Tyngdlyftarskor: För knäböj och olympiska lyft

Det här är ett inlägg om en enkel sak som kan göra en stor skillnad i din styrketräning.

Jag talar om något som jag själv och många andra seriösa tränande använder i sin knäböjsträning, nämligen tyngdlyftarskor.

Skon på bilden ovan är en ny modell av de vanligaste tyngdlyftarskorna i Sverige och även de jag själv använder. Det är Adidas Power Perfect III, som jag varmt kan rekommendera.

Du har säkert hört det förr, men mjuka skor med stötdämpning (till exempel joggingskor) är den sämsta typen av sko att styrketräna i. De är instabila och kan ge vika, vilket inte bara är direkt farligt på tunga vikter, utan instabiliteten kan även leda till att du inte klarar av att lyfta lika mycket som om du vore barfota eller i ett par stabila skor.

En egenskap hos ett par bra tyngdlyftarskor är att de är mycket stabila, och har en solid sula som inte rör sig ens under stor belastning.

Den andra egenskapen som skiljer tyngdlyftarskor från många andra träningsskor är klacken.

Fotot ovan är från hösten 2013, näst sista passet på Russian Squat Routine med 162,5 kg x 2 x 2 reps. Jag får en betydligt bättre bottenposition tack vare tyngdlyftarskorna.

Om du är som jag, så gillar du att normalt både styrketräna och röra dig i tunna, platta skor, som till exempel converse. I början av min träningskarriär brukade jag även knäböja i den typen av sko, men jag fick aldrig riktigt till bottenläget. Efter ett tag tröttnade jag, testade tyngdlyftarskor, och jag har inte ångrat mig sedan dess.

Med en liten förhöjd klack minskar rörlighetskravet för knäböj något. Du kan i viss mån kompensera en stel fotled med en förhöjd klack, och om du redan är rörlig kan du komma ännu djupare med bra form.

Vi har alla olika kroppar, med olika längd på våra hävstänger, och för vissa är det mycket svårt att klara av en djup knäböj. Alla läsare på den här sidan får en gratis e-bok om hur du kan öka din rörlighet för knäböj, men för vissa räcker inte rörlighetsträning. Då kan en sko hjälpa.

Vilka övningar ska du använda tyngdlyftarskon till?

Många styrkelyftare använder den här typen av sko till knäböj, och alla tyngdlyftare använder den i sin sport.

Som en följd av att träning med fria vikter ökar i popularitet igen så har den här typen av sko även blivit en vanligare syn på rena motionärsgym.

Jag själv använder skon när jag tränar knäböj och frontböj, samt de få gånger jag tränar tyngdlyftning. Det är i djupa knäböjsrörelser där du behöver extra rörlighet som jag rekommenderar att du använder dem.

Andra övningar rekommenderar jag inte att du använder dem till, då klacken förändrar din hållning. Personligen har jag i träningsväskan med mig både dessa skor och ett par converse, som jag byter till efter jag har knäböjt. När du ska marklyfta, militärpressa, eller göra något annat som inte involverar en knäböj, rekommenderar jag att du bär ett par platta och stabila skor, eller är barfota.

Ett verktyg i din träningsarsenal

Du kan givetvis klara dig fint utan tyngdlyftarskor, och jag tvingar dig inte att köpa någonting. Jag vill bara göra dig uppmärksam på att hjälpmedlet finns, och om du gillar styrketräning och planerar att hålla på under många år så är det kanske intressant för dig.

Likt magnesium så är det här ett tillbehör som kan öka kvalitén på din träning. Skorna är förvisso i en annan prisklass, men sett till hur länge de håller tycker jag inte det är så dyrt.

Om du inte klarar av att knäböja som du vill utan tyngdlyftarskor, så rekommenderar jag att du skaffar ett par. Det gäller oavsett om du vill bli stark i knäböj för att tävla i det, eller om du bara vill bygga en större och starkare kropp.

