Träningsredskap, tillbehör och utrustning

Här hittar du träningsredskap och hjälpmedel som vi själva använder i vår träning, eller kan rekommendera.

Det betyder inte att du behöver de här prylarna, men det är saker som för rätt person eller i rätt situation kan höja kvalitén på träningen.

Först kommer här en sammanfattning med direktlänkar till alla rekommendationer på den här sidan, men scrolla ned för mer information om varje pryl.

Observera att Styrkelabbet får provision om du handlar via länkarna ovan (utom länkarna till Wahlanders), och vi vill att du känner till det. Det blir dock givetvis inte dyrare för dig!


Letade du efter något annat? Kolla in våra:


Vi börjar med att gå igenom träningstillbehör och går därefter in på rena träningsredskap.

Träningstillbehör

1. Magnesium

Magnesium gymgrossisten

Första gången jag testade magnesium så ökade jag min träningsvikt i marklyft med 20 kg – samma pass.

Du applicerar magnesium på händerna så att de blir torra och du får ett bättre grepp. Med ett bättre grepp kan du träna med tyngre vikter och högre kvalitet, vilket i sin tur ger dig bättre träningsresultat. Träningen blir dessutom säkrare eftersom du minskar risken att tappa en vikt.

Magnesium gör främst en skillnad i dragövningar som marklyft, chins och skivstångsrodd, men det hjälper även i övningar som bänkpress och militärpress. Till och med i knäböj hjälper det att ha magnesium i händerna.

  • Det vanligaste och bästa är magnesiumblock. Du kan köpa ett paket med åtta magnesiumblock här.
  • Alternativet är flytande magnesium. Det räcker inte lika länge och ger inte riktigt lika bra grepp som magnesium i blockform, men dammar i gengäld inte och kan ofta användas på ”gym” med magnesiumförbud.

2. Böjskor

Böjskor

Jag har en ganska god rörlighet, men jag skulle ändå ha svårt att knäböja bra och säkert (utan att krumma ryggen) utan mina böjskor.

De har en förhöjd häl, vilket gör att du kan få fram knäna längre och därmed lättare komma ned i en djup böjposition. Dessutom är de mycket stabila och stumma, vilket ger en bra säkerhet och känsla när du lyfter.

Personer som knäböjer med en renodlad ”styrkelyftsteknik” kan ofta göra det utan skor med förhöjd häl, men min erfarenhet är att det kan kräva en längre tids träning före rörligheten är god nog för det.

Majoriteten av alla tyngdlyftare och styrkelyftare använder skor med en höjd häl när de knäböjer, och det är ganska ovanligt att nybörjare kan göra en djup knäböj med bra teknik utan det.

Det är synd, eftersom ett par böjskor kostar kring en tusenlapp, och därmed innebär en någorlunda dyr investering för att många ska kunna knäböja på ett bra sätt. Å andra sidan är det väl inte annorlunda mot att folk som vill börja jogga behöver köpa sig ett par joggingskor. Nåja.

Här är två bra modeller att välja mellan:

  • Power Perfect 3 är en klassisk tyngdlyftningssko med hög häl. Detta är den senaste modellen av skon ag själv använder (fast nr 2) när jag knäböjer. Hög kvalitet, stabil och gedigen!
  • Powerlift 4 är ett lite billigare alternativ, och har inte riktigt samma stumhet eller kvalitetskänsla som Power Perfect – dock är det (precis som PP) en sko som används på VM! Powerlift 4 har lite lägre häl än Power Perfect 3.

Vilken ska du välja? Jag skulle säga att du väljer Power Perfect 3 om du upplever att du behöver mycket extra rörlighetshjälp i knäböj, eller om du håller på med tyngdlyftning. Välj Powerlift 4 om du bara behöver lite extra rörlighetshjälp och bara tänkte använda skon till knäböj.

3. Handledslindor

Titan THP handledslindor

Handledslindor använder du för att fixera och stödja handleden vid tunga pressövningar som bänkpress och militärpress. Vissa gillar även att använda dem vid knäböj för att avlasta handleden.

Det är möjligt att du aldrig kommer behöva ett par handledslindor, men själv har jag behövt dem till bänkpress sedan många år tillbaka då jag får ont i handleden annars.

Om du inte får ont i handlederna när du pressar, så finns det ingen större poäng att skaffa ett par handledslindor, mer än att de kanske ger lite mer stabilitet.

I början använde jag ett par mjukare och kortare handledslindor (GASP och Eleiko – väldigt lika), men i samband med att de inte längre var godkända i styrkelyftstävlingar (en fråga om licenser) så bytte jag upp mig till TITANs betydligt hårdare och längre lindor.

  • TITAN THP – Välj dessa om du tränar bänkpress på allvar och vill kunna använda dem i en styrkelyftstävling. Dessa är så hårda att det gör ont att ta på sig i början när de är nya, men det går över på ett par träningspass.
  • GASP – Välj dessa om du inte tänkte tävla, och inte pressar så tungt eller behöver så mycket stöd.

Jag tyckte att GASP funkade bra när jag bänkpressade runt 100 kg, men när jag tränar på 120-130 kg så är TITAN bättre.

Mina handleder har faktiskt blivit bättre det senaste året då jag använt TITAN, trots att jag bänkpressar både mer och tyngre. Jag tror det är för att de avlastar så att stressen på handlederna blir mer lagom.

4. Lyftarbälte

Gasp training beltEtt lyftarbälte är tvärtemot vad många tror inte ett hjälpmedel för att nödvändigtvis göra din träning säkrare – utan snarare göra den mer effektiv genom att låta dig lyfta mer vikt.

