Bonus till avsnitt 9: Lyssnarnas frågor om att deffa

Ni frågar – vi svarar! I detta extrainsatta avsnitt tar vi upp några av alla de frågor som dök upp på ämnet att deffa.

Du kan som vanligt lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app (sök efter ”Styrkelabbet”).

Här är tidigare skrivna artiklar som är relaterade till dagens ämne:

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:14 svar på ”Bonus till avsnitt 9: Lyssnarnas frågor om att deffa”

 1. Gillar podcasten starkt och tycker ni kompletterar varandra bra. Samtidigt så har ni satt käppar i hjulet för min del. Jag är en tjockis och relativt svag. Detta har i sin tur lett till, som hos många andra, att man stannar hemma och inte vill träna. Jag skäms helt enkelt. Man är rädd för vad andra säger eller tänker när dom sitter och glor på mig.

  Jag vet hur det låter – folk på gymmet skiter i dig!

  ”Är hon klar snart så jag slipper se henne.” Säger Philip om tjejen som hänger på sig 7 Kilo vid chins när det var svårt utan. Förstår att detta inte är någonting som bör påverka folk, men det har påverkat mig såpass att jag inte varit på gymmet sedan avsnittet. Avsnittet är avsnitt 4 och där ni ’gnäller’ lite på nybörjare. Det slår ju sönder grejen om att folk inte tittar på en och bryr sig.

  Sen undrar jag också hur tillförlitligt det är att räkna ut sitt energibehov? Jag har räknat ut mitt energibehov här på styrkelabbet och landade på 2600. Kan man räkna med någon differens här +/-?

  Sen vill jag passa på att berömma er igen. Tycker utöver mitt lilla dilemma med avsnitt fyra att podcasten håller hög klass. Tack!

  Svara
  • Hej Rio. Ta dig i kragen och gå till gymmet i stället för att leta ursäkter för att slippa. Om du lyssnar på introt till avsnitt 4 igen så får du gärna lägga märke till att jag inte kallar tjejen nybörjare – helt enkelt eftersom tjejen ifråga inte är nybörjare. Skulle snarare klassa henne som en typisk fitnesstjej, om det nu spelar någon roll. Att hon efter förmodligen år av träning inte bemästrar chins ännu, är mer kopplat till träning på låga vikter och höga repsantal i maskiner än något annat.

   Men detta är så klart beside the point. Min rant i avsnitt 4 handlar om att _jag_ hade en dålig dag och att hon, min fru och min rumpa hamnade i skottlinjen. Sedan är det självklart så att folk på gym tittar på varandra, jag förstår inte varför folk påstår annat. Många kroppsbyggare tycker att vi styrkelyftare tränar helknas, och vice versa. Men är det något jag vill påstå är utbrett på gym, så är det en allmän acceptans för just nybörjare. När man ser någon med år av träning bakom sig göra knasiga saker, säger de flesta inte ett ljud. När det är frågan om nybörjare däremot, vill de flesta väl – och med få undantag är folk villiga att hjälpa till.

   Om en helt igenom förlåtande attityd är vad du är ute efter, rekommenderar jag att du uppsöker närmaste atletklubb. Där är stämningen god och alla välkomna. Däremot får du vara beredd på att alla i lokalen vill dig väl och uttrycker denna vilja verbalt.

   I all välmening,
   Philip

   Svara
   • Du är grym Philip. Precis, allt var bara en ursäkt för att slippa må bättre. Jag har traskat till gymmet nu igen i två dagar, så det hjälpte att skriva av sig. Sen att det är drygt att behöva sitta och vänta till klockan 23 igen, det behöver vi inte gå in närmare på. Tack för att du tog dig tid till att svara iallafall. Det är uppskattat och fortsätt hålla klass.

    Svara
  • Hej Rio! Eftersom Philip redan har svarat dig så kommer jag inte älta det mer.

   Till din kalorifråga: Oh ja! Det är stora skillnader upp och ned i energibehovet, och det ska snarare användas som ett ungefärligt riktmärke.

   Svara
   • Tack för svaret, daniel.