Det finns flera olika märken och modeller, men de jag själv har heter som sagt Adidas Power Perfect III och du kan köpa dem här. Jämfört med andra tyngdlyftarskor håller de en hög kvalité till ett bra pris, och har en normalhög klack på 19 mm. De är ganska små i storlekarna, så jag rekommenderar att du väljer en storlek större än du normalt har.

Hoppas att det här inlägget spred lite ljus över denna typ av träningssko. Kanske är blir det för någon skillnaden mellan att kunna och inte kunna knäböja överhuvudtaget.



80 svar på ”Tyngdlyftarskor: För knäböj och olympiska lyft”

  1. använder också de skorna, helnöjd. förhöjd klack kan ävem vara en fördel i bänkpress för att få hälarna längre bak och en bättre båge utan att lyfta rumpan

    Svara
  2. Bra tips! Jag har en skada som begränsar rörligheten i fotleden och jag har köpt precis dessa skorna. Även om jag har mycket kvar att jobba på vad gäller tekniken så hade jag inte ens haft de fysiska förutsättningarna att utföra en korrekt knäböj utan dem. Innan skadan körde jag alltid i fivefingers och jag kan ibland sakna den där ”barfotakänslan” men nu är det ju som det är och jag är riktigt nöjd med skorna och vad de tillåter mig att göra.

    Svara
    • Tråkigt att höra om fotleden, men gött att du hittade ett sätt att jobba runt det.

      Håller med dig angående ”barfotakänslan”, men släppte det till förmån för bättre knäböjar. Barfota kan man vara resten av tiden. 🙂

      Svara
  3. Jag har också ett par Adidas PP 2, är mycket nöjd med dem. Dock är jag för lat för att ha dubbla uppsättningar skor i gymmet, så jag använder dem i alla övningar utom marklyft, som jag kör i strumplästen. Har inte märkt någon väsentlig skillnad i t ex press med skivstång av att ha dem på, utom att de är hårdare och stabilare än mina Converse… vilket jag intalar mig väl inte kan vara dåligt. Har för övrigt börjat köra din rörlighetsrutin som uppvärmning och är mycket nöjd med den. Bra upplägg!

    Svara
    • Ibland får inte jag heller plats med ett extra par dojor, och då brukar jag göra som du och marklyfta i strumplästen.

      Press gör jag dock helst utan dessa skor. Jag insåg dock just att tyngdlyftare regelbundet skickar upp vikter ovanför huvudet, iförda tyngdlyftarskor…

      Kul att rörlighetsrutinen funkar!

      Svara
  4. och jag kör i ett par gamla ärvda jogging skor 😮

    Rekommenderas det att jag köper två par nya skor nu då. Ett par endast för knäböj och ett annat par för resten?

    Svara
    • Om du inte kan göra knäböj utan tyngdlyftarskor, och vill träna knäböj, så rekommenderar jag att du köper ett par. Till din övriga styrketräning rekommenderar jag att du har ett par stabila skor.

      Svara
  5. Lustigt att den här artikeln kom upp idag när jag ska köra mitt första pass med mina nya lyftarskor. Mitt val blev ett par Inov-8 Fastlift 315. Jag tränar crossfit och ville ha en sko som är smidig att använda även i kombination med andra övningar. Ska bli jättekul att prova att lyfta och känna om jag blir stabilare.

    Svara
    • Mjaa, jag tror faktiskt att du är en minoritet i det här fallet, Lars. Givetvis gäller det inte för alla, men de flesta jag har stött på har behövt gå upp en storlek!

