7 för- och nackdelar med att använda dragremmar

Använder du dragremmar?

De första fem åren av min styrketräningskarriär gick jag nästan helt utan att ens prova dragremmar, men sedan ett par månader tillbaka har de blivit ett fast inslag i min marklyftsträning.

I samband med denna förändring tänkte jag att det är ett bra tillfälle att förklara varför jag har börjat använda dem, och samtidigt dela med mig av de för- och nackdelar jag ser hos hjälpmedlet.

Kanske kan du själv efter att ha läst inlägget besluta dig för om det är något du skulle ha nytta av, eller om du ska kriga vidare utan dem.

De dragremmar jag själv använder och gillar är de som heter X-Strong, köpta från Wahlanders. Iron Minds dragremmar som säljs på Gymgrossisten används i strongmantävlingar av världens starkaste män, och verkar därmed också vara ett bra val.

Vissa påstår att dragremmar är töntigt och ger dig svaga händer. Precis som det mesta annat i livet så är det givetvis inte så svartvitt, utan det finns både bra och dåliga sätt att använda dem.

Vi börjar med några av fördelarna med att använda dragremmar.

1. Med dragremmar kan du (oftast) använda mer vikt

Oavsett om det är marklyft, chins eller hantelrodd: Med dragremmar på händerna kommer du oftast kunna använda mer vikt, vilket innebär större uttröttning och stimulans av de tränade musklerna.

Att kunna marklyfta på en 10 % tyngre vikt än normalt kommer att ge din kropp bättre träning på grund av den ökade belastningen och arbetet. Detsamma gäller om du med hjälp av dragremmar kan göra fler chins än vanligt, eller hänga på dig extra vikt.

För vissa beror den här förbättrade prestationen på att greppet var den begränsande faktorn, men även om så inte är fallet kan du faktiskt ändå bli starkare av dragremmarna.

Vårt grepp har en stark påverkan på resten av kroppen, och om greppet sitter som gjutet så kommer resten av kroppens muskler i de flesta fall kunna ta i mer. Även de personer som normalt inte har ett behov av dragremmar upplever ofta att de blir lite starkare med dem på.

Kort sagt: Med dragremmar kan du ofta lyfte lite tyngre vikter, fler gånger, vilket kommer ha en positiv effekt på utvecklingen av din ryggmuskulatur.

2. Den renliga alternativet till magnesium

Det är så gott som en förutsättning att använda magnesium när du styrketränar. Det förbättrar din prestation i så gott som alla övningar.

På vissa gym är det dock inte tillåtet, och det kan även finnas andra skäl till att du inte vill använda det. Ett sätt att minska handsvettens förödande inverkan på din styrketräning är då att använda ett par dragremmar istället.

3. Dragremmar för symmetriskt marklyftande

Det här är ett av skälen till att jag själv har börjat använda dragremmar det senaste.

Förutom att jag har haft lite ont i ena armbågen vid mixat grepp (den jag håller underhandsfattning med), vilket försvinner med överhandsfattning, så innebär dragremmar att man kan utföra marklyften symmetriskt.

Även om nästan all rotation sker i underarmen när du går från överhands- till underhandsgrepp så kan det ändå leda till viss snedbelastning i ryggen, vilket skulle kunna leda till en ojämn utveckling av ryggmuskulaturen. Så länge du utför fler ryggövningar än bara marklyft så tror jag att de eventuella effekterna av det här är små, men för den som upplever besvär är dragremmar ett bra alternativ.

Att hålla ett överhandsgrepp utan dragremmar kommer för de flesta innebära att greppet blir den begränsande faktorn i marklyft. Du kan använda tumlås, men det upplever många som obehagligt och slitsamt på händerna. Med dragremmar har du möjligheten att hålla ett överhandsgrepp och därmed hålla armarna symmetriskt.

Observera att det behöver inte vara ett problem att utföra det mesta av ditt marklyftande med mixat grepp, men som sagt: Dragremmar är ett alternativ om du besväras av det.

4. Remmarna kan bespara dina händer

De flesta som läser här är förmodligen som mig och gläds åt den härdande effekt en räfflad skivstång har på händerna, med skyddande valkar och tjock hud som följd.

Alla vill dock intefå grövre och hårdare händer, och andra besväras dessutom av torra händer där valkar spricker. För dessa personer kan dragremmar innebära en bra lösning som inte sliter på händerna lika mycket.

