Avsnitt 7: Vad behövs i gymväskan för att optimera träningen?

Det finns viss träningsutrustning som kan förbättra din prestation i gymmet rejält – och med bättre prestation följer ofta bättre träningsresultat.

I dagens avsnitt snackar vi om träningsutrustning och hjälpmedel som kan hjälpa dig till bättre och effektivare styrketräning.

Vad är bra, vad kan du skippa, och vad borde du bara använda ibland? Du ser en fullständig lista på alla prylar vi snackar om i dagens avsnitt lite längre ned under ”Hålltider”.

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Hålltider:

 • 00:30 – Försnack
 • 12:40 – Lyftarbälten – skaderisk & prestation?
 • 23:50 – Magnesium
 • 28:15 – Rätt skor för träning
 • 32:55 – Knävärmare
 • 38:00 – Handledslindor
 • 40:15 – Dragremmar
 • 42:50 – Träningshandskar
 • 43:10 – Träningsdagbok
 • 44:00 – Mobiltelefon

Spelare:

På Styrkelabbet finns även artiklar skrivna om vissa utav de här prylarna, och de artiklar som finns hittar du här:

Och, eh, japp. Det blev visst ett lite längre avsnitt idag.

Vi misstänker att det är en del av er som gillar det, och en del av er som inte gillar det. Vår intention är dock fortfarande att sikta på mellan 30-40 minuter. Vi kommer att dra över tiden ibland, men det är runt där som vårt medelvärde ska ligga kring.

Förhoppningsvis kan du med hjälp av hålltiderna ändå få ut vad du vill utav avsnittet, även om du tycker att 40+ minuter är för långt.

Apropå tyckande, tycker du att podden är det bästa sedan skivat bröd så blir vi som alltid suuuperglada om du ville glida in på iTunes och lämna ett betyg (eller kanske till och med en recension) på podcasten! Du kan även göra det via vissa podcast-appar, t ex ”Podcaster”. Stort tack på förhand! 🙂

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:20 svar på ”Avsnitt 7: Vad behövs i gymväskan för att optimera träningen?”

 1. Jag hade velat ha lyftarskor, men jag hittar inga i min storlek, så jag använder 1,25 kgs skivor och står på med hälen för att få det här lyftet:)

  Svara
 2. Haha, igenkänningsfaktorn på de 40 första sekunderna var extremt hög.

  Om magnesium är så bra som ni säger blir det att köpa det direkt efter jobbet idag!

  Ang. handskar, om jag förstod det rätt är det helt värdelöst(?) Kan ju vara bra att förklara varför också. Det är själv inget jag använder men av rent intresse undrar jag varför det inte är bra?

  Svara
  • Hej Erik!

   Förlåt mitt hemskt sena svar!

   Hehe, skämt åsido: Handskar är inte jättebra när man tränar. De skapar ett instabilt avstånd mellan handen och det du håller i, vilket försämrar din prestation = sämre träningsresultat.

   Svara
   • Hej & tack för fantastisk kul & kunnig pod. Och fina hemsidor i övrigt. Vill bara kommentera om handskar. Är man ”äldre” som undertecknad kan man få problem i handens insida. Själv har jag fått smärtsamma senknutor utmed senorna till ringfingrarna. Med handskar kan jag fortsätta lyfta, utan gör det för ont. Annars håller jag absolut med att ”utan” är bäst, :-)!. Känns skönast. Och även om det är en minoritet – gamla & feta – som lyfter så vore det intressant med en artikel som tog upp styrketräning ut det perspektivet….lika bra att ni förbereder er. Förhoppningsvis blir även ni äldre!

    Svara
    • Hej Kristjan!

     Tack ska du ha för berömmet! 🙂

     Ja, vi får be om ursäkt – vi valde att plocka en billig komisk poäng där angående handskarna. 😉 De flesta behöver dem inte (utan träningen kan försämras pga sämre grepp), men mycket riktigt finns det förstås de som gör det, och då ska man GIVETVIS använda dem!

     Svara
 3. Väldigt trevlig hemsida och bra podcast! Har lärt mig mycket under dom 3 månaderna jag varit medlem.