      Svara
      • Håller med dig Daniel. Jag fick byta upp mig i storlek direkt. Tre pers jag känner fick erfara samma eller var nöjda direkt med att jag hunnit rekommendera dom att ta en större storlek

        Svara
  6. Hej Daniel! Eftersom tyngdlyftare som sagt har tyngder ovanför huvudet och de använder Adidas PP kan det väl inte vara direkt dåligt att behålla skorna på efter knäböjen när jag går till axelpressen? Mina gamla springskor (som jag hade till gymmet) med stor dämpning hade 1 cm tjockare sula under hälen jmf med under trampdynan. Adidas PP har 2 cm i ”fallhöjd”, men stabilare sula. Kan 1 cm mer i fallhöjd under de förutsättningarna förstöra särskilt mycket? För mig som efter många år till slut fick ont under hälarna av dämpande joggingskor med inlägg (sådana där avgjutningar du vet) känns Adidas PP rätt bra då de fördelar min kroppstyngd lite mer mot främre delen av foten, vilket jag gillar tills fötterna (främst hälarna) tränats upp igen. Tänker jag rätt här eller är det ändå helt fel med tyngdlyftarskor i skivstångsrodd etc?

    Svara
    • Som David skriver längre ned så kan ju tyngdlyftare knappast byta skor under lyften.

      Oavsett vilket så är det inte liv och död direkt, men det är helt enkelt lite lättare att råka få svank om du har en förhöjd häl. Förmodligen kan man också kompensera detta om man är medveten om det.

      Jag förstår tyvärr inte riktigt din fråga om fallhöjden kan förstöra något. Vad är det som ska förstöras?

      Du kan självklart använda tyngdlyftarskor i stångrodd, men i den bästa av världar hade jag gärna sett ett par platta skor på dig.

      Svara
    • Det är skillnad mellan olika modeller.

      Om man ska gå efter Jakob Richloows test i ämnet så har Powerlift 2 en 15 mm klack, men i övrigt verkar de rätt lika.

      Svara
      • Provade ett par Adidas powerlift 2. Dock var for både formade på insidan, dvs inte helt platta, och sedan lite mjuk/dämpade i sulan. Så jag fick sjukt ont i fötterna av dom. Samma brännande kramp som jag får om jag böjer i löpskor/gympaskor.

        Ska kolla runt om jag kan hitta några helt platta och hårda och prova innan jag beställer.

        Svara
  7. Jag träna i mina Pace Glove från Merell på gymmet och då i all förekommande träning. På en tyngdlyftarkurs med Ulf Stillman förra året hängde skorna med och det första lyftförsöket trillar jag i backen på. Jag får testa kompisens lyftarsko och upplever skillnad direkt! Nu kunde vi inte hålla på att skifta skor så jag höll mig till mina och sen dess har jag varit sugen på lyftarsko men inte fått tummen ur. Så mycket knäböjer jag inte heller. Jag vill men finner inte tiden. Tyvärr.
    Sen kom en annan sko i mitt fokus: CrossFitsko. Den är också aningens förhöjd i hälen och ska efterlikna lyftarsko. CrossFit är vad jag tränar för det mesta. Frågan är vilken sko som är mest värd att investera i?

    Svara
    • Det tycker jag beror lite på vad du ska göra. Om det är i första hand olika typer av ryck, frivändningar och knäböjar du ska göra så hade jag kört på tyngdlyftarskor.

      Svara
  8. Jag har problem med ländryggen. Det hugger till utav helvete när jag är i vissa lägen. Som om nån hugger till med kniv. Vad kan det bero på? Är det ryggskott eller diskarna? Va fan ska jag göra. Desperat.

    Svara
  9. En tynglyftare kan ju inte direkt byta skor mellan lyftmomenten. Någon som vet om skorna är en faktisl fördel för stöten eller om de bara använder skorna pga frivändningen?

    Svara
  10. Intressant artikel Daniel. Håller helt med dig ang populäritet, nuförtiden verkar denna typ av sko användas av allt fler på montionärsgymmen, ser dem så gott som vid varje pass. När jag en gång i tiden började träna på gym lite försiktigt var det ganska vanligt att man blev rekommenderad att stå med hälarna på en planka vid just knäböj, för att på så vis kompensera för stela fotleder/vader(?) och därmed komma högre upp med hälarna. Nuförtiden är det, vad jag vet iaf, ganska sällsynt att folk står på plankor vid knäböj. Möjligen har lyftarskon ersatt den gamla hedliga plankan…

    Svara
    • Ja, den är populär. Jag tror det är för att det helt enkelt är en väldigt bra sko till ett (för kvalitén) lågt pris.

