Omega-3 och fiskolja: För hälsa, hjärna och muskeltillväxt

En kost rik på omega-3 är något som i princip alla dietister och kostrådgivare kommer att rekommendera dig, oavsett vilken populär diet de må tillbe i övrigt.

Oavsett om du äter det i form av fet fisk eller fiskolja så kvarstår faktum: Omega-3 har en myriad av positiva effekter på din kropp.

I det här inlägget kommer du att lära dig vad omega-3 är, vilken mat du hittar det i, samt varför jag tycker att du borde äta mycket av det.

Först av allt: Vad är omega-3?

Omega-3 och omega-6 utgör tillsammans två essentiella grupper av fettsyror.

Att ett näringsämne är essentiellt innebär att det är livsnödvändigt, och kroppen kan ej skapa detta på egen hand, utan det måste tillföras via kosten.

Det finns tre olika omega-3-fettsyror, och dessa är:

 1. Alfa-linolensyra (ALA)
 2. Eikosapentaensyra (EPA)
 3. Dokosahexaensyra (DHA)

Den första av dessa, ALA, förekommer framförallt i vegetabiliska oljor. Det är dock de två senare, EPA och DHA, som det verkar finnas så stora fördelar med att äta tillräckligt utav, och det är just dessa vi hittar gott om i fet fisk och fiskolja.

Det är inte fiskarna själva som bildar EPA och DHA, utan själva källan till dessa fetter är alger och växtplankton. Algerna och planktonen äts av små fiskar, som i sin tur äts av större fiskar, vilka därigenom får ett högt innehåll av omega-3.

Vi behöver alltså fettsyror från både omega-3 och omega-6 för att må bra. Flera källor pekar på att människan under sin utveckling levde på en diet där förhållandet mellan omega-3 och omega-6 var 1:1, och att vi fortfarande mår bäst av detta förhållande (1, 2).

Tyvärr innehåller vår västerländska diet ofta upp emot 15 gånger mer omega-6 än omega-3.

För dig som vill ha en hälsosam och stark kropp som sprakar av vitalitet så är detta inte riktigt optimalt.

Du behöver dock inte komma hela vägen upp i ett 1:1-förhållande av fettsyrorna för att åtnjuta flera hälsofördelar (även om det säkerligen vore kalasbra), utan för många räcker det med att få ett par extra gram omega-3 om dagen för att må bättre.

Så vad menar jag egentligen med ”må bättre”? Tillåt mig att utveckla.

Därför borde du äta mycket omega-3

Här hittar du ett urval av de positiva effekter ett ökat intag av omega-3 kan ha på din hälsa.

Jag vet att många av er läsare här skiter i mjuka värden som ”hälsa” och ”livskvalitet”, och bryr er desto mer om att lägga till muskelmassa på era överarmar eller kunna dra mer i marklyft, men seriöst: Fortsätt läsa. Det finns något för dig med.

1. Omega-3 motverkar inflammation och flera sjukdomar

De båda fettsyrorna omega-3 och omega-6 har förstås flera funktioner, men en av de mest uppmärksammade av dessa är att omega-6 är proinflammatoriskt medan omega-3 är antiinflammatoriskt (3).

Båda dessa funktioner behövs, då inflammationer är nödvändiga för att kroppen ska kunna läka. Det är dock viktigt att inflammationen avtar när dess syfte är fyllt. Detta innebär inte bara att fiskolja kan hjälpa dig att läka bättre, utan även att det kan lindra och förhindra sjukdomar som karaktäriseras av inflammation (3, 4).

Och ja, att du är mindre benägen att dras med långvariga inflammationer är antagligen rätt positivt för ditt långsiktiga muskelbyggande.

2. Omega-3 är viktigt för hjärnans utveckling

Förutom att omega-3-fettsyror gör dig mindre känslig för inflammationer så spelar de en viktig roll i hjärnans utveckling och funktion. Detta visar sig bland annat i att tillräckligt med omega-3 är kopplat till en minskad risk för demens och Alzheimers (5).

Framförallt verkar en bra balans av omega-3 och omega-6 vara viktigt både för foster och för barn. Vår hjärna är till stor del färdigutvecklad vid 5-6 års ålder, och fram tills dess är ett balanserat intag av de essentiella fettsyrorna viktigt (6). Det finns dock en hel del stöd för att en bra balans av de essentiella fettsyrorna kan påverka kognition, beteende och humör, samt mental prestationsförmåga i allmänhet även hos vuxna.