Förutom att remmen ligger mellan stången och din hand, så minskar även den faktiska belastningen på handen.

Så, det var alltså de största fördelarna jag ser med dragremmar.

Låt oss nu gå in på nackdelarna som kan följa med användningen av dem.

1. Minskad greppträning

Den stora elefanten i rummet.

Det här är den överlägset vanligaste invändningen mot att använda dragremmar.

Dragremmarna avlastar dina fingrar, och därmed tränas alltså inte din greppmuskulatur lika mycket. Det här kan definitivt vara ett problem, men bara om du alltid har dragremmar.

Jag har träffat en hel del erfarna lyftare, och vad man kan konstatera är att dragremmar används på väldigt olika sätt.

 • Vissa använder bara dragremmar i sina tyngsta set marklyft, men inte i några andra ryggövningar.
 • Vissa använder aldrig dragremmarna till marklyft utan tränar med mixat grepp, men använder dragremmarna i nästan alla andra dragövningar för att kunna använda tyngre vikter.

Så länge du inte använder dragremmar till allt du gör så kommer ditt grepp fortfarande att tränas.

Min stående rekommendation är fortfarande att alltid försöka träna utan dragremmar (men med magnesium) så långt det går. Gör det mesta av din träning utan remmar för att stärka händerna, men om du märker att ryggträningen blir lidande ska du inte tveka över att slänga på remmarna.

Det finns många sätt att träna upp ditt grepp på, och du måste inte nödvändigtvis göra det samtidigt som du tränar marklyft, chins, eller något annat du vill bli bra på. Kolla till exempel in det här inlägget med tips på övningar som bygger ett starkare grepp.

De flesta som börjar träna marklyft kommer snart till en gräns då de märker att handsvetten och greppet blir ett problem. Då är lösningen att först och främst skaffa sig magnesium till träningen. Skulle problemen kvarstå kan eventuellt lite extra greppträning vara på sin plats, men om det inte hjälper: Skaffa dragremmar.

2. Du tränar inte som du tävlar

För den som har ambitioner att tävla i exempelvis styrkelyft, tyngdlyftning, chins, eller liknande så är det viktigt att känna till principen SAID, Specific Adaption to Imposed Demands. Det betyder helt enkelt att du blir bra på vad du tränar.

Om du ska bli bra på att marklyfta eller chinna utan dragremmar, så bör du förlägga en del av din träning på att träna på det viset.

Det är inte samma sak att marklyfta med mixat grepp som med bägge händer åt samma håll, och för att använda mixat grepp framgångsrikt (vilket är den överlägset vanligaste tävlingstekniken) så måste du se till att träna med det tillräckligt ofta om du använder dragremmar annars.

Hur ofta kan du träna med eller utan dragremmar? Det beror på dina förutsättningar, och du får anpassa det efter vad du upplever fungerar för dig.

3. Dragremmar är ännu en pryl i träningsväskan…

Om du är som jag så har du också en liten minimalist i dig, och att skaffa dragremmar är helt enkelt ännu en liten pryl (eller ja, två) som du behöver ha med dig till träningen.

Inget stort problem, särskilt inte när du kanske redan har med dig magnesium, lyftarskor, handledslindor, knävärmare och bälte…. 😉

Avslutningsvis

Så, dragremmar bär alltså med sig en hel del fördelar, men också några nackdelar där kanske den största är en minskad greppträning.

Tro mig, jag vill också gärna ha ett grepp likt ett skruvstäd som fungerar som ett par ”inbyggda dragremmar”, men även jag har kapitulerat och insett att remmar ibland kan vara ett användbart hjälpmedel.

Förutsatt att du inte utför all din träning med dem så kommer dina händer att bli starka av allt lyftande ändå. Och även om du skulle utföra det mesta av din ryggträning med dragremmar så har du alltid alternativet att träna greppet separat. Antingen i slutet av ryggpasset, eller lite grand i slutet av varje pass.

Det behöver inte vara komplicerat: Bara att till exempel hänga dig i en hand i chinsstången i slutet av varje träningspass kommer ge dig god greppträning. Upprepa i 3-4 set per hand där du försöker hänga så länge som möjligt.

En del skarpa negativa åsikter florerar kring dragremmar, och vad jag ville med det här inlägget var att försvara dem lite och att försöka nyansera användandet av dem.

