Avsnitt 99: Daniels viktigaste lärdomar från vägen till 150 kg bänkpress

Vad lär man sig egentligen om styrketräning på vägen till 150 kg bänkpress? Hur kommer det sig att man kan stå stilla på en vikt i tre år, för att sedan plötsligt bryta sig loss från platån och göra nya framsteg? Det är ämnet för dagens avsnitt!

Hålltider:
 • 00:30 – Försnack
 • 12:15 – Dagens ämne: Lärdomar från vägen till 150 kg bänkpress!
 • 41:15 – Hur länge ska man vila efter en maxning?
 • 45:45 – Hur skulle vi lägga upp träningen om vi bara hade tillgång till gymmet en gång/vecka?
 • 50:30 – Hur många reps ska man göra för att bygga muskler?
 • 53:30 – Hur ska Emil fixa tvättbrädan till nästa sommar?

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som jag och Philip använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och jag själv har använt deras kosttillskott ända sedan 2011. Det jag och Philip använder mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Relaterade artiklar:

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!

5 svar på ”Avsnitt 99: Daniels viktigaste lärdomar från vägen till 150 kg bänkpress”

 1. Hej,
  Tack för en kanonpod! Jag har en fråga kring variation i träningen. Hur ofta bör jag variera olika övningar t ex: jag tränar rygg två ggr i veckan. Latsdrag görs vid båda tillfällen. Bör jag istället göra en roddövning eller chins vid ena tillfället och latsdrag vid nästa för att få variation? Eller är det bättre att köra latsdrag i några månader för att sedan skifta till rodd eller chins i några månader? Variation är ju bra – men hur ofta?

  Svara
 2. Om du inte har ett specifikt mål att bli bra i just chins, utan tränar detta i syfte att bli starkare i ryggen, så kör! Variera mellan olika räckhävsvarianter om du känner för det, låt bli om du inte känner för det. Släng in roddar (rekommenderar stångrodd, typ Pendlays, för att det är en väldigt komplett ryggövning och coolare och därför roligare än allt annat…) för effektivare träning av bröstryggen om du vill lägga på dig lite extra massa där (klart du vill det!), vill du fokusera på latsen, gör mer räckhävsvarianter. Det viktigaste är att du gör något. Skit i opti-nojan! Variera när du vill variera dig, se till att hålla motivationen uppe och träna regelbundet, allt annat är sekundärt. 🙂

  Svara
 3. Hej! Jag är en tjej som har ett mål att inom en snar framtid klara av 100kg i knäböj. Men jag har i princip varje pass (tränar ben ca 2-3 gånger i veckan med minst 2 dagars vila mellan passen) ont i höften när jag tränar knäböj. Har haft ont i ca ett halvår och det blir bara värre. Brukar alltid stretcha och försöka mjuka upp området innan men det hjälper inte. Vid lite tyngre vikter gör det mindre ont. Har ni något förslag eller tips på vad man kan göra mot detta? Om jag ska gå och kolla upp det eller om man kan köra lite rehabträning på egen hand? Tacksam för svar! 🙂

  Svara
  • För att citera Greg Nuckols: ”If you’re going to do static stretching, don’t do it directly before you start your main working sets, as this can decrease both performance and hypertrophy.”

   Därmed bör du först och främst flytta din stretching till efter ditt gympass snarare än före. Sen kan det också vara värt att lägga till ytterligare tillfällen där du stretchar, t.ex. på dagar du inte tränar ben, vilodagar, eller samma dag fast inte i anslutning till benträning.

   Däremot kommer detta bara ge resultat om smärtan uppstår för att du är tajt/osmidig, samt att du stretchar rätt muskler. Är det inte din flexibilitet som är problemet kan orsaken vara att du utför knäböj på fel sätt och därmed ”river upp gamla sårskorpor gång på gång”. Undersök grundligt om din knäböjsform är bra eller inte.

   Pröva detta i ett par veckor, kanske ett par månader t.o.m. Ofast tar sådana här saker tid, man bör inte bli otålig och förvänta sig mirakulösa resultat på en gång.

   Gör du allt detta och inget ändå hjälper kan det vara dags att träffa en sjukgymnast. Ja, sjukgymnast, inte någon doktor.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.