3. Omega-3 ökar din insulinkänslighet

Omega-3 ökar din insulinkänslighet och skyddar därmed mot utvecklandet av diabetes, fetlever, och dåliga kolesterolvärden (7).

Förutom detta skydd innebär även en god insulinkänslighet att du minskar risken att lagra in onödigt mycket fett, och att dina muskler får bättre möjligheter att använda kolhydrater som bränsle.

Effekten av omega-3 på insulinkänslighet är något blandade, och det verkar som att de med dålig insulinkänslighet (till exempel överviktiga) är de som ser störst förbättringar.

4. Fiskolja förbättrar kroppssammansättningen och minskar stresshormoner

I en studie fick 44 män och kvinnor tillskott av fiskolja i 6 veckors tid, vilket resulterade i en statistiskt signifikant ökning av fettfri massa och minskning av fettmassa (8). Att lägga till fiskolja var alltså det enda man ändrade, och det påverkade kroppssammansättningen positivt.

Dessutom minskade mängden av stresshormonet kortisol i deras saliv. Det påminner om en annan studie där tre veckors supplementering av fiskolja minskade kortisolutsöndringen vid ett mentalt stresstest (9).

Angående viktminskningen som observerades i studien på de 44 männen och kvinnorna, så har en diet rik på omega-3-fettsyror visat sig minska aptiten hos överviktiga (10), vilket skulle kunna vara en anledning till minskningen i fettmassa. Oavsett mekanismen så verkar fiskolja vara positivt för kroppssammansättningen.

5. Fiskolja kan ha en positiv effekt på ditt kardiovaskulära system

Det finns ett visst stöd för att tillskott av fiskolja kan minska risken för kardiovaskulära sjukdomar (11) men detta motsägs dock av två studier nämnda i en artikel i Läkartidningen.

Även om inte fiskolja skyddar mot kardiovaskulära sjukdomar så är det möjligt att det ändå har en positiv effekt på det kardiovaskulära systemet. I en studie visade sig tillskott av fiskolja sänka hjärtfrekvensen och syreförbrukningen hos cyklister under träning, utan en försämring i prestation (12). Utan att dra för stora växlar av detta så finns det alltså en möjlighet att omega-3 kan ha andra positiva effekter på det kardiovaskulära systemet.

6. Omega-3 förbättrar ditt anabola gensvar på protein

Det här är något som Martin Berkhan har skrivit ett långt inlägg om på sin blogg där han förklarar det mer ingående, men en studie visade att muskelproteinsyntesen ökade mer som svar på intag av protein hos friska män och kvinnor som hade tagit tillskott av omega-3 (13).

Samma mängd protein stimulerade alltså muskelproteinsyntesen (nybildningen av muskelprotein) mer när de hade intagit mer omega-3. Det här är definitivt något som är intressant för dig som vill få större muskler. Dosen man använde i den här studien var 1,86 g EPA och 1,5 g DHA dagligen, det vill säga totalt 3,36 g omega-3 per dag.

Så hur mycket omega-3 ska du äta?

Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag av 2,5-3 g omega-3 per dag. Det är dock viktigt att påpeka att de inte gör skillnad på de olika fettsyrorna här utan inkluderar fettsyran ALA, och inte bara EPA+DHA. Vidare rekommenderar de att du kan fylla ditt omega-3-intag genom att ha lättmargarin på mackan, och använda flytande margarin i matlagningen. Inget av dessa innehåller mycket av EPA och DHA vilket är de fettsyror vi så ofta har brist på och mår bra av att äta lite extra utav. I de flesta av studierna jag har länkat är det EPA och DHA  man har undersökt (eller fiskolja, som är rikt på just dessa två).

Lax - fet fisk rik på omega-3

Oavsett vilket så är det definitivt bra om du lyckas komma upp i den nivån omega-3 som de rekommenderar och följer deras rekommendation om att äta fisk tre gånger i veckan (vilket är mer än de flesta gör), men som vanligt så vill jag förstås överdriva saker och ting lite grand.

Det är som sagt omega-3-fettsyrorna EPA och DHA som för med sig de stora hälsovinsterna och dessa hittar du framförallt i fet fisk, inte i rapsolja och margarin.

Så, åter till frågan: Hur mycket ska du äta?

