Trapbar från Gymkompaniet till hemmagymmet!

Ett hemmagym blir aldrig klart, det blir bara mer eller mindre träningsbart. Eftersom jag bara hade tre skivstänger så var behovet av en fjärde förstås måttligt enormt, och denna gången var det dags för en lite annorlunda sådan!

I det här inlägget tänkte jag visa upp Gymkompaniets trapbar, och berätta lite om vad du kan ha en sådan till.

Bara så du vet: Vi har ett samarbete med Gymkompaniet som innebär att jag har fått skivstången gratis för att recensera, och vi länkar till dem med affiliatelänkar så att vi får en provision om du handlar där på vår rekommendation. Det gör att vi kan fortsätta skapa artiklar och annat som är gratis att ta del av – tack och bock!

Trapbar, hexbar, shrugbar?

Kärt barn har många namn, men gemensamt för dessa stänger är att de har ett hål (stängt eller öppet) där du stiger in, så att viktskivorna och handtagen hamnar vid sidan av dina ben, istället för framför.

Det leder till att du kan böja knäna lite mer, så att övningen blir lite som en hybrid mellan marklyft och knäböj. Det medför att trapbarmarklyft kommer att ge dig lite mer benträning, men något mindre ryggträning, än vad vanliga marklyft gör.

Med vikterna vid sidan av kroppen hamnar också skivstångens tyngdpunkt precis vid din egen kropps tyngdpunkt, och höft- och knästräckare får lite fördelaktigare hävarmar att jobba mot. Det medför att de flesta kan lyfta lite, kanske 10 %, mer vikt med en trapbar än en vanlig skivstång.

Läs även vår övningsguide: Trapbarmarklyft: teknik och utförande

En stor fördel med en sådan här trapbar är att det finns två handtag:

  • Låga handtag som är vid skivstångens och viktskivans mittpunkt, det vill säga 22,5 cm upp från marken (standarddiametern på viktskivor är 45 cm).
  • Höga handtag som är drygt 40 cm ovanför marken på den här modellen, vilket är ovanligt högt, kanske 5–10 cm högre än på många andra trapbars.

De höga handtagen kommer innebära en kortare rörelse, men är lysande för dig som ännu inte riktigt har rörligheten för att komma ned till djupet för vanliga marklyft. De är också riktigt bra för att få igång nybörjare med marklyft, något som annars kan kräva en del övning med en vanlig skivstång.

Skillnad i startläge mellan de låga och höga greppen.

En nackdel med en trapbar är förstås att du troligen fortfarande kommer vilja ha en vanlig skivstång till ditt hemmagym, men den har faktiskt ett användningsområde till, och det är att du kan använda den för farmers walk. Du står helt enkelt inne i den och går med vikterna – hålet är rymligt nog för att kunna gå utan att riskera att slå i stången.

Hur är den här trapbaren då?

Jag har ännu bara testat den här trapbaren några enstaka gånger, och mitt intryck hittills är att den för prislappen på drygt två tusen kronor är klart prisvärd.

Den väger 26 kg, är 182 cm lång, och har en angiven maxvikt på 500 kg. Det blir nog förvisso ändå svårt att lasta 250 kg per sida där det finns 35 cm plats för vikter. Det är strax mindre än de ca 40 cm som är vanligt på normala skivstänger, men troligen inte begränsande för de flesta, såvida du inte bara har de allra bredaste bumperplates till viktskivor. Med mina ”träningsskivor” som du ser i bilden ovan, så uppskattar jag att jag hade fått plats med ca 300 kg skivor sammanlagt. Vill man lasta mer, kan man alltid köpa smala järnskivor.

När skivstången är lastad är de ”låga” handtagen på samma höjd som med en vanlig skivstång, det vill säga vid viktskivans mittpunkt.

Gällande viktskivorna så hade passformen kunnat vara något bättre, så att skivan sitter ytterligare lite tightare på. Man brukar ändå behöva använda viktlås på sidorna vid marklyft för att undvika att vikterna vandrar iväg, men på den här stången är behovet ännu lite större.

Lättringen på greppytorna är ganska normal, det vill säga inte ett sådant rivjärn du hittar på tävlingsstänger för styrkelyft, men å andra sidan är behovet av bra lättring betydligt mindre på en trapbar än en vanlig skivstång, eftersom du med en vanlig skivstång inte bara måste kämpa mot vikten, utan även motverka att stången försöker rulla ur handen. Det är alltså lättare att greppa en given vikt med en sån här stång som inte roterar, även om du troligen ändå kommer vilja ha magnesium – precis som vid alla dragövningar.

På den här modellen verkar de höga handtagen sitta ovanligt högt, kanske 5–10 cm högre än på många andra trapbars. De hamnar cirka 40–42 centimeter ovanför marken, och huruvida det är en för- eller nackdel för dig beror på hur du ser ut.

Allt som allt verkar detta vara en helt OK skivstång, även om jag gärna hade fixat vissa detaljer: bredare viktlastningsyta, något vassare lättring, och lite lägre höga handtag. Men, man kan i alla fall inte klaga på priset. Vi får se om jag inte varvar in en del trapbarmarklyft när jag är klar med min nuvarande cykel av Marklyft Mambo!

Skulle du vilja plocka upp en sådan här trapbar och samtidigt stötta Styrkelabbet, så kan du göra det via den här länken.

***

Mer läsning:



7 svar på ”Trapbar från Gymkompaniet till hemmagymmet!”

  1. Hej,
    Har funderat på att införskaffa en trapbar just med tanke på möjligheten att köra farmers walk. Har dock tvivlat lite då jag är osäker på hur träningseffekten skiljer sig åt mellan att använda en trapbar och ”fria” vikter. Är det t.ex.lika bra bålträning att gå med en trapbar?Vore tacksam för ett resonemang kring detta.

    Svara
  2. Kommer du att köra med hög eller låga handtagen?
    Jag tycker att när man håller i dom låga handtagen på en Trapbar blir det lätt att stången tippar fram eller bak.

    Svara
  3. Jag har eleikos variant som jag använder frekvent. Passning mot kakorna är 100%.

    Det övre handtaget på eleiko är väldigt mycket lägre än på den du införskaffat. Skiljer tio cm.

    Sedan jag börjat med trapbar har min sumomark verkligen lyft sig. Tror där finns en bra överföring.

    Svara
    • Ja, kvaliteten på Eleikos grejor brukar vara oöverträffad. Men så också prislappen. I det här fallet verkar deras trapbar kosta ungefär 70-80 % mer (ca 3 600-3 700 kr), så det är ju inte så farligt dock. 🙂

      Svara
  4. På vilket sätt påverkar avståndet mellan handtagen muskelaktiveringen? Råkade beställa en som tydligen har 72cm mellan handtagen och det känns lite brett, ser nu att de flesta andra ligger på ca 64cm.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.