Recension av Gymkompaniets pulley-system till hemmagymmet

Det här inlägget innehåller reklamlänkar till Gymkompaniet. Det betyder att om du handlar via dem så får Styrkelabbet provision på ditt köp. Det är förstås något vi uppskattar massor, så tack till dig som köper!


Smalbänk och french press i all ära, men när det kommer till tricepsträning tycker jag få saker känns skönare än kabelövningar.

Därför har jag under en tid funderat på olika lösningar för att bygga en egen så kallad ”pulley”, eller kabeldrag, eller vad du nu vill kalla det, till mitt hemmagym. Det är egentligen en ganska enkel konstruktion att sätta ihop själv: det krävs inte mer än ett block, en stålvajer, några karbinhakar, ett handtag och någonting som kan hålla vikterna. Men, som med många hemmaprojekt är det lätt hänt att fastna i detaljer kring vad man ska köpa och vart, och därmed inte få tummen ur.

Det var därför en glad nyhet när Joel på Gymkompaniet meddelade att de äntligen tagit in ett pulley-system i sortimentet, och därmed gjort allt jobbet att samla ihop delarna som behövs åt mig. Jag fick hem deras paket för drygt tre veckor sedan, och har tränat med det flera pass i veckan sedan dess.

Går du själv i tankar att utöka hemmagymmet med en pulley kan jag utan omsvep rekommendera det här paketet, och du kan köpa det på länken här.

Gymkompaniets pulley-system

I skrivande stund kostar pulley-systemet strax under tusenlappen, och innehåller följande delar:

 • 1,9 m stålvajer
 • Robust block med metallhjul
 • Handtag (Obs: ej gummerat som i bilden!)
 • Lastningspinne för viktskivor med 50 mm hål
 • Nylonrem för upphängning
 • 3 st karbinhakar

Observera att fel handtag har smugit sig med i bilden ovan. Det medföljande handtaget är ej gummerat, utan ser istället ut så här:

Handtag till pulley
Delar av pulley-systemet. Handtag, block och upphängning.

Delarna är robusta och ger ett intryck av kvalitet. Monteringen är enkel, och handlar mest om att hitta ett lämplig fäste på en lagom höjd.

Den enda anmärkningen jag har efter användningen hittills är att handtagets roterande mittdel kanske var smord med lite väl mycket fett, men det är å andra sidan enkelt att torka bort under de första användningarna.

Den medföljande linan är 1,9 meter lång, vilket gör att systemet är lagom att hänga upp i rum med normal takhöjd.

Jag hängde upp mitt block genom att slå ett spännband runt en takbalk i garaget, och hängde sedan blocket i en av de medföljande karbinhakarna. Det placerar blocket på cirka två meters höjd, vilket är precis lagom till tricepsövningar för mina 187 cm.

Pulley för tricepspushdown
Hela pulley-systemet: lastningspinne, vajer, block, handtag, och tre karbinhakar. Ej med i bild: den korta nylonremmen som medföljer. Jag har hängt upp mitt block i ett spännband runt en takbalk.

Har du ingen takbalk (eller kanske chinsstång?) att hänga blocket i, kan du kanske skruva upp en takkrok eller borra något annat hål att fästa i.

Ett tredje alternativ är om du har en ställning för skivstång: då kan du höja ställningen högt och fästa blocket runt skivstången med hjälp av nylonremmen och en karbinhake.

Lastpinne till kabelpulley
Lastpinnen utan vikt. Den är anpassad för viktskivor som har hål med 50 mm diameter, det vill säga standardviktskivor till skivstång.
Lastpinnen med en Recoil-viktskiva på.

Vad kan du träna med en pulley?

Som med de flesta träningsredskap är det förstås fantasin som sätter gränserna, men det jag själv äntligen kan träna hemma är triceps pushdown och tricepsextensioner över huvudet.

Utöver det är kabelcrunch en övning som många använder en sån här kabelhiss till, men det finns garanterat fler användningsområden.

Om du utökar pulley-systemet med ännu ett block i golvnivå kan du träna kabelcurl. Skulle du skaffa två pulley-system kan du exempelvis träna bröstflyes. Utöver det finns det förstås ett antal olika handtag att variera dig med, till exempel ett rephandtag eller enhandsgrepp.

Kort och gott är mitt samlade omdöme att det här är en klockren produkt för hemmagymmet. Prylarna verkar vara av god kvalitet till en schysst prislapp, och låser upp övningar som du kanske inte kommer åt med hantlar och skivstänger. Inte heller tar en sådan här anordning upp mycket plats, vilket alltid är hårdvaluta när det kommer till hemmagym.

Visst kan du sätta ihop ditt eget system av lämpliga delar från bygghandeln, men här är det jobbet redan gjort åt dig. Dessutom kommer du antagligen ändå behöva köpa ett handtag av någon sort, vilket äter upp lite av prisskillnaden.

Sammanfattningsvis får det här paketet en stark köprek av mig, och du hittar pulley-systemet här hos Gymkompaniet.

Daniel Richter Styrkelabbet
Recensenten granskar förväntansfullt sina triceps, som de senaste veckorna fått mer träning än på åratal.

Vill du läsa mer om att utrusta ett hemmagym så har vi en hel samlingssida med artiklar som du hittar här.

4 svar på ”Recension av Gymkompaniets pulley-system till hemmagymmet”

 1. Har några frågor kring denna:

  1. Hur fäster man den medföljande nylonremen i exempelvis en pull-up bar? Finns det en ögla på båda sidor och man trär den genom sig självt? (svårt att se på bilden)

  2. Har 217 cm från golv till undersida på pull-up bar. Tror ni den passar bra, dvs. lastpinnen går i marken och linan har ett par cm till godo för att underlätta att fästa och ta av karbinhaken från lastningspinnen när man byter vikt.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.