Fråga Andreas: vilka frukter och grönsaker är bäst?

Hej! Vilka grönsaker är bäst?

Kort och koncis fråga, som inte kräver något långrandigt svar! För några år sedan sammanställde en studie en trevlig lista över de mest näringsrika frukterna och grönsakerna. Resultatet blev en lång tabell där de frukter och grönsaker som innehåller mest av en rad mikronäringsämnen per 100 gram hamnade överst.

De näringsämnen som granskades var kalium, kostfiber, kalcium, järn, tiamin, riboflavin, niacin, folat, zink och vitamin A, B6, B12, C, D, E och K.

Tio i topp såg ut som följer:

  • Vattenkrasse
  • Kinakål
  • Mangold
  • Rödbetsblad
  • Spenat
  • Endive
  • Bladsallad
  • Persilja
  • Romansallat
  • Grönkål

Så här ser hela listan ut. Klicka eller tryck på den för en större bild.

Di Noia J. Defining Powerhouse Fruits and Vegetables: A Nutrient Density Approach. Prev Chronic Dis 2014;11:130390.

Går du efter den listan, vet du att du får mycket näringsämnen per portion.

En sak att tänka på är att de flesta av de ”bästa” frukterna och grönsakerna är just gröna saker. För att få ett brett spektrum av antioxidanter är det bra om du ser till att variera med så många olika färger som möjligt. Olika färger betyder olika antioxidanter. Lykopen gör tomater och andra grönsaker röda, karotenoider ger röd, orange och gul färg, antocyaniner ger en blå-röd färg och den gröna färgen kommer ofta från klorofyll, för att nämna några exempel.

Så även om gröna grönsaker dominerar topplistorna, finns det ändå fördelar med att inkludera andra färgsprakande frukter och grönsaker också. Det finns inga näringsmässigt dåliga frukter och grönsaker av de du hittar i butiken, så det är bara att mumsa på.

Referens

Prev Chronic Dis 2014;11:130390. Defining Powerhouse Fruits and Vegetables: A Nutrient Density Approach.



Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.