Du ska inte avstå från att använda dragremmar av rädsla för att dina fingrar ska förtvina; händerna går att stärka i andra övningar. Inte heller ska du avstå från dem för att någon på ett internetforum har sagt att det är fjolligt. Det finns en machokultur som pratar ned remmar, och även om det är underhållande ibland så är det ingenting du ska bry dig om. Du ska själv avgöra om du har nytta av dem.

dragremmar eller inte

Som anekdot kan nämnas att dragremmar är frekvent förekommande i träningen även för världseliten inom Strongman, en skara som knappast är kända för att ha veka nypor.

De remmar jag själv använder är som sagt X-strong från Wahlanders. Ett annat alternativ om du brukar handla från Gymgrossisten är Iron Minds dragremmar.75 tankar på “7 för- och nackdelar med att använda dragremmar”

 1. Hej Daniel,

  Detta var bra då det faktiskt florera mycket snack.

  Jag önskar dock att du skriver liknande artikel om bälte vid marklyft, knäböj. Jag har hört att A) om du har på dig den så tränar du inte bålen i lika hög grad som utan. B) Med hjälp av bälte tränas de ännu bättre genom att magmusklerna (bålen) har något att tryckas emot.

  Vad är din vetenskapliga bedömning 😉

  Svara
 2. Bra skrivet! Håller med om att det inte är svartvitt men tror att många som börjar med dragremmar lätt också fortsätter med det eftersom så fort man kör utan så känner man sig svagare… och det är då inte lika kuuul! 🙂

  Så det är kanske lätt att fastna med remmar på till det mesta man gör. Men annars både + och – som du så klockrent förtäljer.

  Svara
  • Tack Marcus! Ja, jag håller med. Dragremmar är nog det första som många tar till när marklyftet börjar bli tungt, och det kan jag tycka är att börja i lite fel ända. Då har man liksom inte riktigt gett greppet en chans än. 🙂

   Svara
 3. Jag upplever att jag kan använda högre vikter till mark med överhandsgrepp. Det är bra. Om man däremot jämför remmar + överhandsgrepp med mixat grepp så ser jag ingen skillnad. Brukar variera lite. Senaste året har jag kört nästan alla reps-set med remmar.

  Svara
  • Tjena Henrik!

   Jag är som du (om jag förstår dig rätt): Märker ingen prestationsskillnad på överhandsgrepp+remmar, eller mixat grepp utan remmar. Däremot gillar jag just nu att köra överhandsgrepp+remmar eftersom det känns lite snällare mot min ena armbåge.

   Svara
 4. Väldigt bra skrivet. Jag har haft en del funderingar på det här med lite stöd i greppet. Har inte kört med magnesium utan snarare på principen att om jag inte är stark nog för att hålla i så är det för tungt, men det känns som att under Starting Strength kan det vara en fördel framförallt i marklyften (170 kg för tillfället) där det absolut är en mycket begränsande faktor att fingrarna släpper. Detsamma börjar gälla chinsen också helt klart. Så bara att tacka för upplysningen och skaffa sig både magnesium och dragband. Har för mig att SATS är ok med magnesium.

  Svara
  • Tack, Henrik!

   Ja, åtminstone något av de skulle jag verkligen våga påstå kommer hjälpa din träning, även om bägge hjälpmedel som sagt är bra att ha i arsenalen för olika syften.

   Förstår din linje om att ifall inte fingrarna orkar så ska man låta bli, men å andra sidan: Kraftig handsvett kan med lite vilja jämföras med att ha såpa på stången, och då skulle man förmodligen ha väldigt svårt att utmana ryggmusklerna något vidare. Tänker jag. 😉

   Ja, jag tror också SATS är OK med det. Annars brukar det funka om man är lite diskret med det.

   Svara
   • Ett tips för de som tränar på ställen där magnesium inte är tillåtet är att köpa flytande magnesium. Eller finns det till och med gym som ogillar det för ”utrustningen blir vit”?

    Ett annat alternativ är att blanda vanligt magnesium med aceton/handsprit(ej gel) tills det får krämig go konsistens. Oj. Där fick ni receptet på flytande magnesium så ni slipper köpa det svindyrt. Värst va snäll jag var då.