I de flesta av studierna nämnda där man har gett deltagarna tillskott av omega-3 så har det handlat om storleksordningen 2,4-3,5 g/dag, ganska jämnt fördelat mellan EPA och DHA.

I Martins inlägg jag nämnde tidigare rekommenderar han 2 g EPA och 1,5 g DHA per dag, det vill säga totalt 3,5 g.

Det är balansen av fettsyror i din kost som är det viktiga, och därför finns det förstås inget värde skrivet i sten på hur mycket omega-3 du bör få i dig. 2,5 gram av EPA och DHA totalt per dag är dock antagligen en väldigt bra nivå att sikta på. Detta är min rekommendation till dig, och det är även så mycket jag själv ser till att få i mig varje dag.

Hur mycket fet fisk motsvarar det?

Det är framförallt makrill, sill och lax som är feta fiskar, och rika på omega-3.

Vildfångad fisk innehåller mer omega-3 än odlad, men även den odlade har ett relativt högt innehåll av fettsyrorna. Detta har sin förklaring i vad jag nämnde i början av inlägget: att källan till omega-3 är alger och växtplankton. Vildfångade stora fiskar får i sig omega-3 genom att äta mindre fiskar, som i sin tur får i sig omega-3 ifrån dessa alger och växtplankton. Fisk odlad på spannmål och liknande får därför inte lika högt innehåll av omega-3.

Här är innehållet av EPA och DHA i några av dessa feta fiskar som är vanliga i butik, rangordnade efter hur mycket omega-3 de innehåller:

 • Makrillfilé i tomatsås, en konserv på 125 g: 2,5 g EPA+DHA.
 • Odlad lax, 100 g: 1,8 g EPA+DHA.
 • Inlagd sill, 100 g: 1,4 g EPA+DHA.
 • Sill, 100 g: 1,3 g EPA+DHA.

Testfakta genomförde en undersökning av frysta laxfiléer för några år sedan. Det visade sig vara ICAs lax som innehöll mest EPA+DHA, nämligen 2,35 g/100 g. Sämst var lax från märket Compass som säljs på COOP, med runt 1,8 g/100 g.

Du kan själv kika på resultatet i bilden här under, men summan av kardemumman är att de flesta ligger ganska nära 1,8 g totalt. De redovisar mängden EPA+DHA som procent av den totala mängden fett, vilket gör att man får räkna lite för att jämföra det faktiska innehållet i de olika.

Omega 3 i Lax Testfakta

(Klicka på bilden för att förstora.)

Så hur mycket fisk måste du äta för att få i dig tillräckligt med de goda omega-3-fetterna?

Allting är ju förstås bättre än inget, och 100 gram av vilken som helst av de feta fiskarna gör att du får i dig en god mängd omega-3. Vill du däremot komma upp i mängden på över 2,5 gram EPA+DHA som jag själv siktar på så behöver du till exempel äta:

 • En burk makrillfilé i tomatsås

eller

 • Ungefär 150 gram lax eller sill.

Hur är det med omega-3 i vegetabilier, såsom linfrö och valnötter?

Vissa vegetabiliska oljor innehåller mycket omega-3, såsom linfrö-, raps-, valnöt- och solrosolja. I dessa är det dock fettsyran ALA som står för omega-3-innehållet. Förvisso är ALA också essentiell, men det är extra EPA och DHA som står för alla hälsofördelar.

Vår kropp kan i liten utsträckning bilda EPA och DHA av ALA, men det är mycket små mängder, och jag rekommenderar att du istället satsar på fet fisk.

Alternativet: Fiskolja

Det finns ett bra alternativ för dig som inte får i dig tillräckligt mycket fet fisk, och det är att ta kosttillskott i form av fiskolja.

För att klara ut eventuella missförstånd så är alltså fiskolja inte samma sak som omega-3, däremot är fiskolja rik på omega-3.

Jag är dock övertygad om att det är betydligt hälsosammare att hellre höja ditt intag av fet fisk före du inför kosttillskott. En förändring av kosten bör alltid ske först.

Personligen försöker jag se till att äta en del fet fisk i veckan: jag äter makrillfilé i tomatsås, och köper lax så fort det kommer billiga erbjudanden på det.

Detta räcker dock inte för att jag ska komma upp i de mängder EPA+DHA som jag tror är nyttiga, så jag väljer att ta två teskedar flytande fiskolja varje dag.

