem.

Lugn, den här artikeln handlar inte om att kasta skit på dig som är nybörjare och trivs med maskinträning – Jag tränade själv nästan bara med maskiner när jag började.

Syftet med den här artikeln är helt enkelt att förklara hur mycket du har att vinna på att arbeta in mer friviktsträning i ditt program.

Nu kör vi.

1. En instabil vikt ger dig en stabil kropp

Det fina med en fri vikt är just det: Den sitter inte fast.

Den kan röra sig i alla riktningar, och den kommer att göra det tills du blir stabil nog att lyfta, dra eller pressa den på ett effektivt sätt.

När du lyfter med fria vikter så arbetar din kropp konstant med både stora och små muskler för att stabilisera vikten.

Det här är ofta en omedveten process med väldigt små rörelser: Det är inte ens säkert att du märker det, men trots det kommer din stabiliserande styrka och kontroll att öka.

2. En styrka du har nytta av i vardagen

De flesta saker du lyfter i din vardag kommer inte att vara låsta i en fast bana.

Snarare kommer de att vara otympliga, och möjliga att flytta i alla riktningar.

Genom att styrketräna med fria vikter kommer du att bygga upp en styrka som klarar den här typen av belastningar galant, och många delar i din vardag kommer att bli lättare.

Den största risken är att du kommer att bli populär som flytthjälp.

3. Fler muskelgrupper används

När du utför en övning med fria vikter så använder du fler muskelgrupper än du hade gjort vid en motsvarande övning i en maskin.

Framförallt tränas bålen i större utsträckning vid friviktsträning.

En av bålmuskulaturens huvudsakliga funktioner är att stabilisera ryggraden och överföra kraft mellan över- och underkropp. Det är precis vad som tränas när du gör basövningar som knäböj, marklyft, eller när du pressar saker över huvudet.

Marklyft med fria vikter ger dig en mycket stark kropp

4. Bättre resultat – på kortare tid

Förutom att du med basövningar med fria vikter kan träna många muskelgrupper med ett fåtal övningar så ger det dig även bättre resultat.

Studier har visat att muskelaktiveringen är större när du tränar med fria vikter. Det innebär att fler av dina muskelceller avfyras, i fler av dina muskler, och det kommer att göra din styrketräning ännu mer effektiv.

5. Maskinträning ger en falsk känsla av säkerhet

Som sagt: Det är lätt att göra rätt i en maskin.

Vad maskinträning dock gör är att till skillnad från punkt #2 ovan så gör de dig bara stark i enstaka vinklar och banor: När du väl hamnar utanför dessa banor hamnar du i positioner där dina muskler är svaga och ovana, och det innebär en stor risk för skador.

Träning med fria vikter utförd på rätt sätt har låg skaderisk, och går enkelt att anpassa efter just din nivå:

 1. Börja alltid med tom stång i övningar du inte har gjort förr.
 2. När du kan utföra övningen med god teknik så ökar du vikten med små steg åt gången.
 3. Öva på din teknik (framförallt i början) genom att be en vän titta, eller genom att filma dig själv.

Små ökningar av 2,5 kg till 5 kg åt gången är perfekta i början.

6. Övningarna är inte svårare

För att fortsätta på den förra punkten så behöver det inte vara så svårt att utföra övningar på ett säkert sätt.

Du hittar instruktioner för utförande av de vanligaste övningarna här. Listan är inte komplett ännu, men fler övningar tillkommer hela tiden.

När det kommer till att skada sig så är det faktiskt inte så komplicerat att lyfta säkert:

 • Se till att du håller ryggraden i dess naturliga kurvatur (du ska varken krumma eller svanka)
 • Se till att dina knän rör sig i samma riktning som tårna pekar
 • Håll skulderbladen sänkta och något tillbakadragna när du drar eller pressar saker.

Läs gärna den här artikeln om att undvika träningsskador.

7. Maskiner passar inte alla kroppar

Långt ifrån alla maskiner är ställbara så att de passar alla kroppar. Är du inte vaksam eller medveten om vilka vinklar det inte är bra att belasta leder, så kan maskiner som inte passar din längd eller storlek vara direkt skadliga.

Även om man kan ha proportioner på sin kropp som gör vissa friviktsövningar svårare än de är för andra, så är det dock mycket vanligare att maskiner inte passar helt rätt.