      Att stå med en planka eller små viktskivor under hälarna är budgetvarianten. Det är ett sämre alternativ, och ökar skaderisken på flera vis. Framförallt genom att man kan snubbla på den eller att den glider iväg, men det kan även kräva att man står och pillar ett tag för att komma rätt. Och råkar du stöta till den fel så går det kanske inte att komma rätt, utan du får lägga tillbaka skivstången och börja om på lyftet.

      Svara
      • Vad tror du om att istället ha viktskivor under hälarna istället för bräda? Har sett många som har det. Själv gillar jag nämligen att träna barfota.

        Svara
        • Det blir enligt mig precis samma sak som att ha en bräda. Jag fick ett bra tips som åtminstone är lite bättre, och det är att lägga en sån där riktigt kompakt gummimatta på golvet och ha hälarna på den. Då är det i alla fall en större yta att hitta, och den ligger på plats bättre.

          Svara
          • Dubbelviker? Det är nog viktigt att jag påpekar att jag pratar inte om någon yogamatta eller något liggunderlag. Jag talar om de närmast inkompressibla gummimattorna på en knapp centimeter som ofta finns vid lyftarplattformar.

    • Jag har en fysisk rörelsebegränsning i mina fötter/underben vilket helt omöjliggör knäböj utan någon form av kompensation i form av hälhöjning. Jag tar till vad som finns med varierande nöjdhet. När jag tränade på ett gym tidigare så fanns någon form av kilar att stå på – mycket bra, rätt höga i bakkant i förhållande till vad ni talar om ovan. Någon som har en aning var sådana skulle finnas att köpa? Det kan handla om rehab-redskap eller andra hjälpmedel. Jag funderar på att helt enkelt såga till ett par, men har svårt att räkna ut vilket mtrl som skulle passa (lätt, sågbart, ickekomprimerbart, hållbart). Någon?

      Svara
  11. Jag kör också med Adidas PPII. Väldigt sköna vid olympiska lyft för mig som har problem med ena fotleden. De gör att jag vågar mig ner i djup knäböj vid ryck och stöt.
    Det är dock lite klaustrofobisk känsla precis när man tagit på sig skorna, men den känslan försvinner snabbt!
    Andra övningar på gymmet använder jag FiveFingers.

    Svara
    • Haha, håller med dig om känslan när man tar på dem! 🙂 Men sen när man kliver ut med en tung stång känns de rackarns bra.

      FiveFingers vid annan styrketräning gillar jag!

      Svara
  12. Istället för att spendera 1400 kr på ett par skor så kan man väl lika bra lägga en planka eller något under hälarna när man kör knäböj?

    Det känns som att knäna belastat mycket mer när man höger upp hälarna baktill…

    Svara
    • Du gör förstås ditt eget val, och 1349 kr är mycket pengar. Speciellt när det finns ett gratisalternativ.

      Se dock mitt svar till David (en bit upp) i frågan. Så fort du lämnar de lätta vikterna så börjar det bli riktigt farligt att gå ut och ställa sig på en planka eller ett par viktskivor. Du kan snubbla på dem, du kan hamna snett, du kan putta iväg dem, och du kan behöva stå och försöka putta dem rätt med 150 kg på axlarna.

      Man väljer förstås utrustning efter engagemang, men jag skulle ärligt talat bli orolig om många gick ifrån det här inlägget och stod och knäböjde på plankor.

      Japp, om en förhöjning under hälen leder till att du knäböjer mer med knäna framåt så ökar belastningen på knäna och främre lårmuskulaturen. Precis som belastningen på biceps ökar när du gör bicepscurls. Börja med låg vikt och stegra sakta, sakta. Träna alltid med god form och låt teknik komma före vikt.

