Magnesium: För bättre grepp och starkare drag

Det här är en detalj som gör en stor skillnad i min träning, men som jag insett att många av er kanske inte använder.

Genom att ta lite magnesium i händerna förbättrar du ditt grepp dramatiskt. Du slipper handsvett och att oljiga stänger glider ur händerna.

När du har ett bättre grepp om stången klarar du av att lyfta tyngre, av två anledningar:

  • Stången ligger kvar i handen
  • Musklerna aktiveras kraftfullare när ditt nervsystem känner att du har ett bra grepp.

Bonusfakta: Detta gäller även när du pressar saker. Bättre grepp = Starkare muskelaktivering. Genom att skaffa magnesium kan din utveckling i framförallt dragövningar gå mycket snabbare, eftersom du inte begränsas av ett halt grepp. Att kunna greppa tyngre vikter gör inte bara att din ryggutveckling kommer att gå snabbare, även ditt grepp kommer stärkas eftersom deras styrka nu utmanas, till skillnad mot när stången bara är hal.

På Gymgrossisten kan du köpa ett paket med 8 st magnesiumblock vilket kommer att räcka dig lääänge.

Jag rekommenderar att du har ett magnesiumblock i din träningsväska, försluten i exempelvis dubbla fryspåsar med en plastklämma till för enkel förslutning.

För den som vill ha lite mindre kladd, men till något sämre effekt så finns det även flytande magnesium. Du trycker ut några droppar i handen, smetar ut det, låter lufttorka, och sen är du klar att köra. Det är smidigare än magnesium i blockform, och du slipper allt spillande som blocken ofta leder till. Dock upplever jag att greppet inte blir riktigt lika bra med den flytande varianten, kanske 80 % av effekten från magnesiumblock.

Jag rekommenderar varmt att du skaffar någon typ av magnesium om du inte redan har det, det höjer verkligen kvalitén på träningen rejält. Jag har det till nästan alla övningar jag gör, till exempel marklyft, chins och till och med bänkpress.

Bägge varianter är bra, men jag tycker att magnesiumblock är bäst.

Dragremmar vs. magnesium

Det finns helt klart en plats för att använda dragremmar i din styrketräning, men jag tycker inte att du ska ta till dem före du behöver dem.

När handsvetten blir ett problem tycker jag att du först och främst bör skaffa dig magensium, men om det inte är tillåtet på ditt gym eller du märker att ditt grepp fortfarande begränsar dig, ja då kanske dragremmar kan vara aktuella.

Dessutom: Till skillnad från dragremmar är magnesium tillåtet vid i princip alla kraftsporter som styrkelyft och tyngdlyftning, och används även vid andra sammanhang som till exempel tävlingar i kettlebell, crossfit och gymnastik.



42 svar på ”Magnesium: För bättre grepp och starkare drag”

  1. Magnesium är grymt för alla övningar 🙂 men den flytande formen tycker jag inte alls är lika effektiv och bra som blocken, förutom att den sölar mindre.

    Svara
    • Nu har jag uppdaterat artikeln sedan jag publicerade den, och jag håller med dig: Flytande ger inte riktigt lika bra grepp som pulverblocken.

      Svara
  2. Kan bara säga att flutande magnesium är perfekt om man tränar på gym som förbjuder vanligt magnesia, vilket jag gör. Väldigt störande 🙁

    Svara
    • Absolut. Sedan tycker jag även det är skönt att slippa söla ned kläderna med magnesium också. Och även om gymmet tillåter magnesium så känner jag mig rätt taskig mot vaktmästarn ibland när jag strör mjöl kring mig… 😉

      Svara
  3. Själv har jag köpt magnesiumboll med tillhörande påse på en klätterbutik. Kan varmt rekommendera att använda sådana, så slippar man det mesta av sölandet, om man nu inte vill köra med flytande, som jag också tycker är det bästa. På de gym jag tränar nu tillåts tyvärr inte magnesium, överhuvudtaget. Remmarna och andra hjälpmedel, som t.ex. bälte, har jag numer lagt på hyllan.

    Svara
    • Just det ja, det är också ett alternativ. Jag har aldrig testat en magnesiumboll själv, men det är nog lite som ett mellanting ja.

      Svara
  4. Så roligt, jag köpte mitt första block magnesium för några dagar sedan och har hunnit träna en gång med det. Underbart va de hjälper när man svettas! Superbra skrivet!

