Köpguide: fasta, ställbara eller byggbara hantlar till ditt hemmagym?

Hantlar är ett givet redskap i alla välsorterade hemmagym. De kan ofta komplettera både skivstänger och kettlebells genom sin utformning som gör dem särskilt lämpade för olika arm- och axelövningar. Visst går det ofta att hitta ersättningsövningar även med de tidigare nämnda redskapen, men ibland är helt enkelt en hantel det bästa verktyget för jobbet.

Men vilken typ ska du ha?

I mitt hemmagym har jag testat tre olika typer av hantlar, och i det här inlägget tänkte jag gå igenom lite för- och nackdelar med dem.

De tre typerna är:

  1. Byggbara hantlar
  2. Ställbara hantlar
  3. Fasta hantlar

Observera att i det här inlägget kommer jag att länka till vår samarbetspartner Gymkompaniet med affiliatelänkar. Det innebär att Styrkelabbet får en provision på ditt eventuella köp. Skulle du göra ett köp via våra länkar är därför vi mycket tacksamma!

1. Byggbara hantlar – en klassiker!

hantelpaket i järn 2 x 18 kg

Förslag: Hantelpaket 2 x 18 kg järnhantlar

Det här är den ikoniska klassikern när det kommer till hantlar. I hur många hem står det inte en eller två sådana här hantlar med skruvlås där du kan lasta av eller på små viktskivor?

Fördelar:

  • Pris. De här är billiga, och ger dig mycket viktvalmöjligheter för pengarna.
  • Utrymme. De tar inte mycket plats, och eventuella extra viktskivor kan också enkelt stuvas undan.
  • Hållbara. Det här är en enkel och solid konstruktion, och såvida du inte kastar omkring dem så kommer de att hålla mycket länge.

Nackdelar:

  • Skruvandet. Det låter som ett lyxproblem, men det blir faktiskt irriterande att flytta vikter av och på hantlarna efter ett tag. Ibland, om du är stressad eller bara trött, kan det vara droppen som leder till att du (eller åtminstone jag) skippar en övning, bara för att fel vikt är lastad på hantlarna.
  • Instabilt. Oavsett hur hårt du skruvar åt dem, så kommer skruvarna att lossa något under setets gång, vilket leder till att viktskivorna slamrar mot varandra och blir lösare och lösare. Ofta behöver man dra åt skruvarna mellan varje set.

Betyg: Tre fina fördelar men två nackdelar. Sammantaget är detta ändå en typ av hantel som passar utmärkt till det lilla hemmagymmet, dig med tight budget, eller dig som bara vill komma igång ordentligt med ett första litet inköp. Priset i kombination med valmöjligheterna i vikt är helt enkelt svårslaget, vilket gör att sådana här hantlar aldrig går ur tiden.

2. Ställbara hantlar – en modern kompromiss!

Förslag: NÜO Athletics Flexbell Set 2-32kg

Om du har en större budget, och fortfarande vill ha valmöjligheter vad gäller vikt men vill slippa undan skruvandet och lastandet av viktskivor, så kan ett par ställbara hantlar vara rätt val för dig.

Just det märke jag själv har testat verkar ha utgått ur sortimentet, men dessa från NÜO verkar vara ett likvärdigt alternativ, och har funnits på marknaden under ganska många år vid det här laget.

Fördelar:

  • Enkelt och flexibelt. Här är det verkligen enkelt att byta vikt: bara sätt hanteln i stället och vrid på ett hjul för att ställa in rätt vikt, sedan följer rätt antal viktskivor med när du lyfter ut hanteln igen. Sätt hantelstället på en liten upphöjnad (t ex en bänk) så att du slipper böja dig ned till golvet varje gång, så kommer viktbyten att gå lekande lätt.
  • Utrymme. Återigen får du tillgång till en mängd vikter till väldigt liten förvaringsyta, vilket passar i det lilla hemmagymmet, eller i en träningshörna i något annat rum.

Nackdelar:

  • Mindre robust. Jämfört med byggbara eller fasta hantlar finns det fler saker som kan gå sönder i dessa hantlar. På ett kommersiellt gym där nya människor använder dem varje dag hade de förmodligen varit dödsdömda, men i ett hemmagym där du kan behandla dem försiktigt borde livslängden vara bättre.
  • Instabilt. Återigen: det är lösa viktskivor som ska hållas fast, vilket gör att du inte får riktigt samma stabila känsla som med ett par fasta hantlar.
  • Storlek. Jämfört med ett par fasta hantlar kommer de här ofta vara lite större (särskilt längre) vid samma vikt, vilket kan vara irriterande i vissa övningar som till exempel liggande hantelpress.
  • Pris. Jämfört med de byggbara järnhantlarna ovan så är prislappen betydligt högre för endast några ytterligare viktval, men jämfört med att köpa 10 par fasta hantlar så kommer du undan med ungefär halva kostnaden. Prisets storlek ligger därför i viss mån i perspektivet, men oavsett så får man nog säga att det är en ganska saftig prislapp för ett par hantlar.