 8 (!). Fria vikter är roligare

Nu vet jag att det är fult att dra in subjektiva uppfattningar på det här viset, men i ärlighetens namn:

Finns det någon som har gett fria vikter en ärlig chans, som sen kan säga att det är roligare att träna i maskiner?

Att lyfta tunga saker från golvet är kul. Att pressa saker över huvudet och att svinga kettlebells är kul. Styrkan och friheten som friviktsträning ger dig är kul.

Att pressa ihop benen i ”gynekologstolen” får däremot inte mina endorfiner att flöda.

Avslutningsvis

Hur positiv jag än är till fria vikter, så finns det inget som säger att man inte kan kombinera dessa två världar.

Om du just nu bara känner dig bekväm bland maskinerna, smyg in en friviktsövning åt gången. Räkna inte med att bemästra den redan första passet, utan låt övergången ta den tid det behöver.

Oavsett om du tränar för styrka, storlek, snabbhet eller fettförbränning så rekommenderar jag att majoriteten av din styrketräning sker med skivstänger, hantlar, din egen kropp eller andra fria redskap.

Det finns så många fördelar med den typen av träning att det vore vansinne att gå miste om dem.

Oroa dig inte över om du ser dum ut när du testar nya övningar. Jag lovar, det är inte en jäkel som bryr sig om vad du gör på gymmet.

Gå nu vidare, och våga stiga utanför din bekvämlighetszon.

Träna inte med maskiner, bli en maskinGe järnskrotet en chans och du skall bli rikligt belönad.

Så bränner du fett och bygger muskler

56 tankar på “7 skäl att träna med fria vikter”

 1. Vad tkr du om ex bröstpress, det tränar samma muskler som bänkpress och så slipper man balansera stång och skaderiskrn borde väl vara lägre?
  Är det bättre/sämre/lika bra som bänkpress?

  • Jag tror att om du tränade bänkpress istället för en bänkpressliknande maskin så skulle din styrka och muskelmassa växa betydligt snabbare. Anledningarna är helt enkelt vad jag har tagit upp i kommentarerna ovan.

   Skaderisken må vara något lägre, men saken är den att det egentligen inte finns någon större skaderisk att tala om när man bänkpressar. Skynda långsamt med vikter du dominerar i bänkpressen så kommer du förhoppningsvis inse att det inte är något att oroa sig över. Den ökade instabiliteten jämfört med en maskin kommer göra underverk för din prestation!

 2. Bra inlägg som vanligt!
  Tror du att du skulle kunna skriva en artikel om vad som skiljer styrketräning från tyngdlyftning och vad som ingår i OL? Samt hur man kommer igång med tyngdlyftning och tex snatch osv. Hade varit riktigt intressant läsning för den som inte vet.

  Tack

  • Tack! Hm, ja, det är ingen dum idé. Åtminstone skulle jag vilja skriva ett par utförandeguider för ryck och stöt. Grejen är den att jag måste lära mig de bra själv först i så fall! 😉

 3. Hej!
  Jag väger 83-85kg och är 181cm.
  Jag undrar om jag tränar hårt i 5månader med extra belastning hur det kommer att påverka och hur stor jag då skulle kunna bli?
  Hur ska jag då träna? för större biceps och triceps, magmuskler, vingar och underkroppen.

 4. Bra skrivet. Jag som är en nybörjare när det kommer till gym är lite av en fegis å kör på de säkra korten (nåja…) för att slippa göra bort mig.
  Man ser på de mer erfarna när man har gjort fel, hehe.

  Tack för en bra hemsida med många bra och hjälpsamma artiklar. Den har onekligen hjälpt mig vidare i min utveckling!

 5. tjena! mö med go läsning!

  jag undrar bara om det blir någon skillnad på musklen om man tex gör bara bänkpress istället för att kombinera med låt oss säga en mer ”ihoppressande” övning? i bänk är det ju mer rakt upp man utför kraften istället för om man kanske kört med maskin där man håller i två handtag o drar utifrån och in mot kroppen vilket skapar en mer squueezig rörelse!

  Hoppas du förstod vad jag ville få fram, kom inte på vad övningen heter som jag tänkte på 🙂

  • Hej Marcus!