    Svara
  5. Tyngdlyftningsklubben här förbjuder flytande magnesia men inte vanligt i blockform 😉 Det flytande är riktigt svårt att få bort från stängernas lättring.

    Svara
      • blir så om man överdoserar flytande och sedan inte riktigt väntar på att det torkar in i handen.. så blir det som gips på stången och sjukt jobbigt att få bort :/

        Svara
        • Ah, just det. Det känner jag igen från mina kettlebells, men hade inte förrän nu gjort kopplingen att det nog säkert har kommit när jag inte väntat tills det torkat.

          Svara
  6. Ser det inte lite ”fishy” när man står där och ska vara manlig, lyft tungt och så plötsligt åker handkrämen fram?

    Jag som är osäker på min sexualitet kanske ska köra med block ändå.

    Tack för tipset!

    Svara
    • Inget ont om blocken, de är helt lysande de med! Jag gillar bara att inte söla ner för mycket, som sagt.

      Men haha, ja, om du känner dig så osäker så är det bäst att du väntar lite med den flytande. 😉

      Svara
    • Haha, jag tänkte precis samma sak. 😀

      Tränar själv på F&S i Uddevalla och jag tror inte att de tillåter magnesium. Får se om jag kanske testar den flytande varianten.

      Någon som vet om magnesium hjälper mot valkar i händerna?

      Svara
      • Jag tycker att magnesium hjälper mot valkar, förutsatt att du greppar stången rätt. Om du greppar stången mitt i handflatan så att den ”kavlar” ned all hud mot fingrarna när du lyfter, då kommer du antagligen snarare få mer valkar av magnesium på grund av den ökade friktionen.

        Greppar du däremot stången på ”rätt” sätt, med stången i vecket mellan fingrarna och handen så upplever jag att magnesium minskar valkarna man får. Det täpper igen veck och sprickor och ser till att stången (eller vad du nu greppar) ligger still.

        Svara
  7. Bra inlägg, som vanligt. Jag har ju turen att träna på ett gym som har skålar med magnesiumblock utställda på olika ställen, så jag behöver inte ens fundera på att köpa själv. Riktigt gött!
    Axel

    Svara
      • Absolut! Basic Gym heter det, och det ligger i Kristianstad. Jag tror att du hade gillat det gymmet. Funktionell träning är deras koncept, och det finns inte en enda maskin där. Mycket kettlebells och skivstänger, och annat coolt. Tränarna rekommenderar även Starting Strenth. Ett riktigt bra gym!
        Axel

        Svara
        • Ett tips för att öka greppstyrkan ytterligare är att använda tumgrepp. Jag tränar en del tyngdlyftning, och inom tyngdlyftning är det A och O att använda tumgrepp.
          Tumgrepp är helt enkelt att man har tummen innanför fingrarna, mot stången, istället för att ha tummen utanför fingrarna. Innan man är van så kan det göra ont och kännas obehagligt, men man vänjer sig ganska kvickt.
          Fördelen med tumgrepp, som jag upplever det, är att vikten inte alls tenderar att glida ur händerna som den annars kan göra. Särskilt när man kör frivändningar och ryck, där man sätter mycket fart på stången.

          Träna hårt!

          Svara
          • Det är absolut ett alternativ. Tumgrepp använder jag själv i nuläget bara när jag kör styrkevändningar.

  8. Jag kan själv erkänna att jag kör med handskar. Men det är delvis pågrund av att jag genom min reumatism uppskattar det lilla extrastöd det ger för handlederna samt resten av handen då diagnosen har gett mig iallafall startgroparna för karpaltunnelsyndrom på ena handen. Sedan tränar jag på ett ställe där renlighet är ett måste och man ska sprita av utrustningen varje gång man använt dem. Därmed kan magneciumpulver vara till nackdel.

    Svara
    • Det är helt okej att köra med handskar, men många upplever att de tappar mycket styrka på grund av milimetern med löst material mellan handen och stången. Det har att göra med det där jag nämnde om att man ofta lättare kan aktivera musklerna mer när man har ett järnhårt grepp om stången. Personligen trivs jag inte alls med att använda handskar, men hey, om det passar dig och du gillar det så är det ju kanon!

