Recept: Baka dina egna proteinbars

Det här är ett recept på hur du kan baka dina egna proteinbars. De passar väldigt bra som ett proteinrikt mellanmål, och är enligt mig både goda och mättande.

Det här receptet ger 10 st bars, och varje bar innehåller:

  • ca 200 kcal
  • 19,2 g protein
  • 14,4 g kolhydrater
  • 6,5 g fett

De innehåller alltså nästan 20 g protein och bara 200 kcal, vilket gör att de passar bra även för dig som går på diet.

Recept proteinbars

Ingredienser

Det här behöver du:

Hemmagjorda proteinbars (10 stycken)

  • 200 g proteinpulver
  • 100 g havregryn
  • Ca 1 dl mjölk (det går även bra med vatten)
  • 50 g jordnötssmör
  • 50 g honung (kan bytas ut mot sirap)
  • 30 g kakao
  • 30 g mörk choklad att täcka barsen med (kan uteslutas)

Jag använde proteinpulver med chokladsmak när jag testade receptet, men det går säkert även bra med vanilj eller naturell smak. När jag testade dem så hackade jag även ett par nypor (ca 20 g) jordnötter och blandade i.

Obs! Beroende på vilket proteinpulver du väljer så verkar vissa behöva mer mjölk för att få rätt konsistens. Jag använde Whey-80 till mina. Använd dock inte för mycket, smeten ska fortfarande vara väldigt ”hård”!

Så här gör du:

  1. Blanda alla torra ingredienser samt jordnötssmöret och honungen i en stor skål.
  2. Tillsätt lite mjölk i taget och rör om med händerna tills smeten har blivit kladdig men väldigt fast (nästan hård).
  3. Bred ut smeten på en bricka täckt av bakplåtspapper. Smält chokladen och bred den över smeten.
  4. Ställ in brickan i kylen en stund så smeten stelnar, och skär den sedan i lagom stora bars.

Du kan sedan slå in proteinbarsen i plastfolie och förvara i kylen upp till en vecka.

Hemmagjorda proteinbarsBetyg

Det här är de första proteinbars jag bakat själv, men jag blev mycket nöjd! Jag använde som sagt proteinpulver med chokladsmak, och kombinerat med kakaon fick de en kraftig (men god) kakaosmak. De erbjuder mycket tuggmotstånd, men det gillade jag, och jag tycker även att det bidrar till att göra dem ännu mer mättande.

Jag fick det här receptet av Johanna på Healthaholic, och det är även hon som har räknat ut näringsvärdet – spana gärna in hennes blogg! Ett jättetack till dig, Johanna!

De här proteinbarsen har ett bra näringsvärde och är gjorda på ganska bra ingredienser. Detta i kombination med smaken gör att jag absolut rekommenderar dem!



216 svar på ”Recept: Baka dina egna proteinbars”

  1. Hejsan!
    Detta låter verkligen intressant! Dock så undrar jag vad man kan byta ut jordnötssmöret mot? Är nämligen allergisk. Tack på förhand.

    Svara
    • Gjorde precis en batch med salted caramel proteinpulver. Hade inga jordnötter hemma så då fick det bli cashewnötter. Men förbaskad goda blev dem och jag tycker det funkar hur bra som helst med salted caramel pulver. Hur kan det gå fel liksom 😉

      Svara
  2. Kung Markatta har ett bra sortiment. Kanske finns där nåt som passar?
    Cashewnötssmör, Hasselnötssmör, Jordnötssmör American Style, Jordnötssmör med salt, Jordnötssmör med salt, Jordnötssmör med salt, Jordnötssmör utan salt, Jordnötssmör utan salt, Mandelsmör och Tahini i olika varianter.

    Svara
    • Var den här, eller din nästa kommentar, en felskrivning? För kock vetefasen om jag skulle kalla mig efter att ha gjort dessa! 🙂

      Svara
    • Nejdå, du kommer inte bli tjock av dessa. Det är ett ganska nyttigt mellanmål som faktiskt passar bra oavsett om du vill lägga på dig vikt eller deffa!

      Om du blir tjock eller ej hänger på hur mycket du äter under en längre tid.

      Svara
  3. Ser ju väldigt gott ut och faktum är att kroppen tar upp proteinet (och allt annat, inklusive fett och kolhydrater) bättre om det smakar gott.

    Svara
      • Dessvärre inte på rak arm. Det var under en föreläsning om mat för hjärtsjuka på huddinge sjukhus som jag fick höra det. Det var i samband med att jag sa att jag tyckte hela föreläsningen bara var ett propagerande för att äta så äcklig mat som möjligt för att leva längre och då sa föreläsaren ”Nähä, så är det inte och det är faktiskt viktigt för kroppen att smaklökarna upplever maten positivt…”. Men det borde stå med i någon av alla broschyrer och annat skräp dom har öst över mig. Ska kolla runt lite i alla fall.

        Svara
      • Fick använda mig av banan smak, men gick bra det med. Blev något kladdiga. Kanske beror på för mycket vatten ??. Annars lättlagade och mättande!

        Svara
  4. Vad anser du om havre rent generellt Daniel? Kollar man innehållsförteckningen verkar det ju vara helt suveränt. Mycket protein! Även en del fett. Dessutom verkar kolhydraterna vara av det nyttiga slaget (ej sockerarter).
    En rejäl portion havregrynsgröt innan läggdags ftw! 🙂

    Svara
    • Har ingen särskild kunskap om havre, men skulle säga att det är ett bra mycket bättre livsmedel än mycket annan skit folk äter. 😉

      Svara
    • Hästar får ju energi och muskler av det. Men är du säker på att det är högt proteininnehåll? Tidningen ”kraftsport” propagerade för havre för en himla massa år sedan, men det är ändå gången jag sett det rekommenderas för muskeluppbyggnad på människor.

      Svara
        • Jo, det är det förvisso, men i och med att de flesta redan får i sig tillräckligt med kalorier och vill hellre ha ”rent” protein så blir det relevant att kolla på mängden protein i förhållande till energiinnehållet.

          I havre utgör protein bara runt 12-15 % av energiinnehållet, medan det t.ex. i keso kan utgöra över 50 %. Det kan vara relevant för den som inte vill öka sitt energiintag, men väl sitt proteinintag.

