För- och nackdelar med att använda träningshandskar på gymmet

”Varför tycker ni att träningshandskar är så jäkla fånigt?”

”Undrar om folk som använder handskar har en matchande handväska också?”

Det här är just nu två av de senaste kommentarerna på min instagram – och de provocerar mig.

Först en disclaimer: Jag har befunnit mig i macho-lägret som tycker att träningshandskar är fånigt och fjolligt, men det är inte längre en åsikt jag prenumererar på.

Det gör dock många andra, och det finns få saker som macho-grabbar gillar att håna mer.

Här är en populär meme, som en av kommentarerna ovan anspelade på:

Träningshandskar meme

I dagens korta inlägg ämnar jag själv göra bot och bättring, och reder ut lite för- och nackdelar med att använda träningshandskar.

Och du, i det här inlägget kommer jag använda mig av en del affiliatelänkar, vilket innebär att vi får en provision om du handlar via dem – givetvis utan att det kostar mer för dig! Det är ett verktyg för att kunna ge dig den här informationen gratis, kompis.

Fördelar med att använda träningshandskar

1. Bättre grepp än svettiga handflator

Handsvett blir snabbt ett stort problem vid styrketräning.

Vad värre är – flera gym förbjuder användandet av magnesium, med hänvisning till att det smutsar ned golv och utrustning för mycket!

I den här situationen har du ett par val:

 • Fight the power. Bryt magnesiumförbudet i smyg. Det här är självklart inte ett alternativ som Styrkelabbet AB ställer sig bakom. Men om du trots allt skulle göra det, så lämpar sig flytande magnesium extra väl för detta då det 1) sitter kvar länge i handen, och du kanske klarar dig på en enda applicering i början av passet, 2) det dammar inte och smutsar inte ned gymägarens golv.
 • Byt gym. Ta din plånbok och din magnesiumdammande, högljudda styrketräning till en plats där ni välkomnas.
 • Använd dragremmar. Det här funkar inte i alla övningar, och det kanske gör det lite lättare för greppet än du faktiskt vill. I alla fall: de här från Iron Mind används av världens starkaste män, och de här från Wahlanders är också väldigt bra (de har jag själv).
 • Använd träningshandskar. Voilá! Det ger inte lika bra grepp som magnesium (mer om det senare), men det ger ett betydligt bättre grepp än en svettig handflata.

2. Skyddar händerna

Det finns minst två skäl till varför lite skydd av händerna skulle kunna vara intressant:

 1. Undvika valkar och förhårdnader i händerna. Vissa personer (däribland jag) är glada över sina valkiga händer – andra undviker det helst. Vi gillar olika, och för dem som vill behålla händerna mjuka och lena så är träningshandskar väldigt effektivt. Även dragremmar kan hjälpa till mycket här. Under den här punkten kan det även kvala in att undvika blåsor vid höga repetitionsantal av vissa övningar, till exempel roddmaskinen.
 2. Mindre blod och färre sprickor, tack. Hur huden är beskaffad skiljer sig dramatiskt från person till person. Vissa har stora problem med torra händer, med blodiga självsprickor som följd. Att lägga till uttorkande magnesium i den ekvationen är för vissa personer helt uteslutet, oavset hur mycket man återfuktar händerna före och efter passet. Välkomna, handskar.

3. Estetiken

Vissa tycker att träningshandskar är snygga och tuffa, och trivs med att ha dem på sig. Vissa tycker inte det. Knowledge-bomb!

På det här temat hör det även hemma att nämna att du förstås slipper magnesiumfläckar på dig själv och dina kläder, om du skippar magnesiumet.

Nackdelar med att använda träningshandskar

1. Sämre grepp än magnesium

Det här är min absolut främsta invändning mot träningshandskar, och det är skälet till att jag alltid i första hand rekommenderar att man använder magnesium för att motverka handsvett, inte handskar.

