Avsnitt 6: Sanningar och myter om att bulka

Hur gör du egentligen för att bulka och bygga muskler på bästa sätt? I veckans avsnitt av Styrkelabbets podcast sticker vi hål på myter om bulkande, och berättar hur man egentligen gör.

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Hålltider:

  • 00:30 – Försnack
  • 04:45 – Sanningar och myter om att bulka
  • 24:15 – Lyssnarfrågor

Spelare:

Vi blir som alltid jätteglada ifall du ville ta en minut av din tid för att gå in på iTunes och lämna ett betyg på vår podd. Det gör att fler kan hitta till podden, och i förlängningen leda till att öka mängden marklyftande i det här landet!

Vi räknar med dig, kompis. 🙂

Relaterade länkar:

Tidigare avsnitt av podcasten:



18 svar på ”Avsnitt 6: Sanningar och myter om att bulka”

    • Hej Jes!

      SoundCloud har en begränsning i hur mycket man får ladda upp där, och vill man ladda upp mer så behöver man börja betala. Eftersom knappt 0,5 % av våra lyssningar sker via SoundCloud (ca 100 per avsnitt) så känns det helt enkelt inte riktigt värt det. Vi finns på många andra ställen, men jag beklagar om det är bökigare att lyssna där.

      Av nyfikenhet, är det något särskilt skäl till att du föredrar att använda Soundcloud för att lyssna på avsnitten?

      Vi kommer (högst sannolikt) att finnas på Spotify! Skickade en ansökan dit imorse. 🙂

      Svara
  1. Hej hej. Jag har en liten simpel fråga. Jag vet för att skapa sig dom bästa förutsättningarna för att bygga muskler behöver man inte bara träna ”rätt” utan också äta rätt. Men om man tar sig själv som exempel. Vissa dagar tränar jag på som vanligt hårt och bra men tänker inte kanske på kosten (tror det är ett vanligt problem) man tränar och så men äter som ”vanligt” och kanske får i sig plus 100-500 kalorier och kanske bara säg 1g protein per kilo kroppsvikt. Jag menar en vanlig frulle utan extra protein, en vanlig svensson lunch och middag då hamnar jag kanske på 1-1.2g protein. Bygger man några muskler på det?

    Om man sedan är mer fokuserad på öka i styrka hur påverkas den av en inte optimal kosthållning? Så klart lyfter stora muskler större vikter men där kanske det inte är lika känsligt då det har mycket med nerver och att öva sig i lyftet och bli bättre på det.
    Ursäkta att jag rabblar men är bara nyfiken på hur mycket/lite man skjuter sig i foten om man inte äter optimalt med man tränar
    /en smålat mångbarnsfarsa som ibland inte hinner laga matlådor i miljoner

    Svara
    • Ja, du bygger muskler på det du beskriver.

      Din andra fråga beror helt på vad du menar med ”inte optimal kosthållning”.. Det viktigaste för att bygga muskler och bli starkare är att få i sig tillräckligt med kalorier.

      Svara
      • Har läst någonstans att du skrivet att det finns tester/studier som påvisar att man bör äta ungefär 2g protein per kg kroppsvikt samt ligga på ett energiöverskott för att vara säker på att man får i sig tillräckligt för att bygga muskler. 🙂 Funderade då på hur mycket man ”förlorar” i muskelökning om man kanske bara äter som en snittperson eller som i mitt fall kanske ibland hamnar på 1g protein per kroppskilo.

        Mvh Peter

        Svara
  2. Bra program. Hela serien.

    Jag har lyft vikter i 30 år, läser styrkelabbet och är allmänt intresserad. ÄNDÅ gillar jag att lyssna på podcasten.

    Jag körde GOMAD år 2010 och gick från 80kg till 100kg kroppsvikt, så tyvärr har jag spelat ut mitt viktkort :(, men stor och stark blev jag. Nu väger jag 90kg och är ännu starkare (och med mer muskelmassa)

    Svara
    • Tack! Kul att höra. 🙂

      Haha! GOMAD har lockat många. Själv var jag redan för plufsig när jag första gången hörde om det, så det var inte så aktuellt.

      Svara
  3. Hej Daniel!

    Jag ville bara säga att jag är så otroligt tacksam för din site Styrkelabbet och din bok ”Så bränner du fett och bygger muskler”.

    Jag har varit en person som tränat mycket lagidrott och kampsport innan men på grund av jobb, lathet och för mycket dåliga ursäkter att inte träna inte har hållit uppe träningen på flera år. När jag fick barn i somras kände jag att jag behövde göra något, både för min egen skull och för att jag vill att min dotter skall kunna ha en pappa som orkar.