    Svara
 5. Jag använder dragremmar för att få ut så mycket som möjligt i min träning. Sen är mina händer, speciellt fingrarna så fruktansvärt små, så det är knappt att jag kam greppa… men brukar avsluta mina marklyft-pass med att ta en vikt och försöka hålla så länge som möjligt! 🙂

  Svara
 6. Jag har använt dragremmar lika länge som jag marklyft. Jag använder dem i slutet, på de sista seten, annars mixat grepp. Känner att jag har lite för små händer för att få ett riktigt bra grepp runt stången och jag vill kunna fokusera på resten av kroppen när jag lyfter, inte enbart att händerna ska orka.

  Har nyligen införskaffat magnesium och ska prova det för första gången på marklyften ikväll. Vet inte varför jag väntat så länge med att införskaffa det, har nog inte känt något riktigt behov av det förutom sista tiden.

  Svara
 7. Bra artikel men jag måste säga att jag ställer mig frågande till punkt 3 på fördelar med dragremmar. Det är väl inget problem med osymmetrisk träning om man varierar vilken han man har underhandsgreppet med?

  Jag kör dubbel överhand i mina uppvärmningsset samt oftast första seten de dagar jag inte kör tungt. Sen kör jag mixat på de resterande seten men jag bytar hand.
  Jag har ett par straps som ligger och dammar där hemma men jag tycker inte de hjälper mig då det endast är i marklyft och farmers walks som greppet känns ansträngt. Har även lite magnesium liggande som jag kanske borde ta med mig till gymmet nån gång och prova.

  Svara
  • Nej, det har du förstås rätt i, André. Men jag och en del andra förderar helt enkelt att använda dragremmar istället för att vända det mixade greppet åt andra hållet. Gamla vanor, du vet. Men det är säkert bra om du varierar greppet.

   Magnesiumet borde du helt klart testa.

   Svara
 8. Mycket bra och nyanserat skrivet. Det är det som gör dig till en av Sveriges bästa hälsobloggar.

  Jag använder inte remmar utan föredrar att just ”kriga”. Jag tränar alltid helt RAW utan handskar, magnesium, remmar, bälte eller liknande, dels av minimalism, dels för att alltid kunna använda min styrka IRL. Det är också därför jag bara tränar med kroppen eller fria vikter.

  Ditt inlägg får ändå t.o.m. mig att fundera på att skaffa remmar trots allt, men vid närmare eftertanke så,… nej.

  Svara
  • Wow, supertack!

   Men jag tycker du gör en tankevurpa i ditt andra stycke. Rätt hjälpmedel kan göra din träning effektivare och göra dig ännu starkare, även utanför gymmet.

   Svara
 9. Tjena Daniel! Har läst din blogg ett bra tag nu, men det här blir premiärkommentaren!
  Bra skrivet, som vanligt! Bra att du inte bara höjer remmarna till skyarna utan att ta med de negativa aspekterna, blir mer nyanserat. För en oinvigd som mig själv (har länge funderat på det här med dragremmarnas vara eller inte vara), var det här skitbra läsning. Även bra att du ger ”machokulturen” en liten känga. Träning är ju till för alla ”stilar”, inte bara hardcore-arna.
  Tack för en grym sida, du är en sann inspiration! Självklart slängde jag in en nominering på Guldhjärtat också!
  Fortsätt i samma stil! / Victor

  Svara
  • Hej Victor, och kul att du kommenterar!

   Tack ska du ha. Jo, jag är rätt trött på machoandan som omger remmarna själv. Det är kul att driva med hjälpmedel och dess ”omanlighet” ibland, men ingenting att ta på allvar.

   Och wow, supertack!! Uppskattar det verkligen otroligt mycket! 😀

   Svara
 10. Hej!

  Bra inlägg! Jag personligen använder aldrig remmar i marklyft utan använder mixat grepp men är noga med att variera greppet mellan höger och vänster mellan setten. Däremot använder jag gärna remmarna då jag tränar pull momentet i ryck eller marklyft i ryck-position då det breda greppet är rejält mycket mer påfrestande på händerna 🙂

  Svara
  • Hej Elin!

   Det rä förmodligen en bra idé att variera det mixade greppet.

   Och ja, i ryckmarklyft kommer dragremmar verkligen till nytta!

