Därför borde de flesta brygga vid bänkpress (åtminstone lite)

Vad är egentligen grejen med att brygga i bänkpress?

Idag har jag lagt upp en video där jag bland annat berättar varför jag tycker att nästan alla borde brygga (åtminstone lite) vid bänkpress oavsett om målet är att bygga större bröstmuskler eller bli starkare.

Om du gillar klippet, gå gärna in på Styrkelabbets YouTube-kanal och ge det en tumme upp och prenumerera på kanalen. Vi uppskattar det verkligen!

Relaterade inlägg:

Relaterade podcastavsnitt:

5 svar på ”Därför borde de flesta brygga vid bänkpress (åtminstone lite)”

  • Inga jättestora. En liten risk att skada kotorna vid upprepad och överdriven svank, men det lär du förvarnas om genom att det börjar värka eller kännas obehagligt. Ska man leta någon fördel så antar jag att för den vars rygg mår bra av att göra ”McKenzies” så får man lite av samma effekt av det här, men det är milt sagt att gripa efter ett halmstrå.

   Svara
 1. Jag skulle vilja kunna brygga ”högre”. Hur tränar man upp sin brygga? Är det stretching som gäller, typ ”kobran” eller är det höftböjarna som måste bli rörligare?

  Tack på förhand!

  Svara
  • Jag har inget genomarbetat svar på den frågan, men förutom det uppenbara att försöka brygga lite mer för varje pass, så tror jag att det kan vara en idé att lägga sig över en foamroller eller liknande för att böja till ryggen. T ex ligga över en sådan och försöka slappna av genom andningen så att man sjunker ned över den. Nästa steg är att prova att bänkpressa med foamrollern under ryggen. Och även att öka diametern på denna med tiden.

   Svara
 2. Hej Daniel! Tack för ditt grymma bidrag till ökad folkhälsa. På riktigt HELT fantastiskt : )

  Jag har lite taskiga diskar i länden; lite låga, enligt naprapaten. Jag har därför fokuserat på att trycka svanken mot bänken när jag pressar. Det känns skönt : ) och när jag kopplar in coren på det sättet, känner jag att jag får mer kraft och blir starkare. Inget naprapaten har rekommenderat, utan något jag tycker om, precis som när jag gör när jag tränar mage. Borde jag utmana det (och brygga lite) eller tror du att jag tänker rätt?

  Vidare. Rak rygg eller lätt svank när jag knäböjer. Har fått delad info där.

  Ännu vidare. Påbörjat ditt defprogram denna vecka. 4 dagar med två splittrade pass över- och underkropp. Idag har jag 27% kroppsfett och vill gå ner till 20. Hur lång defperiod är realistiskt för att nå det målet om jag äter ordentligt med protein, grönsaker, kolisar o fett? Jag tänkte inleda med en månad och se vart det leder. Men vad tror du om tidsaspekt med din erfarenhet? (Jag är ingen nybörjare styrka, utan har tränat kontinuerligt 2-3 dgr/ vecka under flera år).

  Vartmt tack!

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.