    Som jag misstänkte då och delvis läst mig till. Förstår att det är rätt personligt men hur mycket differans bör man räkna med? Jag fick 2600 kalorier som resultat med ingen till lite aktivitet. Har lagt mig på 1600.

    Tack!

    Svara
 2. Intressant. En snabb fråga. Jag har börjat kika lite på ZMA och undrar om det är lika bra att ta ZMA eller bättre att ta magnesium, zink och B6 separat? Det var en föreläsare vi hade på ett hälsoläger med Unga Reumatiker som nämnde att det var ide att ta tillskott av ZMA och Omega3. Omega3 har jag ätit i flera år för min reumatism kan tillägga.

  Svara
  • Jag skulle råda dig till att addera lite frön till din kost istället. Typ solroskärnor, pumpafrön, linfrön, sesamfrön osv. De innehåller gott om mineraler.

   Svara
   • Redan nu mixar jag ned chiafrön i min havregrynsgröt som är min stadigvarande frukost liksom lite med ärtproteinet som jag nu har börjat använda då jag inte använder mejeriprodukter alls och magen gillade inte sojan så bra. 🙂 Ska eventuellt köpa hampaprotein imorgon och variera.

    Svara
  • Hej Bergman!

   Tillskott av varken ZMA eller omega-3 är något gemene man behöver. Huruvida det är annorlunda för reumatiker är ingenting jag känner till.

   Svara
 3. Har deffat många gånger.
  Håller inte med om att det måste vara tråkigt & många gånger har det varit väldigt lätt.
  Har inte varit hungrig nämnvärt någon gång

  Så länge du har rätt makron & kalorier för given period & håller socker till minimum så borde du segla i mål.
  Det är fine att dricka ibland med, så länge du klarar av att hålla dig med maten.
  IIFYM till en viss del gör att inget eg. är förbjudet

  Detta tills man kommer under 10% då blir det tuffare.

  Svara
 4. Hej! Har tänkt starta en deff nu, hur viktigt är de med tiderna man käkar, jobbar 14-21.30 och tränar ca: 9.30-11, käkar frukost 9, shake efter träning.. SEN hur ska jag lägga upp tiden? Har lunch på jobbet när jag vill mellan 16.30-18.. Svårt att få till de med 3 timmar.. Ska jag ta 2 mellanmål mellan frukost och middag då?

  Svara
  • Se till att ligga på ett kalori underskott, håll ett högt protein intag ca 2x kroppsvikt och viktigast träna hårt… Lägg mindre tid på när och hur du ska äta.
   Känn efter, ät vid tider som passar dig som du känner ger dig mest energi så du orkar träna och jobba. Sen kanske man inte bör äta sitt största mål innan träning men alla är vi olika så som sagt känn efter och hitta det bästa för dig 🙂

   Svara
 5. Ang fotpositionen vid chins så påverkar det muskelaktiveringen i ryggen, eftersom man jämfört med rakt hängande ben får en liten svank när man böjer knäna och korsar benen. Det är alltså lättare att göra fler om man byter benposition under setets gång.

  Svara
 6. Hej

  Jag vill börja med att tacka för en grymt bra podcast! Ni är roliga att lysna på, har en skön ton och ljudkvaliten är riktigt bra, till skillnad från vissa andra i branschen, utan att nämna någon.

  Nu till frågan, eller snarare en kommentar till sista frågan ni fick angående cykler om två veckor deff/bulk.
  Torbjörn Åkerfäldt har gjort studier och var förespråkare för den sk. ABCDE-dieten som går ut på just det.
  Man såg att tillväxthormonerna sköt i höjden då man körde igång en bulkperiod efter deffen för att sedan sjunka igen efter ca.10 dagar.
  Studien han gjorde visade på att man la på sig förhållandevis mer muskelmassa än fett under bulken och tappade mer fett än muskler under deffen. Efter två veckors deff har ämnesomsättningen sjunkit, likaså halten av tillväxthormoner medans stresshormoner stigit. Då går man på en ny bulk för att få en ny skjuts.
  Jag testade det med goda resultat under en period, men det var väldigt påfrestande.
  Skulle vara intresseant om ni ville gräva lite mer i det.

  Hälsningar
  Daniel

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.