   Svara
 11. Jag använder bara mina remmar när jag ska kötta slut på ryggen. Efter några tunga markset så brukar jag med jämna mellanrum avsluta med raka 20-reppare. Lycka till att hålla greppet då. Även farmers walk kan jag köra med remmar (och ändå finna greppet bli den svikande faktorn efter antalet (kilo?)meter. 😉

  Svara
  • Låter vettigt. 🙂

   Men remmar till farmers walk alltså? Ja, det beror ju på vad man vill träna. Jag använder oftast farmers walk just som greppträning, så inga remmar för min del då. 😀

   Svara
   • Jo jag väntade mig den kommentaren. Nu har jag bara kört farmers walk 2-3 gånger, så jag är ju lite noob där och då kan man ju hitta på alla möjliga konstigheter. Men ja, jag använde remmar och ändå fick jag slita som en gris, samt så var det ändå greppet som slutligen gav upp, så nog fick nyporna jobba ändå.

    Svara
 12. Jag har långa pianofingrar och kan vira dem flera varv runt stången. Dragremmar är därför inte nödvändiga på de vikter jag kör ännu så länge. Men jag räds inte för att börja om så skulle krävas. Trots det som Rippetoe säger (dock om grepphandskar):
  If you insist on wearing gloves, make sure they match your purse. 🙂

  Svara
 13. Tack för ännu en bra artikel.
  Jag använder remmar för att förhindra överansträngning av atmbågarna. Fick tennisarmbåge (av stryrketräning) förra året och när
  jag kör utan börjar jag få känningar igen. Främst när jag kör chins.

  -Gustaf

  Svara
  • Kul att du gillade den, Gustaf.

   Ja, jag tror det är samma sak jag har fått i ena armbågen. Inga större besvär vid chins dock, men vid marklyft.

   Svara
 14. Bra skrivet. Och så fick du nominering av mig också!
  Daniel, vad har du att säga om good and bad days på gymmet? Du vet inte alltid är man på topp..hur fixar du det?

  Svara
  • Åh, tusen tack, Adam! Verkligen superschysst! 😀

   Jag har nästan alltid ett träningsprogram där det står vad jag ska göra för dagen, så jag ser helt enkelt till att följa det. Om jag inte orkar vikterna, så sänker jag dem kanske 3-5 % och försöker där. Går inte det så får det bli ännu lättare.

   Sedan ibland händer något som gör att det inte fungerar att träna alls. Någon gång ibland får jag till exempel migrän som hindrar mig från att ta i överhuvudtaget, och då är det inte mycket mer att göra än att sticka hem och vila.

   Svara
 15. HejTack för en jättebra sida som ger en inspiration till att träna mer och hårdare. Har lagt om min träning helt efter att ha läst dina inlägg. Jag använder remmar i marklyft och alla dragövningar pga problem med armbågarna. Har opererat vä armbåge och kan därför inte belasta som jag kunnat göra innan. Jag kör dock utan remmar i andra övningar och känner att man får hyfsad greppträning ändå.

  Svara
  • Du är nog inte den första som har den upplevelsen. 🙂 Jag tränar aldrig ryckmark, men har förstått att dragremmar är nära nog ett måste för effektiv träning.

   Svara
 16. Tjena Daniel!
  Bra artikel! Själv var jag väldigt skeptisk till allt vad hjälpmedel heter och testade mixat grepp när tyngden i marklyft blev för mycket för mitt grepp. Personligen funkar det inte alls för mig då det kändes som jag vred kroppen. Till slut valde jag att köpa flytande magnesium, efter att läst om det på din sida och har nog aldrig upplevt en större förvåning på gymmet! Det kändes som händerna satt i ett skruvstäd och vips ökade jag vikten jag körde med med >10%.
  Tycker det är bra att du som har en sund (enligt mig) inställning till träning belyser olika hjälpmedel för oss som ”snöat” in på olika principer! Tror det kommer dröja innan jag börjar med remmar, men låter det vara osagt nu när kvalgränsen för styrkelyft gick upp markant..

  Styrkelabbet.se min bästa inspirationskälla till min träning!!
  Tack / RS

  Svara
  • Tack ska du ha!

   Och vad kul att magnesiumet hjälpte så bra. Många brukar bli överraskade över skillnaden. 🙂

   Mm, kvalgränserna flyttade fram en eventuell SM-kvalning 1-2 år för min del. Men jag har inga planer på att sluta!

   Svara
 17. Jag använder inte dragremmar. Anledningen är att fram tills nu har man förmanats att inte använda dem eftersom greppstyrkan då inte skulle utvecklas och därmed i praktiken (dvs utan remmarna) bli en begränsande faktor. Greppstyrkan, eller bristen på denna, har alltid varit ett problem för mig men är nog lite starkare nu, eventuellt tack vare att jag fortfarande lyfter med vanliga gymhandskar. Tror jag fortsätter utan remmarna tills de verkligen behövs. BTW är din sida nominerad -välförtjänt.