Det finns ett par olika alternativ av fiskolja: Både flytande, och i kapslar utan smak som är lätta att svälja.

Som sagt är det alltså fettsyrorna EPA och DHA som är intressanta i sammanhanget. Vissa tillskott av fiskolja anger till exempel på innehållsförteckningen: ”1000 mg fiskolja, varav 180 mg EPA och 120 mg DHA”. Det är den senare siffran du ska titta på.

Här är en lista på tre vanliga och prisvärda tillskott av fiskolja, av vilka jag har testat alla själv. Du hittar både flytande fiskolja och i kapslar, både i låg och hög koncentration.

Först ut…

Friggs Omega-3 (Billigast!)

Detta är vad jag själv använder i nuläget. Anledningen är helt enkelt att det är den billigaste fiskolja jag hittat, samtidigt som jag faktiskt har börjat gilla smaken.

Friggs Omega-3 flytande

Denna finns att köpa på bland annat Willys, och kostar 39 kr för 150 ml.

En tesked på 4,5 g fiskolja innehåller 0,8 g EPA och 0,5 g DHA. Jag själv tar 10 ml (två teskedar) varje dag, vilket innehåller 1,6 g EPA och 1 g DHA.

Pris: 1,00 kr per gram EPA+DHA.

Star Nutrition Omega-3

Det här är fiskolja i kapslar som jag själv använde innan jag började köpa flytande istället. Om du köper sexpacket av burkar är de riktigt billiga, men om du köper burkarna en och en så är Active Care här under billigare.

Star Nutrition Omega 3

(Klicka på bilden för att komma till Gymgrossistens webshop.)

En kapsel på 1000 mg fiskolja innehåller 0,18 g EPA och 0,12 g DHA.

Pris: 1,85 kr per gram EPA+DHA.

Det är alltså ungefär samma halt av omega-3 fettsyrorna som det är i Friggs flytande olja. Det innebär att du behöver ta 9 st kapslar för att komma upp i 1,6 g EPA och 1 g DHA om dagen. De säljs bland annat på Gymgrossisten och du kan beställa dem här.

Active Care fiskolja (Bäst i test + Ren från miljögifter)

Det här är fiskolja i kapselform som innehåller lite högre andel omega-3, men är lite dyrare. Den största skillnaden blir därmed att du kan ta lite färre kapslar för samma mängd omega-3.

Active Care fiskolja

(Klicka på bilden för att komma till webshoppen som säljer dem.)

Den här fiskoljan utsågs för ett par år sedan av Testfakta till mest prisvärd utav 8 olika omega-3-fabrikat. Den är även en av de som var absolut renast från miljögifter.

En kapsel på 1000 mg innehåller 0,45 g EPA+DHA.

Pris: 2,19 kr per gram EPA+DHA.

Om du tar 5 st kapslar av detta märke får du i dig 2,25 g EPA+DHA. Du kan köpa Active Cares fiskolja på Willys eller beställa dem här.

Sammanfattning

Du behöver alltså både omega-3 och omega-6 för att överleva. Bäst mår du antagligen om du äter dessa i ett 1:1-förhållande, det vill säga lika mycket av båda. Tyvärr innehåller vår västerländska kost ofta uppemot 15 gånger mer omega-6 än omega-3.

Genom att bara äta ett par gram extra omega-3 varje dag kan du skydda dig mot en mängd sjukdomar och få flera hälsofördelar, till exempel: minskad inflammation, ökad insulinkänslighet, minskade stresshormoner, friskare kardiovaskulärt system och bättre anabolt gensvar när du äter protein.

Det är framförallt de två omega-3-fettsyrorna EPA+DHA som står för denna effekt, och dessa hittar du i fet fisk (eller i fiskolja).

Jag tar själv 2,5 gram EPA+DHA varje dag i form av Friggs flytande fiskolja. Detta är en ganska stor mängd, men medför därför sannolikt också många av de positiva effekterna.

Du kan få i dig runt 2,5 gram EPA+DHA genom att:

 • Äta ca 150 gram lax eller sill
 • Äta en burk makrillfilé i tomatsås (makrill innehåller något mer omega-3 än lax)
 • Ta två teskedar (10 ml) av Friggs flytande fiskolja
 • Ta 9 st kapslar av Star Nutritions fiskolja
 • Ta 5 st kapslar av Active Cares fiskolja

Du bestämmer förstås själv hur mycket omega-3 du vill äta varje dag. Antagligen gör du din kropp en stor tjänst även om du bara skulle äta hälften av mängden jag har listat här.

