Handledslindor vid styrketräning: För- och nackdelar?

Det här inlägget handlar om handledslindor och dess användning vid styrketräning.

Kommer dina handleder att bli svagare om du använder dem? Varför använder folk dem överhuvudtaget?

Vad är handledslindor?

Det är ett par lindor av tyg, vanligen mellan 30-60 cm, men förekommer i längder upp till en meter.

Själv har jag två par lindor: Ett par GASP som är lite mjukare och bara 33 cm långa, och ett par Titan THP som är hårda och 50 cm långa.

Av dessa är det utan tvekan Titan-lindorna jag oftast använder till bänkpress när vikterna är riktigt tunga. Dessutom är de tillåtna i styrkelyft, till skillnad mot GASP-lindorna.

Varför använda handledslindor?

Efter en tids styrketräning märker många, efterhand som de blir starkare i övningen, att de börjar få ont i handlederna av bänkpress.

Det finns ett par vanliga orsaker till detta.

Vid pressövningar bör du greppa skivstången med en dorsalflekterad handled, vilket betyder att du har handleden böjd bakåt. Därefter placerar du skivstången så långt ned i handflatan som möjligt, så att stången hamnar så nära underarmen det går. Denna position är mest stabil att pressa i.

Till skillnad mot en dorsalflekterad handled så innebär en rak handled istället instabilitet, och när du lämnar nybörjarvikterna kommer du inte kunna hålla kontrollen över skivstången i den positionen. Handleden riskerar att tippa framåt eller bakåt.

En vanlig källa till smärta är att man har handleden dorsalflekterad, men har skivstången för långt ut i handen. Som du säkert förstår så medför hävstångseffekten att belastningen i detta fall blir väldigt hög på handleden, redan vid relativt lätta vikter.

En annan möjlig orsak till handledssmärta vid pressar är att du har stela handleder. Om vikten pressar dina handleder förbi det ytterläge där din rörlighet slutar kan det resultera i smärta.

Många av oss spenderar en stor del av tiden med händerna på ett tangentbord eller en datormus, vilket både kan ge överansträngda och stela handleder. Det finns en del anekdotiskt bevis för att töjning av handleder minskar handledssmärta, vilket ger stöd för möjligheten att stela handleder kan vara en orsak.

En tredje orsak kan helt enkelt vara för tung belastning, för ofta.

Om du får ont i handlederna av till exempel tunga bänkpressar kan det alltså finnas flera orsaker till smärtan.

Vad handledslindor gör är att de stabiliserar och avlastar handleden.

Eleiko handledslindor
Så här lindar jag oftast: Någon centimeter upp på handen.

När du har handleden rak lindar du handledslindan så hårt du tycker att du behöver, nästan mitt på handleden, så att den går upp en bit på handen. Redan nu är handleden stabiliserad, men den får ännu mer hjälp av lindan när du sedan böjer handen bakåt.

Många av orsakerna till handledssmärta kan avhjälpas med ett par lindor, eftersom de kan hjälpa till att ta upp belastningen från skivstången.

De flesta handledslindor har en liten ögla du kan trä över tummen för att underlätta lindandet. När du sedan har fäst kardborrebandet kan du peta in öglan under lindan så att den är ur vägen. Vid tävlingar i bänkpress får inte öglan vara kvar på tummen.

Fördelar med användning av handledslindor

Jag ser tre huvudsakliga fördelar med att använda lindor:

1. Minskad total belastning, och därmed mindre risk för överansträngning

Lindorna kan minska mängden belastning som handlederna utsätts för.

Om du tränar ofta och hårt så finns det en risk att dina handlederna inte hinner återhämta sig lika snabbt som resten av kroppen, vilket till slut leder till att de börjar göra ont.

Ett par lindor kan vara skillnaden mellan att hamna i en negativ spiral där du får ondare och ondare i handlederna, och en positiv spiral där handlederna hinner anpassa sig efter träningspassen och blir starkare.

Det här gäller framförallt när du blivit stark nog för lite tyngre vikter.

2. De möjliggör träning vid handledssmärta

Handledssmärta kan blossa upp ibland, ofta i samband med en ökad träningsdos.

Som exempel har det för min egen del uppkommit vid ett tillfälle när jag hade övat på handstående lite för ivrigt, och en annan gång när jag hade lagt in lite för mycket kettlebellpressande mellan gympassen.

För mycket belastning, för ofta, kan leda till en överansträngning i handlederna, och det är något som lindorna kan hjälpa till att kontra. Dessutom kan de avlasta så mycket att du inte ens behöver ta ett träningsuppehåll för att ”läka ut”, utan kan fortsätta pressa.