          Hade jag själv fått i mig mina kalorier via havre hade jag ätit aaaalldeles för mycket. 🙂

          Svara
          • Sant. Dessutom: Att äta 500 g mager keso klarar man lätt. Att äta 500 g torra havregryn (cirka 1,2 liter) kan vara en riktig utmaning.

          • Nåt att tänka på när det gäller vegetabiliska proteiner, är dock att de inte är fullvärdiga för oss människor. Aminosyrafördelningen är ofördelaktig. Äter du väldigt varierat, så är detta inget problem, eller något att fundera över. Men om en stor del av ditt intagna protein kommer från vegetabiliska livsmedel, så måste du ligga högre i proteinintag, än en individ som får sitt protein från animaliska källor.

  5. Testade på bara ett infall att göra dessa i dag, en fråga dock, mina blev sjukt kladdiga, på bilden ser dina fasta och fina ut, kör du dem i frysen? 😛

    Svara
    • Jag skulle gissa att du råkade ta lite för mycket mjölk/vatten!

      Jag lägger bara in plåten/brickan i kylen i ca 30 minuter, inte mer än så.

      Svara
      • Mina blev också kladdiga. Skippade chokladtäcket dock, hade i mjölk i små mängder fram till det inte var pulvrigt längre.

        Svara
  6. Testade detta idag!
    Använde mig av Whey FX Milk Chocolate. Definitivt godkänt! Men whey fx smakar mer åt ”kola” hållet än choklad. Smeten gjordes även på Dinkelflingor inte havregryn.

    Sega, men goda!

    Svara
  7. Gjorde dessa idag och de blev riktigt goda 🙂 Dock var jag tvungen att ta 4dl mjölk fast det stod 1dl i receptet? Kan det bero på vilket proteinpulver man använder?

    Svara
    • Whaaat, 4 dl mjölk?? Det låter verkligen märkligt.. Jag gjorde precis en laddning till, och smeten blev lite torr först, men då tog jag totalt 1,1 dl mjölk för att få dem lagom! 😛

      Svara
    • Jag fick med ta mer mjölk än vad som angavs. Dock gjorde jag dubbelsats. Men tror också att det är beroende på proteinpulver. När jag hade i 2dl var det fortfarande mjöligt och omöjligt att forma.

      Svara
      • Du har nog en poäng i att det kan variera med proteinpulvret. Jag ska i alla fall ta och uppdatera receptet och tipsa om att vissa verkar behöva mer mjölk.

        Svara
  8. Som Peter säger blir det riktigt smarrigt med Whey-80 Cookies & cream:P
    Brukar själv göra ett snarlikt recept som detta. Nästan enda skillnaden att jag använder 100g jordnötssmör istället och tar bort honungen helt!
    Perfekt till kaffet på eftermiddagsfikat på jobbet:P

    Svara
  9. Testade att gora ditt recept med lite egna initiativ dock. hade mindre protein pulver, honung och mer peanutbutter. MEN det funkade otroligt bra, kanske nasta gang ska jag testa gora ditt fullt ut tror jag, dock ingen chocklad som overdrag. TACK!

    Svara
  10. Hej! Tänkte pröva dessa själv,
    Och hade bara lite detaljfrågor :

    Kör du whey 80 ? Kanske lite onödigt men
    jag tänkte att jag sk försöka göra dom Lika fina med samma ingr

    På bilden är det sirap va? Vad använde du? Någon särskild motivering?

    Kör periodisk fasta i deffsyfte nu, när tycker du man ska / bör ta sig en sån här godisbit?

    Tack för en kanonsida i positiv, peppande anda! // Andrei Amartinesei

    Svara
  11. Jag har en fundering. Folk skriver jämt att proteinpulver är ett TILLSKOTT till vanliga maten. Håller du med om detta? Jag tycker att det ”fuskas” lite i detta resonemang då man har i proteinpulver i så mycket annat än i sin dagliga shake. Man bakar, gör proteinbars, smoothies, yoghurtblandningar, osv osv. Pulvret kan hamna i den mesta maten. Tycker du att proteinpulver mest ska vara ett tillägg eller kan det gott vara en nyttoingrediens som gärna får blandas i överallt där det passar?

    Svara
    • Frågan är ju inte till mig men jag tycker att du ska ta proteintillskott för vad dom är. Kan du göra maten nyttigare (=mer proteinrik) så är det jättebra. Om du jämför med socker, som folk stoppar i sig utan problem, så är socker bara ett annat pulver som har en annan effekt som kosttillskott. Enda gången kosttillskott är direkt fel är när du ersätter så mycket måltider med det att du missar andra bra näringsämnen i maten. Om du vill bli fet så använder du kosttillskottet socker, vill du ha muskler så använder du kosttillskott som Daniel gör reklam för här.

      Svara
      • Ett mycket bra svar tycker jag! Man ska kanske inte hänga upp sig på ord (”tillskott”) utan mer se pulvret som en ingrediens som kan användas så mycket som man tycker fungerar (precis som socker som du skrev). Du är nog helt rätt ute när du skriver att det inte får bli avsaknad av andra näringsämnen i vanlig mat pga att man ersätter med pulver.

        Svara
      • Nåja. Socker i sig kommer inte göra dig fet. När det gäller den moderna sockerskräcken, så är den extremt felvinklad. Snabba kolhydrater kan göra att du blir hungrigare lite fortare. Dock kan en måltid innehållande en hel del socker också vara mättande under lång tid, det beror helt på bl a energisammansättningen på måltiden och konsistensen på maten. Det som faktiskt gör dig fet, är just i huvudsak fett. Det är lättast att lagra och är just det bränsle som kroppen VILL lagra vid ett överskott av energi (notera överskott!). Eftersom kroppen har en mycket begränsad förmåga att lagra kolhydrater (och även omvandla kolhydrater till fett) så kommer kroppen att bränna kolhydrater i första hand när du äter. Detta för att det är kroppens favoritbränsle och det är energi i ”färdig och optimal form”, glukos. Den kan nämligen gå igenom cellens samtliga energisystem och ALLA kroppens energikrävande strukturer och processer kan använda sig utav denna molekyl. Den har också en begränsad lagringsförmåga, vilket gör att kroppen hellre lagrar fett, som har i stort sett obegränsad lagringsförmåga. Så kolhydraterna i sig kommer aldrig göra dig fet, det är energiöverskottet som gör dig fet.

