Hemmagym under konstruktion!

Om du följer mig på instagram så har du de senaste veckorna kanske noterat att det pågår lite byggarbete hemma hos mig i Stångby.

Jag håller nämligen på att bygga om vår tidigare carport (dvs ett tak på stolpar) till ett garage – eller rättare sagt hemmagym.

Notera att jag inte kan gå helt överstyr: min bättre hälft till fru har stipulerat kravet att det ska vara teoretiskt möjligt att köra in bilen i garaget gymmet, så jag kan inte gå all-in med inredningen. Dessutom byggs det som ett kallgarage, mest för att hålla nere projektet lite i omfattning.

Men! Att bara få väggar och tak för träningen, samt att utrustningen alltid kan stå framme kommer att vara ett oerhört lyft mot hur det var innan! Både tidsmässigt och klimatmässigt.

Här är ett klipp från februari i fjol.

Steg 1 var i alla fall att få väggar på carporten.

Det lejde jag ut till Hantverksproffsen i Skåne AB, som gjorde ett bra jobb på två dagar. Hos Garageportexperten köpte jag port och montering av denna.

Hantverksproffsen bygger garage
Hantverksproffsen bygger ytterväggar.
Nästan klart garage
Ytterväggarna nästan klara. Garageport och dörr mot altanen saknas.

Ett av mina större bekymmer med carporten (och skälet till att jag tränat på altanen istället för i den) är att asfalten lutar nästan 1 % (1 cm/m). Jättebra för att leda bort regnvatten –  mindre bra när man ska bedriva styrkelyft där.

Bästa lösningen vore förstås att gräva bort hela skiten, gjuta en plan betongplatta och då även kunna bygga varmgarage, men det var lite över min ambitionsnivå för det här projektet. Hade jag vetat att vi bor här om 20 år så vore det en annan femma, men vi kommer troligen flytta när familjen växer ur huset.

Så jag vill ha en jämn plattform, som dessutom inte blir för hög över omgivande asfalt. Dels för att kunna köra upp bilens framhjul på den, och dels för att inte stå med huvudet i takbalkarna när jag spelar in filmer där till vår youtubekanal.

Efter mycket grunnande fram och tillbaka landade jag i den här lösningen:

 1. Hugg bort asfalten i en ruta för plattformen.
 2. Jämna till gruset under.
 3. Lägg ned två lager 18 mm plywood som skruvlimmas ihop.
 4. Lägg lyftplattformen (30 mm gummimattor) ovan på detta.

Ett möjligt problem här är fuktvandring genom bärlagret och upp till plywooden, men skulle det ske och jag får lägga ned nya skivor om 5 år så må det väl så vara.

Golvet före
Golvet före. Provar ut lite olika mått på plattform. Vanliga mått på lyftplattformar är 3 meter brett och antingen 2 eller 2,5 meter djupt. Jag valde 3 m x 2,5 m.
Urtagning av asfalt
Urtagning av asfalt pågår! Först med korp, sedan med vinkelslip för att få raka kanter.
Bloggarjävel
Kul omväxling mot att sitta vid skrivbordet! PS: Använd alla tre skydd vid slipning i sten/asfalt. Dvs SBD-värmare, handledslindor och Wahlandersbälte.
Uthugget för plattform
Några timmars jobb, en vända till tippen, och massor av damm senare är det uthugget!

När asfalten var urtagen tog jag bort de största av stenarna, cirka 50-100 liter, och sedan väntade en infernalisk massa skrapande med en lång bräda och mätande med vattenpass för att få ytan helt jämn.

Därefter lade jag ned tre skivor 18 mm plywood, rullade trälim på dem, och lade tre skivor till ovanpå dem med skarvarna omlott. Dessa skruvades ihop med spånskiveskruv i ett rutnät med cirka cc 15 cm över hela ytan. Det vill säga runt 400 skruvar.

Och så här ser det ut just nu!

Plattformsbotten
Plattformsbotten är på plats. Ovanpå detta ska 30 mm gummimatta tillkomma. Här syns tydligt asfaltens lutning: Plattformen är i våg, men sticker upp 3 cm över asfalten i nedre vänstra hörnet, men är 1 cm under asfalten i bortre högra hörnet.

Sjukast av allt: det blev rakt! (nog)

Plattformen är avsiktligt några millimeter högre upp i hörnena hitåt, där jag ska stå och marklyfta och där bilens hjul kommer att stå de gånger den är i garaget. Jag räknar helt enkelt med en viss sättning där.

Idag fick jag leverans av gymgolv från Gymkompaniet: 30 mm tjocka gummimattor (affiliatelänk). Detta kommer att ligga på den yttre metern på sidorna, och i mitten kommer jag ha en 1 meter bred fåra med plywood att stå på. Plywooden tänkte jag lacka för bättre slitstyrka och snyggare utseende, men vi får se om det kanske blir för halt. I så fall går det att blanda i ett pulver för halkskydd i lacken och stryka ett lager till.

Jag kommer att köra på Eleikos styrkelyftsställning som man både kan bänkpressa och knäböja med. Den är också redan levererad, och väntar på att monteras så fort plattformen står klar.

Eleikoställning
115 kg bänk/böj-ställning från Eleiko! I bild skymtar även några viktplattor från Recoil.

Helst av allt hade jag velat ha en bur att träna i, men då får inte den monsterlånga V70:n plats att köra in i garaget. På denna Eleikoställning kan man lyfta av bänken och ställa mot väggen, vilket frigör den nödvändiga ytan.

Nu ska jag strax ut och lägga ut gummimattorna och plywoodskivorna att stå på, samt stryka sista lagret lack. Därefter får det torka till imorgon före jag monterar ställningen ovanpå!

