7 proteinrika alternativ till proteinpulver

Vad jag har sett folk stoppa i sig i omklädningsrummet efter träning varierar helt klart stort:

Jag har sett både godisnappar, kycklingfiléer, och till och med starköl förekomma.

Genom att få i dig lite protein efter styrketräningen påbörjar du din återhämtning och börjar bilda ny muskelmassa, men det betyder inte att du måste dricka proteinshakes.

I den här artikeln hittar du 7 proteinrika alternativ till proteinpulver.

Alternativ till proteinpulver

Din kost i dess helhet kommer alltid att vara det viktigaste, men genom att äta lite protein snart efter din styrketräning påbörjar du de positiva och uppbyggande processerna snabbare, och du slipper stressa hem för att laga middag.

Proteinpulver kan vara ett bra val efter träningen, men det är inte ditt enda!

Listan i den här artikeln är anpassad för dig som tränar på gym, och alltså inte har omedelbar tillgång till ditt kylskåp efter avslutat pass.

Därför innehåller listan förslag på proteinrik mat som är enkel att ta med dig och att äta i omklädningsrummet. Näringsvärden i den här artikeln är generellt hämtade från Livsmedelsdatabasen eller från producenten.

Men innan vi börjar…

Så mycket protein behöver du efter träning

Det beror på ett par saker:

 1. Hur din kost ser ut i övrigt
 2. Hur mycket muskelmassa du har
 3. Vilken kvalité det är på proteinet, och hur stor andelen BCAA är.

BCAA står för Branched-chain amino acids vilket översätts till grenade aminosyror. Det är alltså en typ av protein i kosten, och det är dessa grenade aminosyror som framförallt påverkar din proteinsyntes.

En bra dos BCAA efter träningen är ungefär 6-10 g. Vassle innehåller 25 % BCAA, så den dosen får du alltså av ungefär 30 g vassleprotein.

Alla förslagen här nedan innehåller bra mängder av BCAA, och om du får i dig kring 20-30 g protein av källorna här nedan så har du förmodligen fått i dig tillräckligt med protein för att ge din muskeluppbyggnad en bra skjuts.

#1: Mjölk

Naturens egen sportdryck!

Mjölk är fullt av näring, och är en lysande återhämtningsdryck med högt proteininnehåll. Mjölk innehåller framförallt vassle och kasein, vilket är de två vanligaste baserna i proteinpulver.

Till mjölkens fördelar hör att den är näringsrik och innehåller vitaminer och mineraler. Till nackdelarna hör att den inte klarar sig utanför kylen särskilt länge, och att mindre personer kanske har svårt att få i sig tillräckligt med protein från det. Personligen har jag inget emot att dricka en liter mjölk efter träningen, men en liten späd person (med ambitioner att bli grov) kanske har det.

Per 100 g innehåller mjölk (1,5 % fetthalt i detta fall):

 • 47 kcal
 • 3,5 g protein
 • 5 g kolhydrat
 • 1,5 g fett

Om du vill få i dig samma mängd protein men hålla nere kalorimängden kan du byta till lätt- eller minimjölk. Med lättmjölk får du ner kaloriinnehållet till ungefär 38 kcal/100 g.

Sedan finns det numera även proteinberikad mjölk att köpa, men då kan du ju nästan lika gärna blanda ditt proteinpulver själv och komma billigare undan.

#2: Nötter och frön

Nötter och frön är näringsrika livsmedel och praktexempel på mat som mättar bra i förhållande till energin de ger.

Det finns flera varianter av nötter, men en av de sorter med bäst näringsinnehåll är mandlar.

Per 100 g innehåller mandlar:

 • 609 kcal
 • 20 g protein
 • 13,4 g kolhydrat
 • 52 g fett

Ett högt proteininnehåll, men även ett ganska högt kaloriinnehåll. Nötter är dock verkligen bra mat, så det är inte direkt ett problem om du får dina kalorier från dem.

#3: Hårda, magra ostar

En hård, mager ost har inte bara god hållbarhet, de har även en annan egenskap: Ju lägre fetthalt en ost har, desto mer protein innehåller den generellt.

Inte för att fettet behöver vara en dålig sak, men om du är intresserad av att hålla nere ditt kaloriintag men hålla ett högt proteinintag så är det intressant att titta på de här siffrorna.

Arla Västan 5 % är en väldigt mager ost med bara 5 g fett, men hela 34 g protein per 100 g.

En proteinrik och mager ost

En vanlig 17 %-ig ost (som är vanligare och billigare) har följande näringsinnehåll per 100 g:

 • 280 kcal
 • 30,3 g protein
 • 1,5 g kolhydrat
 • 17 g fett

Definitivt mycket protein i förhållande till kalorimängden. Proteinet i ost består framförallt av kasein.

#4: Beef Jerky

…eller vilket annat kött som helst, men den stora fördelen med att ha det torkat i form av Beef Jerky är att det inte blir dåligt.

Beef Jerky är torkade och kryddade strimlor av nötkött, som är fenomenalt goda om ni frågar mig. Du kan köpa det här eller i till exempel välsorterade ICA-butiker.

En portion är ofta på 50 g, men näringsinnehållet per 100 g är i alla fall:

 • 280 kcal
 • 50,2 g protein
 • 5,8 g kolhydrat
 • 5 g fett

Ett mycket högt proteininnehåll, med andra ord. Men, smakar det så kostar det, och Beef Jerky är oftast ganska dyrt. Något för finsmakaren, eller för att lyxa till det med ibland, kanske.

Förutom att det är ett proteinrikt mellanmål så är det även en lysande ersättare för chipspåsen på fredagkvällen.