3. Möjlighet till bättre träning av pressmuskulaturen

Stabilitet är en förutsättning för att kunna lyfta tunga vikter, och genom att stabilisera handlederna är det inte osannolikt att du kan pressa ytterligare några procent mer vikt. Denna ökade vikt innebär att du (i fallet av bänkpress) kommer att få bättre träning av bland annat triceps och bröstmuskulaturen.

Det är som med styrkelyftsbälte vid till exempel knäböj: Om du kan knäböja 5-10 % mer med ett bälte på, så kommer bältet medföra att benen får bättre träningseffekt.

Det här är skälet till att jag själv använder lindor i majoriteten av mina tunga set bänkpress: För att belasta musklerna med ytterligare lite mer vikt.

Nackdelar med handledslindor?

Så, ett par fördelar hos användandet av lindor, men hur ser det ut med nackdelar?

Det finns framförallt två vanliga invändningar mot att använda lindor:

1. ”Handledslindor kommer att ge dig svagare handleder”

Som ett svar på belastning blir kroppen starkare och med lindor minskar belastningen på handlederna, så är det sannerligen.

Men är för liten belastning på handlederna verkligen ett problem?

Min erfarenhet är snarare att problemet är det omvända: att handlederna inte hinner återhämta sig från all belastning du utsätter dem för om du pressar tunga vikter ofta.

Det är vanligt att få sina första känningar av handledssmärta när man når upp till att kunna bänkpressa ungefär sin kroppsvikt. Förutsatt att grepptekniken är god (enligt tidigare i det här inlägget), så verkar det alltså som att handlederna inte har blivit starka i samma takt som resterande delar av pressmuskulaturen.

Min uppfattning är att de flesta kan fortsätta sitt pressande med hjälp av ett par handledslindor, och efter ett par veckor kan handlederna vara återställda. Denna viloperiod kanske räcker för att smärtan inte ska komma tillbaka även om du struntar i lindorna i fortsättningen.

Min uppfattning är att påståendet att lindor kommer ge dig svaga handleder inte stämmer. Snarare verkar de minska risken för överansträngning, och ger handlederna andrum att återhämta sig mellan träningspassen och växa sig starkare. För starkare blir de definitivt även om du använder lindor.

Men kan du inte träna upp styrkan i handlederna istället för att ta till lindor?

Förmodligen. Ett par starkare underarmar borde rimligen kunna ta upp större belastning.

Min poäng är snarare att det inte finns något motsatsförhållande mellan att få starka handleder och att använda lindor. Du kan använda lindor för att kunna fortsätta bänkpressa, och träna handlederna separat. Majoriteten av eliten inom styrkelyft och bänkpress använder lindor, och de har garanterat inte svaga handleder.

Givetvis kan du välja att endast satsa på att träna upp handlederna, men då kanske du går miste om några månaders träningstid i bänkpressen. Det är upp till dig.

2. Det är inte naturligt eller ”raw” att använda sådan utrustning

Det här är ett argument som man ganska ofta får från personer som ogillar diverse typer av hjälpande utrustning såsom bälte, tyngdlyftarskor och dragremmar.

Jag ser absolut charmen i att träna minimalistiskt och utan ett stort beroende av utrustning, men personligen har jag slutat att se det hela så svartvitt och istället mer i en gråskala. Om en bit utrustning hjälper mig, så använder jag den.

Gränsdragningen av vad som är ”tillåtet” enligt den här diffusa uppfattningen kan överhuvudtaget bli rätt fånig.

Är det inte ganska onaturligt att använda sig av en ställning som låter dig lyfta av och på skivstången i bekväm höjd? Eller det här med att stången har så greppvänlig diameter och lättring, eller kullager i ändarna? Vore inte det mest naturliga om vi bara låg i en sandgrop och skyfflade omkring helt oraffinerad järnmalm med händerna istället?

Fånigt? Javisst, men jag hoppas du ser min poäng. Som med allt annat avgör du själv vad du vill använda.

Avslutningsvis

Som du märker så är min inställning till handledslindor positiv.

Det har inte alltid varit så, utan när jag var klenare än jag är idag och inte hade behov av dem så tyckte jag det var fånigt. I takt med att jag fått nöjet att lyfta tyngre vikter så har jag plötsligt insett varför man så ofta ser eliten använda dem.