      Svara
  9. Håller helt med. För en som mig,som ofta får problem med handsvett, så är magnesium kanon. Dock använder jag det inte p g a sölet.

    Dock bör man inte helt förkasta remmarna. MEN, de ska bara användas när de behövs. Överansträngning i underarmarna kan vara ett helvete att bli av med när det satt sig ordentligt ibland. Vi kör väldigt många greppövningar och överbelastning i underarmarna är förhållandevis vanligt.

    Kan börja med att du helt plötsligt känner dig svag i greppet och drar på dig mjölksyra i underarmarna. Mångas reaktion blir då att de tror att de ligger efter i styrka och börjar träna dem ännu mer. Vissa andra uppfattar tecknen tidigt och kastar på sig ett par remmar i två tre pass och kan sedan ta av sig dem och köra på som förr. De andra…. De som kört på. De kan få långvariga problem, som i sin tur leder till att de i förlängningen BLIR svagare ochdå får ännu lättare att underhålla överbelastningstillståndet eller skapa ett nytt.

    Så dragremnar ska inre förkastas helt tycker jag, men användas på RÄTT sätt. Är greppet helt slut efter att ha kört många olika övningar, riktade mot många olika muskler, så kan det vara värt att slänga på sig dom. Kör med känsla och känn efter när de fått nog…..

    Sen så kan man ju också fundera över vad man tränar för. Marklyft t ex. Använder jag övningen för att stimulerandes muskler, eller har jag som mål att faktiskt kunna LYFTA vikten i praktiken? Om jag vill KUNNA lyfta det, då kan jag ju kasta remmarna åt helvetet den övningen.

    Har jag dock inget intresse av starkare grepp eller t o m inte vill ha grövre underarmar, men fortfarande vill jobba med min rygg….. Ja då finns det ju ett syfte med remmarna, riktade mot ett konkret uppsatt mål….

    Men håller med dig helt. Grundregeln är ju att kroppens alla muskler skall vara i styrkemässig balans med varandra. Har man sedan andra mål eller syften, av då får man väl diskutera dessa…..

    Svara
    • Ursäkta alla konstiga ord och ändelser. iPad och ordväljare suger Hästb……orste ibland….

      ”Använder jag övningen för att stimulera vissa specifika muskler…” Ska det t ex stå….

      Svara
    • Bra skrivet, Stefan! Håller helt med dig, och det var minsann en bra varning angående överbelastning i greppet. Det ska jag bära med mig.

      Svara
    • +1

      Jag är en av dem som inte ”lyssnade” på kroppen och fick tennisarbåge pga överansträngning av min styrketräning. Fick kortison, vila och behandling av det och har kört med remmar sen dess, inge kul men mycket bättre än att inte träna alls. Övergår långsamt till mer och mer utan, men enligt sjukgymnasten så är det lättare att få tillbaka om man fått det en gång.

      Svara
  10. Tyvärr tillåter dom inte Mg på flera gym, men ett annat bra alternativ som jag kommit på är att linda in stången där du ska greppa i såndärna tunna gym-gummiremmar , även detta ger ett mkt bättre grepp 🙂

    Svara
  11. Vilken effekt….

    Att ett par droppar kräm kan ge sån effekt trodde jag inte var möjligt. Jag kände mig grymt mycket starkare i nyperna med krämen. Gymägaren blev mycket imponerad och ska köpa in krämen till gymmet.

    Svara
  12. Lånade lite av en kille på gymmet idag, brukar alltid behöva remmar i mark över 100kg eftersom stången är så sliten men med magnesium drog jag 120 utan problem och utan att tappa greppet! 🙂

    Svara
  13. Hej!
    Längesen du skrev detta inlägg men jag har inte hittat det förrns nu. Jag har eksem på och i mina händer, tror du att magnesium kan göra det värre? Får man torra händer av det? Eller känns händerna ”smutsiga” efter användning?
    Jättetacksam för svar o tack för en grym sida!

    Svara
  14. Hej, har en snabb fråga. Även om det var länge sedan artikeln skrevs. Vad är det för skillnad på flytande magnesium och flytande kalk/krita? Letar efter bästa alternativet och de ska hälst va flytande.

    Svara
  15. Bästa alternativet när det är flytande så är detta: Rock Technologies Liquid Chalk. Jag har använt flera sorter men ingen kommer i närheten av detta. Bäst i test!

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.