        Närhet gäller omvandlingen av kolhydrater till fett, så har forskningen visat att den är väldigt begränsad. Vid ett väldigt kraftigt överskott av kolhydrater, 13000-14000 kcal per dygn, så visade det sig att endast 4% av överskottet omvandlades till fett. Resterande kissas ut (precis som en diabetiker kan göra) via urinen.

        Så nej. Kolhydrater kommer inte göra dig fet. Men ett överskott av energi kommer göra det. Och kroppen kommer att vid ett energiöverskott, styra energiförbrukningen så effektivt som möjligt, för att så stor mängd kolhydrater som möjligt bränns(eftersom lagringskapaciteten är mkt begränsad) och så stor mängd fett som möjligt lagras (för att lagringskapaciteten är i stort sett obegränsad). Detta gör den också efter en måltid. Har du precis ätit, så bränner du i huvudsak kolhydrater, även om du sitter stilla. Detta för att substrattillgång går före aktivitetsgrad när kroppen bestämmer vilket bränsle som skall användas. (Även detta p g a tidigare nämnda orsaker)

        Anledningen att jag kastar in en ”bibel” som svar här, är att jag är trött på villfarelsen att vissa energikällor gör dig fet. Det är överskottet som gör dig fet. Sen styr kroppen sitt energipanik efter situationen. Det är också därför som ”optimal fettförbränning” är lite meningslös att jaga. Om du har ett konstant energiunderskott av 900 kcal per dygn, så kommer du att tappa 1 hg rent fett (notera att det inte är 1 hg på vågen dock) per dygn, oavsett hur du åstadkommit underskottet. Det är nettot in/ut som bestämmer hur mycket du går upp eller ner. Den enda anledningen att öka själva fettförbränningen, är att spara på muskelglykogenet, så att du eventuellt orkar göra mer, vilket gör att du gör av med mer kalorier. Och detta inte p g a att du har ökad fettförbränning, utan p g a en ökad TOTAL förbränning.

        Svara
        • Ah, Stefan, en av mina absoluta favoritkommenterare! När ska du skriva ett gästinlägg egentligen? 😉

          Har inte mycket att säga annat än att jag uppskattar att du delar med dig av din kunskap.

          Kul att höra från dig igen!

          Svara
          • Jo det var ett tag sedan jag kikade in 🙂 Så det var väl dags igen. Ja du få väl maila, så kan jag ge nåt förslag på ett gästinlägg 😉

  12. Skitgoda bars verkligen, & så smidigt att göra så till & med jag klarade det. Tummen upp & tack å bock 🙂

    Svara
  13. När jag har varit på sjukhus och fått test-grupps-mat så har dom en gång gjort en blandning i en mixer av keso, hårdkokta ägg (ett flertal) och avocado. Dom öste även ner en del örter och det var jäkligt gott på fullkornsbröd. Jag åt även den röran till kött och det smakade fantastiskt. Bara den laddningen gav mig 2g protein per kg kroppsvikt under dagen, kött och bröd oräknat. Kanske kan inspirera någon till att göra en god mix med massor med protein? Keso är en bra bas för att göra en proteinröra.

    Svara
    • Där ser man! Det lät faktiskt riktigt gott… 🙂 Får se om jag får med det i ett framtida inlägg om tips på proteinrika mellanmål och blandningar!

      Svara
  14. Hej!
    Dina bars ser verkligen jättesmarriga ut!

    En fråga: Efter mina träningar använder jag ”Swebar”
    Hur står sig en sådan bar jämfört med proteinpulver efter träning?
    Alltså, är de ca 20 grammen protein tillräckligt att ta efter träning och sedan vänta 90 minuter till riktig mat?

    Hoppas du förstod frågan. Gillar i övrigt sidan mycket bra, den kan jag rekommendera!

    Svara
    • Hej Linus!

      20 gram protein efter träning bör räcka fint. Det finns lite snack om att 30 g vassleprotein eller kaseinprotein efter träning är vad som krävs för att stimulera proteinsyntesen maximalt, men jag tror dina bars duger gott.

      Det är inte om du äter proteinbars eller proteinpulver efter träningen som kommer avgöra ifall du blir stark, utan det är om du tränar hårt och effektivt eller ej. 🙂

      Svara
      • Också hört snacket om 30 gram. Det skulle vara intressant att veta vart det kommer ifrån, eftersom det inte finns nån forskning som stöder det. Ca 10 gram EAA eller ca 20 gram t ex vassleprotein är det som forskningen stöder. Ökad mängd har i studierna inte gett en ökad proteinsyntes.

        Kanske kommer siffran 30 gram ifrån att ditt system har kapacitet att behandla ca 25-35 gram protein vid ett och samma tillfälle (30 gram blir ju ”medel” där…)? Men det är bara min gissning…..

        Svara
        • Men just det ja, 20 g vassle är det ju för tusan jag tänker på.

          30 g proteinpulver är en vanlig rekommendation då det ofta innehåller runt 20 g vassle.

          Förstår inte riktigt vad du syftar på med att kroppen bara kan behandla runt 30 g protein vid ett och samma tillfälle. Tänker du på den dära studien från 90-talet då man såg att 30 g vassle togs upp på 3 timmar, och att ingen ytterligare effekt märktes på proteinsyntesen av mer protein? För även om inte proteinsyntesen ökade ytterligare så sker andra effekter såsom att proteinnedbrytningen minskar, och att syntesen är förhöjd under längre tid.

          Svara
          • Nej, utan mer den beräkning som man gjort (ej koll på vart den rotar sig dock) på hur mycket kroppen (ffa levern) kan hantera samtidigt. Om du vid en och samma tidpunkt har mer än ca 25-35 gram UPPTAGET protein i systemet (blodet och levern) så räknas det som ett ”Max”. Det är den siffran jag fått av de näringsfysiologer jag pratat med och som jag haft på de utbildningar jag gått. Till de 25-35 grammen räknas då dock INTE protein i icke nedbruten form som fortfarande finns i magsäck och tarm. Ej heller har man tagit hänsyn till hur snabbt du använder detta protein som byggstenar eller energikälla och därmed ”gör av” med det.

