Avsnitt 154: Vassle vs kasein – allt du behöver veta för att välja rätt protein vid rätt tillfälle

Vasslelabbet rapporterar till tjänstgöring!

I dag är det nämligen dags att en gång för alla klargöra hur två av de populäraste proteinpulversorterna skiljer sig åt: vassleprotein och kasein, även kallat mjölkprotein.

Varför är ena sorten lättare att mixa med vatten? Vid vilka tillfällen gör det praktisk skillnad för resultaten att välja ena eller andra? Varför är kvarg bajs? Är julen över snart?

Vi har frågorna OCH svaren! Och som om det inte vore nog, följer vi upp med en lyssnarfråga om just vassleprotein. Närmare bestämt hur stor risken/chansen är (beroende på hur du ser det) att ett par proteinshakes om dagen får dig att gå upp i vikt.

Okej okej okej, det räcker så med proteinsnacket. För att sona våra synder avslutar vi avsnittet med att besvara ytterligare en lyssnarfråga, men den här handlar faktiskt om styrketräning: Måste du variera de övningar du tränar för en muskelgrupp, för att få optimala resultat? Vad är för- och nackdelarna med att byta ut övningar ofta kontra att aldrig byta ut dem?

Hålltider:

 • 00:00 – Försnack
 • 06:30 – Dagens ämne: Vassle vs kasein – allt du behöver veta för att välja rätt protein vid rätt tillfälle
 • 24:25 – Lyssnarfråga 1: Går jag upp i vikt om jag dricker flera vassleshakes om dagen?
 • 30:25 – Lyssnarfråga 2: Måste man variera de övningar man kör för samma muskelgrupp, för bra resultat?

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!2 svar på ”Avsnitt 154: Vassle vs kasein – allt du behöver veta för att välja rätt protein vid rätt tillfälle”

 1. Hej!
  Minns inte helt hundra om det var ett tidigare poddavsnitt eller ett av era youtubeklipp där Daniel nämnde att proteinintagsrekomendationen i förhållande till sin kroppsvikt inte var helt rimlig om man var överviktig och att man då istället skulle räkna ut sitt proteinbehov utifrån den vikt man som ”normalviktig” skulle bära.
  Undrar om samma princip gäller för om man väger för lite?
  Jag råkade gå ner en hel del i vikt under kort tid för nästan två år sen när jag mådde dåligt, men har fått väldigt bra hjälp ur det. Däremot vill inte kroppen växa lika mycket som huvudet känns det som. Ligger hela tiden och stampar där på gränsen till att återfå normalvikt och vid sidan om träning har jag legat på ett överskott mellan 500- 1000 kcal från uträknat behov varje dag i flera månaders tid men det går väldigt långsamt.
  Började fundera kring om det är mer rimligt att få i sig ett proteinbehov utifrån min tidigare vikt på ca 58-60 kg som var normal enligt bmi-gränserna och multiplicera det med ca 2g protein istället för min nuvarande vikt på runt 50-53? Eller tror ni att det inte kommer ha en så stor betydelse?
  Tack för att ni driver ett så härligt forum och peppar så många människor till det ni brinner för! Har lärt mig massor av er och är jättetacksam för all inspiration!
  Kram Elina

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.