Jag hoppas det här inlägget var till stor nytta för dig, och att du lärde dig något nytt. Kanske inspirerade jag dig till och med till att börja äta lite mer fet fisk! Som alltid får du gärna lämna en kommentar om du har några frågor, eller om du bara vill säga hej!

Ifall du tyckte inlägget var bra, och du tror att fler skulle ha nytta av det, så blir jag som vanligt jätteglad ifall du delar med dig av det på sociala medier eller på din blogg!

Ha det fantastiskt, så hörs vi snart igen!

Källor

1: Simopoulos AP. The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed Pharmacother. 2002 Oct;56(8):365-79. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909

2: Guebre-Egziabher F, Rabasa-Lhoret R, Bonnet F, Bastard JP, Desage M, Skilton MR, Vidal H, Laville M. Nutritional intervention to reduce the n-6/n-3 fatty acid ratio increases adiponectin concentration and fatty acid oxidation in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 2008 Nov;62(11):1287-93. Epub 2007 Aug 15. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17700650

3: Ferrucci L, Cherubini A, Bandinelli S, Bartali B, Corsi A, Lauretani F, Martin A, Andres-Lacueva C, Senin U, Guralnik JM. Relationship of plasma polyunsaturated fatty acids to circulating inflammatory markers. J Clin Endocrinol Metab. 2006 Feb;91(2):439-46. Epub 2005 Oct 18. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16234304

4: Kiecolt-Glaser JK, Belury MA, Andridge R, Malarkey WB, Hwang BS, Glaser R. Omega-3 supplementation lowers inflammation in healthy middle-aged and older adults: a randomized controlled trial. Brain Behav Immun. 2012 Aug;26(6):988-95. Epub 2012 May 26. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22640930

5: Cole GM, Ma QL, Frautschy SA. Omega-3 fatty acids and dementia. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2009 Aug-Sep;81(2-3):213-21. Epub 2009 Jun 12. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19523795

6: Chang CY, Ke DS, Chen JY. Essential fatty acids and human brain. Acta Neurol Taiwan. 2009 Dec;18(4):231-41. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20329590 Hela finns som pdf här: http://eshare.stut.edu.tw/EshareFile/2009_12/2009_12_6b292ce7.pdf

7: Carpentier YA, Portois L, Malaisse WJ. n?3 Fatty acids and the metabolic syndrome. Am J Clin Nutr, 2006 Jun; 83(6):1499-1504 http://ajcn.nutrition.org/content/83/6/S1499.full?ck=nck

8: Noreen EE, Sass MJ, Crowe ML, Pabon VA, Brandauer J, Averill LK. Effects of supplemental fish oil on resting metabolic rate, body composition, and salivary cortisol in healthy adults. J Int Soc Sports Nutr. 2010 Oct 8;7:31. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20932294

9: Delarue J, Matzinger O, Binnert C, Schneiter P, Chioléro R, Tappy L. Fish oil prevents the adrenal activation elicited by mental stress in healthy men. Diabetes Metab. 2003 Jun;29(3):289-95. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12909818

10: Parra D, Ramel A, Bandarra N, Kiely M, Martínez JA, Thorsdottir I. A diet rich in long chain omega-3 fatty acids modulates satiety in overweight and obese volunteers during weight loss. Appetite. 2008 Nov;51(3):676-80. Epub 2008 Jun 14. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18602429

11: Marik PE, Varon J. Omega-3 dietary supplements and the risk of cardiovascular events: a systematic review. Clin Cardiol. 2009 Jul;32(7):365-72. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19609891

12: Peoples GE, McLennan PL, Howe PR, Groeller H. Fish oil reduces heart rate and oxygen consumption during exercise. J Cardiovasc Pharmacol. 2008 Dec;52(6):540-7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19034030

13: Smith GI, Atherton P, Reeds DN, Mohammed BS, Rankin D, Rennie MJ, Mittendorfer B. Omega-3 polyunsaturated fatty acids augment the muscle protein anabolic response to hyperinsulinaemia-hyperaminoacidaemia in healthy young and middle-aged men and women. Clin Sci (Lond). 2011 Sep;121(6):267-78. doi: 10.1042/CS20100597. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21501117

Köp Styrkelabbets kostscheman

87 tankar på “Omega-3 och fiskolja: För hälsa, hjärna och muskeltillväxt”

 1. Bra artikel. Tyvärr är jag fisk (- och nöt)allergiker och kan således inte få i mig omega-3 genom att äta fiskolja eller valnötter. Har tidigare köpt OmegaLin-kaplsar, som innehåller linfröolja, men sen har jag fått höra att dessa innehåller för mycket omega-6 för att det ska vara hälsosamt? Jag känner mig väldigt kluven. Hur ska jag få i mig dessa livsnödvändiga fetter?
  Mvh Alva

  • Hej Alva!

