Vad är en basövning?

Termen basövning syftar oftast på någon av de grundläggande flerledsövningarna, där du använder flera muskelgrupper samtidigt för att utföra övningen.

Basövningar står på det sättet i motsats till så kallade isolationsövningar, som bara sker över en led, och därmed oftast bara tränar en eller ett fåtal muskler.

Observera att medan det finns bra definitioner för flerledsövningar (= arbetet sker i flera leder) respektive isolationsövningar (= arbetet sker bara i en led, det vill säga arbetet är isolerat till en led eller muskel), så är begreppet basövningar mer vagt definierat.

Oftast brukar man dock syfta på ett fåtal av de mest populära flerledsövningarna, till exempel dessa:

Några exempel på isolationsövningar är istället:

Är basövningar bra, och isolationsövningar dåliga?

Nej, så kan man inte nödvändigtvis säga, utan istället bär de på ett par olika för- och nackdelar.

De två främsta fördelarna hos basövningar (eller flerledsövningar) är att de:

  1. Tränar flera muskelgrupper samtidigt, och därmed gör din styrketräning mer tidseffektiv.
  2. Liknar rörelser du gör i idrotter eller vardagen mer än vad isolationsövningar gör.

Basövningen knäböj tränar till exempel primärt quadriceps, men tränar sekundärt även vaderna, rumpan, ryggsträckarna, och flera mindre stabiliserande bålmuskler. Dessutom tränar knäböj ett rörelsemönster som är fullständigt grundläggande i vår vardag och väldigt många idrotter.

I motsats tränar till exempel benspark endast quadriceps och inga andra muskler, och därtill är det få aktiviteter (utom övningen benspark) som endast kräver att du rätar ut knäleden och inget annat.

Ett par fördelar hos isolationsövningar är istället att de ofta är mindre mentalt ansträngande att utföra än vad basövningar är, och de ger dessutom en bra möjlighet att ”prickskjuta” muskler som du vill träna särskilt.

Börja med basövningar, fyll på med isolationsövningar

För de allra flesta är det en god idé att lägga majoriteten av din tid i gymmet på att träna basövningar, just för att du på det sättet kan träna fler muskelgrupper med väldigt få övningar.

Till exempel tränar du både rygg och biceps i dragövningar, och både bröst, axlar och triceps i de vanliga pressövningarna.

Om du i slutet av träningspasset sedan har tid (men inte så mycket energi) kvar, så kan isolationsövningar vara ett bra val för att få in lite ytterligare träning för prioriterade muskler.

Ytterligare ett skäl att börja passet med basövningar är att dessa är mer krävande för din koordination än vad isolationsövningar är, och därför är det bra att träna dessa medan du är som mest pigg och fokuserad.

Om du vill ha förslag på hur du kan kombinera ihop övningar till ett komplett träningsprogram, ta en titt på våra program på länken nedan:

Träningsprogram för styrketräning: Bygg muskler och bli starkare!1 svar på ”Vad är en basövning?”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.