Det är förmodligen två skäl till att greppet blir bättre:

 • Friktion. Den blir lite högre när du bara har magnesium mellan handen och skivstången, än när du använder en handske.
 • Avståndet. En handske bidrar med någon millimeter eller två av extra tjocklek kring det du greppar, vilket i fallet med vanliga skivstänger och hantlar gör det svårare att greppa dem.

Greppet är extremt viktigt i de övningar där du håller redskapet med händerna. Det är ingenting man brukar märka som nybörjare när man gör sina första pass i gymmet, men när man har tränat i ett par månader och väl får testa magnesium så brukar det vara en ”Wow!”-upplevelse.

För en person som fortfarande är hyfsat ny till styrketräning så är skillnaden i greppstyrka inte så stor mellan träningshandskar och magnesium, men när du har tränat några år så är skillnaden rejäl – och att inte använda magnesium (eller dragremmar) då kan hålla tillbaka din rygg- och dragträning.

2. De skyddar som sagt händerna

Ja, det här var även en fördel.

Ja, det är även en nackdel.

I alla fall för dig som faktiskt vill få händer som är mer stryktåliga och ger visst sken av arbete, trots att du likt jag är en tangentbordsryttare.

3. De kan börja lukta

Det här är kanske en orättvis nackdel då även träningskläder kan börja lukta.

Med det sagt, se till att välja ett par träningshandskar som går att tvätta, som de här till exempel.

Träningshandskar i skinn verkar vara de som är mest benägna att börja lukta dåligt efter några pass.

Avslutningsvis

Sådär! Förhoppningsvis kan det här inlägget hjälpa någon att förstå att det där med träningshandskar inte behöver vara så svartvitt, utan att det självklart finns en mängd situationer där de kan vara användbara, eller rentav en räddning för effektiv styrketräning.

Glömde jag någon för- eller nackdel? Fyll gärna på i kommentarerna nedan!

Relaterade inlägg:34 svar på ”För- och nackdelar med att använda träningshandskar på gymmet”

 1. Testa köra ett skivstångspass utan handskar när du lider av psoriasis i händerna. Jag brukar jämföra det med att varje lyft är som att hålla en tändare under handen. Inte skitkul. Ännu tråkigare att få höra kommentarer om att man då och då använder handskar. Ganska trött på diskussionen i stort. Ha handskar om du vill, eller ha dom inte. Håll käften och lyft istället.

  Svara
 2. Ska man använda handskar, så använd rätt typ av handskar. I min nyfunna kärlek för styrketräning förra året värmde jag upp med monkeybar-gång iklädd billiga trädgårdshandskar, därefter skivstångsrodd innan dagens marklyft. När det kändes obekvämt i händerna och aningen blött under handsken var jag tvungen att ta av dom och titta, och där hade friktionen mellan handsken och monkeybarsen gnidit upp mina valkar som öppna sår med skinnflärparna hängandes utåt.

  För att inte göra samma misstag som mig om man vill ha handskar, köp rätt typ av dom som Styrkelabbet rekommenderar!

  Svara
 3. Plus: slipper lukta som man gnuggat växelmynt i handflatan. Får lätt ont i händerna när de är bara.

  Jag har ett par hestra activity gloves fritidshandskar när händerna börjat bli svettiga och greppet försämras. De har nån sticky fejkläderbeläggning som ger bra grepp

  Jag är dock ingen tyngdlyftare utan relativ nybörjare och kör 9-12 reps per set. Skulle jag lyfta ännu tyngre kanske inte handskarna skulle duga. Då får jag övergå till stans old school gym. Det har magnesium-tillåtet aura..

  Svara
 4. Handskar kan förebygga bakteriespridning och smitta av svamp – det är främsta skälet till att jag använder det. Dessutom går de att tvätta i maskin.