För som sagt använder de starkaste inom styrkelyft ofta lindor. Både vid träning och tävling. Detta spär på min misstanke om att handlederna hos många kanske inte anpassar sig lika snabbt som vissa andra muskler och senor.

Till sist är det viktigt att känna till att skillnader mellan individer kan vara stora.

Du kanske har handleder som är extraordinärt stabilt konstruerade och de klarar stor påfrestning utan att få du får ont. Din kompis å andra sidan har kanske handleder av en svagare utformning.

Du är inte dum, så tänk efter på egen hand: Om du inte behöver lindor – skaffa dem inte! Får du ont i handlederna – ja, då kan det kanske vara värt att testa.

 

Om du vill köpa likadana handledslindor som jag har så kan du köpa GASP här, och Titan THP här.

87 svar på ”Handledslindor vid styrketräning: För- och nackdelar?”

  1. Du är en kriminell rebell. 🙂
    Jag såg att du hade gasp-lindorna på DM förra året. Men vafan…

    Har förresten röstat oxå…

    Svara
  2. I vanlig ordning ett mycket bra inlägg! Jag använder ett handledskydd från Rehband på vänster underarm (som ger än mer stöd än en linda) och inget på höger arm, detta då jag överansträngt ena armen. Överansträngningen är just pga av det du nämner ovan och inträffade ”lustigt” nog när jag började köra femmor på egen kroppsvikt. Trodde först det var chinsen som gett handlederna stryk (för det var i den övningen som de smärtade) men en klok naprapat kollade hur jag pressade och konstaterade att jag nog var för dorserad i pressen…

    Och givetvis har du fått min röst! Har följt din sida i 18 månader nu och är oerhört tacksam för alla de kloka, inspirerande och vägledande inlägg du har gjort.

    Svara
    • Trist att höra om handleden, jag hoppas du blir av med besvären. Det kan vara värt att experimentera med olika vinklar på greppet för att se vad som passar din handled bäst.

      Supertack för rösten! 🙂

      Svara
      • Tack, jodå de är avtagande så jag har gott hopp. Gäller att ta det stegvis bara. Har börjat pröva olika grepp och ska ge det fler chanser, men initialt känns allt ”nytt” fel när man pressat stången på ett visst sätt 1000 ggr 🙂

        Svara
  3. Bra sammanställning. Både plus och minus.

    Själv åkte jag på inflammation i handlederna och började då med lindor.
    Men det finns både för och nackdelar med det.

    Svara
    • Tack. Och japp, håller med. Dock anser jag fördelarna överväga nackdelarna rätt mycket i det här fallet. Om man behöver dem, självklart! Annars är det ju bara att strunta i dem.

      Svara
      • Jo, fördelarna överväger nackdelarna helt klart.
        Jag skulle dra det så långt att det finns ingen anledning att låta bli dem om man vill/behöver ha dem.

        Svara
  4. Bra artikel som vanligt Daniel! Självklart har jag röstat oxå 😉

    Ang. lindor så har jag precis börjat köra med dem då jag har börjat öka vikterna i pressövningarna. Särskilt i militärpress har jag fått ont i handlederna och tröttnade på att känna mig sliten i dem mellan passen.

    Jag har i många år tillhört ”det är inte RAW”

    Svara
    • efter att ha dragits med en överansträngning i ryggen väldigt länge o stannat av helt i alla övningar så kör jag nu med bälte i alla övningar där korsryggen kan få stryk. Ser nog lite löjligt ut men jag tycker inte det är värt att riskera ryggen mer än jag redan gör med lyften.

      Svara
    • Tack så mycket, Rikard!

      Det låter som att du, liksom jag, blivit visare med åldern. 😉

      Sen är det lätt att ställa sig negativ till det, fram tills behovet uppstår och man får en förståelse för det.

      Svara
  5. Känner av mina handleder lite då och då när jag kör crossfit på gymmet. Alla positioner när man ska upp med stången i rack känns rätt ordentligt i handlederna tex, eller om man ska stå på händer.

    Har vart lite i valet och kvalet om jag ska köra med lindor. Men nu tror jag det är dags att prova faktiskt. 🙂

    Svara
    • Vid smärta i rackpositionen kan det dock vara så att stelhet i bröstrygg eller axlar leder till att du inte kan positionera handlederna rätt.

      Lindor kan förstås hjälpa ändå, men det kan vara värt att fundera på om rörligheten i resten av kroppen är som den ska.

      Svara
  6. ”Vore inte det mest naturliga om vi bara låg i en sandgrop och skyfflade omkring helt oraffinerad järnmalm med händerna istället?”