    • Enligt uppgift ska de hålla ca en vecka i kylen, men det har jag inte undersökt själv! Se till att skydda dem mot syre i plast, en matlåda, eller liknande så ökar hållbarheten. De ska visst funka bra att frysa in också!

      Svara
  15. Men gud så bra! De ska jag testa att göra i helgen. Jag provar nog en variant med choklad och en utan 🙂 Superbra att ha när man inte riktigt hinner förbereda mellis tänker jag!

    Svara
    • Hej Sofia!

      Henrik Svedlund lite högre upp tipsade om Kung Markatta som har ett brett sortiment, kanske kan du hitta något där?

      Annars var det ju en annan som hade testat att byta ut honungen mot kvarg, kanske kan du byta ut jordnötssmöret mot det?

      Svara
  16. Jag får säkert 50 mail om dagen från olika hemsidor, och brukar avsky dessa, men när man får ett mail från Styrkelabbet och dig Daniel så blir liksom hela dagen lite lite bättre. man hittar alltid någonting relevant och lär sig något nytt.

    Svara
    • Aww, Anton, nu gjorde du min kväll! Skönt att höra att mailen sticker ut lite ur skräppost-bruset! 🙂

      Svara
  17. Jättebra recept. Dock har jag den lite udda frågan om man kan byta ut proteinpulvret mot något mer naturligt då jag inte litar på innehållet i det? Jag tillhör den kategorin som vill rensa ur så mycket e-ämnen och konstgjorda grejor som möjligt i min mat. Som exempelvis föredrar jag en mindre mängd socker framför sukralos, aspartam och allt vad de nu heter om nu sötningsmedel är ett måste.

    Svara
    • Var inte rädd för ett vanligt proteinpulver. Det är gjort från mjölk och bör klassas som väldigt naturligt 😉 Anki Sundin skrev för inte så länge sedan en artikel där de gått igenom ca 90 proteinpulver (tror det var ca 90, orkar inte kolla säkert just nu), inget av dessa innehöll några oroväckande substanser.

      När det gäller sötningsmedel, så kan du sova tryggt. De sötningsmedel som används (aspartam och liknande), är extremt välutforskade och har visad sig vara ofarliga. Den mängd du dessutom får i dig utav dem är också så otroligt små, att det inte skulle spela någon roll ens om det VAR giftigt!

      Både sukralos och aspartam hör till de mest välutforskade sötningsmedlen som finns och är helt ofarliga. De studier som media gått igång på är två cancerstudier som i efterhand totalkasserats eftersom en av dem var helt felaktig (den amerikanska studie som lagt gunden för cancermyten) och den andra innebar att du i princip marinerade råttor i aspartam och då lyckades provocera fram cancer. Det finns i princip inte ett enda ämne på denna jord som i de mängderna INTE är cancerogent….. Livsmedelsverket satte in en intagsgräns för aspartam, mest för sakens skull, för att folk skulle tagga ner, mer eller mindre. För att på ett dygn komma upp i den mängd som satts som nedre gräns, så måste du verkligen nedtränga dig enormt! Om det ens går….

      När det gäller E-nummer, så finns det en hel uppsjö av E-nummer som är helt harmlösa. Kolla upp dem istället för att frukta alla. Då kan du sedan ha en lista med dig som talar om för dig vad som är helt riskfritt och vad som är förenat med risker. Tänk dock på att de svenska livsmedelslagarna är väldigt stränga! E-nummer som godkänts av Livsmedelsverket är välutforskade och ofarliga i de mängder som du på naturlig väg kan få i dig. Tänk på att det är extremt små mängder vi pratar om.

      För det mesta är det som med acrylamid och larmet om att chips är cancerogent. (Det larmet var ett rent affärstrick för att få forskningspengar, dock ett smart, välplanerat och vältajmat sådant) Det finns tusentals ämnen som är cancerogena, inflammatoriska och så vidare, men det är mer eller mindre omöjligt för oss att få i oss de mängder som krävs för att det egentligen ska spela någon roll. Så kontentan blir att oerhört många människor springer runt och är rädda för saker som inte spelar någon roll! Och till råga på allt så är vi ”trendkorkade” också. Istället för att äta sötningsmedel som är välutforskade in i absurdum (sukralos, sorbitol, aspartam etc) så kastar vi oss på nåt nytt som kommer och som är mer ”modernt”. Gärna också något som urfolk, stammar eller folkgrupper som på något sätt är kopplade till hälsa eller någon form av mystik använd. Oavsett om ämnet är välutforskade eller ej. Kolla bara på stevia! Ganska nytt för oss västerlänningar, men jämfört med andra sötningsmedel, väldigt outforskat. ÄNDÅ så är vi övertygade om att DET är hälsosamt. Och det mest för att asiaterna använt det länge…….

      Jag säger nu inte att stevia är dåligt. Bara att det nye är lika välutforskade som de ämnen vi använder oss av idag…..

      Svara
        • Just asprtam tänker jag inte på cancerrisk utan snarare hur den kan skada nervbanorna i hjärnan. Kort sagt blir man korkad av aspartam. Sedan vet jag inte hur mycket sanning det finns i det men även läst på vissa ställen att konstgjorda sötningsmedel även snarare kan öka risken för fettma då även om det smakar sött får inte kroppen den energikick den vill. Är själv ingen sockerlus utan snarare använder väldigt sparsamt av socker som dricker mitt te osötat liksom även inget socker på gröten då det blir på tok för sött. Och jag har rätt bra koll på iallafall vissa E-nummer som karmin = E120 (rött färgämne) utvinns ur karminlusens skal.
          Men är rätt starkt mot konserveringsmedel då man hört lite rapporter om att kyrkogårdarna har problem att få folk att ruttna för det är ju ändå att vi alla ska ju den vägen vandra en dag oavsett hur sunt vi lever. Och vill ju inte direkt kastas till vargarna bara för att det är slut på utrymme att gräva ned en på. 😉 Sedan inflamatoriska ämnen däremot är jag som reumatiker lite mer försiktig med då jag genom sjukdomen kan få utan egentlig orsak spontana inflamationer i lederna. Är däremot väldigt bra kompis med den välkända ingefärsroten som är rätt välforskad.