      Svara
    • Du kan få problem med fötterna om du endast har en planka eller typ viktskivor under hälarna. Detta eftersom belastningen på foten blir skev, du får endast belastning på hälen och trampdynan, ej på mellersta delen på foten. Detta är en ytterligare risk med att använda dylikt som substitut för klackskor (Daniel har nämt fler)

      Ja det är, tyvärr, en oundviklig nackdel med klackar.

      Svara
  13. har testat dessa skor, och för mig som är extremt supinerad i bägge fötter med väldigt stor hålfot (inlägg)och därmed har dålig rörlighet i fotleden så var dessa väldigt trevliga att testa att göra knäböj med. Dock var de alldeles för små/smala och passade inte mina problematiska fötter, utan man kände att inom kort så ligger trampdynan utanför sulan, vilket inte gör någon nytta. Så jag letar nu andra modeller av liknande skor med bredare lest, vilket förhoppningsvis skall funka bättre. Tips?

    Svara
  14. Vill också ha ,kändes inte helt stadigt sist jag tog mitt pb på 165 .
    Det är ju väldigt mycket att tänka på när man gör ett tungt knäböj ,ryggar och rumpor mm borde underlätta med ett par stadiga skor…

    Svara
    • Ett stadigt underlag är en förutsättning för att dra tunga vikter, tycker jag i alla fall. Sen vad du har eller inte har på fötterna för att lösa det kan variera!

      Svara
    • Jag tror dig. Den är säkert bra, men kostar över 1000 kr mer. Men ja, ägnar man sig åt mycket tyngdlyftning är den säkert bra. Inte lika fin, dock. 😉

      Svara
      • Absolut! Köpte dock mina Adipowers i USA för $200. Då blev dem helt plötsligt det billigaste alternativet 😉 Nog för att Power Perfect II ser väldigt bra ut, men jag tycker faktiskt Adipowern är riktigt snygg…

        Svara
  15. Där ser man. När jag använde dom på 80-talet så hade dom en rem utanpå över foten som extra förstärkning, hade ett par av svarta. Jag gillade Karhus tyngdlyftardojor bättre eftersom dom hade en snyggare design (tyckte jag) med en mer markerad klack. Dom underlättar betydligt när det gäller djupet på knäböj, speciellt dom sista repsen när man tränar tungt och vill bibehålla djupet. En del brukar ha en planka under hälarna för att uppnå samma effekt men självklart är det betydligt bättre med ett par riktiga skor. Kvaliten? Jag har kvar mina skor från tidigt 80-tal men funderar ändå på att skaffa ett par nya eftersom jag ser/tror att designen har utvecklats mot smidigare med ännu bättre stabilitet, speciellt i sulan.
    När man tävlar eller testar max singellyft så rekommenderar jag ändå flata dojor när det då gäller att inte gå ända ner i djupläge.
    Håller med om att det är en bra grej att satsa på om man är seriös.

    Svara
    • Låter som bra kvalité. 🙂 Jag tror att mina kan hålla lika länge, det de förstörs mest av är när jag knökar ner dem i min träningsväska och låter dem mosas där…

      Men jag håller inte riktigt med dig om att byta klackhöjd, från de du tränat med, när du ska tävla. Behöver du en klack för att böja bra, så lär det gälla oavsett om det är tävling eller träning!

      Svara
      • OK, ska dra orsaken till att byta klackhöjd. ”Böja bra” betyder att man böjer med bra form och syftar inte enbart på vikten. Många upplever det som att med flata dojor går det lättare att ”hjälpa till” med dålig/halvfarlig teknik. Jag skrev fel när jag rekommenderade det, vad jag egentligen menade var att man, speciellt i början av sin karriär, kan lyfta mer med dålig och tyvärr många ggr invand teknik. Om du inte håller spänningen i bröstkorg och mage så känns det som lättare med flata skor. Klart man inte ska rekommendera dålig teknik annars förståss men jag vet hur det känns när man upplever det som att skillnaden mellan vinna eller försvinna handlar om att ”kompensera” med dålig teknik.
        En annan sak är att jag upplevde/upplever det som en fördel i bänkpress med lyftardojor. Fick en känsla att jag kunde pressa hälarna hårt mot golvet och fick ett bättre tryck i axlarna.
        Kollade lite snabbt på bilder på de bästa knäböjarna i världen och det verkar som klack föredras rätt så genomgående nu för tiden.
        Dina skor kommer hålla väldigt länge så länge du inte använder dom som löpardojor. 🙂