   Precis som du är inne på så är linfröolja inte helt klockrent i det syftet. Den omega-3-fettsyran som finns i linfröolja är ALA, och inte EPA och DHA som finns i fet fisk. ALA är också essentiell, men det är EPA och DHA som vi framförallt brukar ha svårt att få i oss.

   Det jag tycker att du kan göra istället är att äta mer ekologiskt kött och dricka ekologisk mjölk. Precis som med fiskarna så är kött och mjölk bara rikt på omega-3 om korna har fått äta gräs. Spannmål och kraftfoder innehåller inte omega-3, så därför hittar man heller inte mycket av detta i konventionellt uppfödda kor. Så alltså: Ekologisk mjölk och ekologiskt kött, där djuren har fått beta gräs, det innehåller mer omega-3!

  • Hampafröolja. Kolla själv via nätet. Bra alternativ. själv äter jag och fåglarna hampafrön var morgon, jag använder hampafröolja till mina hudvårdsprodukter och äter lite ren olja ibland med för det är väldigt nyttigt.

   Hälsningar Jeanette

 2. Själv har jag ätit olika märken av fiskoljekapslar i ett antal år pågrund av min reumatism och tycker det fungerar bra. Äter även minst en till två middagar av lax per vecka samt även till frukosten som är en tallrik havregrynsgröt äter jag en knäckesmörgås med Abba böcklingpastej.(vet inte hur mycket omega3 böcklingpastejen innehåller)
  Lite nyfiken dock på skillnaden melan röd omega3 och vanliga. Den röda påstås komma från krill. Sedan bör kanse nämnas att Omega3 även är något blodförtunnande så äter man blodförtunnande mediciner som Waran är inte extratillskott av omega3 så bra. (enligt medlemstidningen Reumatikervärlden)

  • Hej Johan!

   Tyvärr känner jag inte till röd omega-3, men det bör bara vara att läsa innehållsförteckningen. Det är EPA och DHA du är ute efter i sammanhanget.

   Bra poäng där angående blodförtunnande, det minns jag att jag har hört förr. Jag skulle dock våga tro att det fortfarande är nyttigt att äta fettsyrorna i en balans, bara att man kanske bör vara noggrann med att inte förskjuta fördelningen åt andra hållet, så att säga.

   Förresten tycker jag det låter som att du äter en bra kost!

   • Tackar. 🙂 Tränar bland annat pågrund av min reumatism och därigenom tänker jag ju på vad jag äter av båda anledningarna. Däribland även för att minska medicinernas påverkan på magen.

    Jo allt handlar om balans. I tillräckligt stora mängder är ju även vatten livsfarligt och då menar jag inte drunkning utan tänker på vattenförgiftning. Just det där var ju som sagt något jag läste i medlemstidningen där de listade olika kosttillskott.

 3. Tack för en bra blogg. Jag har inspirerats av mycket av det du har skrivit.

  Dock vill jag rikta ett frågetecken mot vad du skriver ang. fiskolja (Omega 3) och kardiovaskulära sjukdomar.

  Påståendet som stöds av 11 emot sägs av två studier som Läkartidningen:

  ”Några statistiskt säkerställda skillnader mellan deltagare som fått omega 3 och placebobehandlade noterades inte efter uppföljningstiden (drygt sex år.)”

  ”Epidemiologiska studier har indikerat att omega 3-tillskott skulle kunna skydda mot kardiovaskulär sjukdom, men bilden är inte entydig. I en studie presenterad 2010 i Archives of Internal Medicine visades att omega 3 inte skyddar mot kardiovaskulär sjukdom vare sig ensamt eller i kombination med B-vitamin.”

  http://www.lakartidningen.se/07engine.php?sectionId=0&articleId=18636

  Gällande påståendet om hjärtfrekvens och syreupptagning, referens 12, kan det mycket väl stämma. Dock är jag skeptisk att dra slutsatser utifrån den studien eftersom dataunderlaget kändes knapphändigt. Frågan är också hur generaliserbar slutsatsen är bortom gruppen vältränade cyklister.