   Jag tycker du ska läsa hela det här inlägget igen, för där tas de flesta av skillnaderna upp. Enkelt sagt så är det väldigt sannolikt att du kommer få mycket sämre utveckling av storlek och styrka av att träna i en sådan maskin.

   Träna ordentligt!

 6. Hej igen!

  Jag förklara väl efterblivet. Jag mena mer att om man bara kör vanlig bänkpress i huvudsak som bröstträning. Tränar det då hela bröstet? tänker mig att de finns övre bröst samt nedre bröst.

  Har liksom sett lutningar hit o lutningar dit på olika bänkpress varianter, är det nödvändigt för att träna hela bröstet med bästa resultat eller går det lika bra med bara vanlig traditionell bänkpress?

  • Det räcker gott och väl med vanlig bänkpress.

   Jag tycker det är dumt att börja tänka på olika vinklar hit och dit, när DE ALLRA FLESTA på gymmet inte tränar med tillräcklig intensitet till att börja med. För ordentlig muskelutveckling krävs intensitet, och där hjälper fria vikter till rejält. Kör bänkpress, och se till att verkligen anstränga dig där. Det ”räcker”.

 7. Jag satt och googlade på ”frivändningar”, och vips så hittade jag hit!
  Trevlig hemsida med mycket intressant/nyttig info om friviktsträning.

  Jag har styrketränat mycket förr.
  Numera håller jag mig mer till barfotalöpning, simning etc. Eftersom det är vinter och det inte längre är lika hög njutnings faktor på att löpa utomhus, så blir det desto mer styrketräning under denna delen av halvåret.
  Varför jag skriver om detta var för att jag inte vill lägga 2 timmar per pass i gymmet. Och med de övningarna du skriver om med fria vikter så är jag helt slut efter ca 30 minuter.
  Tack för inspirationen!

  / Cristoffer

 8. Tjena!
  Undrar om du har några tips till en otränad, ”smaltjock” tjej på 14 år? Jag har inget gym jag kan träna på, endast ett par hantlar (som dessutom är min brorsas). Jag tränar nästan endast cardio, jag springer och hoppar hopprep. Men då det känns meningslöst att bara träna kondition så vill jag köra styrka också, tajta till kroppen och bygga muskler. Jag har inget mål att ”bulka upp” i framtiden, utan jag vill bara bli starkare. Finns det några bra övningar jag kan göra?

  • Hejsan!

   Jag tycker verkligen att du ska ta och bli prenumerant på nyhetsbrevet här: http://www.styrkelabbet.se/prenumerera/

   Där står liksom redan alla mina bästa tips. Det förutsätter dock att du har tillgång till ett gym, eller en skivstång.

   Självklart går det att träna lysande även utan detta, men än så länge har jag inte hunnit skriva någon guide om detta. Men ja, om du är prenumerant så får du ju i alla fall ett inlägg om när detta är klart. 😉 Lycka till i alla fall, kika runt lite här på sidan så hopppas jag att du hittar vad du söker!

 9. Hej Daniel
  Undrar om du kan rekommendera någon prisvärd och bra
  Internationell skivstång till basövningar. Vad ska man välja finns en uppsjö
  av dom olika längd vikt och diameter samt kulagrade. Tänkte köra stronglift 5×5 hemma.
  / Lasse

  • Hej Lars!

   De bästa skivstängerna jag känner till i hela världen tillverkas i Halmstad utav Eleiko. Smakar det så kostar det dock, men där har du en stång som kommer att hålla dig genom hela livet.

   Välj en stång som är 2 m och 20 cm och väger 20 kg.

 10. Började styrketräna för ett år sedan. Har tidigare tränat löpning och cyklat men fick inflammation i hälen och bröt lilltån typ samtidigt. Kan inte bara sitta still så jag började styrketräna, otroligt roligt och ännu mer roligt sen jag hittade styrkelabbet sida. Kan få lite ont i handlederna ibland, antar att det är min svaga punkt, vet du hur jag ska träna upp dom så jag kan öka på vikter i min träning. Upptäckte när jag började med benböj och marklyft att jag är ganska stark. / Kerstin

  • Kul att du är igång med styrketräningen, Kerstin!