        Svara
    • Alltid en kostnadfråga, men har du råd så är mitt tips att byta till de skor som Daniel rekommenderar här. Även om du aldrig maxar ett singellyft så kommer du att ha lättare att få in tekniken som ger muskler.

      Svara
  16. Åh fan! Såg nu att det är en förstärkningsrem ovanpå skorna även nu för tiden. Men mer diskret och snyggare än på de första adidas skorna.

    Svara
  17. Kul att detta kom upp. beställde mina igår och jag hoppas att mina knä känns lite bättre med dessa på. har böjt i vanliga gympaskor men jag känner nu när vikterna ökar börjar det svaja lite och knäna tar stryk. kanske inte detta det beror på men jag testar för vi se.

    Svara
  18. Hej Mattias,
    grattis till ett bra köp.
    Du kommer utan tvekan gagnas av inköpet vad gäller kvaliteten på dina lyft något jag själv fick erfara när jag inhandlade mina. En synpunkt dock, när jag inhandlade mina så förväntade även jag att de skulle lösa de känningar jag då upplevde efter de för mig då relativt tunga (142.5kg) knäböjen jag presterade. Och visst gjorde de en hel del för stabiliteten, men de kompenserar inte för bristfällig teknik i de fallen det är upphov till besvär i knäleden. Nu till mitt ”råd” passa på att granska din teknik när skorna anländer och skulle det nu visa sig att du tenderar att föra fram knäna när du går ner i ”hålet” (botten på knäböjen) så är det något jag föreslår att du justerar för att på så sätt avlasta knäleden. Enligt min ringa erfarenhet något som inte är helt ovanligt vid de typer av besvär som jag kan tänka mig att du syftar på.

    just my two cents! 🙂
    må väl och lycka till med dina nya skor!

    Svara
      • Nu har jag använt skorna ett tag, och jag tycker att dom är super!!
        Har även klivit tillbaka lite i vikten för att fokusera extra på teknik och nu böjer jag på 120kg och detta fungerar galant.
        Den största fördelen som jag tycker är att trycket kommer över hela foten detta i sin tur gör att allt blir väldigt stabilt, imorgon provar vi på 150kg…

        Svara
  19. Jag använder G-Force med träklack. Mycket bra för min knäböj.
    Det är även bra för stångrodd då jag får bättre vinkel i framåtlutet.
    Däremot vill jag varna för att köra militärpress i dem. Du får en sjuhelvetes svank när du håller stången i toppläget vilket pressar ihop diskarna på ett farligt sätt.

    Svara
    • Mm, det är risken med att pressa med klack. Förmodar att det går att kompensera lite genom att försöka kontrollera bäckenet och ha en aktiv mage.

      Svara
  20. Hejsan är det någon som känner om skon avlastar från knäna lite gran? för jag har problem med mina knä och haft det i många år och fundera på att köpa skorna

    Svara
    • Hej Fredrik, jag såg ditt mail med samma fråga.

      Det tror jag verkligen inte den kommer göra. En klack gör snarare att knät tar mer av belastningen. Vill du knäböja på ett vis som belastar höften mer istället för knät så bör du försöka knäböja med underbenen nästan vertikala och låta höften gå långt bakåt.

      Svara
  21. Hej , du nämnde att man inte ska ha lyftarskor vid andra övningar än knäböj och frontböj , hur stort NO NO är det egentligen ? eller är det en smaksak.
    köpte precis ett par Adidas Powerlift.2,

    Svara
    • Alltså, det är mest min personliga preferens att inte stå på ett lutande underlag (vilket ju skorna innebär) när jag gör andra typer av övningar. Men givetvis händer det att jag gör resten av mina pass i dojorna också.