          Vad innehåller whey exakt mer än vassle? köpte förut Regainomax-tetrorna men började istället göra min egen proteindryck på 1 banan, en näve havregryn och mjölk i en blender istället just för att ha mer koll på vad jag får i mig.

          Svara
          • Att aspartam påverkar hjärnan, är en av de seglivade myter som aspartamet fått stå ut med och haft svårt att skaka av sig. Faktumet är att aspartamet bryts ned i tarmen och aldrig når hjärnan. Den består också av två helt vanliga aminosyror och en metylester (metanol) som också hjälpt till att ge aspartamet oförtjänt dåligt rykte. Det i gen har koll på är att det förekommer i så små mängder att kroppen inte tar någon som helst skada. Du får mer metanol i en frukt än i ett glas läsk och frukt anses ju ganska nyttigt eller hur? 😉

            Det sockersug du faktiskt kan få av sötningsmedel är dock i stort sett mentalt, eftersom de inte påverkar insulinet. Men det gör byte sötsurt mindre för dem som faktiskt drabbas av det. Själv får jag dock minskat sockersjuk efter ett glas lightläsk. Men det är bara på individuell basis.

            Whey är väl mest namnet på snabbt protein (vassleprotein) som jag förstått det. Ska inte svära 100% på det, men är ganska säker. Kanske har Daniel sett nåt mer i frågan?

          • Whey = vassle = ett slags protein som finns i mjölk. Däremot PRODUKTER som innehåller vassle kan man förstås tillsätta allt möjligt i. Då är det lättast att du kollar på de individuella innehållsförteckningarna!

    • Hej Johan!

      Nu har du redan en tråd igång med Stefan, och jag känner inte direkt att jag har något att tillföra i den, mer än att den är intressant att följa.

      Angående din ursprungliga fråga så har jag tyvärr inget tips om hur man kan baka proteinbars utan proteinpulver. Jag har letat efter ett sådant recept men inte hittat det.

      Så om någon läsare ser det här, och sitter på ett sådant recept får ni gärna slänga iväg ett mail! 🙂

      Svara
        • Har nu googlat aspartam och upptäckte lite andra undangömda fakta om råttstuduien och det visade sig att det inte var aspartamet utan den radioaktiva markören som tog kol på nervcellerna. 🙂 Och radioaktivitet är ju däremot inte speciellt hälsosamt om man inte lyssnar på ett spa som skryter över att deras vatten innehåller radon då. 😉 Har även börjat kika lite på olika pulver med nu även om jag fortfarande kör min egenkomponerade som jag nämnt förut. Dock lusläser jag innehållsförteckningen ändå.

          Svara
  18. Nu har jag också gjort mina bars. Även jag behövde mer mjölk. Ca 2 dl. Pulvret var blandning av one wheel cappuccino och one bake från fitnessguru. Kanske man skulle haft i lite kaffe också? Som i negerbollar?

    Svara
    • Där ser man, märkligt att det skiljer så mycket i mjölkåtgången. Jag kan ju inte annat än misstänka att de blir väldigt kladdiga då!

      Ja, det kan nog funka! Men då tror jag man får minska på övriga vätskan lite.

      Svara
  19. Ny läsare på din blogg! Halka in här när jag googla ”proteinbars recept”.
    Vad peppad jag blev att baka dessa bars när alla skriver hur goda dom var! Ska prova med Whey choklad/mint att baka med.

    Har en fråga också angående bakning och proteinpulver. Det finns ju speciella ”bak-proteinpulver” som används när man bakar med ugn, eller hettar upp över huvudtaget. Funkar dom gamla vanliga proteinpulverna också att baka med i ugn eller blir proteinet sämre vid uppvärmning?

    Svara
    • Hej Ida!

      Nä, det är ingenting du behöver bry dig om. Proteinet klarar sig fint vid normal upphettning. Du kommer se när det blir förstört, då det blir bränt eller missfärgat precis som andra livsmedel.

      Svara
  20. Hej
    Hur dålig är en ”slarvmiddag” med en burk kesella m färska hallon och en proteinbar om man inte hinner laga nåt ?

    Svara
    • Hej Andreas!

      Alltså, det är inget onyttigt med kolhydrater. Vill man däremot öka sitt proteinintag utan att för den sakens skull få i sig för mycket energi, så kan det börja bli dags att jaga magra och kolhydratfattiga proteinkällor!

      Angående att välja whey-100 istället, så visst: det är lite mer protein och lite mindre kolhydrater. Det är dock en väldigt liten skillnad, och med tanke på att whey-100 kostar mer än dubbelt så mycket så tycker jag personligen inte att det är värt att göra bytet!

      Svara
  21. Ah hej!
    Gjorde då de här barsen för ungefär en timme sedan. Hade whey80 naturell och så piffade jag te skiten med lite russin och må jag säga att det var en fröjd för min mun. Jäkligt goda. Tack för bra recept.

    Svara
  22. Jag gjorde dessa precis. Väntar på att få smaka på dem. Dock hade jag problem med mjölken som många andra. Själv använde jag ca 7dl. :/

    Svara
    • Där ser man! Det var verkligen märkligt, för min del blir det perfekt med 1 dl! Nåja, jag ska ta och uppdatera receptet nu och tipsa om detta, eftersom så många verkar behöva mer!

      Tack för att du delar med dig!

      Svara
      • Hej,

        Jag klarade mig med 1 dl jag med, hade dock endast en ”meal replacement” med belgian chocolate från fitnessguru som protien (med 20 gram kollisar med per 100g). Blev riktigt gott, Tack Daniel för tipset.

        Svara
        • 1 dl är också perfekt för mig. Råkade ha i ca 1,5 dl i förra satsen och det blev för mycket! I övrigt följer jag receptet exakt…förutom sirapen som jag har halverat, tycker fortfarande det ger tillräckligt mycket sötma

          Svara
          • Där ser man! Då tror jag att hypotesen om att det beror på vilket proteinpulver man använder håller.