  Svara
 5. Jag är den ende på min SK som använder handskar. Min erfarenhet är det blir lite gliringar, men absolut inget ohanterbart för den som är trygg i sin manlighet 🙂

  Utan handskar får jag självsprickor som hindrar mig från att bänkpressa. Och som seriös bänkpressare vill du för allt i världen undvika faktorer som hindrar ditt bänkpressande…
  Då tar jag mer än gärna en gliring, alla dar i veckan 🙂

  En sak som jag inte förstår (någon kanske kan hjälpa mig förstå detta): Varför finns inte samma föreställning om ’fjollighet’ kring wrist wraps som kring träningshandskar? Det är väl typ samma accessoar, på samma kroppsdel (hand/handled) som fyller samma funktion (undvika smärta)?

  Så, nu kan jag återgå till tungt bänkpressande. Wrist wraps av. Träningshandskar på.
  Over ’n’ Out!

  Svara
 6. Känner igen machoattityden. Jag själv lider av handeksem och hade det inte varit för handskarna hade jag inte kunnat styrketräna överhuvudtaget. Det hade varit ännu mindre ”macho” än både handskar och handväska!

  Svara
 7. Nu har jag aldrig använt handskar men har hört av andra att de nöts i längden så att man får förhårdnader efter ett tag även med handskar. Ligger det någon sanning i detta?

  Svara
 8. Jag har styrketränat sen 2001. Började använda handskar först för två, tre år sedan. Upplevde direkt minskad smärta i händerna vid tex bänkpress. (Har små, tunna händer) Medförde att jag kunde göra nya PR pga att smärtan inte hindrade mig från att lyfta tungt. 🙂

  Svara
 9. Ang valkar, hur man håller stången i handen gör väldig skillnad i hur mycket handen får lida upplever jag.
  Om man greppar stången längre in i handen så tenderar den att glida mer och nöta på skinnet än om man har stången längre ner mot fingrarna.

  Men visst det beror ju oxå på övningen, vikten och antalet reps. Vissa övningar är ju mer jävliga mot händerna.

  Svara
 10. För mig, som efter 30 år med typ 1 diabetes har händer med nervskador, inte läker ordentligt och dessutom reumatism på det, så är handskar det enda som gör det möjligt för mig att lyfta saker på gymmet.

  Jag har provat magnesium och det är helt underbart, det är bättre – men rätt verktyg för rätt person/tillfälle gör att handskar tyvärr är enda alternativet för mig och de i liknande situation.

  Svara
 11. Alla har rätt att få lyfta tungt!!!
  Utan handskar hade jag, 58-årig kvinna med fibromyalgi, artrit och artros, ALDRIG kunnat träna mig starkare och därmed få mindre värk på köpet!
  Marklyft, knä- och frontböj samt bänkpress, MED handskar pga svår tumartros, 2-3 gånger i veckan har gjort mig mycket stabilare och starkare i hela kroppen! För att inte tala om stärkt självkänsla!

  Lyfter mycket mer än mina icke-sjuka vänner någonsin kommer att göra, så länge de häckar framför tv:n och datorn. Och utan handskar (och dragremmar vid marklyft) hade jag inte kunnat hålla i en skivstång!
  Tränar på en atletklubb, och är oändligt tacksam för hjälp och stöd från andra medlemmar.
  Önskar att jag hade råd att utbilda mig inom ”lyfteriet” så jag kunde hjälpa andra med kronisk värk, för det finns hopp. Jag är själv levande exempel på det!

  Vänliga hälsningar
  Katrin

  Svara
 12. Får man ha på sig träningshandskar på gymmet? Ja, såklart.

  Finns det fördelar med att ha på sig handskar? Absolut!

  Kan man ha på sig handskar utan att ens manlighet blir berörd? Nej.

  Det -är- töntigt att ha på sig handskar. Punkt. Sen är det fritt val att ha på sig handskar ändå, men tro inte att du både kan ha och äta kakan.

  På mitt gym är jag nog enda killen som kör Hip Thrusts. Medan jag utför denna övning, förväntar jag mig att folk ska tycka att jag är lika maskulin som killen lite längre bort som kör bänkpress? Nej. Himlen är blå, solen går upp i öst, och träningshandskar är omanligt.