   Angående handlederna så hade jag också en period då pressövningar gjorde ont i dem. För min del löste det sig genom att jag tog det lite lugnt med övningarna som smärtade (sänkte vikterna och körde lite fler reps en period) samt tränade greppet och underarmarna lite grand i slutet av varje pass. Där är olika varianter av underarmscurls och alla övningar som utmanar greppstyrkan bra.

 11. Hej!
  Superpepp inför kvällens styrkepass men Daniel, jag har märkt att axlarna slits otroligt mycket snabbare än resten av kroppen. Jag kan känna ett visst litet ”klick” i min axel vid olika övningar, har testat massage, uppvärmning och någon thailändsk olja. Oljan fungerade bäst och efter 3 dagar var jag igång igen men nu har klickandet börjat igen. Gör jag något fel i övningen eller ska jag bara sänka 5-10 kg på axelpressen ”nuvarande 30kg”.

  Vill passa på att tillägga att man inte behöver skämas över sin kropp eller sina extra däck. Det viktiga är att du är där och försöker, skulle det sen vara att du behöver hjälp eller är osäker på en övning så fråga någon som står intill eller gymmets tränare.

  Till dig Kerstin så kan jag säga att handledsstöd har minskat mina skadekänningar märkvärt :).

  • Hej Ola!

   Tråkigt att du känner dig sliten i axlarna. Ta det lite lugnt ett tag så ska de nog repa sig…

   Lycka till med träningen!

  • Hej Daniel,

   Jag har själv problem med överrörliga axlar (eller leder i allmänhet, men det är främst axlarna som spökar när jag tränar), och har också det där klickandet som du beskriver. I vissa övningar känns det ibland som om att axeln ska hoppa ur led – inte trevligt!!

   Men – för mig har det blivit bättre med övningar för rotator cuffen, har du testat det? Finns några olika man kan testa, men kör med lätta vikter och många reps. Hoppas det blir bättre!

  • Ont i axlarna är sjukt tråkigt och ett vanligt fenomen. Jag har själv haft problem innan för att jag bänkade med armbågarna för långt ifrån kroppen. Tror att osymmetri mellan axelmusklerna också kan bidra. T.ex axelpress tar väldigt mkt på framsidan av axlarna, försök träna upp baksidan av axlarna med samt rotatorkuffarna. Håller smärtan i sig länge även när du nte tränat rekommenderar jag sjukgymnast, dem kan avgöra om du t.ex fått en unflammation och behöver antiinflammatoriskt och se om du har någon eventuell muskelinbalans.

 12. Fria vikter rules! Jag har endast kört några enstaka övningar med fria vikter tidigare, men efter att jag började läsa den här bloggen i våras så kör jag bara med fria vikter. Det är så mycket roligare, så mycket mer inspirerande och det händer så mycket mer med kroppen när man kör fria vikter. Helt lysande!

 13. Mina pass inkluderar förutom Chins på ryggpasset de flesta viktiga stångövningar, bänk,militärpress, mark och benböj kompletterat med cabelcross för axlar/bröst och ibland avslutas ett pass i maskin för excentrisk träning bröst och ben.
  Vägen till en funktionell kropp blir mycket kortare med fria vikter.
  Bra sida!

 14. Hej Daniel 🙂 för mig personligen som nybörjare
  känns maskinerna trygga tills dess att jag fått
  tillräcklig erfarenhet.Har en PT som driver på
  och de är värt varje krona att lära sig rätt teknik
  inte bara ”Styrka” utan hållning,kost och vila är ju
  lika viktigt för framgång.!! // Bissen

  • Visst kan det vara så, Britt-Marie. Fria vikter förutsätter i de flesta fall lite mer övning innan tekniken blir god, och det kan vara svårt att lära sig själv. Är du beredd att investera tiden kan dock belöningen vara god, men maskinträning är fortfarande långt mycket bättre än ingen träning alls.

 15. Har nu kört 5×5 i 6 veckor. Motstod frestelsen att lägga på för mkt vikter inledningsvis. Då jag har stång mm i huset så slapp jag känna mig dum när jag körde bänk med bara stången första passet… 😀

  jag höll på mycket med styrketräning för 20 år sedan, sen har jag låtit kroppen förfalla. Trots att jag är 49 år så kan jag redan se resultat av träningen. Otroligt kul, och en bonus är att man kan unna sig en extra smörgås träningsdagarna, och ändå hålla vikten.