          • Smaken på proteinbarsen blev riktigt bra för det. Jag använde mig av choklad/mint smak. Dock så var det natt protein, så konsistensen på själva proteinet är lite annat än vanligt vassleprotein. Så det kan förklara saken värför det blev så mycket mjölk. Men jag skall prova mig på samma recept igen, inom kort framtid och då använda mig av vassleproteinet för pröva skillnaden. 🙂

  23. Åh vad de såg goda ut!

    Vore intressant att testa med lite apelsinsmak också. Jag älskar apelsinchoklad så det kanske vore något! Typ apelsinskal eller något.

    Svara
  24. Hej! går det att erkätta jordnötssmöret med något som inte innehåller några nötter eller mandel/frön ? 🙂 hade varit sjukt kul o testa! verkar super bra! 🙂

    Svara
    • Hej Emelina!

      Kolla den tredje kommentaren ovanifrån! Eventuellt skulle jag kunna tänka mig att det funkar att byta ut jordnötssmöret mot kvarg.

      Lycka till! 🙂

      Svara
  25. Hej,
    Jag har samma fråga som Emelina. Jag är mycket allergisk mot alla typer av nötter, mandel och en del frön. Vad kan jag ersätta jordnötssmöret med? Vore hemskt tacksam för svar! Är grymt sugen på att tests dessa efter att ha sett många bra omdömen!

    Svara
  26. Underbart goda! Gjorde dessa med vaniljprotein,sötmandel och kokos. Fantastiskt gott, tack för receptet! 🙂

    Svara
    • Vad roligt att du gillade dem, och vilken spännande blandning sen! Och stort tack ska du ha för länken från din blogg! Det uppskattas! 🙂

      Svara
      • Javisst, gjorde även en där jag bytte ut kokosen och hade i russin och lite mörk mintchoklad. Smakade bra även dom 🙂
        Vsg 🙂

        Svara
  27. Pingback: Recept på Proteinbars | jannikebystrom's Blog
    • Jajamänsan! Tjejen som jag fick receptet av hade fått det från Scooby, men gjort någon ändring samt bidragit med lite egna tips och tricks, så jag valde att hänvisa till henne!

      Scooby är förresten fin han… 🙂

      Svara
  28. Pingback: Bakdag! | Min väg mot Fitness Five
  29. Hej!

    Tack för recepten! Jag undrade om det var möjligt att byta ut Whey-80 mot ett vassle-isolat Whey-100 t.ex. Vill få ut mer protein och mindre kalorier. Någon som testade eller har andra tips? Smaken spelar ingen roll.

    Tack!

    Svara
    • Skillnaden i protein per kalori mellan Whey-80 och -100 är väldigt liten, medan priset nästan är det dubbla för Whey-100, så personligen tycker jag det låter som ett dumt byte.

      Svara
  30. Pingback: Proteinbars | Johanna
  31. Ungefär hur mycket väger varje bar för att få det till 200kcal? brukar bli lite olika storlek när jag gör dessa skulle vara intressant att veta.

    Jag gillar inte smaken av whey 80 när man dricker det.Så att göra dessa protein bars istället funkar bra för mig.

    Tar en efter varje gym pass!

    Svara
  32. Gjorde dessa idag, blev dock lite misslyckade och väldigt mäktig. Tror jag fick till smeten lite åt chokladbollshållet och svårt att få till bitar, men jag får göra om det tills det blir bra! Grym blogg, 15 år och denna är min bibel!

    Svara
    • Jag har inte vägt dem, men om du vill ha alla jämntunga kan du ju väga hela degen innan du trycker ut den och skär upp i bitar, och dela med tio?

      Svara
  33. Provade att baka dessa igår och oj vad bra dom blev! Har provat att göra egna proteinbars en gång innan och då misslyckades jag totalt. Svor och bestämde mig för att jag aldrig skulle prova igen. Men nu så! Chokladen blev helt okej men så provade jag att byta ut chokladproteinpulvret till vanilj, skippade kakaon och körde på lite rent vaniljpulver. Över så täckte jag med smält vit choklad. Riktigt gott! Godkänt av min kräsne sambo med, inte illa pinkat 😉
    Tack för receptet, dessa ska jag absolut göra igen!

    Svara
  34. Har du räknat ut något snittpris/bar kontra vad proteinbars med jämförbart näringsinnehåll kostar att köpa? Om det är dyrare att göra egna känns det inte helt intressant för min del, även om de ser goda ut! 🙂

    Svara
    • Det har jag tyvärr inte räknat på Jakob (men någon vänlig läsare kanske vill?), men jag skulle bli väldigt förvånad om inte de här var billigare än många köpebars.

      Svara
    • Borde hamna på 5-6kr /bar om jag räknat rätt.

      För hela smeten baserat på ungefärliga priser
      Pulver: 30kr
      Havre: 1kr
      Mjölk:1kr
      Jordnötssmör: 5kr
      Honung: 5kr
      Kakao: 3kr
      Extra
      Choklad: 5kr
      Nötter: 1kr

      Svara
  35. Jag gjorde just klart min andra batch nu, har gjort båda på jordgubbs-whey-80, både med och utan kakao. Sedan hackade jag även i lite jordnötter och mörk choklad, istället för att smälta den. Jag måste säga att jag gillar smaken, men jag tycker de är lite väl klibbiga (även om det är smaskigt att kunna tugga på små bitar i tänderna hela vägen från gymmet hem).

    Är det någon som har något tips för att få dom mindre klibbiga? Andra gången försökte jag minska honungen något men det blev inte så stor skillnad.

    Svara
    • Fasen vad kul att du delar med dig av ditt testande! Jag blev sugen på att göra mig en ny batch nu själv…

      Mm, de blir verkligen klibbiga. Men precis som du säger så är det ju inte alltid så dumt eftersom smakupplevelsen förlängs lite då… 😉

      Jag skulle nog gissa att klibbigheten kommer till stor del från den låga vätskehalten i kombination med torrvarorna. Snarare tror jag att något rinnigt som honung (eller kanske ännu hellre mer jordnötssmör, som är fett?) skulle minska klibbigheten!

