7 för- och nackdelar med att använda dragremmar

Dragremmar – töntigt och försvagande, eller ett användbart verktyg som förbättrar din träning?

Är du en van läsare på Styrkelabbet kan du antagligen gissa dig till vad vi tycker här: dragremmar kan, beroende på syfte och mål, vara ett utmärkt hjälpmedel i din träning.

Styrkelabbets dragremmar

Men nu går jag händelserna i förväg. Borde du använda dragremmar? I det här inlägget går jag igenom sju för- och nackdelar som du bör ta i beaktande, före du förankrar dig själv i skivstången.

Vi börjar med de goda nyheterna.

1. Du kan lyfta mer vikt

Ding, ding, ding – vi har en vinnare! Det här är antagligen den främsta fördelen med att använda dragremmar.

Genom att göra greppet till en icke-fråga kan du lyfta mer vikt, fler gånger. Resultatet? Du stimulerar de arbetande musklerna i rygg, höft och ben mer. I vissa övningar kan skillnaden vara dramatisk och möjliggöra markant bättre prestationer, något som inte går muskeltillväxten förbi.

Ett exempel är min marklyftsträning. Mitt primära mål med den är att lyfta så mycket vikt som möjligt i en repetition inom regelverket för styrkelyft, som jag tävlar i. På tävling får man inte använda dragremmar, och följaktligen ser jag till att utföra en stor del tunga lyft utan dem. Ibland lägger jag dock in extra träning för rygg, rumpa och baksida lår i form av upphöjda marklyft och rumänska marklyft. Dessa övningar föredrar jag att utföra med repetitionsantal kring tio reps per set, och jag använder nästan alltid dragremmar i dessa set.

Varför det? Därför att syftet med dessa set primärt är att utveckla muskelgrupperna i höft och rygg, och genom att använda dragremmar kan jag inte bara kräma ur några ytterligare repetitioner, utan jag frigör även koncentrationsförmåga för att kunna fokusera mer på just dessa muskler rent mentalt. Greppstyrka behövs i styrkelyft, men det betyder inte att du måste träna den i alla set, alltid.

Om du primärt tränar för att bygga muskler kanske detta gäller i ännu större utsträckning, och många är kroppsbyggarna som använder dragremmar för att få bättre ryggträning utav marklyft, latsdrag och rodd. Om dragremmarna medför att du kan träna med 10–30 % mer vikt eller reps, så kommer det göra skillnad för dina arbetande muskler.

2. Rädda huden!

Hur huden i just dina händer är beskaffad kan skilja sig rejält mot en annans. Jag har haft träningskamrater som aldrig fått ett sår i händerna av tung träning, och andra vars hud spricker även om de inte tränar alls – trots daglig smörjelse. Vi har alltså fått olika förutsättningar i våra händer (bokstavligen), och därmed olika behov.

I de perioder jag tränar marklyft en gång i veckan, så hinner huden återhämta sig mellan träningspassen. När jag vrider upp frekvensen till två gånger i veckan däremot, till exempel i Marklyft Mambo, får mina händer mer stryk än de hinner läka, med sprickor och blodutgjutelse som följd. Dragremmar är då min räddning, och jag rekommenderar generellt de flesta att använda remmar i upp till 50 % av markvolymen i Marklyft Mambo. Du tränar så mycket marklyft ändå, att greppet kommer få mer än nog träning. Särskilt om du ser till att utföra en del av dina tyngsta set utan remmar.

För en annan grupp kan värk och smärta i händerna vara en faktor, och dragremmar kan då vara ett sätt att arbeta runt det.

3. Istället för magnesium

Magnesium kan förbättra din prestation i de flesta övningar, men i synnerhet i de där du greppar och drar. Men, ibland kanske du inte kan eller vill använda magnesium. Du kanske vill träna på ett gym som har magnesiumförbud (för att andra fördelar överväger det här brottet mot mänskligheten), är på resande fot och inte vill ha pulvret i väskan, vill undvika att kladda ned kläder och utrustning, eller bara inte torka ut händerna.

Oavsett skälet, så kan dragremmar erbjuda ett alternativ som ändå ger dig ett bra grepp.