    Jag gillade särskilt den meningen. Den gjorde min morgon.

    Svara
  7. Hade tidigare lindor i det mesta, men allt eftersom min rörlighet har blivit bättre har jag minskat användandet av dem.

    Jag har förbättrat externa rotationen i axeln samt rörligheten i bröstrygg vilket gjort enorm skillnad. Jag tränar Crossfit, de programmet jag följer har ofta mycket tunga lyft och liknande. Känmer verkligen att handlederna har blivit starka utan lindor med, men kan tänka mig att ha dem om jag maxar i något lyft. Då har jag ”strength wraps” som är en smidigare variant att justera hårdheten än de du använder.

    Svara
    • Härligt att höra, Philip!

      Precis som du är inne på så kan god rörlighet i axlar och bröstrygg göra stor skillnad för belastningen på handleden.

      Strength wraps har jag ingen erfarenhet av.

      Svara
  8. Röstat och klart! (Såg att även mitt västeråsgym var nominerat så det fick en röst det med.)

    Överlag är väl handleder en känslig led, som är lätt att skada och svår att läka. En skadad handled tar evigheter att få återställd eftersom man använder dem så mycket i vardagen. Här skulle nog en duktig arbetsterapeut kunna hjälpa med ett fint och varnande gästinlägg. Jag använder alltid handledsremmar. Men jag är ju också reumatiker och mina handleder är både till naturen smala, och också väldigt känsliga. En annan övning som du inte valde att ta upp är ju frontböj och frivändningar som tänjer ganska friskt i lederna. Nog känns det i handlederna efter några frontböjset? Visst är detta en rörlighetsfråga, men omedelbart man börjar bli trött och tiltar framåt en grad så kommer belastningen mot handlederna.

    Ja folk får naturligtvis göra som de vill. Men jag personligen tycker inte det är kul att riskera att inte kunna lyfta en stekpanna pga av att man ska vara raw i bänkpressen.

    Svara
    • Tack så jättemycket, David! 🙂

      Jag håller med dig. Handlederna bör man vara rädd om. Tycker du har en mycket bra slutkläm i din kommentar.

      Håller om att en arbetsterapeut (eller sjukgymnast) förmodligen skulle kunna bidra med viktiga synpunkter och tips i den här frågan, men jag antar att man tager vad man haver. 😉

      Svara
  9. Tack för ännu en välskriven och relevant artikel Daniel.

    Personligen ser jag inga som helst nackdelar med lindor. Tränar inte med fokus på handleder (de får tillräcklig träning ändå), och raw-argumentet får väl esteterna hålla på med om de vill.

    Började använda lindor efter en skada i dips. 95 kg kroppsvikt + påhängd vikt blev mer än handlederna kunde ta upp. M a o handlederna hängde inte med i viktökningen som resten av kroppen kunde hantera.

    Tack vare lindorna kunde jag fortsätta träna (med andra övningar) under den fyramånadersperiod som läkningen tog. Utan dessa hade de varit kört.

    Är nu tillbaka på dipsställningen mer taggad än nånsin, men kommer aldrig att göra denna övning igen utan lindor.

    Svara
    • Tack själv, Jerry!

      Gött att du kan träna vidare! Och jag håller med dig i frågan om lindor. Handlederna kommer att bli starka oavsett. Dels i själva pressövningarna trots lindorna, men sedan även i alla andra övningar där man belastar muskulaturen i händer och underarmar.

      Svara
  10. Har problem med gamla skador på vänster handled så har funderat på att skaffa lindor. Känns bara fånigt dock, när jag inte tar mer än ca 25kg i bänk. Men även det känns i handleden. Brukar dessutom lyckas få ont i höger lillfinger när jag bänkpressar, vette sjutton va det beror på. Kanske har jag handleden för rak o stången för långt ut i handen. Ska kolla så jag vinklar handen rätt när jag tränar idag.

    Har röstat på dig, såklart! 🙂

    Svara
    • Nu borde någon skälla på dig. Menar du att du undviker lindor för att det känns fånigt, trots att du är skadad och får ont? Det spelar väl ingen roll om man så bara bänkar ett kvastskaft, men har skador… givetvis ska man använda stabiliserande hjälpmedel då.. såvida inte din läkare säger annat.

      Svara
    • Hej Ewe!

      I första hand: Experimentera lite med greppet och se till att du greppar stången ordentligt.

      Om det inte löser problemet säger jag som David här ovan: Skärpning. Det finns inget som helst viktkrav på när man får lov att använda handledslindor. Du använder dem när du behöver det. Var rädd om dig!