Några saker som återstår:

 • Belysning och elektricitet. På måndag kommer en trevlig elektriker som hörde av sig på instagram, och monterar 8 st LED-paneler i taket samt flyttar lite eluttag. Eftersom jag ska filma och inte har dagsljusinsläpp så kommer jag behöva rejält med kräm i lyset.
 • Klä väggarna. Det gör jag troligen också med plywood, som sedan målas. Här tar jag gärna förslag på snyggt motiv (om något?) att måla på väggarna? Styrkelabbet-loggan lär jag i alla fall vilja ha på väggen bakom podiet, så den syns när jag filmar.
 • Bygga eller köpa förvar åt viktskivor och stänger. Jag är ganska begränsad i plats och är osäker på om det finns färdiga lösningar som passar bra. Eventuellt köper jag dessa, eventuellt bygger jag dem själv. Tillägg: jag byggde dem själv! Här är de: Enkel hemmabyggd förvaringslåda för viktskivor
 • Måla utvändigt. Nu är garaget trärent utvändigt, men det ska målas i samma ljusgrå färg som övriga trädetaljer på huset.

Det är förmodligen tusen småsaker till jag vill göra på sikt, men att få gymgolv och ställning på plats kommer ändå att avsluta Fas 1, och göra gymmet träningsbart! 🙂

Punktlistan ovan får anses som Fas 2, och sedan i Fas 3 kommer att fixa mindre lull-lull som inredningsdetaljer, musikspelare, en tavla att spela in youtube-föreläsningar vid, kanske en värme fläkt för vintern, en spegel att curla framför, med mera.

Jag kommer att återkomma med någon slags artikelserie om hur du bygger ditt eget hemmagym, med lite information om val av skivstång, viktskivor, golv, bänk och ställning, med mera, efterhand som det blir klart och kommer på plats.

Sist men inte minst vill jag rikta ett stort tack till Joel Ögren, som har varit en ovärderlig och tålmodig hjälp vid alla mina funderingar, ända sedan jag började fundera på det här bygget för över ett år sedan. Tack, kompis! Har du vägarna förbi är du välkommen att gästträna och peka ut hur allting egentligen skulle ha gjorts! 🙂

***

Klicka här för att komma tillbaka till vår samlingssida om att bygga hemmagym.

9 svar på ”Hemmagym under konstruktion!”

 1. Hej
  Ser spännande ut. Ett tips är att lägga plastfolie under plywooden, så stoppas fuktvandringen uppåt.
  Håller själv på att ställa iordning ett gym i vårt garage med plats för bil. Tänker att jag ska bygga en variant av denna:
  https://youtu.be/Tdxb3RXqdI4
  Lägger även in utfällbart dipsrack.

  Svara
 2. Snyggt!
  Vi tränar mycket i vårt garage, problemet är bara vår gnälliga granne. Bor i kedjehus så vårt garage sitter ihop med grannens hus och de tycker tom det väsnas för mkt när vi kör chins ? hur har du tänkt med ljuddämpning i marken? Eller du kanske helt enkelt har lite mer överseende grannar ?

  Svara
 3. Riktigt snyggt, skulle vara intressant om du kunna lägg med typ vad ett sånt här projekt ungefär kostar. Men jag förstår inte varför du måsta ta bort alfalten? Varför inte bara bygga samma platå du har nu men byggt den så att den blir i våg? Som du skriver själv så kanske du inte hade tänkt bo där i 20 år till. Kan ju nog dra ner värdet på huset lite om de saknas asfalt i halva garaget 😛

  Svara
  • Då hade jag hamnat för högt upp bland takbalkarna när jag spelar in youtubefilmer eller fotar övningar. Och jag har för avsikt att tjäna in mer på det än vad några kvadratmeter garage kostar. 😉

   Dessutom hade det varit ytterligare lite knixigare att få in bilen, samt drygt att ha en 15 cm kant mitt i garaget som man kan snubbla upp eller ned för.

   Svara
 4. Är det sagt vilken bil som teoretiskt skall kunna gå in i gymmet?
  Det finns ju riktigt nätta modeller att välja mellan.
  Sen får du väl ta ett snack med Erik Eriksson (bringing awsame back) som fixar väggarna med sjukt snygga motiv.

  Svara
 5. Hej Daniel!
  Har idag garage i länga och är väldigt sugen på att få till ett hemmagym där för mig och sambon. Dock är hon tveksam till att det kommer vara tillräckligt varmt där på vintern och tror inte att hon kommer använda det – hur kan jag övertala henne?! Hur kommer du göra på vintern med gymmet, hur varmt tror du att du kommer ha det där inne?
  /Patrickck

  Svara
  • I ett kallgarage som inte har någon uppvärmningskälla så kommer temperaturen att vara densamma som utomhus, dock med trögare förändringar.

   Måste hon vilja använda det på vintern för att du ska bygga det då? Bygg det ändå och träna du där året om, så for hon välja själv om hon vill göra ett uppehåll över dec-feb.

   Sen finns det förstås alltid små värmeelement av olika slag. Till exempel kan ni koppla en värmefläkt till en timer. Så kommer kanske jag göra för de kallaste dagarna, så den går igång en kvart före eller något.

   Svara
 6. Hej,

  Jag har sökt och sökt – men inget svar hittat… På en fråga gällande gymutrustning i garage!

  Tåler träningsvikter och träningsbänkar fukt och kyla?

  Har också ett kallgarage, inte särskilt isolerat, men håller sig torrt genom vintern i södra Skåne.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.