Måste du variera övningar för bästa muskeltillväxt?

Måste du variera övningar för bästa muskeltillväxt, eller kan du nöta på med samma övningar år ut och år in?

I videon nedan försöker jag ge ett svar på den frågan.

Kort svar: nej.

För att muskeln ska växa behöver du stimulera och stressa muskelfibrerna till tillväxt, och muskelfibrerna har ingen aning om du håller i en skivstång, hantel eller kabelmaskin.

Istället för att fundera på om du borde variera övningar för muskeltillväxt, fundera på detta:

 • Stimulerar du alla (eller majoriteten) av muskelns muskelfibrer med de övningar du tränar den med just nu?
 • Använder du dig av övningar där du kan trötta ut muskelfibrerna, utan att bli hindrad av balans eller teknik?
 • Utmanar du gradvis musklerna mer och mer, genom att till exempel lyfta tyngre vikter, göra fler reps, eller göra fler set?

Relaterad läsning:6 svar på ”Måste du variera övningar för bästa muskeltillväxt?”

 1. Fråga:
  Går det variera övningar i syfte att förbättra typ motoriken eller kanske kroppskontrollen? Alltså slänga sig runt med grepp och vinklar i just det syftet?
  Skulle det kunna ha någon positiv överföring om det behövs rekryteras flera muskler i en rörelse som inte är exakt likt den som är invand och inkörd i gympasalen(gymmet)?
  Jag förstår att det för muskeltillväxt inte är väsentligt utan är mer fundersam på om det finns något positivt förutom ett eventuellt självbedrägligt psykiskt välmående för vissa med variation.

  I övrigt önskar jag mindre välsittande kläder med trycket ”Våga vara ful på gymmet!”

  Tack i övrigt för allt ni pysslar med.

  Svara
 2. Det var ett mycket dåligt tips, för att få en muskel som du kan använda så är det en storfördel att variera sig, inte bara med övningar på gymmet utan även med olika träningssätt som tex.yoga, dans och stretching, ja ägna ett helt pass åt stretching lite då o då. Det ökar blodgenomströmningen bla. som ger en snabbare tillväxt och snabbare återhämtning, och är din kropp smidi så är den mera beredd på alla eventudaliteter som kan hända.

  Svara
  • Dock var utgångspunkten ”muskeltillväxt”, inte att få en smidig kropp eller variation för hjärnan, det är en helt annan diskussion. Om en person tränar 2 bänkpass i veckan och en annan person tränar ett bänkpass och sedan kör yoga/löpning/stretchning det andra passet kommer den förstnämnda att få bättre muskeltillväxt.

   Sen förstår jag inte alls vad du menar, hur kan man någonsin bli trött på att lyfta skrot på gymmet? Finns alltid ett nytt pb att slå!

   Svara
 3. Det är många fördelar med att variera sig inte bara med övningar på gymmet utan även med träningssätt som tex. löpning cykling yoga simmning. Det blir inte tråkigt, muskeln får jobba från många vinklar, du kommer lättare över perioder som det inte händer så mycket. (om du får ens några sådana perioder) Men det viktigaste är nog att träningen ska vara rolig och det är den om man varierar sig och dessutom så mår hjärnan bra av att lära sig nya saker.

  Svara
  • Men Petri du svarar ju på saker som inte har nånting med artikeln att göra alls.
   Det är väl ingen som säger emot dig men det handlar om att man inte behöver variera övningar för att inte tillväxten ska avta. En gammal seglivad gym-myt som fortfarande består. Om du gillar att dansa eller stretcha mycket är väl jättebra, men det påverkar ju ingenting som artikeln avhandlar. Försök iaf hålla dig till ämnet annars blir det ju bara en massa dravel-soppa.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.