  Summa summarum, det är aldrig för sent att…

  Ett bra tps jag kan ge är att köra både benböj och marklyft barfota. Näst bäst är att åtm. strunta i gympaskor med stötdämpning. Se dessutom till att stretcha vadmusklerna och fotleden. Det är ofta där boven med dålig rörlighet sitter. Glöm inte att töja både med låst knäled och med böjd knäled.

  Ska försöka komma ihåg och lämna rapport efter inledande tolv veckor.

 16. Hej Daniel! Tack för en jättefin sida och intressanta artiklar!
  Eftersom jag tränar kampsport har fria vikterna blivit mina bästa vänner på gymmet. De har gett mig utöver styrkan också bättre bålstabilitet och balans, som är så viktiga när man sysslar med kampsport. Dessutom blir träningen mycket roligare med fria vikter, man kan variera övningarna så många olika sätt. En annan favorit är förstås funktionell träning med egen kroppsvikt. 😉

 17. Hej!
  Jag tror att jag har råkat ut för överträning.
  Symptom stämmer överens och tränade intensivt och höjde vikter i ca 3 veckor i streck, dålig kost och sömn på det i några dagar.
  Vad ska jag göra mer än att vila och hur vet jag vilken grad överträning jag har? Vad är dina bästa tips till mig?

  • Hej Sebastian!

   Tråkigt att höra! Det där är dock ett ämne som jag inte vet särskilt mycket om, så jag är inte till någon större hjälp. Vila låter som en väldigt bra idé, och om du upplever att det inte räcker: Sök mer information, vilket du redan håller på med. 🙂 Ledsen att jag inte kan vara till hjälp!

   • Ja det är riktigt jobbigt att inte kunna träna som vanligt.
    Va synd. Ja, jag funderar på att fixa tid hos en läkare/idrottsläkare.
    Ja men det var värt ett försök att fråga, tack ändå!

 18. Hej, Daniel
  Tänkte kolla med dig vad du anser om Friviktsmaskiner där hänger på vikter på varje arm? Tycker de maskinerna är grymt bra jämfört med vissa viktmaskiner. Självklart gillar jag bäst frivikter med stång och hantlar!

  • Jag förstår inte alls vad det är för maskin du menar, men om det är en maskin så är det inte en fri vikt. Och allting beror på vad ditt mål och dina förutsättningar är.

 19. Vad tycker du om skillnaderna mellan skivstång och hantlar. Jag har bara möjlighet till hantlar av platsbrist. Borde inte hantlar vara ännu friare vikter än skivstång (vid text axelpress/miltärpress och bröstpress/bänkpress). Vid skivstång hjälper kanske den ena armen den andra för att stabilisera. Nackdelen jag kan se att att det är lättare att hantera 1 st 100 kg skivstång en 2 st 50kg hantlar i bänkpress när man väl kommer så långt. Tack för bästa styrketräningswebbsidan.

 20. Håller helt med dig!
  Är rätt ny i styrketräningsvärlden (ba hållt på några månader) men märker extremt stor skillnad sedan jag vågade lämna maskinerna och ge mig på de fria vikterna. Använder nästintill enbart de vid isolationsövningar och då tex jag gör squats eller utfall. De för att jag har problem med framroterade axlar och ryggskada så hjälper de mig lite att hålla mig mer upprätt och inte kunna falla framåt. Är detta bra eller fuskar jag mig till bra hållning?
  min tanke var att börja så här då jag lär in kroppen i rätt form från början.

  Schysst sida du har måste jag tillägga, ny här inne sedan igår men redan hittat riktigt bra info och tips:) Testat dina tips för börja göra chins idag, trodde jag var helt kass men kan klara 4-5sek i extentriska så lite nötning till och sen ska jag nog våga vända på det:) TACK!

 21. hej jag har précis fått en kettlebell på8 kg.har du några bra övningar.
  undrar vältränad dam nu när våren är här.

