Avsnitt 139: Får du snabbare gains om du periodiserar träningen?

Nu j*vlar blir det godsaker i Styrkelabbet podcast! Eller ja, det försöker vi ju att alltid bjuda på, men i dag blir det lite extra lättsamt när vi snackar om en ny studie som visar att du blir starkare av att svära – samtidigt som vi dessförinnan hinner komma med praktiska råd i ett av de absolut viktigaste ämnena för oss som styrketränar.

Hur ska du egentligen lägga upp din styrketräning för att få resultaten du vill ha? Är den gamla arbetshästen linjär progression värd att hålla fast vid, eller har vi numera tillräckligt mycket kött på benen för att kunna säga att periodisering gör jobbet både snabbare och bättre?

Det är dagens huvudämne. Med hjälp av en ny studie i ämnet – på linjär progression vs daily undulating periodization – gräver vi ned oss och sammanfattar vad vi vet hittills. Och ja, visst lutar det åt att du borde ägna dig åt någon form av periodisering om du inte längre är nybörjare. Fast gäller det oavsett vilken muskelgrupp vi pratar om?

Snårigt.

Det hinns även med en lyssnarfråga om träningsprogram. I just det här fallet om vårt program Marklyft Mambo, men svaret är intressant för alla som använder färdiga program där man matar in 1RM för att få veta vilka vikter man ska träna på. För visst lockar det rätt ofta att mata in ett högre 1RM än vad du egentligen har som pb, bara för att se om det gör dig starkare snabbare?

Vi har alla tänkt tanken.

Hålltider:

  • 00:00 – Försnack
  • 06:20 – Lyssnarfråga: Jag ska köra en ny vända Marklyft Mambo, vad är fördelarna och nackdelarna med att ange ett 5–10 kg högre 1RM än mitt riktiga pb?
  • 13:35 – Dagens ämne: Får du snabbare gains om du periodiserar träningen?
  • 33:35 – Bonusämne: Ny studie visar att du blir starkare av att svära, för helvete

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.