      Svara
    • Tjena Alex!

      Jag har aldrig hört om det proteinpulvret förr, men efter att ha kastat ett öga på produkten kan jag säga att det verkar vara rena skiten. Eller ja, bra protein, men hutlöst dyrt och övermarknadsfört. ”Tidsutsöndrad proteinformula”? Köp Whey-80 eller något annat prisvärt vassleprotein istället.

      För att svara på din fråga har jag ingen aning om det går att baka bars med det, men det funkar säkert..

      Svara
  36. Bakade dessa i helgen med barnen – mycket uppskattat och jag ska testa med lite olika smaker framöver. Däremot lyckades vi inte med chokladen, vi måste köpt någon form av bakchoklad som vägrade smälta.

    Slutresultatet var dock mycket bra och tilltalande!

    //Marcus

    Svara
    • Jätteroligt att det blev bra, och kul att höra att du bakade tillsammans med barnen! 🙂

      Jag minns inte vilken choklad det var jag använde, men jag tror att det var en vanlig bakchoklad…

      Svara
  37. Räknade precis ut vad detta skulle bli i kalorimängd ifall man tar ett proteinpulver som har 366 kcal/100g. Det blev 1861 kcal, så 186 per bar är ju inte alls dumt. Spännande bara att se hur smak och konsistens blir. Jag ska testa det här själv ikväll, fast jag gör nog några ändringar 😉

    Svara
  38. Hej jag undrade om man skulle kunna använda nått istället för Jordnötssmör? Finns det nåt annat du kan tänka dig som kan funka lika bra? Eller är det så nödvändigt att ha jordnötssmör

    Svara
    • Jag har bara testat att baka dem med jordnötssmör, så jag vet tyvärr inte. Det är möjligt att någon skrivit en kommentar högre upp här där dom testat utan, men jag minns inte, så du får kika igenom dem i så fall!

      Svara
  39. Pingback: work it | Världens bästa Issa
  40. tjejen gjorde dessa till mig idag . Mycket godare än köpta bars . Dem man köper på affären mår jag dåligt av efter halva . Men dessa var riktigt goda. Danne du borde satsa på en Kokbok

    Svara
    • Tack ska du ha, Kent! Vilken snäll tjej du har. 🙂

      Haha, en kokbok? Nåväl, vi får väl se vad framtiden har i sitt sköte…

      Svara
  41. Grymt recept! (tror jag)

    Ska testa min första sats idag inspirerat av detta.

    200 g proteinpulver (blåbär)
    110 g havregryn
    1 dl mjölk
    50g mandelsmör
    50 g glukos sirap
    56g torkade bär
    33g vit choklad
    + vaniljessens om jag hittar nå

    Svara
  42. Hejsan Daniel

    Jag testade ditt recept men modifierade det lite:
    Gainer Pro (choklad) eftersom det fanns hemma, blandade med 1 dl mjölk men tycker att det kan ha varit lite för mycket (blev ganska så mjuka) så i framtiden kommer jag måtta noggrannare! Högst troligt att det skiljer sig ganska så mycket mellan de olika proteinpulvrerna när det gäller ”bak-kapacitet”! Dessutom så drog jag till med dubbelt så mycket choklad till överdraget, men det är såklart en smaksak!

    Har Whey-80 på leverans hem just nu så kommer testa detta med Jordgubbssmak om några dagar!

    Tack för en bra och informativ blogg! =)

    Svara
    • Jag har inte testat att göra dem med Gainer Pro själv, men synd att de blev mjuka. Bättre lycka med proteinpulvret, och tack själv! 🙂

      Svara
  43. Eftersom att jag inte tål nötter så gjorde jag eget solrossmör, 1 dl solrosfrön, nypa salt och 1 msk rapsolja : Mixa i en blender eller liknande.
    Sedan bytte jag ut havregrynet mot frebacco vanilj och blåbär müsli och använde valios proteinkvarg istället för honung, blev kanon!

    Svara
  44. Jag gjorde en sats med mutant Whey protein, smak- trippel choklad eller va den heter, vart supergoda ! Bra tuggmotstånd och Väldigt mättande ! Detta blir en veckovana 🙂
    PS: även jag hackade jordnötter och hällde o smeten!

    Svara
  45. Sjukt många inlägg på den här artikeln, men måste ju skriva att jag testade oxå. Tog vad jag hade hemma, så det blev proteinpulver med jordgubbssmak och vitchoklad som överdrag. Blev ju perfekt som ett snacks/mellanmål! Gott, näringsrikt och mättande. Blir att testa några varianter på receptet, sen är det ju bara se till att det alltid finns några att ta av 🙂

    Svara
  46. Hej!
    Är så intresserad av dessa proteinbars då jag vill överraska min pojkvän med dessa! Tänkte sno lite proteinpulver från honom men nu har har börjat med aminosyror så det blir att köpa lite eget. Då undrar jag! Gymgrossisten säljer engångs portioner av Whey-80 som jag då tänkt köpa a 9:90 kr, då får man 37 G proteinpulver om jag förstått rätt! Det låter lite väl mycket om man nu behöver 200 G till detta recept? Har försökt klura ut det och hittar ingen logisk förklaring så all hjälp behövs! Stämmer det att jag då behöver 5/6 portionspåsar eller tänker jag helt galet nu? Tacksam för svar!

