Avsnitt 82: Vad innebär det att vara vältränad? Är det farligt att träna bakis? Ni frågade, vi svarar!

I dagens avsnitt rullar vi vidare i semesterkänslan med ett mer eller mindre lökigt frågeavsnitt. Innehållet hittar ni nedan!

Hålltider:

  • 00:30 – Försnack
  • 11:00 – För- och nackdelar med att lägga till lätta ”pumpset” efter de tunga seten?
  • 15:10 – Vad tycker vi om cheatmeals under deff?
  • 19:10 – Är det farligt eller dåligt att träna bakfull?
  • 24:00 – Finns det kreatin som inte binder vätska i kroppen?
  • 25:30 – Ska man fortsätta ta proteinpulver och kreatin när man är sjuk?
  • 29:50 – Vad är definitionen av vältränad? Och vad är discoträning?

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som jag och Philip använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och jag själv har använt deras kosttillskott ända sedan 2011. Det jag och Philip använder mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Relaterade inlägg:

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!



5 svar på ”Avsnitt 82: Vad innebär det att vara vältränad? Är det farligt att träna bakis? Ni frågade, vi svarar!”

  1. Underbart avsnitt att lyssna på!

    En fråga som jag funderat på är detta med antal övningar per muskelgrupp.
    min träning just nu är 3 dagar träning, en dag vila (enbart cardio).
    På träningsdagar har jag två muskelgrupper, t ex bröst och biceps och försöker göra 5 övningar med 5 set med 10 repetitioner per muskelgrupp. Vikten ska vara så att jag knappt orkar den sista reppen i sista setet.Någon gav mig detta träningsprogram och jag kör det för jag vet inte bättre själv och det får träningen gjord (vilket kanske är det viktigaste).
    Det jag funderar på är att de första 4 seten faktiskt inte är maxade, jag har ju kraft kvar till sista setet. Att sedan köra fler övningar borde ju påverka maximalt utfall i de övriga 4 övningarna för muskelgruppen.. och vips är det rörigt i skallen.

    Kanske ska jag göra fler set på färre övningar? Kanske ska jag ha mer vikt i första setet och minska vikten set för set för att faila i varje set?

    Jag tränar mest för muskeltillväxt och inte i huvudsak för maxstyrka. Jag har effekt av träning idag, men vill ha en så effektiv träning som möjligt och att varje dag på gymmet kanske inte ska behöva ta 2, 5 timmar, speciellt inte om det inte är effektivt (är lean-nörd).

    Hänvisa gärna till i vilket avsnitt ni mest diskuterar detta så lyssnar jag på det igen.

    Tack för en grym pod!

    Svara
    • Hej igen

      Den som letar han finner!
      Hittade givetvis svaren när jag lusläst några av dina artiklar!

      Nu behöver jag ”bara” lära mig mer om de olika musklerna så jag hittar rätt övningar att komplettera baslyften med. T ex vad ska man komplettera bänkpress med för att få hela bröstet tränat.

      Svara
  2. Ang. ätardagar? Har ni kollat på forskningen inom området? Är det så att den är tvetydlig, att det inte finns någon eller att den inte är tillämpbar för frågan som togs upp? Läste en artikel från Jacob Guidol på Tyngre (1) att det ändå verkade som att ämnesomsättningen hölls högre för överviktiga indivier. Nu är (1) från 3 år sedan, så kanske kommit nytt inom området?

    (1) http://tyngre.se/artiklar/bra-med-aetardagar-under-diet/

    Svara
    • Hej Hjalmar!

      Jag ska först och villigt erkänna att jag inte är superinläst på ämnet ätardagar. Med det sagt tror jag ändå att jag har en tillräcklig överblick för att känna till de stora dragen. Min uppfattning är att det finns en del som tyder på små positiva fysiologiska effekter, men effekterna är inte stora nog eller tillräckligt klarlagda för att man definitivt ska kunna säga att det är bättre med ätardagar än ett konstant underskott. Min ståndpunkt är därför ungefär att: Det verkar inte spela någon särskilt stor roll, men det finns kanske ett par små fördelar – och kanske särskilt beteendemässiga fördelar. Jag tror att ”planerade avbrott” under en diet (eller vilken annan satsning som helst) är bra för följsamheten, och en ätardag ser jag just som ett planerat avbrott.

      Det är ett spännande ämne, som jag ska se till att läsa in mig på mer framöver!

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.