  Svara
  • Hej Henke!

   Ja, kalrar du dig utan remmar så tycker jag du ska fortsätta träna utan dem. Men gymhandskar? Det betyder att du inte använder magnesium? För det hjälper greppet väldigt mycket, och kan nog minska ditt behov av remmar.

   Och tusen tack för nomineringen! 😀

   Svara
   • Tränar med handskar som sagt. Varför göra det lätt när det kan göras svårt;) Fungerar det att maila dig nu? Hade en liten sak…

    Svara
  • Jag vet, problem med serverbyte av hela sidan. Ber om ursäkt för besväret! :/

   Man kan nå mig på danielrichter87 at outlook.com.

   Svara
 18. Hej,
  Körde oftast med mixat grepp i mark
  men vid tyngre vikter, över 100 tangerade lyftet
  bli något snett…..
  En enkel og brilliant lösning på detta är mina kära
  dragremmar:)
  Kör även remmar vid viktade chins…..funkar toppen:)
  Tack för toppen sida og bra råd.
  Lou

  Svara
 19. Tack för ett bra inlägg!
  Kanske skulle jag testa remmar för jag får lätt inflammation i ena handen när jag gjort (för mig) tyngre marklyft. Jag orkar tyngre i övriga kroppen men inte i ena handen.. vilket är frustrerande. Jag har försökt att ta det lite lugnare men när jag testar mer vikt kommer det tillbaka. Eller har du något annat bra tips?

  Svara
 20. Har bara kört med remmar en gång när jag var utan greppspray. Men om vi säger såhär. Gymmat i snart ett år och kör nu marklyft varje vecka för tänkte satsa på att tävla i styrkelyft nån gång. Upplever att jag ser väldigt sne ut när jag kört några reps mark och musklerna är varma och så. Men vet inte om det är för att jag alltid använt samma mixade grepp eller om jag är lite sne i axeln. Dock så upplever jag att ena sidan ryggen är mycket större än den andra.

  Svara
 21. Jaha, vad ska man driva med nu då?
  Jo nu vet jag! Sån där kudde somliga sätter på stången när de kör ”böj”.
  Fan va mesigt!

  Svara
  • Sjukt mesigt!

   Fast, en sån böjkudde är ju faktiskt kass på riktigt. Bidrar med instabilitet och flyttar stången 1 cm bort från kroppen vilket inte direkt hjälper. 😀

   Istället kan man ha ont i 2-3 pass, men sedan vänja sig.

   Svara
  • Det är bra att den kudden finns, jag använder den i mina hip thrusts med stång (ja, jag juckar mot stången ibland). 🙂

   Fast i knäböj är den ju bara mesig att använda, den borde bara tillverkas i rosa.

   Svara
 22. Tjenare!
  Jag började gymma för ca7år sen. Til en början använde jag inte dragremmar.. Minns inte hur lång tid det tog innan jag testade ibland. Isf till chins å mark.
  Nåt år senare gissar jag på.. Iaf så kunde jag vid det laget göra ettor på 100kg i mark naturellt, utan magnesium eller remmar. Tog på remmar för å testa skillnaden, kunde omedelbart öka till 12reps på 100kg.. Hm greppsvagheten vart ett faktum. Jag började träna lite med dragremmar därefter, men inte alltid. Eftersom jag då kunde belasta musklerna 12gåbger så hårt kände jag att det fanns en skaderisk i det. Att inte bygga upp styrkan långsamt..
  sen tre år tillbaka kör jag crossfit ist för gym (både gym å crossfit har varit å är mina komplement till rugbyträningen).
  Sen jag började med crossfit har jag inte använt dragremmar (det fanns på förra gymmet men inte här, så dem är inte bojkottade av mig 😉 )
  Men min greppstyrka har blivit ruggigt mycket bättre. För nåt år sen gjorde jag 18 unbroken reps Marklyft på100kg, utan remmar. Maxar på 135kg utan remmar..
  Den enda risken jag kan se är att man kan belasta kroppen över sin egna fysiska förmåga med remmar. Men det kanske är nåt jag tror, som det inte ligger någon sanning i?! Vad tror du, Daniel?!

