DIY: Enkel hållare för att förvara skivstänger

Mitt eget hemmagym fortsätter ta form, och idag tänkte jag dela med mig av hur jag valde att lösa min förvaring av skivstänger.

Är du en inbiten träningsnörd är nämligen chansen hög att du snart kommer ha flera olika stänger, med olika syften och egenskaper, och då är det skönt att slippa ha alla skräpandes på golvet.

Så här blev min förvaringslösning:

Hållare för skivstänger
Enkel stående förvaring för mina tre skivstänger. Från vänster: Recoil SL-stång, Recoil TL-stång och Eleiko SL-stång.

Olika hemmagym har olika förutsättningar – och i mitt hemmagym är golvutrymme hårdvaluta. Det ska vara teoretiskt möjligt att köra in bilen i gymmet garaget vid behov, och därför måste saker och ting stå nära väggarna. Väggarna är ej heller byggda för att klara tunga laster, så helst ska allt tungt främst vila mot golvet.

Har du så kraftiga väggar att de kan bära skivstängernas vikt kan du förstås göra väggmonterade lösningar. Till exempel genom att såga ut två reglar i samma form som på bilden nedan, eller med hjälp av vanliga redskapskrokar.

skivstångshållare väggmonterad

I mitt fall ville jag dock att golvet skulle bära vikten, samt att de skulle vara förhållandevis barnsäkra men ändå lättmanövrerade.

Jag valde att testa en lösning med haspar, och efter ett kapacitetsprov med 30 kg visade det sig att hasparna hade tillräckligt god styrka.

Kapacitetsprov:

Så här såg min hållare ut innan målning och haspar:

Skivstångshållare övre del

Så här gjorde jag hållaren:

  • Jag sågade till fyra träblock från en 45 mm regel, med måtten 70x45x110 mm (LxBxH)
  • Dessa limskruvades (först trälim, sedan två skruvar bakifrån) i en planka som var drygt 600 mm lång (nog för att kunna skruvas i väggens träreglar, som satt lite smalare än c/c 600), ca 22 mm tjock och 120 mm bred.
  • Avståndet mellan blocket satte jag till ca 55 mm, dvs 5 mm bredare än skivstångens ände.
  • I klossarna förborrade jag hål och skruvade i 100 mm långa haspar.

Så här ser de ut när de är målade och klara, samt fastskruvade i väggen (skruvarna går i väggreglarna, bakom träskivan).

Skivstångshållare monterad

Jag gjorde även en nedre del att ha vid golvet – dels för att skydda golvet och skivstången från varandra, och dels för att ha ett riktmärke för att ställa skivstängerna på rätt plats, så de får rätt lutning in mot väggen.

Jag tog två bitar 12 mm plywood, sågade ut hål med en hålsåg i en av dem, och limmade sedan ihop dem. Den här biten hålls på plats mellan väggen och kanten på gymgolvet, men ett alternativ vore att skruva fast den antingen i golvet eller i väggen.

Steg 1:

Bottenplatta steg 1
Måtta och såga till. Använd hålsåg för att göra hålen.

Steg 2:

Bottenplatta steg 2
Applicera trälim, passa in dem, och sätt under press i 30-60 minuter.

Steg 3:

Bottenplatta steg 3
Målat och klart! Den här kilas på plats mellan gymgolvet och väggen, och hålls senare även på plats av skivstängernas vikt, men du kan även skruva fast plattan.

Så här ser det ut med skivstängerna i:

Skivstänger i hållare

Barnsäkerheten ligger alltså inte, som några trodde, i att ungarna inte ska kunna lyfta ur skivstängerna ur hålen, utan säkerheten ligger i hasparna. Du kan givetvis skapa djupare hål och basera förvaringen på det, om du vill.

Så, där har du lite inspiration på ett sätt att bygga ett eget platsanpassat skivstångsförvar. Vill du ha mer inspiration kan jag rekommendera att bildgoogla typ ”barbell storage diy” för fler lösningar.

Det finns förstås även färdiga skivstångshållare att köpa (som den här eller den här eller den här), men ingen av dem passade riktigt bra i mitt fall, och dessutom tycker jag det är riktigt roligt att göra såna här saker själv ibland.

Mer läsning:


Observera att i det här inlägget länkar vi med så kallade affiliatelänkar. Det innebär att vi får provision om du gör ett köp via våra länkar – givetvis utan någon extra kostnad för dig! Det är ett sätt för oss att fortsätta skapa innehåll som är gratis att ta del av, och hålla nere antalet annonser. Gör du ett köp via våra länkar är vi förstås oerhört tacksamma!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.