Svag i greppet? Testa tumlås!

En förutsättning för ett tungt marklyft är ett starkt grepp.

Det är länken mellan dina muskler och skivstången, och om du inte har greppet för att hålla stången spelar det ingen roll om du så har Konstantinovs ryggstyrka.

Ett sätt att drastiskt öka sin greppstyrka är genom ett så kallat tumlås. Tumlås heter på engelska hook grip och hur det ser ut ser du i bilden här nedan.

Tack går till: http://doubleyourgains.com för den fina bilden

Du greppar helt enkelt stången med tummen närmast stången, och stänger sedan resten av handen.

Att greppa med tumlås kan göra ont till en början, men precis som med att ha stången på nyckelbenen vid frontböj så är det en vanesak och de flesta kan vänja sig vid det.

Tumlås är bra att använda vid till exempel olympiska lyft eller styrkevändningar. Vissa föredrar även att marklyfta med tumlås istället för med mixat grepp eller dragremmar.

Greppstyrka Marklyft
Konstantinov har ett hyfsat grepp, och om man kikar noga så håller han här ett tumlås. Fotograf: Alexander Trinitatov

Ifall du ska använda tumlås eller inte är såklart helt upp till dig. Om din greppstyrka är din svaga punkt kan det vara aktuellt att börja öva på tumlås. Ta det då lugnt och börja lyfta med låga vikter för att se hur det känns.

De första gångerna kanske det är obehagligt att marklyfta även flugvikter, men öka motståndet långsamt så kommer dina händer och ditt pannben att härdas.

Vill du ha ännu fler tips på att förbättra greppet, spana in: 5 Sätt att öka greppstyrkan för marklyft.Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.