  Svara
 23. Ett mycket bra inlägg!
  Finns en sak till som är positivt med remmar och det är den minskade totala belastningen av underarmarna. Överbelastning av underarmarnas muskulatur, hör till de mer vanligare träningsrelaterade överbelastningssyndromen (tillsammans med bl a överbelastning av trapezius och infraspinatus). Det vi ofta glömmer är att i alla övningar där vi använder oss av greppstyrka (vanligtvis dragövningar), så belastas underarmarna. När vi splittar upp våra ryggpass för att trötta ut de olika delarna, så glömmer vi att när en typ av muskulatur anses tillräckligt uttröttad och vi byter ”målmuskulatur” för träningen, så får underarmarna fortfarande lika hög belastning. Detta innebär att den får dubbelt så hög belastning som resten av muskulaturen.
  Lägg där till att vi ofta använder oss av underarmarna i det vardagliga livet i högre utsträckning än resten av muskulaturen som tränas i samma pass. Det innebär att möjligheterna till återhämtning ibland kan försämras ytterligare (beroende på hur din vardag ser ut.
  Lätt belastning som mest bara leder till ökad blodgenomströmning, kan däremot öka återhämtningen). En första tanke hos många, är att om belastningen är dubbelt så hög, så borden träningseffekten bli dubbelt så bra. Detta stämmer dock alldeles för sällan. Istället kan det vara så att din förmåga till styrkeutveckling t o m försämras p g a att den totala belastningen är för hög och återhämtningen är för dålig.

  Tycker det är mycket bra att du tar upp machokulturens problem i gymmet. Det snackas en hel del skit i gymmen om både remmar och annat. Man ska vara tuff, hård, ignorera smärta och göra saker ”på riktigt”. Det finns inte mycket att lära av den kulturen tyvärr, förutom att man lär sig mycket kring hur man tillfogar kroppen skada, samt på sikt försämrar sina möjligheter till utveckling i gymmet. Jag säger som du, strunta i allt skitsnack på gymmen och använd insidan av huvudet när du tränar istället. Sen innebär inte det att man ska gå runt och vara rädd för allting. Det innebär bara att du skall träna smart!

  Svara
  • Förstår vad du menar om att underarmarna aldrig får vila vid normala splittar, men håller inte med. Underarmarna pressas hårt vid marklyft och kanske till viss del vid rodd/chins men inte så extremt. Eftersom musklerna i underarmarna är gjorda för att arbeta hela vår vakna tid så är inte det ett problem. Alla arbeten och vardagssysslor och att klättra, knäcka nötter, jaga, fiska, äta och göra upp eld som våra förfäder gjorde belastar underarmarna mer eller mindre. Jag förstår att direkt underarmsträning i syfte att trötta ut underarmarna skulle bli för mycket om man gjorde det varje dag, men att köra tungt för underarmarna en dag i veckan (marklyft, farmers walks, direkt greppträning) samt ett till två lättare träning/motion för underarmarna (rodd, chins/pull-ups/latsdrag) ser jag inget som helst problem med.

   Svara
 24. Grym läsning!
  Jag har länge haft ett sug efter en liknande artikel om för- och nackdelar angående användning av bälte. Hoppas på det i framtiden!

  Svara
  • Har du bra teknik, så bör det inte vara några problem. Den muskulära ojämnheten balaserar ut sig i så fall. Däremot så kan ju leder och liknande fortfarande ta stryk om du får en felställning någonstans när du lyfter. Då innebär det endast att du får symmetriska fel. Men om du står korrekt och har bra balans, så borde det vara hyfsat lugnt. Däremot kan det ju vara bra att vara vaken på hur armbågen reagerar, så att ditt alternerande inte innebär att båda armbågarna tar stryk 🙂

   Svara
 25. Jag har ju inget problem med greppet utan snarare tvärtom… Jag har ett grepp som ett skruvstäd som tyvärr gör att jag överlastar underarmarna när jag kör tungt på marklyft och ryggövningar. Så för mig är remmarna ett måste, utan dom så sväller underarmarna så inni***te och gör så ont att jag inte kan röra dom 🙁

  Svara
 26. Jag använde dragremmar på 80-talet när jag tränade för att tävla i styrkelyft. Jag tyckte det var effektivt då att använda dom av skäl som du nämner. Idag, när jag inte tränar på den nivån och med dom målen, så har jag inte använt dragremmar. Jag har aldrig haft problem med greppstyrkan, har aldrig upplevt att greppstyrkan begränsat något.