      Viktigast är: Se till att du står stadigt och med en bra hållning när du gör resten av dina övningar.

      Svara
    • Jag tycker att lyftarskor ger en klar fördel även i bänkpress. Om du svankar ryggen och samtidigt pressar hälarna i golvet med dina nya skor kanske du känner vad jag menar.

      Svara
  22. Såg på en av dina instagraminlägg att du använder dig av knävärmare. Håller för fullt på med att rehaba mig ifrån ett hopparknä och funderar kanske på att skaffa mig ett par knävärmare. Vet inte om du haft några problem med knäskador tidigare, men vad är din syn på knävärmare och vilken skillnad de gör?

    Svara
    • Jag har inga större problem med mina knän, men de kan bli lite ömma ibland av mycket träning. Jag skaffade knävärmarna för att jag tänkte att det är säkert bra för knäna att vara varma och goa under träningen.

      Svara
  23. Tjena!
    Nu anlände precis mina Adidas Power Perfect II, och måste säga att dem var över förväntan. Har bara hunnit pröva dem hemma med vanliga knäböj men vilken skillnad redan där!
    Perfekt för en som mig som annars har svårt att gå allra längst ned i ”böjet”
    Strl 45 1/3 blev de (kör med 44 vanligtvis) så en storlek upp funkade bra.

    Ska bli kul imorgon att pröva dem på riktigt, men som sagt, har en riktigt bra känsla!

    Viktor

    Svara
    • Gött att du blev nöjd! Hoppas passet blir bra. Kom ihåg att börja lite lägre än dina normala vikter, så du vänjer dig först.

      Svara
  24. Hej igen!
    Blev en avsevärd skillnad med dessa underbara skor! Första passet avklarat med dem.

    Men en liten fråga. Jag får känslan av att 10 reps vid knäböj tröttar ut en så in i hel*ete… Tränar du verkligen 4×10 även vid knäböj? Känns som att 5×4 med mer vikt vore ett alternativ. (SS träningsprogram)

    Mvh, Viktor

    Svara
    • På vilket sätt menar du ”tröttar ut en”?

      Menar du att musklerna blir helt genomkörda och utmattade, eller är det psykisk utmattning? Eller kanske att du blir alldeles flåsig pga kardiovaskulär utmattning?

      Oavsett vilket så är ju det vad träning syftar till, att det skall vara ”jobbigt” så att kroppen kan anpassa sig och bli större, starkare och uthålligare.

      Ge det tid bara, framförallt blir den kardiovaskulära uthålligheten avsevärt bättre under ganska kort tid. Om du vill snabba på densamma kanske skivstångskomplex kan vara värt att slänga in (se här http://www.styrkelabbet.se/skivstangskomplex/ )

      Lycka till

      Svara
  25. Hej! Jag börjar med att tacka för en grym sida som inspirerar och motiverar mycket!!
    Nu är det så att jag har väldigt svårt för djupa knäböj. Jag får ont i ryggen av att gå djupt då jag buttwinkar väldigt mycket. Försöker ständigt stretcha ut övre hamstring och andra muskler för att motverka detta samt att förbättra min hållning utan större resultat.
    Min fråga är då, skulle ett par tyngdlyftarskor kunna lindra buttwinkandet en aning ? Mvh Rasmus

    Svara
  26. Hej.

    Är precis på G att beställa ett par Adidas PP, men blir osäker på storlek. Jag har 46 2/3 på alla mina andra adidas skor, men har hört att just lyftarskor ska sitta tajt och att en storlek mindre rekommenderas. Hur gör jag? Ta 46 2/3 eller chansa på snäpet mindre?

    Svara
  27. Tycker du ger goda tips och har bred erfarenhet.
    Köpte nyligen ett par do win skor som gjorde att knäböjen kändes otroligt mycket lättare trots bra djup,har en fotledsskada sedan tidigare och skorna hjälpte verkligen till.
    Tack för bra tips!

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.