      Och tack så jättemycket för rösten! 😀

      Svara
  11. Hej!
    Har funderat på att skaffa lindor som avlastning vid bänkpress, eftersom jag ibland får ont av överansträngning. Använder även dragremmar ibland för att orka dra ur det sista tunga seten. Men försöker låta bli så länge det går, för att stärka underarmar och handleder. Gör övningar som att bära tunga hantlar ibland för att stärka upp, det har hjälpt mig mycket. 🙂
    Och naturligtvis har jag röstat på dig!!! Hoppas du vinner!

    Svara
    • Hej Cina!

      Hm, använder du dragremmar vid bänkpress?

      Med ett starkare grepp (som övningen du nämner) så kommer ditt grepp att klara större belastning. Jag tycker dock inte att du ska lida i onödan vid bänkpressträningen. Om det inte blir bättre, och du greppar stången på ett bra sätt, så kan lindor vara en bra lösning.

      Och tack så jättemycket! 😀

      Svara
      • Hej igen!
        Använder inte dragremmar vid pressar, men om jag känner av handlederna dagen efter bröstpass te:x, och ska köra rygg, så avlastar jag med dragremmar ibland. Men jag försöker vara utan så mkt jag bara kan. Har tänkt på att inte ha stången för långt in på händerna vid bänkpress, sedan jag läst din artikel här, funkade superbra. Kände ingenting i handlederna. Lycka till med nomineringen, hoppas du tar hem det! 🙂

        Svara
    • Nja. Smärta i handleder vid bicepscurl är ofta en följd av för stela pronatorer till följd av ensidigt arbete. Jag skulle rekommendera att stretcha handlederna, framförallt genom supination och utåtrotering.

      Svara
  12. Tack för ännu en intressant artikel!
    Kör alltid med lindor i press övningar. Både för ökad stabilitet och att det helt enkelt känns mycket bättre.
    Sen skulle jag efterfråga kommentarer angående kvalitet på lindor. Själv har jag gjort av med ett helt gäng pga karborrebanden blir dåliga fort.

    Svara
    • Tack själv!

      De jag har (Eleiko och GASP) upplever jag har god kvalitet. Jag har inte sett några tecken på slitage än, efter rätt mycket användning. Andra lindor har jag ingen erfarenhet av, tyvärr!

      Svara
  13. Försöker personligen aldrig använda någon slags extra utrustning förutom handskar vid marklyft. Det beror dock på att jag blir så jäkla svettig att jag tappar stången.

    Angående ont i handlarna så hade även jag problem med det ett tag. Hade problemet efter ca 1-2 efter jag har börjat med styrketräning. Löste det med att lära mig rätt grepp som du förespråkar och har aldrig haft problem efter det. hade problem vid 80kg max lyft, nu maxar jag 120 utan något problem!

    Svara
  14. Mycket bra skrivet!
    Har självklart röstat röstat på dig till nomineringen av guldhjärtat. Din rörlighetsguide för böj och mark har verkligen hjälpt mig behärska dessa övningar på en ny nivå. Fortsätt med det du gör!

    Svara
  15. Jag kör dorsalflekterad handled i bänkpress, men har också tummen bakom stången istället för runt den. Finns det några för och nackdelar med det, eller kanske större skaderisk?
    Har kört på det sättet så länge jag kan minnas, men vet nog egentligen inte varför jag har det greppet. Har samma tumgrepp även vid t ex Militärpress.

    PS. Du har fått min röst.

    Svara
    • Just för handledens stryktålighet så är det lite bättre att ha tummen på samma sida stången som de övriga fingrarna, men på grund av skaderisken avråder jag starkt från att greppa på detta vis!

      Denna sortens grepp kallas för ”suicide grip”, och det med all rätt. Skulle du tappa stången, vilket inte alls är omöjligt, riskerar du att bli allvarligt skada eller till och med avlida. Snälla, använd inte det greppet!

      Tack så jättemycket för din röst! 🙂

      Svara
  16. Hej!

    Grattis till nomineringen och jag har lämnat min röst på den här sidan. 🙂

    Nu till artikeln. Väldigt intressant artikel då jag just konverterat från handskar med inbyggda lindor till lindor och magnesium. Jag kan säga att för mig som reumatiker varav en hand är väldigt instabil och känslig på grund av att ledbrosket inte är i bästa skick på grund av min reumatism jag haft sedan jag var sex år.

    Och mina lindor varit guld värd. Jag kör med märket GASP av kollektionen Bransch Warren.