#5: Keso

En klassiker. Går att äta som den är, eller så kan du köpa de som levereras med lite müsli, eller så hackar du ett äpple och har i.

Du kan köpa keso i lagom portionsförpackningar på antingen 250 eller 500 g, och den kommer i både 1,5 och 4 % fetthalt.

Per 100 g ger denna gryniga ostmassa:

 • 70 kcal
 • 11 g protein
 • 2,5 g kolhydrat
 • 1,5 g fett

Keso innehåller precis som hårdost framförallt kasein.

#6: Kvarg

Du trodde väl inte att du skulle få läsa en proteinlista här på Styrkelabbet utan att kvarg var med, va?

Kvarg är din trogne vapendragare, och även efter styrketräningen gör den nytta (före med, för den delen).

Du kan äta den som den är, men smaken är väldigt syrlig. Ett trevligare alternativ är att blanda ner bär eller sylt, eller Fun Light Wild berries.

Kvarg med lite sylt och bär i. Gott!

Näringsinnehållet per 100 g i den magra kvargen är:

 • 75 kcal
 • 12,7 g protein
 • 3,6 g kolhydrat
 • 1 g fett

Näringsinnehållet kan skilja lite mellan olika märken, men det är inga stora variationer det handlar om.

Liksom för ost och keso består det mesta av proteinet i kvarg av kasein.

#7: Proteinbars

Proteinbars är ett smidigt sätt att bära med dig lite extra protein. De tar inte mycket plats i väskan, och du behöver inte oroa dig över hållbarheten.

Mina favoritbars heter Goodlife. En bar väger 50 g, och näringsinnehållet för en sådan är (för Nutty Peanut):

 • 195 kcal
 • 16,6 g protein
 • 20,1 g kolhydrat
 • 5,7 g fett

Det finns väldigt många olika proteinbars att välja på. Goodlife är en av de bästa jag har testat, och den har även vunnit något test i BODY. Om du inte vill köpa färdiga proteinbars kan du även baka dina egna.

Vad äter du efter träning?

Jag vet att det florerar många fler kreativa återhämtningsdrycker och måltider där ute, och jag är jättenyfiken på dina erfarenheter!

 • Vad är det konstigaste du har sett någon äta eller dricka efter styrketräningen?
 • Vad brukar du själv äta eller dricka efteråt?

Snälla, lämna en kommentar, och dela gärna inlägget på din blogg eller med knapparna här nedan om du känner för det!

Är du ny till Styrkelabbet? Ta och bli prenumerant vet jag!140 svar på ”7 proteinrika alternativ till proteinpulver”

 1. Bra lista! Både kvarg, nötter och torkat kött tillhör mina favoriter, men jag äter också mycket ägg. Billigt, gott, mättande och proteinrikt. Brukar slänga ner ett par hårdkokta i väskan och smaska i mig på tunnelbanan på vägen hem. Funkar utmärkt om man står ut med lite konstiga blickar 😉 Har man som jag lite svårt för konsistensen som de flesta proteinbars har (den där sega, svårtuggade som bara växer i munnen på en) så rekommenderar jag Swebar med smak av pepparkaka. Smakar precis som mjuk pepparkaka och har samma konsistens som solvarma marknadskolor. Gott! För en fräsch proteinsmoothie brukar jag blanda 500 g kvarg, lite mjölk och fun light citrus. Vispa ihop så att det får en lös, lite fluffig konsistens. Den ska vara fast men ändå rinnig, liksom… Supergott på sommaren!

  Svara
  • Hej Emy, och tack ska du ha!

   Ja, ägg är små mirakel i sig, och en riktigt bra proteinkälla. Det var duktigt av dig att ha med ett par hårdkokta till efter du tränat. 🙂

   Swebar har jag ätit och minns att jag gillar. Minns dock inte pepparkakssmaken. Goodlife har också en pepparkaksvariant som är riktigt fin!

   Hehe, och den där kvargsmoothien med mjölk och fun light har jag också testat! Eller ja, en variant i alla fall: Förutom kvarg och mjölk hade jag i 200 g frusna hallon + några matskedar fun light wild berries. Men jag ska testa ditt tips!

   Tack för att du delade med dig! 🙂

   Svara
 2. Intressant läsning!
  Kör sj på bcaa men när jag kommit hem brukar jag ofta äta ngt med kyckling eller ägg, inte hundra på vilken typ av protein det är men men :-).

  Tänkte bara nämna att det finns fun light med naturligt sötningsmedel, Stevia, för dom som inte vill ha aspartam i sig. Brukar själv köpa den och det är ingen smakskillnad att tala om.

  Svara
  • Hej Emil! Tack ska du ha!

   Fast nu har jag ju dock mycket hellre aspartam som sötningsmedel istället för stevia, men det är ju trevligt att kunna välja. 😉

   Annars gör jag som du, och dricker BCAA direkt efter träningen innan jag sticker hem och äter mer!

   Svara
     • Där ser man :), ska ta och läsa på lite mer om aspartam då.
      Har du ngt tips på en sida med bra källor för vidare läsning om aspartam?
      Hade t ex varit intressant och läsa en studie där man tar med reaktioner mellan aspartam och andra vanligt förekommande kemikalier i vår kropp om det finns?

    • Åjo, det är precis vad det är. Aspartam är ett av världens mest studerade och utredda ämnen, och det finns bra vetenskapligt stöd för att det är helt ofarligt att inta i de mängder som är rimliga. Och även i mängder som är långt över de som är rimliga.

     Stevia finns det mig veterligen inte lika mycket studier av.

     Nu vill jag helst undvika en vidare diskussion av sötningsmedel här. Stevia är säkert ofarligt det med, men jag har helt enkelt inte sett lika mycket stöd för det.

