Så bygger du ett hemmagym: Del 4 – Hantlar

Nu har vi kommit till del 4 i vår serie om att bygga hemmagym, och det är dags att titta på hantlar!

I filmen nedan jämför vi klassiska järnhantlar med mutterlås, gummerade hantlar med fasta vikter och hantlar som är ställbara mellan 5–40 kg!

Här är hantlarna vi visar i filmen:

Fortsätt läsa för mer information om dem!

Observera att i det här inlägget länkar vi med så kallade affiliatelänkar. Det innebär att vi får provision om du gör ett köp via våra länkar – givetvis utan någon extra kostnad för dig! Det är ett sätt för oss att fortsätta skapa innehåll som är gratis att ta del av, och hålla nere antalet annonser. Gör du ett köp via våra länkar är vi förstås oerhört tacksamma!

Järnhantlar, 2 x 18 kg (länk)

hantelpaket i järn 2 x 18 kg

Det blir inte mycket mer klassiskt än så här. Det här är ett hantelpar som består av 2 st hantelstänger à 2 kg styck, fyra stycken 5 kg viktskivor, fyra 2 kg viktskivor och fyra 1 kg, samt fyra skruvlås.

Inte så himla lyxigt kanske, men med de här hantlarna kan du för en billig peng få vikter nog att träna ett stort antal hantelövningar. Jag har tränat ganska länge, men i de hantelövningar jag tränar mest (bicepscurl, tricepsextension bakom nacken, hantelflyes, och sidolyft) så behöver jag aldrig mer än 18 kg. Vill du ha tyngre hantlar för att kunna köra tunga hantelpressar eller hantelrodd så kan du köpa till extra viktskivor här.

Det främsta minuset är förstås att det krävs en del skruvande för att byta vikter. För min egen del har jag märkt att det leder till att jag drar mig för att göra alla övningar jag kanske tänkt mig ibland, just för att tröskeln bara är lite, lite högre.

Sammantaget tycker jag dock att det här är en bra grund till särskilt det lilla hemmagymmet, då de tar väldigt liten plats att förvara och ger väldigt mycket hantel för pengarna.

> Klicka här för att komma till järnhantlarna

Gummerade hantlar (länk)

gummerade hantlar

Här tar vi ett steg upp i pris och utrymmeskrav, men även ett rejält kliv upp i kvalitet. När man tröttnat på att hålla på att ändra vikter på sina järnhantlar enligt ovan, är det väldigt skönt att ha några par av gummerade hantlar i de vikter du använder allra mest.

Den här modellen har riktigt sköna handtag, är mycket tåliga och gummeringen skonar både ditt golv och dina öron. Den främsta nackdelen är väl egentligen att om du vill ha ett rejält utbud av olika vikter (vad sägs om ett hantelställ med 10 olika par?) så både kostar det en del och tar en del plats.

> Klicka här för att komma till gummerade hantlar

Ställbara hantlar (länk)

De här tycker jag är riktigt coola!

Detta är alltså ett par hantlar som är ställbara i 16 olika lägen, mellan 2–32 kg. Eller, om du köper den lite lättare modellen: 10 lägen mellan 2–20 kg.

Modellen som går upp till 20 kg kostar drygt sextusen kronor för ett par, medan de som går upp till 32 kg kostar drygt åtta och ett halvt tusen för ett par. Det här blir därmed ett sätt att få in väldigt många viktmöjligheter till en jämförelsevis låg prislapp och dessutom på en riktigt liten yta. En bonus är att hantlarna ser riktigt snygga och grymma ut – de blir något fint att ha i hemmagymmet.

Jag har ett par av 40-kiloshantlarna hemma och har tränat med dem i ett par veckor nu, och tycker att viktändringen fungerar riktigt bra – och då ska sägas att jag var skeptisk till dem innan. Ett minus är dock handtagets utformning som är ganska fyrkantigt och därmed inte ligger helt skönt i handen, men det kan jag leva med. Tack vare ganska skarp lättring är greppet bra ändå. Att döma av bilderna ser det dock ut som att 24-kiloshantlarna har en lite annan utformning på handtaget. Edit – Observera att detta avser samma hantel som i filmen, och inte den varianten som vi nu länkar till.

En annan sak att tänka på med dessa hantlar är att inte kasta eller släppa dem, då de kan ta skada. Det gäller i och för sig vanliga hantelmodeller också, som sällan är lika tåliga som en skivstång.

Något jag spontant tänker när jag ser hantlarna är att de är ganska stora i diameter, men jag har inte upplevt att det varit ett problem när jag tränat med dem.

Sammantaget gillar jag dem mycket, och de är ett perfekt mellanval för dig som vill ta steget upp från de enklaste av järnhantlar, men inte har plats eller ekonomi för ett helt ställ av hantlar i olika vikter.

> Klicka här för att komma till ställbara hantlar

Vilka hantlar passar dig?

Vi går igenom det snabbt:

  • Järnhantlar 2 x 18 kg – instegsalternativet för det lilla hemmagymmet och den lilla budgeten. Ett par sådana här räcker för ett stort antal hantelövningar (och för att bygga 45 cm överarmar).
  • Gummerade hantlar – hög kvalitet och riktigt sköna handtag. För dig som antingen vill duka upp en hel hantelbuffé i ditt gym, eller för dig som har mindre plats men kanske vet att du klarar dig med bara några få olika vikter på dina hantlar. Tänker du däremot köpa tre par eller fler kanske du borde fundera på …
  • Ställbara hantlar – få 10 till 16 olika vikter på hantlar, till priset av ungefär fem vanliga par och utrymmeskravet av ett enda par. Handtagen kunde varit skönare, men sammantaget är de ändå riktigt bra, snygga och mycket praktiska!

***

Nu närmar vi oss slutet av vår hemmagymsserie, bara en enda del återstår. I den femte och sista delen, som vi släpper om en vecka, ska vi titta på ”det lilla extra” till ditt gym.

Här är alla delar i vår hemmagymsserie:

***

Styrkelabbets hemmagympaket!

Vi har tillsammans med Gymkompaniet tagit fram Styrkelabbets hemmagympaket, som innehåller de viktigaste prylarna för ditt hemmagym.

I det har vi samlat de saker vi gillade bäst ur hemmagymserien, och eftersom du köper ett helt paket får du det till 10 % rabatt!

Klicka på länken för att komma tillbaka till vår samlingssida om att bygga hemmagym!

1 svar på ”Så bygger du ett hemmagym: Del 4 – Hantlar”

  1. jag tycker ni ska börja själja hantlar paket 1-60 kg med hantlar hållare som ska stå stadigt på golvet typ som flesta gym brukar ha du vet ett stål möbeln med hållare för 20 hantlar eller nåt minns inte det brukar vara ett hellt krom möbeln som håller hantlar stila inte rulla du vet pinnar av järn osh brädor av järn så hantlar sitter på möbeln riktig snyggt jag tycker krom hantlar du vet classal 1-10 kg är snygga men grå gjutjärn hantlar från 11kg till 60 skulle bli snyggt

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.