Bältet fungerar genom att öka ditt buktryck mer än vad du kan göra på egen hand, och gör därmed din bål mer styv. Det leder till att de flesta kan lyfta 5-10 % mer vikt med ett lyftarbälte än utan. Och, om du kan lyfta 5-10 % mer vikt i knäböj och marklyft, så innebär det att dina ben, rygg och rumpa får en större träningseffekt.

Tävlar du i styrkelyft så är förstås en styrkeökning också välkommet.

Här är två prisklasser av bälten:

  • GASP gör ett bälte som är mycket prisvärt, av god kvalitet och som duger alldeles utmärkt för de flesta gymmare. Det är dock ej godkänt för användning i styrkelyftstävlingar.
  • Wahlanders är en lädermakare som tillverkar kanske världens bästa (och mest kända) styrkelyftsbälten. Högsta möjliga kvalitet, bra service, godkänt för användning i styrkelyft, och som en bonus en möjlighet att få ditt namn graverat på baksidan.

5. Dragremmar

Iron Mind dragremmarDragremmar sätter du runt dina handleder och drar sedan runt skivstången eller det du ska lyfta, för att du inte ska begränsas av din greppstyrka.

Det kan leda till bättre träning av till exempel rygg, rumpa eller biceps, men å andra sidan uteblir greppträningen.

Min uppfattning är att nybörjare sällan behöver dragremmar, utan det är bättre att använda magnesium och att låta greppstyrkan öka den första tiden. Om ditt gym har magnesiumförbud kan dragremmar vara användbara. Själv använder jag dem mest i perioder då jag marklyfter med stor träningsvolym, för att minska slitaget i händerna.

Här är två bra alternativ:

  • Wahlanders tillverkar starka dragremmar i läder. Det är dessa jag har använt i ett par år nu, och de håller bra.
  • Iron Mind tillverkar dragremmar som används av flera utav deltagarna i Worlds Strongest Man. Starkare än så här blir det inte.

6. Ocklusionsband

Procclusion 1.0

Ocklusionsträning är en träningsform som verkligen har ökat i popularitet de senaste åren. Principen är i korthet att strypa utflödet (men inte inflödet) av blod till musklerna, och på så vis skapa en större syrebrist och trötthet än annars. Du sätter alltså någon rem eller liknande högst upp på armet eller benet och låter den sitta på när du utför (vanligen) fyra set.

Studieresultaten på ocklusionsträning är lovande, särskilt som komplement till traditionell styrketräning (till exempel att du lägger in några ocklusionsset i slutet av passet).  Ocklusionsträning passar i synnerhet bra i skadeperioder, eftersom du kan använda väldigt lätta vikter men ändå få en god träningseffekt. Det verkar heller inte som att ocklusionsträning skapar lika mycket skador i musklerna som traditionell styrketräning, och en spekulation från min sida är att det innebär att man kan träna lite oftare genom att lägga in ocklusionsträning ibland.

Vill du veta mer om ocklusionsträning kan du spana in artikeln och poddavsnittet nedan:

Så vad ska man använda för att strypa sig själv?

Tyvärr verkar det vara svårt att hitta något i hemmet som funkar bra, då det både bör vara ett ganska brett band (särskilt för benen). Det jag har testat som är mest prisvärt är Procclusions ocklusionsband för armarna (och vaderna). De har nu även kommit med ocklusionsband för benen, men de kan du även använda till armarna om omkretsen är över 40 cm. Annars har jag ocklusionstränat benen bra med hjälp av knälindor, ifall du skulle ha sådana hemma.

  • Procclusion 1.0 För ocklusionsträning av armar och vader. Enkelt att ta på och justera tryck med ifall du låter bandet vara ”stängt” när du tar på det.
  • Procclusion 2.0 För ocklusionsträning av ben (passar även armar med omkrets över 40 cm).

Träningsredskap

1. Kettlebells

Kettlebells från Master Fitness på Gymgrossisten

Vi rekommenderar Kettlebell BC som du hittar hos Gymgrossisten på länken nedan. Hög kvalitet i kombination med lågt pris, och dessutom fri frakt!

>> Kettlebell BC hos Gymgrossisten

Märket är Master Fitness, designen är enkel och stilren, och vad jag kan avgöra hittills så är kvaliteten och utformningen toppen: jag har bankat kloten hårt mot varandra utan att beläggningen har lossnat, de har en jämn och fin finish med lagom strävhet, ”öglorna” som handtaget utgör är lagom stora och tillåter förmodligen att de allra flesta får in två händer för svingar i dem.

2. Chinsstång

Casall chin up bar

En chinsstång sittande i en dörröppning i ditt hem är ett enkelt sätt att möjliggöra en av mina favoritövningar: chins.

Chins är en av de bästa övningarna (kanske den bästa) för att träna biceps och lats, så med en sådan här kan du piska dem lite extra.

Det finns massor av olika chinsstänger för att sätta i dörren, men ett alternativ är: Casall Chin Up Bar.

Den passar dörrar mellan 70–95 cm och fästes genom att du skruvar fast fästen i dörrkarmen som du sedan ”skruvar ut” stången mot.

3. Grippers

Captains of CrushCaptains of Crush är världens mest kända grippers, med en kvalitetskänsla i toppklass.

Min erfarenhet är att de flesta inte behöver utföra specifik greppträning för att ändå kunna dra riktigt tunga marklyft (förutsatt att du använder magnesium), men med det sagt kan extra greppträning fortfarande vara rolig och användbar att ha.

De här finns i 11 olika styrkor, och du kan till och med få certifikat på att du har ”stängt” de olika svårighetsgraderna. Det är endast ett fåtal personer i världens om har stängt den tyngsta, CoC #4 med ett motstånd på 165 kg.

Läs mer om de olika styrkorna här: Captains of Crush

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.