     Svara
     • Ja aspartamskräcken bygger på ganska galna feluppfattningar kring studier som fel människor läst och inte begripit sig på. Bl a en studie kring cancer, som först visade att en ökning av cancer i USA korrelerade med införsel av aspartam i olika livsmedel. När man sedan kikade närmare, så märkte man att införseln av aspartam korrelerade med en nedgång av cancer och inte med en ökning som tidigare visat sig.
      En annan feluppfattning (kanske den största) är den kring en stor studie om aspartamets effekter, som några tämligen inkompetenta reportrar fick sina händer på. De skrev ut frågeställningarna som resultat………
      M a o, ”gör aspartam att huvudet ramlar av?” blev till ”aspartam gör att huvudet ramlar av”. Samtliga frågeställningar i studien kring negativa effekter av aspartam, motbevisades också i studien.
      Sedan en tredje lite íntressant studie, där man marinerade råttor i aspartam och lyckades provocera fram cancer. I de mängderna som aspartam användes i den studien, så finns det troligen inte ett enda ämne på denna jord som inte skulle framkalla cancer.
      Aspartamet bryts ned i tarmen i sina tre komponenter, och dessa tas sedan upp i denna form. Två aminosyror (varav en essentiell) och metanol. Många är rädda för metanolen, men borde nog fundera mer kring hur mycket metanol som bryts ned ur de smakgivande estrarna i en vanlig apelsin istället för att kika på aspartamet i ett proteinpulver eller i ett colaglas. Det behövs ca 1 kg rent sötningsmedel för att komma upp i en toxisk nivå av metanol från aspartam. Så lycka till den som antar utmaningen (tänk på att allt måste i princip förtäras samtidigt iom att kroppen bryter ned det hela tiden….). Ca 10% av aspartamet utgörs av metanol, vilket innebär att du får knappa 4 Kcal från ett gram aspartam. Kolla upp hur många Kcal en cola innehåller, så ska du se att det landar på att du måste dricka 2-3 ggr din egen vikt i läsk på kort tid för att komma upp i den mängd som ger en toxisk effekt.

      Det är ju p g a allt detta som forskarna övergett alla idéer om att det finns några toxikologiska risker med aspartam och istället gett sig på sötsuget som skapas hos vissa individer (notera dock att det visat sig att insulinet inte påverkas av aspartam) när de ätet konstgjort sötad mat eller dricker sötad läsk. Vissa får inte sockersvaret de förväntat sig, utan blir mer sugna än de varit innan. Detta kan betyda att du kanske äter två chokladkakor istället för en om du dricker läsk med sötningsmedel i. Men det är fortfarande inte aspartamet som är det farliga, nej det är chokladkakan du käkar i anslutning till det som är farlig.

      Sedan har man visserligen kikat lite på den biokemiskt stabila polaren till aspartam, nämligen Acesulfam-K. Detta sötningsmedel används för att dölja en bitter bismak av aspartam och förekommer då aspartam tillsatts. En liten häxjakt av varierande grad förs av lite olika forskare när det gäller just denna molekyl. Just för att den är biokemiskt stabil. Detta betyder alltså att den tas upp i tarmen, förs via blodet ut till urinen och kissas ut i samma form som den kom in. Mycket farligt naturligtvis….. (om man får raljera lite)
      Detta betyder att nåt startar vid punkt A och åker till punkt B och ser precis likadant ut när det åker, som när det kommer fram…..
      Nu betyder inte det att det är ofarligt naturligtvis. Det kan mycket väl vara så att när det far genom systemet, så aktiverar den andra ämnen och tryggar receptorer på vägen. Men faktum är att man hittills inte lyckats hitta en enda sak som ämnet gör…. förutom att kissas ut…

      Så för alla dem som inte får stora sockermanin av sötningsmedel, så är aspartam ganska ofarligt.

     • Hej Stefan, jättekul att höra av dig igen!

      Jag gillar när du skriver här. 🙂 (Utom när jag klantat mig och skrivit något felaktigt, och får stå med stora skämsmössan…)

      Ungefär vad du nämner är väl vad jag har förstått tidigare, även om jag misstänker att vissa av förklaringarna kanske blivit överdrivna ”åt fel håll” som en respons på att aspartam från början utmålades som farligt.

 3. Bra artikel!

  Jag brukar ofta äta grekisk yoghurt som jag blandar i proteinpulver och mandlar i…

  …eller så kör jag en smoothie på avocado, banan, proteinpulver, honung och mjölk.

  Svara
 4. Jag brukar köra bcaa/eaa före och under träningen.
  När jag e klar så trycker jag i mig 3-4ägg råa , 1-2 banan, 100g gainer, 25g protein och
  3-400 ml arla protein mjölk det ger Färdig drink på ca 1 liter jag gjort hemma.

  Och det känns mycket bra.

  Svara
  • Tjena Andreas!

   Haha, det var ingen dålig laddning det. Näringsinnehållet måste vara ganska rejält. 😉

   Bara för att förekomma andra som säkert kommer att kommentera på det så kan man inte riktigt tillgodogöra sig lika mycket protein ur äggen om de inte har tillagats. Om det är viktigt för dig kan du ju koka dem och ha vid sidan av, bara ett tips!

   Svara
   • Hej.
    Lyckades inte få några utfall på det råa äggen. men jag kör lite old school med de råa äggen. smaken och jag tror på att kroppen tar det den behöver. Jag jag har läst mycket om massa studier på det hela men tror ändå på någe sätt att kroppen reglerar det själv och sammansättningen i ägget med alla olika närings ämnen så tas det upp. lika så med brännässla mycke fint som finns i den.