Betyg: Det här är ett nyare tillskott på marknaden, och i min uppfattning är juryn fortfarande ute gällande dem. De sparar massor av plats i gymmet sett till hur många vikter de erbjuder, och det är mycket enklare att byta vikter på dessa än på ett par byggbara hantlar där du själv måste skruva av och på vikterna. Orosmolnen är istället hur de håller på sikt, och att prislappen är ganska hög. Samtidigt är de ganska läckra, och det är värt att trycka på hur lättanvända de är. För dig som har gott om pengar men inte utrymme, och vet med dig att du kan handskas förhållandevis försiktigt med hantlarna (= inte kasta dem i golvet) kan det här vara ett utmärkt val!

3. Fasta hantlar – lyxalternativet!

gummerade hantlar

Förslag: Gummerad hantel 2,5–50 kg

De föregående två typerna av hantlar har egentligen bara handlat om kompromisser för vad du egentligen vill ha: ett enormt ställ med fasta hantlar som sträcker sig från flugvikter upp till de allra tyngsta ”dammsamlarna”!

Inget skruvande, inget pillande – bara robusta och stabila hantlar som är en fröjd att använda!

Fördelar:

  • Stabila. Här är det inga lösa delar eller skramlande viktskivor, utan allting sitter på plats set efter set, utan att du behöver dra åt några skruvar.
  • Snabbt och enkelt. Du behöver bara greppa hanteln med rätt vikt och köra igång, utan att justera med viktskivor av och på.
  • Robust. Få rörliga delar betyder att det är färre saker som kan gå sönder. Du bör dock fortfarande alltid försöka sätta ned hantlar försiktigt, eftersom de ändå kan knäckas om de landar olyckligt om du släpper dem från en höjd.

Nackdelar:

  • Utrymme. Ska du ha mer än ett par så sticker behovet av förvaringsplats snart iväg. Dessutom kan det vara jobbigt att lyfta tunga hantlar från golvet, vilket kan väcka behovet av att skaffa ett riktigt hantelställ.
  • Pris. Ett par fasta hantlar kostar bara lite mer än ett par byggbara järnhantlar, men ska du ha fler par springer priset, precis som platsbehovet, snabbt iväg.

Betyg: Personligen är det ingen tvekan om att fasta hantlar är den överlägset trevligaste varianten att träna med. Det är bara att plocka upp dem och köra igång, och de känns stabila och robusta att träna med. Lyxalternativet är att utrusta ditt hemmagym med ett helt hantelställ för ett veritabelt smörgåsbord av viktval. I brist på plats eller pengar, kan dock ett alternativ vara att skaffa ett par fasta hantlar av den vikt som du använder allra mest. Själv har jag till exempel ett par 10-kiloshantlar, som jag använder till flyes, sidolyft, curls och tricepsextensioner, och så tar jag till någon av de justerbara hantlarna (eller skivstången) när jag vill ha en annan vikt än så.


Hoppas att du fått lite mer kött på benen gällande vilken slags hantel som är bäst för dig!

Här hittar du länkarna till alla hantlar nämnda i den här artikeln igen:

  1. Byggbara hantlar
  2. Ställbara hantlar
  3. Fasta hantlar

Vill du läsa mer om att bygga ett hemmagym? Spana in vår samlingssida om allt hemmagymsrelaterat på länken här: Så bygger du ett hemmagym – tips, utrustning och guider!

3 svar på ”Köpguide: fasta, ställbara eller byggbara hantlar till ditt hemmagym?”

  1. Vad tycker ni som har testat hantelgrepp med 50mm vikthållare? Jag har byggt ett hemmagym men inga hantlar ännu. Eftersom jag har mycket vikter i 50mm till skivstång så hade ju dessa hantelgrepp varit kalasbra, men de ser så väldigt långa ut så jag är rädd jag kommer slå i saker (mig själv inkluderat).

    Svara
    • Precis som du befarar är de ganska långa, så nog har man slagit sig själv både en och annan gång. Men man vänjer sig, iaf jag som mest tränar med skivstång. Värt att tänka på även om du har vikter till skivstång är att du behöver ju dubbla uppsättningar vikter för att använda båda hantlarna (om du vill att de ska vara symmetriska dvs). Tror dock inte de är längre än ställbara hantlar så har du inte plats/pengar för fasta hantlar så är de nog bästa alternativet.

      Svara
  2. Ironmasters byggbara hantlar har jag använt i 6 månader nu. Dom känns exakt som ett par fasta hantlar när man dragit åt låset, lossar inte en millimeter! Dom finns från 2 kg till 74kg

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.