  Vilket bälte för runt 1000kr skulle du/ ni rekommendera? Eller tycker ni att man bör lägga mer pengar på ett? Jag tränar 4 ggr/vecka och för att blir stark 🙂 Länka gärna

  Jag är har nästan alltid varit nojjig över min marklyftsteknik men tycker att jag hittat rätt nu. Dock så upptäckte jag igår att mina axlar lutar framåt vid första delen i marklyftet, alltså när jag tar tag i stången. Om jag istället försöker skjuta tillbaka axlarna når jag inte stången. Är jag för stel för marklyft, eller är detta normalt. Känner inget obehag i axlarna.

  Tack igen för en informativ sida, och bra podd!

  Svara
 4. En kommentar till det du säger om knävärmare. Du säger att du får mer ”kontakt” när du använder dom. Efter en knäoperation så var jag lite instabil och fick då rådet av min sjukgymnast att det räcker att ha något lindat runt knät för att så fort något ligger och irriterar mot huden så aktiveras alla småmuskler vid det området. Så det är inget hippie snack om olika känslor hit o dit utan det är faktiskt sant det du känner 🙂

  Svara
 5. För en gångs skull lyssnar jag på en podcast för att få tips genom mina leder. 🙂

  Jag kan erkänna att när det gäller lyftarbälte tycker jag det är lättare att inte belasta ryggen fel utan. Jag upptäckte det efter att någon jäkel stal mitt gamla bälte på mitt gamla gym och jag fick så lov att köra utan. 🙂

  Svara
 6. Hej,

  Bra artiklar och trevlig podcast! Har lärt mig massor av matnyttigt dom 3 månaderna jag varit medlem här.

  Kan du/ni rekommendera ett bälte för runt 1000kr. Tränar 4 ggr/vecka för att bli stark 🙂
  Länka gärna.

  Jag har alltid varit nojig över min teknik i marklyft, men tycker jag har hittat rätt nu.
  Dock så upptäckte jag igår, att mina axlar är framåtlutade i den första fasen. Alltså när jag ska greppa stången. Om jag har axlarna upprätt/ skjuter dom bakåt, så kan jag inte greppa stången (pga rörlighet). Är jag för stel för marklyft eller är detta normalt utförande. Bör tilläggas att jag inte känner obehag i axlarna efter/under passen.

  Avslutningsvis vill jag bara säga att styrkelabbet har hjälp mig att ta styrketräningen framåt och det känns gött att ha hittat träningsmotivationen igen. Fortsätt det fina arbetet.

  Svara
 7. Apropå det där med vilka skor vi bör träna i. Jag hörde en kille prata i mobilen på t-banan häromveckan:
  ”…om du kör marklyft barfota kan du bli plattfot!”

  Veckans mest osanna broscience, va?
  🙂

  Svara
  • Ja, det visade sig att efter fjärde avsnittet så började Soundcloud ta betalt för att podden skulle finnas där. Eftersom podden inte har några intäkter, och vi har en hel del utgifter, så har vi valt att inte finnas där tills vidare, då 99,5 % av våra lyssnare har lyssnat på oss via Libsyn, som är den andra betaltjänsten vi använder (de som distribuerar till iTunes och alla podcastappar).

   Svara
 8. Tack för en trevlig podd! Kan berätta att filmning med direktuppspelning med fördröjning på en stor skärm finns på Karlstads atletklubb. Mycket smidigt!

  Svara
 9. Hej!
  Tänkte fråga om du vill göra ett inlägg vad man ska ha för skor beroende på träning? Inte bara styrketräning utan även löpning, plyo pass osv.
  Tack på förhand!

  Svara
 10. Angående lyftarbälte, så gott som överallt så läser man att det ska placeras för att få maximalt buktryck osv, alltså ganska långt ner.
  När jag snubblar mig igenom instagram och kollar lite folk som markyfter (tungt) så ser jag att vissa placerar bältet lite högre upp, nästan över revbenen, ser jag i syne? Finns det någon tanke? Och i så fall, är tanken bra?

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.