Enkel hemmabyggd förvaringslåda för viktskivor

Jag är som bekant i färd med att ställa i ordning mitt hemmagym, och igår byggde jag klart två förvaringslådor för viktskivor. Det var inget jag planerade att skriva ett inlägg om, men nu är det så många hemmagymmare som har frågat hur jag gjorde att jag lika gärna kan samla alla bilder och beskrivningar här på en plats. Det är knappast världens bästa konstruktion, och jag lämnar lite tips på förbättringar av den här modellen löpande i inlägget.

Det finns förstås färdiga viktställ att köpa (kolla här till exempel), men jag hittade inget som riktigt passade min ganska begränsade yta, och dessutom kliade det i Mulle Meck-fingrarna efter att bygga något.

Några designkrav jag hade när jag bankade ihop lådorna var att de skulle vara förhållandevis barnsäkra så att barnen inte välter vikter över sig, samt att de skulle ta liten plats. Dessutom skulle varje låda hålla 6 st av mina 12 st Eleiko-viktskivor, och åtminstone göra det enklare att komma åt skivorna än när de låg på golvet. Mer om åtkomlighet längre ned.

Bilder och beskrivning

Varje låda har en botten, en fram- och baksida, två högre sidokanter (de som är rundade ovantill) samt 5 st mellanliggare.

Jag byggde allting med 12 mm plywoodskivor, undantaget fram- och baksidorna där jag använde lite 15 mm plywood som jag hade över. Detta är nog i tunnaste laget, men jag hade mycket spillbitar plywood hemma och bedömer att chansen är tillräckligt hög att det ska hålla, för att ge det en chans.

Alla delar för viktförvaringen

Mått:

 • Sidokanterna och mellanliggarna är lika långa: 370 mm
 • Fram- och baksidan samt mellanliggarna är lika höga: 95 mm

Hur bred din låda ska vara behöver du dock anpassa efter just dina viktskivor, eftersom de varierar så mycket i tjocklek.

Men bredden du vill ha är så här:

(viktskivornas sammanlagda bredd) + (sammanlagda bredden för alla mellanliggare du behöver) + bredden från de två sidokanterna + ca 1 mm extra för varje viktskiva

Och den där sista millimetern per viktskiva är kanske onödig. Jag satte mina mellanliggare dikt an mot viktskivorna, och de går enkelt att ta i och ur ändå. Men det skadar inte med lite marginal.

Höjden 95 mm på fram- och baksida samt mellanliggare är nog i högsta laget. Hade den varit en centimeter lägre så hade man nog kunnat ”rulla ur” viktskivorna lättare. Tänk på att om du minskar den höjden, så minskar även längdmåttet 370 mm, eftersom du kommer längre ned på viktskivan.

Mått på viktskiva
Ju lägre kant du vill ha vid sidan av viktskivorna, desto mer minskar djupmåttet.

I övrigt tror jag inte mycket mer beskrivning behövs för montering än bilderna nedan. Jag spikade med 40 mm spik, och använde inte trälim. Trälim hade definitivt gjort hela konstruktionen mycket mer hållbar, men det här byggdes med en ettåring och en treåring som klättrade på mig eller gick iväg med verktygen, och jag redan i sommar roat mig med att torka barn rena från trälim, så jag chansade på att det skulle hålla utan. Vi får väl se.

Viktförvaring hemmagym

Viktförvaring hemmagym ovanifrån

På lådan i bild testade jag att tälja till mellanliggarna så att de fick en spetsigare form upptill, för att det skulle vara ännu lättare att lägga i viktskivorna efter användning. På den andra lådan har jag ännu inte gjort det, men det verkar faktiskt gå bra att sätta i viktskivorna utan denna rundning trots att mellanliggarna sitter mycket tätt an.