    Jag köpte din e-bok och började förkovra mig i alla artiklar på Styrkelabbet. Nu kör jag stenhårt 5×5 programmet och jag mår som en kung!

    Keep up the good work!

    Svara
  4. hahaha så sköna snubbar,,hungriga hela tiden haha,
    Bra och lärorikt,
    har tänkt att börja bulka,men nu vet jag att jag inte behöver det,
    tack för ännu en superskön pod,

    Svara
  5. Jag har en önskan om ämne som ni borde avhandla. Tyvärr är det väldigt få människor som vågar öppet kritisera och analysera könsrollerna inom styrkelyft på ett mer djupgående och seriöst vis. Människor är rädda att förlora sponsoravtal, sitt eget ”varumärke” och allt annat som de kan profitera ifrån. Jag har en önskan att ni diskuterar detta. Det är många som far otroligt illa av de stereotypa bilder som produceras, framförallt kvinnor, men även män. Ni kan göra en diskussionspodd över hur ni själva ser er stämma överens med den kultur som presenteras för oss, vad ni bidrar med genom att vara en del av den, vad ni har för ansvar i den och varför den borde eller inte borde förändras.

    Svara
    • Det hamnar på listan över avsnittsidéer, tack för förslaget!

      Sedan vill jag bara flika in att nästan ingen styrkelyftare är sponsrad, mer än kanske på sin höjd en påse proteinpulver här och där. 🙂

      Svara
  6. Jag ser fram emot ert avsnitt om veganism och träning. Dock vill jag be er att läsa på ordentligt från den senaste forskningen kring ämnet. T ex kommer ni gissningsvis att avhandla aminosyror och det vore förargligt om ni sprider myten vidare om att växter inte har kompletta aminosyreprofiler. Michael Greger skriver bra sammanfattningar, och har avhandlat ämnet om aminosyror, ifrån den senaste forskningen på just växter och näring annars finns det mesta på pubmed.

    Svara
    • Hejsan, go vegan.

      Nu vet jag inte riktigt vad du syftar på när du nämner växters aminosyreprofil. Den är förstås olika för massor av olika vegetabilier, och är långt ifrån komplett i alla, medan andra innehåller alla aminosyror i god mängd.

      Svara
  7. Hej!
    Vi som inte kan lyssna då?
    Får vi inte ens läsa om avsnitten?
    Jag gick in på avsnitt 6 ovan, för att det handlade om ”Sanningar o myter om att bulka”, men här står ingenting.
    Det står bara reklam om att man ska ladda ner/lyssna, men vi är många hörselskadade också, som borde få läsa ungefär samma sak som så många andra får lyssna på… Förut skrev du mer o då kan alla följa med. Ska allt övergå till de hörandes värld nu, blir vi väldigt ledsna vi som inte hör så bra. Detta var en underbar sida…
    Hoppas du skriver åt oss också… 🙂
    Mvh Nettan

    Svara
    • Hej Nettan.

      Det har varit lite långt mellan artiklarna det senaste, men det är för att jag håller på att skriva en e-bok just nu. Fler artiklar kommer, jag lovar! 🙂

      Sedan vill jag säga att det finns 200+ skrivna artiklar på Styrkelabbet, och 6 st podcastavsnitt.

      Dessutom: I de två artiklarna under ”relaterade länkar” längst ned i inlägget hittar du mer information på ämnet bulk än vad vi hinner säga under flera timmars podcastande. Majoriteten av all information som uppträder i podcasten kommer högst sannolikt att finnas tillgänglig i textform på Styrkelabbet, och podcasten är helt enkelt mervärde.

      Svara
  8. Tack för ännu ett roligt och informativt avsnitt.
    Har ni några tips för en som tränat under många år med alla möjliga upplägg men ändå närmast kan klassas som smalfet? Har tränat i över 10 år, men bortsett från gainsen de första 2 åren har det inte skett nåt vidare. Har testat både linjära och icke-linjära program, testat både mera och mindre träningsvolym över vecka och över pass men står ändå på blygsamma vikter. Kroppsvikten är även rätt blygsam, 77kg nu på 181kg, men bukmåttet är ändå ca. 89cm. Det enda som verkar växa vid viktuppgång är magen trots att jag aldrig haft större mage än nu. Kan låg testorteron vara orsaken och är det nåt jag bör kolla upp?

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.