    Tack för en mycket bra sida

    Svara
 5. brukar köra på en bur tonfisk å creme fraiche blandat med gräslök innan träning ger mig en grym energi. Efteråt brukar det bli några ägg å kvarg blandat med kokos å citron eller något annat proteinrikt. brukar drika mycket mjölk.

  Svara
 6. Underpasset kör jag BCAA i flaskan och efter körde jag förut proteindrink men nu kolhydratdrink för att få i mig alla kalorier som jag behöver under dagen.
  Frågor
  * det ska ju vara snabba proteiner och det är det väl även i Gainer Pro?
  * tar en banan innan träning – även BCAA (tar ju BCAA under passet)?

  /magnus

  Svara
  • Ah, observant där, Björn! Tack!

   Andreaz har lagt mycket tid på att fullända sina proteinpannkakor vet jag, så jag får väl ta och prova dem någon dag!

   Svara
 7. Jag brukar oftast bara köra vanligt proteinpulver isolat blandat med någon gainer för att få kollisarna. Om jag inte har en gainer brukar jag köra kokos varianten av body science proteinbar (http://www.mmsports.se/Kosttillskott/Bars/Low-Carb-bars/Body-Science-Diet-Meal.html) som är sjukt god. Köpte faktiskt 2 hela lådor, käkar 1 efter varje träning. Högt proteininnehåll och låga kolhydrater.

  Annars brukar jag cykla hem (bor nära mitt gym) och köra 1 frusen banan, 3dl mjölk med extra protein och 2 skopor av fitnessgurus kiwi-yoghurt protein. Denna smoothie är nogt jag verkligen kan elva på, sjukt god!

  Annars äter jag nötter, gojibär och acai bär.

  Svara
 8. Jag gör mina egna bars som jag äter efter träningen bestående av bland annat olika fröer och nötter, kokos, banan och ägg.

  Sen när jag kommer hem gör jag en smoothie med ekologiskt hampaproteinpulver och lite bär, någon yoghurt och banan.

  Till det äter jag knäckebröd med tonfiskröra.

  Är det för mycket eller? 😀

  Svara
   • Recept (jag har glott på innehållet på förpackningarna i butiken när jag valt vad jag ska ha i, jag har tagit det som känts och låtit bra helt enkelt):

    ½ dl cashewnötter (naturella)
    1 dl pumpakärnor
    1 dl solroskärnor
    1 och ½ dl melonkärnor
    1 och ½ dl sojamjöl
    1 och ½ msk kakao

    Mixa detta i en blender till ett fint mjöl (stäng av blendern ibland och peta runt lite med tex. en kinapinne)

    Häll mjölblandningen i en bunke.

    Blanda i:

    3 dl fiberhavregryn
    2 råa ägg [jag kör med äkta bondägg]
    1 dl riven kokos
    2 dl russin [jag ger dom en omgång med kockkniven så dom blir lite mindre bitar]
    1 dl tranbär
    1 banan [mosa med gaffel]
    2 msk vatten

    Smeta ut blandningen i en ugnsform ca 30×20 cm. In i ugnen 10-15 minuter på 150°.

    När formen tas ut ut ugnen så river jag 70% mintchoklad över. Bara ett tunt lager som smälter av värmen. Smeta sedan till det med en slickepott/stekspade.

    Skär upp i bitar och låt svalna. In i frysen!

    TADA! 😀

    Sen tar jag med 2 bitar till varje träningspass.

    Med för mycket tänker jag på protein, jag har lärt mig att levern tar skada av för mycket protein. Om det är sant och vilka mängder som behövs vet jag dock inte!

    //M

    Svara
 9. Efter träningen äter jag helst en bar- För att det känns enklast! Vassle dricker jag ibland men måste då dricka med mjölk för att jag ska tycka det är värt att dricka 😛 Då är det alltid laktosfri mjölk eftersom det då blir halva mängden socker jämfört med vanlig.
  Har provat att blanda kvarg med kakao och sötningsmedel (typ stevia eller liknande) med goda resultat men det blir mer som mellanmål innan träningen. Har även provat andra varianter som vaniljpulver+stevia, kokos+stevia, päronsplittvassle+kvarg+blåbär som funkar okej =)

  Svara
 10. Hallå Daniel!
  Bra läsning på din sida.proteindrink med banan,havre,och jordnötssmör de e grejer de.och så har jag en matnörd till fru så jag har inte några problem med varken protein,kolhydrater,fibrer eller annat

  Svara
  • Hej Andreas, tack ska du ha!

   Din proteindrink låter intressant, men lite torr? 😉 Blandar du det där med något vatten eller mjölk kanske?

   Svara
  • Kan man säga. 😉

   Nog för att jag själv många gånger har tagit en öl efter träningen med vänner, men jag skulle knappast ha det som min standard-återhämtningsdryck!

   Svara
 11. Intressant. Själv kör jag främst 100% Whey proteinpulver från Self Omninutrition med neutral smak som jag mixar med en banan, kakao och mjölk. Vet att det sår att man ska blanda med vatten men smakar bättre med mjölk. 🙂 Anledningen att jag kör neutral smak och smaksätter själv är just för att jag litar inte på de konstgjorda smakämnena och sötningsmedlen.

  Svara
 12. Tjena daniel!
  efter träning kör jag bcaa och en protein/kolhydrat mix drink
  sen när jag kommer hem blir det oftast 200g fisk/fågel/kött
  rikligt med grönsaker å lite pasta sen kör jag några ägg som mellanmål!
  funkar grymt bra!

  Svara
  • Hej Johan!