 22. Bra inlägg. Fria vikter är klart trevligast, inget snack om den saken. Men… På gymet där jag tränar finns en fri stång. Och en hållare som är i lägsta laget för bänkpress, men funkar till det. Sen finns det en Smithsmaskin (som jag avskyr) ett gäng olika hantlar och resten maskiner. Att göra knäböj utan att kunna få upp stången på hållare så man får den till axlarna är svårt om man vill kunna lasta på. Så jag kör bänkpress och stångrodd med stången. Ska ge mig på marklyft, men är lite osäker på om det finns nån platta som tar upp smällen om jag tappar. Tvivlar tyvärr på det, o har inte lust att tappa stången genom golvet ner till kiosken. =) Knäböj i Smiths-eländet funkar inte för mig, jag rör mig inte linjärt nog. Så, jag tränar ben i benpress-maskinen och militärpress i shoulder press-maskinen. Jag är för klen för att göra militärpress med 20kg stången tom ens… Det är nåt med just militärpress som inte funkar för mig, det gör ont.
  Ja, jag vet att jag borde byta gym. Men det är en kostnadsfråga. Om jag har årskort för simning, vilket jag har, kostar gymmet på badhuset 200:-/år. Näst billigaste stället är Korpen, där kostar årskortet 3600:- Gymmet på Korpen är bättre, men inte 3400:- bättre! Tyvärr.

 23. Pingback: Utvärdering av hälsoarbete 2.0 | mattiasidr
 24. Hej Daniel!
  Jag tränar Starting Strength, för jag har läst mycket om det samt gillar konceptet, men jag har 2 frågor: för mig tar det ca 20 min att gör A/B del, borde det inte ta längre tid?

  I mitt gym finns det ett tjejgym som är helt värdelöst (högsta vikten 5 kilo), så jag tränar i herrarnas gym like a boss (men svintidigt på morgonen så ingen ser mig tills jag blir mer kaxig 🙂 )

  I dagsläget tar jag 44 kilo i knäböj (mjukstartar pga fall i vintras med krossad knäskål), MEN det finns inga ställningar där stången är högt upp och det finns inte en chans att jag kan lyfta så mycket upp på mina axlar från knähöjd. Men det finns en smith-maskin (du vet nog vad det är), är den okey som fri vikt? Jag känner hur jag måste aktivera mage, rumpa, lår, och armar när jag gör mina knäböj, militarys och bänkpressar. Det känns som en säkerhet att våga pressa mer om jag vet att jag inte kommer krossas, samt att jag som sagt inte kan få upp en stång me dvikt på axlar, likaväl med bänkpress, för man kan inte ligga ”under” de ställningarna, de är mer som rena verktygslådor för stänger, vikter m.m.

  Tack på förhand!

 25. Hejsan!
  Tack för en informativ och bra träningssida. Har nu kommit igång med träningen efter ett ofrivilligt stop p g a en fraktur. Körde sittande träning (inte så lätt att köra sittande hantelrodd) men det var bättre än ingen träning. Kan stå nu och det är så trevligt. Körde ett par set med swing med hantel då jag inte har kettlebel och jag förundrades över hur mycket övningen tog på bålmuskulaturen. Tidigare då jag var bättre tränad märktes det inte på samma sätt vilken kraftfull övning swing är. Kul upptäckt!

 26. Hej Daniel! En snabb fråga..
  Jag börja vill börja styrketräna och skulle gärna vilja bygga stora muskler i lår och rumpa. Armarna skulle jag helst vilja behålla slanka och inte alltför muskulösa. Protein hjälper väll att bygga muskler? Så kan proteinet sätta sig i armarna så dem blir stora istället för mina lår och min rumpa?

  • Hej Lydia!

   Ja, protein hjälper dig att bygga muskler. De muskler du tränar kommer att växa i storlek. Jag rekommenderar att du tränar hela kroppen!

 27. Hej! Jag har styrketränat till och från i tio år. Tidigare har jag för det mesta övningar som knäböj (hållt mig till benpressmaskiner) och marklyft (min rygg ligger efter i utveckling). Har börjat använda mig av marklyft lite smått, men är fortfarande rädd för att skada mig så jag vågar ej lyfta alltför tunga vikter. Har även testat knäböja, men kommer ej ned särskilt djupt och det känns mer i knäna än i låren. Frontböjar känns något bättre, men även där har jag problem med att komma ned djupt samt med flexibiliteten i bröstryggen. Har du nåt tips på hur man kan lära sig knäböja korrekt? Läste en artikel där du tipsade om styrkelyftsskor. Är det värt investera i ett par sådana när man är helt ny i knäböj?

  Vänliga hälsningar
  Daniel

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.