    Svara
      • Bästa medicinen. 🙂 Dock klarar jag inte hålla stången vid bänkpress så som det visas utan jag måste hålla rak handled då det annars gör ont. Därför blir exempelvis push ups på knogarna och sådär.

        Så lite så. 🙂

        Svara
  17. Hej!

    Självklart röstar jag styrkelabbet.se!

    Lindor har alltid vart med mig sen jag började träna, då jag har väldigt svaga handleder.
    Speciellt på högern efter många år framför en datorskärm så har det tagit stryk vart till och med tal om operation.

    Nu efter några års träning så använder jag enbart lindor till tyngre lyft då det är 3:or eller 5:or på schemat annars kör jag helst utan för att stärka upp dem så gott det går.

    Jag röstar för lindor och annan utrusting! Men bara när det behövs så det inte blir en vana!

    Svara
    • Hej Emil!

      Jag tycker det låter som att du har en sund inställning till stödjande utrustning, och använder dem efter behov.

      Supertack för att du röstade, jag uppskattar det jättemycket! 😀

      Svara
  18. Hej! Tack för ännu en superb artikel!
    Jag har precis börjat använda lindor och tycker att det funkar bra. Finns det fler övningar där du rekommenderar att använda dem förutom i press?
    Eller ska man bara känna sig för vad som passar en själv? Jag kan känna av handlederna när jag kör knäböj tex! Konstigt eller normalt?
    Har styrketränat 1 år nu så jag är bara nybörjare. Men tack vare din sida så har jag lärt mig en hel del. Det är som att ha en PT! Har självklart röstat.

    Svara
    • Hej och tack, Anette!

      Det är väldigt vanligt att använa handledslindor även i knäböj, och om du upplever att du behöver dem tycker jag att du ska använda dem. Se dock först över så att du inte har stången väldigt långt ut mot fingrarna när du knäböjer, då det precis som vid pressar kan skapa en stor belastning på handleden. Rent generellt ska ju det mesta av stångens vikt ligga mot skuldrorna/axlarna, men en del hamnar ju ändå mot händerna.

      Svara
  19. Också röstat på dig.

    Skönt att läsa om problem man inte ens visste fanns! Men du har nog rätt i att de där behoven av material kommer efterhand som man blir starkare. Jag började med bälte vid böj 150, med skor vid böj 170 och med magnesium vid mark 160. Nu vid bänk 125 har jag aldrig känt behov av något för handlederna. Men det kanske kommer vid bänk 140, vem vet.

    Svara
    • Haha, kunde du inte låtsats? 😉

      Alltså, som jag skriver i artikeln: Använd dem inte om du inte behöver! Vi är alla olika och vissa personer klarar sig utan dem. Johnny Wahlquist bänkar ju till exempel långt över 300 kg utan lindor.

      Ta det som det kommer och var öppen för olika lösningar, är mitt råd. Lycka till med träningen, och TACK för rösten! 🙂

      Svara
      • Ah, Johnny. Gick i klassen under honom i Simrishamn på högstadiet. Han var URSTARK och lite knepig redan då. Men en skön kille. Tro han var en djävul på att sjunga också. Om jag inte minns fel.

        Svara
  20. Jag har försökt använda lindor men får riktigt ont, spelar ingen roll ifall de sitter löst eller hårt. Efter första repetionen får jag avbryta pga smärta i vad jag tror är båtbenet. Detta händer på lätta 100kg men är ännu värre när jag e uppe på 185kg som är mitt max. Fast o andra sidan så känns det inte riktigt som jag behöver lindor, jag har lärt mig att stabilisera på de tyngre vikterna men ibland känns det som att det skulle behövas. Alla andra har ju lindor brukar jag tänka, jag är rädd att när jag kommer upp över 200kg så kanske inte mina handleder klarar av belastningen utan lindor.

    Svara
    • Men du får inte ont utan lindor? Skippa dem då! Som sagt, använd dem bara om du behöver!

      Visst, det är möjligt att du skulle kunna öka stabiliteten i dina bänkpressar och få ut ytterligare några kilon med handledslindor, men funkar det inte så funkar det inte.