   Tänk på att om du dricker en blandning av protein/kolhydrater så är det onödigt att dricka BCAA samtidigt. Proteinet i din gainer är antagligen helt tillräckligt för att stimulera proteinsyntesen!

   Låter som bra mat när du kommer hem!

   Svara
   • Faktiskt är den där drycken på 100% Whey banan, kakao och nyponpulver av strandnypon det ända jag tar som tillskott efter träning. Däremot äter jag till frukosten även Multivitamin Man som apoteket säljer plus min reu-medicin plus att jag även har gått över från kapslar till flytande omega3. 🙂 Just detdär BCCA vet jag inte ens vad det är.

    Svara
 13. Hej Daniel. Jag bestämde mig för ca ett år sedan att sluta med proteinpulver och istället hålla mig till ” vanlig” mat. Varför? Jag ville inte vara ”pulverjunkie” längre. Jag har nära till gymmet så efter cykelturen hem äter jag ett lass havregryn, standardmjölk och 2 ägg. Det känns naturligare och det har inte påverkat mina träningsresultat i negativ riktning. Jag dricker även 3-5 dl mjölk ca 30-45 minuter innan träning. Ger grym energi som varar hela passet! Tack för all inspiration!

  Svara
  • Kul att höra att du hittat ett alternativ som passar dig, Stefan. Tack för att du delade med dig, det kan säkert ge tips åt andra läsare!

   Svara
 14. Jag brukade förr ta en proteinshake efter träning men har ”typ” slutat med det eftersom det inte ger mig ett skvatt vare sig när det kommer till smakupplevelse eller mättnad, tvärtom! Jag brukar numer antingen äta en portion lagad mat (kyckling, fisk, kött, skaldjur med grönsaker och ris/potatis/quinoa etc.) eller yoghurt med müsli och bär som jag då blandar i en skopa proteinpulver för att öka proteinhalten. Om jag ska någon annanstanns än hem efter träningen så äter jag en stor proteinbar eller två små. Tycker mig inte se någon försämring resultatmässigt men ffa så får jag nu bli mätt och njuta av min mat vilket är väldigt viktigt för mig.

  Svara
  • Hej Sandra!

   Ja, det är klart, smak och mättnad är inte oviktiga faktorer det heller. Det är bara sådant jag själv sällan reflekterar över eftersom jag nästan endast bryr mig om huruvida proteinsyntesen stimuleras eller ej av vad jag tar efter träningen. 🙂

   Men har du alltså med dig den lagade maten till gymmet, eller väntar du med att äta tills du kommit hem?

   Nej, det här är inte någon skillnad du kommer att se på det viset. Det handlar om små marginaler när det gäller ökad muskeluppbyggnad efter passen, och skillnaden blir inte märkbar förrän på lång sikt. Och då kommer man ju ändå inte ha något alternativ att jämföra med. 🙂

   Svara
 15. Hej Cecilia, jätteroligt att höra av dig här igen! 🙂

  Roligt att det uppskattades. Jag misstänkte att det finns en rejäl skara som inte är så intresserade av kosttillskott utan gärna hittar alternativ som är mer oraffinerade (även om iofs bara några av alternativen i listan är det).

  Svara
 16. Jag brukar göra smoothies och använder Hampaprotein i dem samt blandar med vad jag har hemma, ofta kan den innehålla färskt grönt som på sommaren hämtas ute och på vintern så går det utmärkt att ta något ut lådan med groddar 🙂 Sötning kan jag ha i, men det är sällan och om det åker i så är det i form av dadlar eller någon söt frukt. Jag äter lågkolhydratkost så det är anledningen till min osötade variant.

  Svara
 17. Hej Daniel och alla andra!
  Jag är själv vegan och kan tycka att det är svårt att hitta något bra till just det här ändamålet. Blir mycket nötter, sojamjölk eller en banan. Har du fler ideer? 🙂

  Svara
 18. Hej Daniel först ska jag tacka för en bra E-bok. Efter träning
  kör jag med Whey-80 och en banan. Senare
  husmanskost som kyckling, fisk mm.Lite mellanmål
  med kvarg blandat med hallon, blåbär:) nötter och ibland Swebar. Försöker
  dra ner på kolhydrater när träningen inte varit så
  intensiv hoppas inte detta är nått fel. Tack för
  din puschning via mail // bissen

  Svara
 19. Hej! Jag har börjat göra egna bars enligt receptet här på styrkelabbet. Fast jag har modifierat de lite. Ca 40 g kokos istället för dom där 30 g med hackade jordnötter funkade väldigt bra rent smakmässigt. Har även provat att ha i 1,5 dl mjölk istället för 1 dl o de gjorde att man fick barsen från gommen till magen mycke lättare. Så det kan jag rekommendera. Tack för en bra sida!

  Svara
 20. Jag är nybörjare och inte så insatt i det här, men jag mixar en banan med två ägg och lite salt, steker upp och äter med keso till. Det går fort att fixa efter träningspasset och är gott och proteinrikt. Så mycket vet jag, iaf. 🙂

  Svara
 21. Brukar inta bcaa och vasle protein direkt efter träningen sen åker jag hem och äter middag ca 1 timme efter. På kvällen äter jag 250g kvarg som jag blandar med en hal dl whey 80 kokos eller pistage. Det blir grymt gott och riktigt bra med protein. Värt att testa!

  Svara
 22. Hej Daniel! Tack för alla bra tips ! Har nyligen börjat gumma på gymmet med en kompis . Annars har jag tränat mycket själv. Jag brukar själv Dricka Proteinshake Eller bars även gott med färsk frukt och Lite kvarg eller Kesella till! Finns i många goda smaker ! 😉 Tack än EM gång för att du är så aktiv och hjälper till med dina råd och tips! Uppskattas!

