I dag lyfter vi: Sara Martinsson om kvinnor och styrketräning

För många kvinnor är styrketräning fortfarande en träningsform som avskräcker.

Det börjar bli bättre, helt klart, men myter och fördomar lever kvar hos båda könen, om just kvinnor och styrketräning. Och vi behöver bara backa bandet några decennier, för att hamna i en tid då det var närmast otänkbart för kvinnor att gå in i gymmet och lyfta tunga vikter.

Varmt välkommen till avsnitt 8 av I dag lyfter vi, där vi pratar med journalisten och författaren Sara Martinsson, som nyss gav ut boken Knäböj: om kvinnor och styrketräning, där hon djupdyker i kvinnors plats inom styrketräning och kraftprov såväl historiskt som i nutid.

Under vårt samtal delar Sara med sig av de viktigaste insikterna och intressantaste anekdoterna från hennes efterforskningar i ämnet. Och hennes personliga resa in i tyngdlyftningen värld, i jakten på det perfekta rycket.

Hålltider:

 • 00:00 – Försnack
 • 06:45 – Veckans gäst: Sara Martinsson

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren nedan, ladda ned det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på I dag lyfter vi i din podcastapp eller på Spotify (sök på ”i dag lyfter vi” eller ”styrkelabbet”).


Mer av Sara Martinsson:

Prenumerera på I dag lyfter vi redan nu

Genom att prenumerera på podden redan i dag får du nästa veckas avsnitt direkt i din podcastspelare.

Direktlänkar till tre populära poddspelare:

Använder du en annan tjänst? Sök efter ”I dag lyfter vi” eller ”Styrkelabbet” så hittar du oss.

Relaterade poddavsnitt:

Lyssna även på de tre bonusavsnitten av Styrkelabbet podcast, som vi gjorde för att bli varma i kläderna inför premiären av I dag lyfter vi:

 1. Nadim Ghazale om fysiska och psykiska utmaningar som polis
 2. Så överlever du zombieapokalypsen – intervju med zombieexperten Herman Geijer!
 3. En idrottare dör två gånger – Sara Back om identitetskrisen efter tävlingskarriären


1 svar på ”I dag lyfter vi: Sara Martinsson om kvinnor och styrketräning”

 1. Tack för ett superfint avsnitt!

  Som kulturarbetare och ny inom träning så är det härligt att få höra en intellektuell person snacka kraftsport!

  Skrev det tidigare i kompisklubben, men det är nåt med hur det pratas om antingen ”huvud” eller ”kropp” och den där bilden sitter liksom i. Själv började jag för ca ett år sedan och det har gått upp och ner, men den största resa jag gjort har varit just min identitet. Vem är jag när jag lägger tid på träning?! Är jag fortfarande intellektuell? Borde jag istället lägga tiden på något som är bra för andra, politik eller något konstnärligt projekt jag inte tagit tag i?

  Så härligt att höra ert samtal kring vad som historiskt varit ”kvinnligt” eller ”manligt” och som till viss del fortfarande finns kvar är också så spännande att lyssna på! Ser fram emot att ta mig an Saras bok snart (ska bara läsa ut ”Brott och straff” först…).

  Fler träningsnördar med kulturintresse!!

  Tack, tack, tack!

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.