      Du får väl vara glad över att du är skapt med handleder som är gjorda för bänk. 🙂

      Svara
  21. Hej Daniel,
    tack för en intressant artikel! Är 48 år. Tränade elit-gymnastik från 6-10 års ålder (Kan fortfarande gå på händer). Jag har aldrig haft ont i mina handleder vid träning. Vägde i morse 82 kg, och tar nu sedan jag börjat träna igen efter 7 års uppehåll, ca: 115 kg i bänkpress. Varit uppe på ~125-130 när jag var yngre. Misstänker att allt handstående, voltande m.m. i väldigt ung ålder triggat min benstomme samt benfäste att ”hänga med”. Frågan är om handledslindade skulle ge mig något? Min filosofi är att så länge jag inte har ont, så kör jag på. Men med min ålder så börjar man klart fundera…?

    Svara
    • Hej Johan!

      Du har säkerligen byggt upp en god styrka genom din gymnastik. Som jag svarat till ovanstående så tycker jag inte du ska använda lindor om du inte behöver dem, såvida du inte vill utforska om du kan krama ur några kilon till i bänkpress med dem.

      Svara
  22. Helvetet hinner väl frysa till is innan du skriver en dålig artikel, så självklart har du min röst! Gillar speciellt hur pedagogisk du är, det går liksom inte att inte suga åt sig.

    Är själv bara knappt uppe på kroppsvikten (85 kg), kör Stronglifts 5×5 och har precis passerat 75 kg efter att ha följt det programmet i några veckor. Än så länge känner jag inget i handlederna, men det här inlägget gav mig en uppbackningsplan! Stort tack!

    Svara
    • Hahaha, tack som fan! 😀

      Jag gör mitt bästa för att skriva lättläst, och det är ju kul när det märks. 😉

      5×5 på 75 kg i bänk är inte alls dumt när man väger 85 kg. Bara fortsätt metodiskt så kommer det att bli skitbra. 🙂

      Svara
  23. Som vanligt en bra och tänkvärd artikel, har precis skaffat mig dragremmar för mina marklyft och märker redan att det går att lyfta lite tyngre. Nu blir det att införskaffa ett par handledslindor för jag får allt oftare ont i vänster handled när jag bänkar.
    Rösten fick du självklart……

    Svara
    • Har du testat magnesium för marklyftet? För om du inte har använt det tidigare så kommer det göra en väldigt stor skillnad för greppet. Hoppas det löser sig med handlederna, och jättetack för rösten! 😀

      Svara
  24. Bra och intressant artikel som resten du har skrivit om.
    Hej jag har också haft problem med handlederna, främst på grund av att jag är överrörlig i muskel och led fästen, kunde böja fingrarna bakåt så de nådde till ovansidan armen.
    Jag började med att träna upp styrka och stabilitet i handlederna, genom att köra handledscurl, börja vid minsta skivstångsvikt och senaste jag testade klarade jag att rulla ca 32 kg i vikt.
    Har inte mer problem med handlederna, men kan fortfarande känna lite grann smärta om jag har tränat för ofta.

    Svara
  25. Jag använde aldrig handledslindor medan jag bänkade med relativt smalt grepp (lillfingren lite innanför ringarna), men när jag bytte till maxgrepp kände jag direkt att det blev mer belastning på handlederna, och framförallt på insidan av handlederna. Så nu använder jag dem alltid när jag kommer upp mot kroppsvikten (sista värmaren).

    Vill du ha ett par tävlingsgodkända lindor rekommenderar jag starkt Titan THP. De är riktigt stabila och pålitliga. Första gångerna jag testade dem kändes det dock riktigt skumt eftersom de var mina första lindor, men som med allt så vänjer man sig och nu känns de riktigt bra. Använder dem även i böjen på tyngre vikter, mest för att det känns stabilare.

    Som alltid är jag tacksam för dina välskrivna inlägg!

    Svara
  26. Hej! Din sida har lärt mig hur jag ska tänka och inspirerat mig i träningen både på gymmet och hemma. Stort tack till dig! Självklart har jag röstat. Ja, på Styrkelabbet alltså. 😀

    Svara
  27. Tack för ännu en välskriven artikel. Alltid nyanserade. Aldrig dömande. Du har verkligen förstått att ett mynt har två sidor. Du fick min röst.

    Lindor? Kanske i framtiden. Har inga som helst moraliska åsikter i frågan. Får jag känningar så tvekar jag inte att pröva lindor. Än så länge är jag nog helt enkelt inte tillräckligt stark för att ha dessa problem.

    Svara
  28. Behöver man ens skriva att man har röstat? Det är väl en självklarhet! Din sida är ju helt underbar både för nybörjare, som jag, och folk som hållt på med detta länge.

    Svara
  29. Hallå!