  Svara
 23. Mycket intressant artikel! Mer sånt åt svenska folket! 🙂
  Jag dricker gainer efter träningen. Vilket passar mig perfekt! 🙂

  Vad tycker du om att dricka BCAA efter träningen under deff, eller ska man köra på med proteinpulver?

  Svara
  • Kul att höra, David!

   Att dricka BCAA eller proteinpulver efter träningen spelar egentligen jäkligt liten roll, men ska man vara petig så innebär ju BCAA:n att du har lite fler kalorier över som du kan äta istället för att dricka. Och det kanske mättar lite bättre.

   Svara
 24. Hej! Jag brukar alltid ha en nötblandning hemma. Kanske cashew, hasselnöt, mandel, solrosfrön, pumpakärnor (som jag hackar själv). Blanda med det man gillar eller känner för.

  T.ex. kvarg med granatäpple och hackade nötterna, och så ringla lite honung över. Riktigt gott. Nr 2 och 6 i listan ovan på en gång 🙂

  Svara
 25. Dricker dalblads gainer explosion med mjölk, jättegod men väldigt dyr. Sen brukar jag äta 250g kvarg. Totalt blir det ca 60g protein. Vet du något om påståendet att kroppen bara kan ta upp X gram protein vid ett tillfälle? 60g kanske är overkill?

  Svara
  • Det påståendet är felaktigt, du tar upp i princip allting du äter. Äter du mer mat så ligger det bara kvar i magsäcken längre.

   Runt 30 gram protein räcker för att stimulera proteinsyntesen maximalt, men mer protein gör att den håller sig hög under längre tid.

   Svara
 26. Du borde föreslå laktosfri mjölk som alternativ till minimjölk. Laktosfri lättmjölk innehåller mindre kalorier än vanlig minimjölk, dessutom är det lite mer protein och hälften så mycket kolhydrater (2,6 – 3 gram per dl ungefär)

  Svara
 27. Skýr. Syrad mjölkprodukt så jag vågar ha den i väskan ett par timmar, den hinner inte bli dålig. Smakar gott, särskilt den med vanilj. Men framför allt går det att köpa i portionsförpackning som det följer med en sked i. Bra efter träning, på stressiga nattpass på jobbet, eller när man känner att det är för länge kvar till lunchdags. Jag tror det står på burken att en portion innehåller 16 gram protein? Lagom efter träning om man inte är så stor.

  Svara
  • Ja, skyr är ett bra val. Precis som du säger är det dock ganska små portioner för lite större personer, och man behöver snarare två stycken då. Dessutom blev jag lite besviken över att den svenska varianten hade så mycket socker jämfört med den isländska. 🙁 Om jag inte minns fel sedan min Islandsvistelse då…

   Svara
    • Visst behöver man inte undvika socker som pesten, det var mest att jag har för mig att den jag först stötte på inte hade det! I övrigt så har jag inte så bra koll på näringsvärdet i dem, så det är mycket möjligt att du har rätt.

     Svara
 28. Jag brukar äta kesella efter ett pass. Tar även med mig BCAA och glutamin både före under och efter passet. Funkar superbra 🙂

  Svara
 29. Jag kör whey80 jordgubb med mjölk. Brukar mixa i några frysta jordugubbar med stavmixern för godare smak samt bättre hållbarhet. Då e den kall även efter träningspasset, känns mer mättande så också:)

  Svara
  • Nu är jag inte helt säker på energiinnehållet i en sådan, men att kalla det nyttigt skulle jag nog inte göra. Med det sagt kan det givetvis fortfarande finnas plats för mycket ostkaka i en balanserad diet! Kanske framförallt efter träning för att fylla på inför kommande pass.

   Svara
 30. Jag äter Risentas rostade sojabönor eller egna kokta. Men jag vet inte vad det är för kvalitet på det proteinet, eller vad det egentligen betyder….Inte heller bcaa-värdet? Ibland hör man ”fullvärdigt protein” och att man skall äte en kombo av olika saker för att tillgodogöra sig det, känner du till det?

  Svara
  • Ja, fullvärdigt protein betyder att det innehåller alla essentiella aminosyror. Det är viktigt, men inte nödvändigtvis i en enskild måltid, utan kan kompletteras över dagen. Det gör det också så länge man inte äter alltför ensidigt.

   Soja innehåller fullvärdigt protein, även om det kan vara bra att komplettera med lite spannmål. Men som sagt, över dagen lär det inte vara ett problem.

   Svara
 31. jag och min kille brukar alternera mellan att åka hem (ca.5min med bil från gymmet) och göra en god proteindrink med chokladsmak, kokos, havregryn och mjölk (smakar som flytande kokosboll, svingott) eller så svänger vi förbi McDonald’s och då blir det en dubbel hamburgare för mig och Chicken McNuggets för min kille eller alternativt en större burgare utan dressing och ost. Funkar bra för oss, men jag har fått en hel del kommentarer om att vi åker raka vägen till donken efter gymmet 😉

  Svara
  • Haha, sköna ni är som drar till McD efteråt. 😉

   Med det sagt så behöver det givetvis inte gå stick i stäv med era mål, men det har sannerligen en stark symbolik 🙂

   Svara
 32. Igår gjorde jag min godaste shake på länge. Riktig dundershake.

  1 skopa One Whey cappuccino
  1 skopa One Whey Isolate French Vanilla
  250 g kvarg
  Ett par dl mjöl
  Sammanlagt uppåt 90 g protein.

  Kvargens syrlighet dödar den konstgjorda proteinpu
  (Sen tog jag utöver det en burk makrill på solrosbröd.)

