Avsnitt 14 Protein Styrkelabbets podcast

Avsnitt 14: Så optimerar du ditt proteinintag

I dagens avsnitt av Styrkelabbet snackar vi om protein.

Hur mycket, och när, ska du få i dig för att maximera din muskeltillväxt och styrkeutveckling?

Hålltider:

 • 00:30 – Försnack
 • 03:40 – Dagens ämne

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som jag och Philip använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Relaterade länkar

Relaterade artiklar:

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:Daniel är styrkeinstruktör samt civilingenjör, och tränar och tävlar i styrkelyft. Daniel startade Styrkelabbet 2011, och har skrivit böckerna Så bränner du fett och bygger muskler, Styrkelabbets kostscheman samt Rumpboken.

Gillade du artikeln?

Prenumerera på nyhetsbrevet för att inte missa nästa!
(Helt gratis + Du får en e-bok!)

8 kommentarer

 1. Markus

  Hej, och tack för en bra podd och blogg!

  Fråga: När det gäller MPS motsvarar EAA/BCAA ca dubbla mängden vassle. Men gäller detta också för det totala dagsbehovet av protein? Alltså, om du vill komma upp i 200g protein/dag, kan du räkna 60g EAA som 120g protein, eller blir det något helt annat?

  Hoj!

  • Daniel Richter

   Hej Markus, och ursäkta sent svar!

   Nja, alltså, vi börjar med att reda ut detaljerna: Den dosen av BCAA/EAA som stimulerar proteinsyntesen maximalt är ungefär 6-10 gram. Så mycket BCAA/EAA hittar man i 20-30 gram vassleprotein.

   Om du räknar protein bör du fortfarande räkna gram för gram, och det finns mig veterligen inget skäl argument för att räkna t ex EAA dubbelt.

 2. Anton

  En fråga om det inte är för sent. Hur räknar man om antal gram aminosyror i from av rent bcaa eller eaa till proteinkvoten man vill fylla???
  Säg att jag har som mål att äta 2G protein per kilo kroppsvikt, då behöver ju inte alla dessa gram vara i ”protein” som sådant utan lite kan ju vara i ren aminoform, men då gissar jag att man inte kan översätta 1 g = 1 g. Alltså t.ex. hur många gram bcaa motsvarar en en genomsnittlig proteinrik måltid eller en vassleshake?

  • Daniel Richter

   Jodå, Anton, det kan du visst! Se svaret ovan!

 3. Velle

  En fråga.
  Hur viktigt anser ni att sömn är ur ett träningsperspektiv? Och finns det något minimum som är bra. Och hur påverkar sömnen aptit och upptagande av näring

  • Daniel Richter

   Hej Velle!

   Att sova tillräckligt är väldigt viktigt för bra träningsresultat. Hur mycket sömn man behöver är individuellt. Testa att se hur länge du sover om du inte ställer väckarklockan i ett par dagar, och försök sedan få så mycket sömn?

 4. Björn Lindqvist

  Tja Daniel!. Du nämnde i podcasten att du intog proteinshake som sista mål på kvällen.
  Förstsod jag dig rätt att denna shake är av vassle, och självklart från Gymgrosisten ; ).
  Jag har tidigare läst att du nämnt att sista målet bör vara kvarg pga långsammare protein.
  Hoppas du fortsätter sprida dina budskap och trevlig helg på dig.

  • Daniel Richter

   Tjena Björn!

   Jupp, det stämmer. Jag tar en shake strax före läggdags, och det är av vassleprotein (whey-80, om vi ska vara petiga).

   Jag tror att det vore ytterligare någon procentenhet bättre att välja någon som upptas lite långsammare, t ex en kaseinshake eller kvarg, eller vilken proteinrik mat som helst, i princip. Men det är som sagt detaljer. Det totala proteinintaget är viktigast.

Kommentarer är stängda.

Nästa artikelBonus till avsnitt 14: Lyssnarnas frågor om protein!