    Hade stora problem förr med just bänkpress och handleder. Tyvärr hjälpte inte handledslindor utan jag fick helt lägga av med stångpress under 5-7 år. Istället blev jag råstark i hantelpress som inte var några som helst problem för handlederna. Jag upplever att stången är mindre flexibel för handlederna vilket lätt kan stressa vissa områden. Hantlar och kettlebells har jag därför aldrig haft problem med utan kan positionerade dem där det känns bäst och det känns alltid mycket skonsammare än stång.

    Just det tidigare handledsproblemet har jag dock inte längre. Nu får jag istället ont om drar åt en handledslinda, fast på ett annat ställe. Känns riktigt obehagligt så jag hoppar helst handledsbindor just nu. Tror förövrigt att det är bra att variera, kanske att man kör lindor när det är tyngre, men tex i uppvärmningsseten utan.

    Upplever ofta att tillvänjningen av hjälpmedlen som bälte, lindor med mera är lite av ett problem om man kör det jämt. Förr vågade jag knappt köra utan knälindor, bälte och tajta byxor när jag körde squat, oavsett vikt. Idag är jag befriad från dessa hjärnspöken, även om ser fördelar med tex bälte och knälindor när man böjer riktigt tungt.

    Svara
    • Bra input, David!

      När det gäller stången så är det ju ibland ett problem att få vikten riktigt nära underarmen till (lite beroende på hur man håller tummen). En rekommendation är ju ofta att försöka vrida handen lite så att stången ligger diagonalt, men det finns ju en begränsning i hur långt man kan göra det innan det blir konstigt. Med en hantel eller kettlebells kan man undkomma det…

      Trist att lindorna gör ont, men å andra sidan verkar du ju klara dig utan dem nu ändå. Håller med dig angående bruket av utrustningen.

      Svara
  30. Efter att ha förlorat ett år sammanlagt av ryck och press träning så har jag börjat med handledslindor så att jag inte förlorar ännu mera tid på en så onödig skada.

    Svara
  31. Vad skönt att du tog upp det här inlägget! (har haft problem med handlederna till och från pga. överansträngning vid tunga vikter) Jag har gått med skämshatten över att jag inte lägger fokus och tid på att stärka dem, då det ofta är en kommentar man får på gymmet. Numera kilar jag gladeligen in på gymmet med mina handledslindor!:)

    Och självklart har din blogg fått en röst för årets blogg till guldhjärtat!
    Tack för att du lägger ner din tid och sprider kunskap till nybörjare, veteraner och alla där emellan”)

    Svara
  32. Min röst är lagd på styrkelabbet. Hoppas du vinner 🙂

    Jag har inte kommit upp i vikter där handledslindor behövs än, men jag kommer inte bita ihop om jag får ont när vikterna ökar. Däremot var det väldigt intressant att se bild på greppet. Jag har alltid bara hört att man ska ha raka handleder (har iofs varit i samband med lättare vikter men jag har utgått från att det var en universell sanning). Det blir skärpning på den alltså.

    Svara
  33. Vilka lindor föredrar du av GASP och Eleiko? För- och nackdelar? Har haft GASP tidigare och varit nöjd med dem. Är dags för nya nu och såg Eleikos och blev lite intresserad av dem. De brukar ju sällan göra dåliga saker.

    Svara
    • Lindorna är i princip identiska, men då jag tror att Eleikos är tävlingsgodkända nu så skulle jag köra på dem!

      Svara
  34. Bra artikel! En fråga bara om det är ok.

    Ska man ha dessa handledsskydd på om man ska träna underarmarna? När jag tränar över och underarm så kluckar det i vänster handled efter jag jag kört ett set .Sen när jag sen ska röra handen upp och ner så känns det som att den hoppat ur led (har ingen smärta eller nåt och det gör inte ont när jag tränar underarmarna). Kommer till ett läge när det blir stopp,sen när jag tar i lite till så kluckar det och handen åker lite åt sidan. Svårt att förklara riktigt. Hoppas du fattar :). Tränar jag för tungt? värmer jag upp för dåligt?. Har styrketränat i ungefär 3 månader nu.

    Mvh Peter

    Svara
  35. Tack så jättemycket! Min handled började göra ont förra veckan och idag har det börjat knaka, det gör ont på ovansidan, ungefär där klockan sitter. Knaket är lite obehagligt och det gör ont att röra handen i sidled, inget vid tummen alls. Jag har ett par GASP-lindor jag nu ska använda alltid framöver. Jag har uppenbarligen hållit fel i press, dvs stången mitt i handen. Det får bli hantlar ett tag framöver, för där kommer ju vikten rätt, ergonomiskt sett. Tack igen.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.