  Svara
 33. Lägg en bit bondost i mikron, kör i 30 sek. Ta ut den lägg på lite hjortron och honung. Det är jättegott och ganska proteinrikt. Apropå mjölk och proteinshakes eller bär-soijasmoothies så brukar jag lägga det i en termos så hålls det kallt hela dagen. Ingen varm mjölk här inte. Tack för alla tipsen. Om jag ägde ett gym eller annars bossade över det skulle jag ta dit en kokplatta och stekpanna och sälja nystekt nötfile med chili och peppar samt en god sallad till….eller låta folk steka själva.

  Svara
 34. Vill bara nämna att Beef-Jerky inte bara smakar gott, utan sponsrar även brottare, armbrytare m.fl. där de ekonomiska förutsättningarna för våra elitidrottare är knapra.. Är därför värt den extra slanten i min mening! (=

  Svara
 35. När jag pluggade till kostvetare och detta ämnet kom upp så har jag ett svagt minne av att min lärare sa att nötter inte var ett jättebra val direkt efter träning. Anledningen skulle vara att man då vill ha ett snabbt upptag av energi/kolhydrater/protein och eftersom nötter innehåller så pass mycket fett så kommer det (fettet) att fördröja upptaget av näringsämnen. Tankar om det?

  Svara
  • Din lärare hade rätt, men då talar vi detaljnivå. Ska vi tala detaljer så är antagligen en shake med EAA eller BCAA bättre än alla de här alternativen, men det handlar om marginella skillnader.

   Svara
 36. Tja Daniel! Jag undrar om det har någon betydelse om jag tränar direkt på morgonen innan frukost? Som jag gör nu så 2 koppar kaffe och en proteinshake innan gymmet. Med vänlig hälsning,

  Svara
 37. Hej danne! Bästa sidan har du! Jag går upp kl 05.00 varje dag och tar en promenad till jobbet de blir 4/5 kilomter.Min fråga är ska jag äta när jag vaknar kl 05? Eller vänta till kl08.00? Jag styrketränar 3 gånger i veckan. Ha de bra amigo

  Svara
  • Hej, och tack ska du ha! Du ska äta frukost precis när du känner för det! Såvida du inte ger mig mer information än så, så är detta det enda svaret jag kan ge dig.

   Svara
 38. Till att börja med är det väldigt kul och lärorikt att följa dig (både här och instagram o Twitter). Kör på styrkelabbets träningsupplägg och kommer göra det året ut. Har kört sedan juli månad och det har höjts avsevärt på några av övningarna????.
  Nu till vad jag stoppar i mig. Direkt efter träning blir det BCAA för det är lätt att ha med sig. När jag sedan kommer till jobbet eller hem så blir det en proteindrink. Efter duschen blir det alltid mat av något slag men jag försöker ha som stående att alltid få in kolhydrater där för det är vad jag också fått höra ska vara bra. (Av en kroppsbyggare som även lärt mig annat vettigt om vad jag ska stoppa i mig och när).
  Hoppas på en liten trevlig kommentar om vad du tycker om detta och kört hårt bland alla vikter. ????

  Med vänlig hälsning, Jimmie

  Svara
 39. Hej! Hur är det med Gainomax recovery? Nu har det ju kommit ut en ny med mer proteiner, är det ett dåligt val, förutom att det blir dyrt?

  Svara
  • Jag vet inte exakt vad den har för näringsinnehåll, men vet att den i alla fall innehåller en del vassleprotein, så japp: Det är ett bra val!

   Svara
 40. Hej!
  Brukar hålla mig till egentillverkad shake med havregryn, kvarg, banan och mjölk och lite vaniljsocker för smakens skull 🙂 Riktigt gott faktiskt.
  Brukar även bli en sån när det blir tight med tid på morgonen och man måste iväg eller på kvällen innan man går och lägger sig och man inte orkar göra nått annat. Funderar på om jag ska börja med att blanda in lite vassle också genom att ta en skopa pulver också. Tror du de kommer göra skillnad?

  Svara
  • Beror på vad du menar för skillnad. Det kommer ju definitivt göra en skillnad på proteininnehållet i shaken, men om det gör någon skillnad på din kropp beror rätt mycket på vad du redan äter. Men: Mer protein och mer kalorier innebär ju så gott som alltid bättre möjligheter att lägga på sig muskler!

   Svara
   • Min farhåga är att jag får i mig för lite vassleprotein som är att föredra efter träning för att bygga muskler. Det var egentligen en fråga om vassle vs kasein. När jag ”forskat” runt lite i ämnet så har jag förstått att vassle stimulerar proteinsyntesen och muskeltillväxt medans kasein förebygger nedbrytningen av muskelmassa. Därav viktiga båda två men kanske vid olika tillfällen. Vassle efter träning och kasein på kvällen innan sömn. Det var därför jag tänkte att det skulle ge utslag på min träning om jag la till mer vassle precis efter träning? I dagsläget är innehållet i min shake övervägande kasein när det istället borde vara vassle. Eller?

    Svara
    • Det är inte riktigt så svart och vitt: Både vassle och kasein stimulerar proteinsyntesen efter träning, och bägge håller proteinsyntesen hög ett antal timmar efter du druckit den.

     Men ja, jagar du marginaler så är det absolut så att vassleprotein stimulerar proteinsyntesen lite snabbare.

     Svara
 41. Hur viktigt är det NÄR man får i sig proteinet? Om man vet att man inte har möjlighet till ett stort proteinintag efter träningen, kan man ladda upp med det innan? Kan tänka mig att effekten inte blir optimal men undrar om det är ”helt bortkastat”.

  Svara
  • Att få i dig proteinet strax innan träning är också ett väldigt bra alternativ, så länge du inte blir så mätt av det att din träning påverkas negativt.