Byggordning:

 1. Måtta och såga ut fram- och baksida, sidokanter och mellanliggare. Slipa till fula kanter.
 2. Spika ihop fram- och baksidorna med de två sidokanterna, så att du har en fyrkantig ram.
 3. Ställ ramen på en träskiva och rita ut bottenplattan. Såga ut den och slipa till.
 4. Spika fast bottenplattan på ramen.
 5. Ställ i viktskivorna i lådan, och tryck ned en mellanliggare mellan varje par av viktskivor. Spika fast mellanliggarna.

Till sist kan du måla dem i din favoritfärg. Jag målar nog dessa vita med överbliven väggfärg i samma veva som jag målar garaget invändigt.

Nya viktställ på plats i hemmagymmet
Viktställ på plats i hemmagymmet! Nu närmast väntar att måla garaget invändigt, så att jag kan börja sätta upp saker på väggarna. Mot väggarna kommer jag bland annat att fixa förvaring av skivstänger och andra redskap, samt hållare för de små viktskivorna.

Förbättringar

Andra gången man bygger något, så kan man göra det bra. Om jag skulle bygga nya lådor för viktförvaring så hade jag övervägt följande:

 • Använd trälim. Spika och limma för en stabilare konstruktion. Joel Ögren har lärt mig att trälim är grymt.
 • Tjockare gods. 12 mm plywood är förvisso superenkelt att arbeta med, men kommer det att hålla? Vi får se. 15 mm plywood eller 22 mm brädor hade nog blivit stadigt och bra, men nu hade jag mycket 12 mm plywood hemma.
 • Lägre kanter. Höjden på fram- och baksida samt mellanliggare är som sagt 95 mm. Det går, men är lite motstånd mot att rulla ut viktskivorna över kanten. En 10–15 mm lägre kant hade nog gjort gott. Tänk dock på att justera längdmåttet om du sänker kanten, om du vill att viktskivorna ska stå fixerade i fram/bak-led.
 • Tjockare mellanliggare. Eller i alla fall mer distans där. Nu är det drygt 12 mm mellan varje viktskiva, vilket gör att det är lite trångt att komma ned med fingrarna. Jag har använt lådan i några pass nu, och jag tar hellre tag ”bakom” viktskivan och rullar ut den över kanten.
 • Metallförstärkta kanter. Var det någon som tipsade om, för att förlänga livet på kanterna där man för ned vikterna. Jag vet ärligt talat inte om det behövs när man bara är en person som nyttjar dem, men kanske hade sådana här hålband passat då.

Mer då?

Det finns förstås många sätt att bygga viktställ på, och om du vill ha inspiration och se hur andra har löst det kan jag rekommendera att googla typ ”DIY weight rack”.

Det fina med att bygga själv är att man kan få det förhållandevis billigt, och anpassat efter sitt alldeles egna utrymme och även smak.

Vill du hellre köpa färdiga viktställ, så kan du börja kolla här.

Observera att länkarna till Gymkompaniet i det här inlägget är så kallade affiliatelänkar. Det innebär att vi får provision om du gör ett köp via våra länkar – givetvis utan någon extra kostnad för dig! Det är ett sätt för oss att fortsätta skapa innehåll som är gratis att ta del av, och hålla nere antalet annonser. Gör du ett köp via våra länkar är vi förstås oerhört tacksamma!

***

Klicka här för att komma tillbaka till sidan om hemmagym.

Fler hemmabyggen:6 svar på ”Enkel hemmabyggd förvaringslåda för viktskivor”

 1. ”Dessutom skulle varje låda hålla 7 st av mina 14 st Eleiko-viktskivor, och åtminstone göra det enklare att komma åt skivorna än när de låg på golvet.”

  Synd att det bara blev plats för 6 av skivorna.

  Bra byggt annars.

  Svara
 2. Varför har du inga 25 kg skivor? Håller på att inreda hemmagym och funderar på om 25 kgs viktskivor är nödvändigt eller om man ska satsa på 20 kg som största skivan för att inte behöva ha så många olika

  Svara
 3. Tack för idéen vart en för 10 stora skivor och ett fack i mitten för små och låsen
  Satte också hjul på den så den går att flytta

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.