Styrkelabbets råa remmar

4. Symmetriskt marklyftande

Nej, jag tror inte att du behöver vara speciellt orolig för att bli sned i ryggen även om du utför allt ditt marklyftande med mixat grepp. Men om du oroar dig över det, eller för den delen har besvär av det, så kan dragremmar vara ett sätt att få ett symmetriskt grepp.

Ett annat sätt är förstås att hålla ett överhandsgrepp med tumlås istället, men den upplevelsen är inte för alla.

Det var några utav fördelarna. Låt oss gå vidare till nackdelarna.

1. Mindre greppträning

Det här är den stora invändningen mot dragremmar: genom att använda dem avlastar du greppet, och greppträningen uteblir.

Mycket kommer att handla om ditt syfte med övningarna du tränar. I vissa fall är det värt att byta eventuell greppträning mot en i övrigt bättre prestation, men i andra fall kan det vara värt att låta greppet få sig en duvning av övningen.

Oavsett vilket, så är det här är främst ett problem om du alltid använder dragremmar, och lösningen är uppenbar: använd inte dragremmar i 100 % av din träning, utan kanske snarare i ~50 %.

Vilka 50 % detta ska vara kan du bestämma med hänsyn till ditt personliga tycke, smak, och syfte med träningen, och det finns nästan lika många sätt att använda dragremmar som det finns lyftare.

  • Du kanske vill använda dragremmar till dina tyngsta set marklyft, men inte i några andra ryggövningar?
  • Du kanske vill marklyfta utan dragremmar som hjälpmedel, men använder dragremmarna i andra ryggövningar?
  • Eller så blandar du. Eller något annat.

Se till att utföra åtminstone en del av din dragträning utan dragremmar, så kommer din greppstyrka ha goda möjligheter att hänga med din övriga utveckling.

2. Du tränar inte som du tävlar

Nästan all tävling i marklyft och chins sker utan dragremmar. Ska du leverera ditt bästa på tävling behöver du alltså se till att du kan göra det utan dragremmar.

Om du brukar träna dina tävlingslyft med dragremmar, kanske på grund av någon utav fördelarna nämnda tidigare, så behöver du regelbundet kontrollera att du faktiskt kan hålla kvar i stången även utan remmar när det gäller. Det enklaste sättet att göra detta på är att som tidigare nämnt inte ha dragremmar i all din träning.

För dig som tävlar i marklyft kan det innebära att du värmer upp och utför dina tyngsta arbetsset marklyft utan dragremmar, men du kan ta på dem i de lite lättare seten. Eller på träningspass som är mer inriktade på att samla en stor träningsvolym, snarare än att utmana dig med toppvikter.

För dig som tävlar i chins kan det betyda att du regelbundet utför ansträngande set som utmanar och testar din greppstyrka. Skulle du märka att greppstyrkan halkar efter din övriga styrka, är det dags att åtgärda det. Antingen genom att utöka träningen som utförs utan dragremmar, eller genom att addera specifik greppträning.

3. Ännu en pryl i väskan

Sist men inte minst, så innebär inskaffandet av ett par dragremmar att du har ännu en pryl (eller ja, två) att kånka runt i träningsväskan. Beroende på hur mycket minimalist du är, kommer detta variera i betydelse för dig.

Som försvar kan sägas att ett par dragremmar knappast tar mycket plats, och att de kanske även ersätter behovet av att släpa med dig en burk eller påse magnesium när du tränar. Likväl är det ännu en sak att bära med dig.

Avslutningsvis

Likt det mesta i träningssvängen och livet i allmänhet, så är inte heller användandet av dragremmar svar eller vitt. Beroende på ditt syfte med träningen och dina omständigheter, kan dragremmar antingen vara helt överflödigt, eller ett tacksamt hjälpmedel som låter dig träna mer och hårdare än du hade kunnat annars.

Lyssna inte på de kategoriska rösterna om att dragremmar skulle vara uteslutande bra eller dåligt. Du behöver inte oroa dig för att tappa din greppstyrka om du blandar in en del träning med dragremmar i ditt veckoschema. Som anekdot kan nämnas att dragremmar är frekvent förekommande i träningen även för världseliten inom Strongman, en skara som knappast är kända för att ha veka nypor.

Funderar du på hur du tar på och använder ett par dragremmar, rent praktiskt? Då är filmen nedan för dig!

Lycka till med din träning!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.