   Svara
 42. Tjena!

  Vet inte hur intressant det är just nu med olika sätt att få i sig protein, men testade lite och kom fram till en ganska härlig blandning.

  Gjorde en ganska liten portion till en början.
  -100g~ kvarg
  -tesked med ”Green choice” jordnötssmör
  -müsli efter smak
  -1/2 – 1 dl mjölk (lite efter hur du vill ha konsistens)
  -knappt en halv banan ( detta är ju i princip rent utav bara kolhydrater men ändå, ger en god smak!)
  -till sist hade jag faktiskt i lite honung, men detta är inte nödvändigt

  kommentera gärna detta eller varför inte testa 🙂 Kom gärna med andra tips till någon som ännu inte kör med proteinpulver!

  Lycka till med er träning och kost!

  Svara
 43. Hej!
  Vilken spännande sida du har, rolig och lärorik läsning! Jag är vegan precis som ”Louise” som kommenterade ovan. Nu är jag lite nyfiken på om du hunnit med någon konsultation med vänner, eller fått några egna revolutionerande idéer? Till exemepel kvarg och ägg förekommer ju så ofta i rekommenderad kost till dem som tränar.. 🙂

  Svara
  • Tack ska du ha, Gabbi!

   Nej, sorry, tyvärr har jag inget nytt på denna fronten ännu. Tills vidare får vi väl hoppas att en lyftande vegan har vägarna förbi och kan dela med sig av lite råd!

   Svara
 44. Hej
  Tack för en fantastisk sida!
  Jag kör med en 1,5 dl Whey 80 på morgonen (7dagar/vecka ) sedan 1 skopa Xtend under passet (3ggr/vecka ) och vanlig mat resten av tiden. Ska jag ändra något för att få ut mer?
  //Henrik

  Svara
 45. Hej Daniel! Tack för din artikel! Jag tränar dans totalt 3 ggr i veckan och vissa gånger kör jag två pass efter varann (60 min + 60 min och sen styrka själv ca 20 min). Jag försöker samtidigt gå upp i vikt och vill därför vara noga med kosten. Vad ska jag äta/dricka mellan första och andra passet (har typ 3 min på mig)? Jättetacksam för svar!

  Svara
  • Det väljer du helt själv. Ta något du gillar, som är lättsmält och gärna innehåller både kolhydrater och protein. En gainer kanske? Gainer Pro kan jag rekommendera i så fall.

   Svara
 46. Hej!
  Gillar din sida och dina artiklar jättemycket, tack för dom! 🙂
  Undrar om du har skrivit något om bönor & linser och vilka andra proteinkällor en ska kombinera dem med för att få fullvärdigt protein? Har läst att sojabönor är de enda bönorna med fullvärdigt protein, men att linser + vete också skulle ge fullvärdigt.

  Efter träning dricker jag en proteinshake (whey-80) och ibland äter jag någon frukt. När jag vill lyxa till det så blandar jag smoothie med kvarg, proteinpulver jordgubb och frusna bär, asgott!

  Svara
 47. Jag äter oftast standardprodukter, inga tillskott och grejer. Oftast blir det ett par kokta ägg/en burk kvarg/ett paket Kidneybönor. Har dock funderat på att testa någon form av bars, för att få in ytterligare lite protein, och då är Goodlife några av dem jag har tittat på. We will see… 🙂

  Svara
 48. Hej!
  Kul och intressant lista!! 🙂
  Borde inte kokta ägg vara med på listan med enkla och effektiva proteinkällor?
  Proteinrika hälsningar

  Svara
 49. Hej!
  Proteininnehållet i nötter och frön är ju ofta väldigt bra men aminosyraprofilen är väl inte särskilt bra i vegetabiliska ämnen, soja bönor undantaget? Har länge undrat om proteinet i nötter är lika bra som det i kyckling, mjölk och ägg exempelvis. 🙂

  Svara
 50. Tjena Daniel, du är fan den vettigaste styrkevetaren som jag har stött på intranätet! Väl värd priset du fick för ett tag sedan. Har tipsat mina kamrater som är fast i 8 till 12-träsket som jag kallar det om denna sidan.

  Jag hittade Mad Cow här och det har givit mig tämligen goda resultat i form av buktryck och lyftkapacitet. Gjorde tre lyft på 210 kg i marklyftet och förvånade mig själv fullständigt då jag även hade räknat fel. Mitt gamla PB var 1RM 210 kg.

  Hursomhelst, riktigt bra sida och jag hoppas du blir rik och framgångsrik!
  God Bänkpress på dig!

  Svara
 51. Hej, mycket bra alternativ och variation Daniel och Styrkelabbet!

  Jag har lite funderingar kring det här med mjölkproteinet osv. Min PT vill att jag äter mängder med kvarg, samt vassle och kasein till kvällen. Problemet är bara att min hy reagerar negativt på dessa produkter och då främst i ansiktet. Inte alls roligt då jag har ett serviceyrke, får massor med finnar och ser allmänt taskig ut.
  Jag undrar om det finns andra naturliga alternativ till ovannämnda produkter som kan ge mer eller mindre lika mycket protein och tas upp snabbt av kroppen osv?
  Ett dilemma för mig då jag tränar och äter för ev. fitness tävling…..

  Tack för en bra sida!
  En trogen följare, Adam

  Svara
 52. Tjena!
  Jag brukar använda proteinpulver med vatten/mjölk… Och har jag inte proteinpulver hemma brukar jag göra egen protein dryck med 2 st råa ägg 1 banan 2-3 dl röd mjölk det blir gött.
  Intressant att läsa din sida! ?
  Mvh kim.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.