  Svara
 27. Hej!
  När jag började att köra marklyft som en central del i min träning blev jag begränsad av styrkan i händerna. Kom knappt över 140kg utan dragremmar. Så jag har använt dragremmar ganska flitigt, men nu, en tid senare, har jag ändå betydligt starkare händer och tappar inte stången i första taget (använder magnesium dock). Tack för en utmärkt sajt!

  Svara
 28. Hej.
  Som vanligt ett bra inlägg.
  Jag blir fascinerad över hur mycket du ändå går in på ämnet.
  Min erfarenhet är att jag försöker undvika remmar så långt jag kan.
  Klarar fortfarande av upp till ca 130 kg på mark utan mixat grepp, maxlyften på 150 får va mixat och med magnesium. Fast det svaga är mitt grepp, kanske klarat 2-3 lyft extra med remmar.
  Dock så diskuterar jag med vänner huruvida utrustning som bälte remmar eller handledsstöd ska vara bra, eller oumbärliga, eller hämmande för viss utveckling.
  Jag har inget bälte om jag inte känner att jag har fått ont någonstans, eller annan utrustning heller såvida jag inte kan maxprestera utan den om jag har någon temporär skada
  Vad är dina egna åsikter kring handledsskydd? Min uppfattning är att man ska undvika dom också för att stärka handlederna så mkt som möjligt.
  Jag är öppen för en diskussion.
  Det som jag bär med mig i träningsväskan är bälte och magnesium. Remmar äger jag men använder ej, (än) och handledsskydd har jag inte tänk införskaffa.

  Svara
 29. Bra inlägg! En annan fördel jag ser med att använda dragremmar då och då är ju att låta trötta underarmar vila när resten av kroppen fortfarande orkar. Kanske orkar jag två set utan men inte tredje. Att låta underarmarna vila mer har, för mig, ökat greppstyrkan.

  Svara
 30. Jag trivs bäst med mixat grepp+magnesium. Då är jag i himmelen!

  Misstänker dock att jag fått snedträning efter en intensiv period av RSR marklyft mixat grepp. Vilket tycks ha påverkat hela min högra halva av kroppen och därmed i princip allt jag gör på gymmet.

  Vet du hur man på bästa sätt återställer kroppens balans?

  Svara
 31. Vettigt inlägg!

  Tyvärr är det rätt vanligt (i alla fall där jag hänger) att man ska ha allt. Var och varannan har helst allt och lite till. Lyftarskor + bälte +remmar + lindor+ handskar + magnesium. Jag ser liksom inte syfter med att ha lyftrskor när du tränar bröst och armar. Eller handskar när du kör ben. I maskin dessutom…

  Sen så tänker jag så här när jag stör mig extra mycket: att allt som gör en extra motiverad att dra till gymmet är väl ok. Det skadar ju inte mig och jag vet faktiskt inte syftet till varför de använder hjälpmedlen så vem är jag att döma? Kanske så enkelt att de bara tycker det är snyggt.

  Själv har jag så lite pryttlar som möjligt. Frihetskänsla. Fast jag varierar med barfotaskor och lyftarskor i squats. Varannan gång. Bara för att jag tycker om det. Tyngre med lyftarskor. Lättare, teknikträning, tempo, plyo så kör jag gärna barfota.

  Bra blogg förresten. Har helt missat den!

  Svara
 32. Dragremmar har jag alldeles nyligen köpt, men lyckas inte linda dem så det känns bra. Jag behöver dem till framförallt marklyft.
  Mitt största fel är att jag greppar dåligt, saker glider, jag har extremt små händer, klen i nyporna, rena babyhud (trots jobb som sopåkare, bilmek, långttadarchaufför mm) och har alltid varit (enda sen 80-talet då jag pallrade mig iväg till mitt första gym).

  Anledningen att jag (och andra med mig har jag hört – även idag) inte anammat dragremmar är att jag inte har vetat HUR man lindar dragremmar, och vet faktiskt inte än idag!

  Det finns massor på nätet om dragremmar, men precis som i ditt inlägg, skrivs det OM dragremmar, och dess för- o nackdelar, men inte HUR de används och HUR man lindar en dragrem!

  Snälla, kan inte du göra ett tillägg i artikeln, med bild helst, som visar hur dessa ska lindas?!

  Jag tror att dessa kan vara till stor hjälp för mig.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.