    Svara
    • Du tänker inte helt galet, Selena! Med detta recept är ju tanken att du får 10 bars (10 ”portioner”), då är det ju fullt rimligt att använda 5-6 portioner proteinpulver 🙂 Det blir ju billigare per portion om du köper tex 1kg proteinpulver, o det blir ju samtidigt mkt pulver att göra bars på, men det gör ju inget för det var ju gott 😛

      Svara
  47. Pingback: Upphämtning :D | Emma Tall
  48. Pingback: Hemmagjorda proteinbars! | Jenny Anoschkin
  49. har nu kladdat ihop dessa, använde whey 80 double rich chocolate och behövde bara använda ca 1dl mjölk så det är nog märket som spelar roll där.
    har ingen matvåg så överförde till dl och såhär blev receptet
    4-5dl proteinpulver
    2,5-3dl havregryn
    ca 1dl mjölk
    0,5dl jordnötssmör
    0,3-0,4dl sirap
    0,4dl kakao
    40g mörk 70% choklad som överdrag

    räknade ut kcal/per bar, om du tar 10st ur smeten
    kcal 186, protein 19g, kolhydrater 12g, fett 6g

    för det innehållet och priset så är det verkligen prisvärt.
    det smakade bättre än förväntat, fyller bra så känns mättande, lätta att laga… värt att testa. för mig tidspackade schema passar det perfekt efter jobbet medan jag kör till gymmet/fotbollsträningar

    tack daniel 😀

    Svara
  50. Hej, mina bara blev väldigt kladdiga(men goda). Är helt bakom flötet man allt som har med köket att göra, vad kan tänkas hjälpa så att de inte blir så kladdiga?

    Svara
  51. Pingback: Proteinbars #Försök1 | G.P.P
  52. Provade att göra dessa idag. Blev inte helt nöjd med konsistensen men det blir mindre mjölk till nästa gång. Tog Whey-100 istället för Whey-80 samt att jag tog bort jordnötsmör (allergi) och tillsatte istället ca 15g sirap blev riktigt nöjd med smak! Tack för receptet 😀

    Svara
  53. Har försökt läst igenom men väldigt mycket kommentarer så ställer frågan ändå. Går det att göra utan proteinpulvret? Och i så fall; hur mycket sjunker proteinhalten? Använder mig inte av just pulver men vill gärna ha mer protein! 🙂

    Svara
  54. Jag älskar dessa, så smakrika och goda! Efter att ha gjort de ett par gånger så har jag ändrat och haft mig för variationens skull. Som grund så byter jag ut honungen mot 2 msk agavesirap och ökar kakaomängden till cirka 55 g, detta för att få ner sötman, har även i lite flingsalt. Jag bytte idag jordnötssmöret mot hasselnötssmör och ökade mängden på det något, hällde i hackade hasselnötter som jag rostat och bytte mjölken till hasselnötsmjölk. Smetade på mörk choklad och strödde finhackade hasselnötter och flingsalt ovanpå. Det blev himla gott, smaken går mot nougathållet och saltet höjer chokladsmaken och blir en god brytning. Jag trycker ut smeten i en rektangulär ugnsform och får ut 18 bitar. 🙂

    Svara
  55. Grymt bra vart dom.
    Godare än dom man kan köpa alla gånger i veckan !
    Perfekt att ha i kylen när ungarna vräker i sig godsaker på Lördagskvällen !

    Svara
  56. Pingback: 23 | Ännu en blogg om kampen mot sockerberoende
  57. Hej!! Jag följde recept men skippade smält choklad. Och använde coconut milk istället för komjölk. Jag är vegan så anpassade lite.:)
    Jag la till mer jordnötssmör och en banan också och mer.kakao hehe. Mitt proteinpulver smakar äckligt, den är soja choklad pulver så jag krigade med extra tillbehör såsom banan för att få bort smaken.
    Ska testa imorgon!!! Tack för fint recept 🙂

    Svara
  58. Hej!

    Jag har försökt två gånger med detta receptet men det funkar inte alls, degen blir bara hård eller så vill den inte hållas samman.. Jag har försökt med både vatten och en gång med kokosolja men ingenting fungerar. Hur gör jag???

    Svara
  59. Men alltså skojja inte vad goda dessa var!!! Jag gjorde min första laddning precis, och tog en till kvällsmål. Smakar ju godis! LIVSFARLIGA ;). Jag gjorde med MMsports whey isolate chokladsmak och hade 100g jordnötssmör och ca 60 gram smält choklad på.

    Svara
  60. Smått frustrerad tyvärr.. Gjort dessa barer 3ggr, (tips; banan&choklad proteinpulver blir super gott) men räknade precis själv ut näringsvärdet på allt i receptet och det blev 190kcal och 10.9g protein. Pedantisk som jag är med att få i mig protein så var det här en tråkig överraskning.. En småsak i och för sig. Men så var fallet!
    Tack för receptet ändå ??

    Svara
  61. Tummen upp 100 gånger om, jag och min rumskompis gjorde dessa precis, och de är ett perfekt mellanmål/snacks att ha i skolan när man känner sig lite småsugen på något att äta, och vi som båda tränar för GMU, och som har provat oändligt många varianter på proteinbars måste säga att dessa proteinbars var precis som de ska vara, lagom söta med en inte alltför degig och torr konsistens. Ska prova varianten med kvarg nästa gång för mer yoghurt liknande konsistens:) ännu en gång tack för ett suveränt recept som inte var alltför dyrt och som blev helt klart godkända(Y)

    Svara
  62. Daniel! Mina ruskigaste tack ska du ha, för den här bloggen och för allt det du gör. Jag började lyfta för 2.5 år sedan och hade det inte varit för dig så hade jag fortfarande fjuttat runt som en annan ekorre bland de kromade hippie-hantlarna. Nu är jag, you guessed it, supreme badboy delux. Yeah. Jag har en bänk på 110kg, böj på 155 och marlyft på 200. Det är tack vare dig. Jag vet att du har hjälpt flera, jag har rekommendera din blogg till alla jag känner inklusive min familj. Satsar nu framåt för ett år av glorious gains. Tusen tack för allt Daniel, du är bäst. Dont stop. Man vet aldrig när det här landet kan behöva en och annan stark och vettig person 🙂

    Svara
  63. Thank you Daniel!
    I tried them with grounded oatmeal and no honey since my whey protein was sweetened. the bars turned out great!
    will keep the recipe and try other variants.

    Svara
  64. Hej Daniel, en snabb fråga
    Jag tänkte testa ditt recept, men undrar ifall barsen tenderar att bli torra och hårda om man slår in barsen i plastfolie och lägger in dem i kylen i låt säga 4/5 dagar.

    Med Vänliga Hälsningar
    Lucas Lauritzen

    Svara
  65. Tyvär upplevde jag dena bar som otroligt torr. Då hade jag även i dubbelt så mycket vätska. Och den smulade bara sönder när jag skar den… bra smak…men väldigt torr

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.