  Svara
  • Vad är ”manligast”? Att tycka att träningshandskar är omanligt och inte bära dem av den anledningen, eller att fullkomligt skita blankt i vad folk tycker och köra med handskar ändå, om man så önskar eller behöver?

   Svara
   • Jag märker att du antingen inte har läst hela mitt inlägg, eller helt enkelt inte begriper vad jag säger.

    1. Jag sa inte att jag inte har handskar för att det är omanligt. Jag använder inte handskar, inte pga vad andra tycker, utan för att jag såg det som en enkel genväg, och valde istället att härda mina händer.

    2. Hade jag till 100% brytt mig om vad andra tycker hade jag inte kört Hip Thrust, en typiskt omanlig övning, eller hur?

    Spelar fortfarande ingen roll. Du, Carl, kommer fortsätta ha handskar på gymmet, och jag kommer köra mina Hip Thrusts.

    Du får gärna ha på dig dina handskar om du känner att det hjälper dig. Men tro inte för en sekund att du kan gå runt på gymmet utan att offra din manlighet. Du är inte heller ”manlig” för att du påstår att du ”skiter i vad andra tycker”.

    Svara
 13. Själv får jag så sjukt ONT i händerna när jag lyfter med magnesium, men inte med handskar, och eftersom jag har låg smärttröskel håller jag mig då till handskarna.

  Svara
 14. Efter tre år med handskar vid marklyft har jag provat magnesium och är såld, MYCKET bättre grepp! ???

  Men jag har älskat mina handskar hittills och kör kanske med dem i andra övningar.

  Har skinnhandskar och sköljer dem i tvättmaskinen ibland.

  Svara
 15. Som kvinna med väldigt små händer är det nästan nödvändigt att ha handskar som förbättrar greppet. Nuförtiden finns det rätt tunna handskar så man inte ökar omkretsen av stång eller hantel onödigt mycket. Det kan också göra väldigt ont att lyfta lite tyngre med skivstänger som har mönster (antar att det ska hjälpa greppet för de lite tåligare), speciellt om man inte har eller vill få hård hud i handflatorna.
  I slutändan handlar det väl mest om sköt dig själv och skit i andra 🙂

  Svara
 16. Jag körde länge med handskar (vi snackar flera år) men kände liksom aldrig att jag kunde ta ut max i marklyft (detta var på ett pretto-gym som inte ens tillät magnesium) så när jag började träna på ett annat gym, som dessutom stod med magnesium själva, så märkte jag en enorm skillnad! Med handskar så tyckte jag att stången gled mer än den gör med magnesium, och med bättre grepp kan man som bekant lyfta tyngre.

  Svara
 17. Jag hyser ett enormt förakt för de som bär gymhandskar och det beror inte på att handskar på något sätt är ett dåligt redskap utan vilka som bär dem. Målgruppen är typen med låg styrka, lite underhudsfett och lite övriga accessoarer som: långbyxor, brottarlinne, keps och just handskar. Tiden spenderas framför spegeln med hantlar och isolationsövningar och ingen dag är bendag. Jag tror aldrig jag sett någon ta tresiffrigt i någon övning med handskar. Det är en en modeaccessoar och inte ett redskap för de som använder dem där jag tränar. En handväska hade kompletterat looken utmärkt.

  Svara
 18. Jag kör med tunna montörshandskar som t.ex . dom här från Bauhaus.
  https://www.bauhaus.se/arbetshandske-guide-5161-getlader-syntet-strl-6-11.html
  Dom är väldigt tunna utan vaddering i handflatan tycker det funkar bättre än vadderade träningshandskar vid dragövningar. Hjälper mao inte så mycket om man får ont i händerna av pressar.
  Dom brukar gå sönder ungefär när dom blivit så sunkiga att man bör byta ändå.
  Gräsligt fula men funktionella.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.