Avsnitt 23: Bli bättre på chins – bygg rygg och biceps med överkroppens basövning

Hur blir du egentligen bra på chins? Och vad är övningen bra för? Det är bara lite utav vad vi diskuterar i dagens avsnitt om vad som kanske är basövning nummer ett för överkroppen!

Hålltider:

 • 00:30 – Försnack
 • 08:45 – Dagens ämne

Träningsprogrammet som vi pratar om i dagens avsnitt hittar du i den här artikeln.

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som jag och Philip använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och jag själv har använt deras kosttillskott ända sedan 2011. Det jag använder mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Relaterade artiklar:

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten!5 svar på ”Avsnitt 23: Bli bättre på chins – bygg rygg och biceps med överkroppens basövning”

 1. Tjenare!
  Jag lyssnar och läser mycket på eran pod och din grymma sida Daniel!
  Man blir peppad och motiverad av erat tjöt. Tack vare Dig/Er fick jag tummen ur med en trasig nacke/rygg med knasiga diskar att börja träna igen, med 5 års pause och 8månader sjukgymnastik. Insett att det jag gjort on and off tidigare i livet inte varit annat än discoträning! Basövningar ingår nu i mitt nya liv. Tack!!
  Keep up the good work.

  Svara
 2. Bra avsnitt! Chins är helt klart en av de roligaste övningarna att vara bra på. Jag blir tyvärr aldrig bättre på det, brukar köra det 2 gånger i veckan, siktar på en klassisk 3×10 men blir typ 10, 6, 3. Blir nog att hoppa på programmet ni tipsade om.

  En fråga:
  Hur mycket i muskel- och styrkebyggande effekt ”förlorar” man på att inte komma upp med hakan i stångens höjd? Att man inte blir bättre på strikta chins förstår man ju, men om man gör det bara för allmän ryggträning. Vill man ändå sikta på att göra strikta gissar jag? Jag har en träningspolare som aldrig går hela vägen upp eller hela vägen ner, men jag kan aldrig på riktigt motivera varför han borde försöka få upp sin ”chin” i just övningen ”chins”. Det är ju en jobbig övning oavsett så starkare måste man ju bli?

  Svara
 3. Hej!

  Jag kör Styrkelabbets över- och underkroppsprogram och har en fråga vad gäller chins och marklyft. Det är nämligen så att jag kör måndag, tisdag och sedan torsdag och fredag varje vecka. Det betyder att jag på mitt fredagspass när jag kör marklyft har kört chins och rodd dagen innan. Jag känner ju att fördelen med över- och underkroppspass är att man just kan köra passen efter varandra. Finns det några stora nackdelar med att göra som jag?

  Svara
 4. Frågan gäller en annan artikel med låst kommentarsfält. Den dök upp när jag läste Daniel Richters artikel ”43 % högre muskelaktivitet vid knäböj med fria vikter jämfört med Smith-maskin” från 24 mars 2012 (http://www.styrkelabbet.se/hogre-muskelaktivitet-med-fria-vikter/) är ifall inte pistols, dvs. knäböjningar på ett ben, är mer effektiva än knäböjningar på två ben när det gäller att öka i styrka. Artikeln slår fast att muskelaktiviteten är högre vid knäböjningar med fri skivstång än vid knäböjningar med isolerad skivstång. Bör inte muskelaktiviteten även vara högre vid knäböjningar på ett ben än vid två då det blir sämre fäste i marken och kroppen blir tvungen till att anstränga sig för att hålla sig stabil vid utförandet? En jämförelse kan vara att man väljer utförandet av bicepcurls med hantlar framför skivstång. Jag vill även minnas att jag läst ur någon av Pavel Tsatsoulines böcker att det är effektivare att utföra bicepcurls ståendes än sittandes då fler muskler sätts in för att stabilisera rörelsen. Han betonar att biceps i detta fall kan spännas kraftigare och blir därmed starkare. Kan det vara så att denna regel enbart gäller till en viss gräns? Eller är det i teorin effektivare att försvåra utförandet av styrkeövningar, exempelvis balansmässigt, för att öka närliggande musklers aktivitet, då detta bidrar till ökad styrkeutveckling?

  Svara
 5. Hej!
  STORT tack för er podcast! Jag lyssnar flitigt och den (ni) har gett mig mycket hjälp! Jag är av det kvinnliga könet och lyft tungt och fritt (m.a.o släppt silverhandlarna och maskinerna jämfört med tidigare träning) i ca tre år med mycket bra resultat. Och så nu till min fråga – jag ber om ursäkt för den relativt låga nivån och I-landsproblemet. Men. Jag får fortfarande riktiga blåsor och sår av stängerna, främst marklyften. Är detta vanligt? Försvinner dessa efter en tid eller får man helt enkelt stå ut? Finns det något man kan göra för att minska dessa (förutom att använda handskar)?
  Tack på förhand och fortsätt mata oss med relevant och intressant info! Ni är bäst!
  /Sanna

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.