  Notera att jag endast tittat på studiernas abstract. Må så vara att detta diskuteras själva artikeln.

  • Prisa Oden för läsare som bidrar till att kvalitén på inläggen höjs! 🙂

   Jag ska läsa lite mer och skaffa mig en bättre bild, sedan får jag se hur jag uppdaterar inlägget. Tack ska du ha för att du uppmärksammade detta!

 4. Skitbra! Äter själv Active Care-kapslarna i samband med att jag började med Whey-80 och kreatinmonohydrat och känner mig (måhända en suggestiv effekt) redan som en friskus.

  Suveränt att makrill i tomatsås är en bra Omega-3-källa då det är något av det bästa jag vet. 🙂

  Tack för en utmärkt sida som vänt upp-och-ner på hela mitt leverne.

  • Riktigt kul att kunna hjälpa till, Marcus! 😉

   Och ja, makrill i tomatsås rockar! Jag själv tar även både whey-80 och kreatinmonohydrat förresten. Active Care-kapslarna slinker numera ned när affären har slut på flytande. 🙂

 5. Hej!

  Har precis införskaffat mig Friggs fiskleverolja efter att ha läst om olika omega-3 tillskott. Jag äter fet fisk 1-2 gånger i veckan och ville därför ta till ett tillskott. Men jag blir fundersam när du skriver att du tar 2 tsk/dag när det på flaskan står att 2 tsk/veckan räcker enligt Livsmedelsverket. Det är ett ganska stort glapp där – hur tycker du att jag ska resonera (vilken rekommendation ska man egentligen gå efter)?

  I övrigt en riktigt bra hemsida som jag nyss hittat till 🙂

  Hälsningar
  Malin

  • Hej Malin!

   Ja, det är detta jag försökte få fram i inlägget. Det är en glidande skala av dos-respons, och jag tycker det är svårt att tala om gränsvärden. Det är ju en stor skillnad i att å ena sidan tala om vilken mängd som är livsnödvändig och grundläggande för god hälsa (vilket Livsmedelsverkets rekommendationer är), och vilken mängd som kan ge ”extra” hälsofördelar.

   Jag tror att om du följer Livsmedelsverkets råd så riskerar du inte att få en för skev balans av fettsyrorna (såvida du inte äter jäkligt mycket omega-6, förstås).

   Vad jag istället försökte lägga mer fokus på i inlägget var fördelarna av att äta ännu lite mer omega-3 än så. Som du kan läsa i inlägget så har flera av studierna jag har länkat till använt sig av doser på 2,4-3,5 g EPA+DHA, vilket är mer än vad Livsmedelsverket rekommenderar.

   Vilken nivå du ska lägga dig på? Tjaa.. Du kanske kan ha Livsmedelsverkets rekommendationer som en lägsta nivå, och om du sedan anser (liksom jag) att de möjliga fördelarna är värda priset kan du äta ännu lite mer omega-3?

   Kul att du gillar sidan! Ha det fint! 😉

  • Tack ska du ha, Mats! 😉

   Det är alltid min målsättning att försöka skriva det bästa rackarns inlägget som finns på ämnet. Med lite feedback från läsare så brukar det i alla fall bli hyfsat bra, brukar jag tycka!

   • Hyffsat bra? 🙂
    Det här är den mest uttömmande informationen jag läst samt skriven på ett lättillgängligt sätt. Omega 3 har ju en viss betydelse för mig som är hjärtsjuk så jag har ju läst en del information (sämre, inte dålig precis, men som sagt sämre) tidigare. Omega 3’s betydelse för muskeluppbyggnad är naturligtvis också intressant. Nästa onsdag får jag börja styrketräna igen, har dock kört en del kardioträning (lätt).

    • Haha, tack ska du ha. Det var kul att du gillade det. 😉 Jag ansträngde mig för att försöka hålla det lättläst, men ändå få med vad jag tyckte var relevant.

     Kul att du snart kan sätta igång med styrketräningen igen! Du är snart tillbaka på de tidigare styrkenivåerna, sen är det bara att dra vidare uppåt! 🙂

 6. Du är duktig du Daniel. Skriver och skriver. Jag hade hoppats att nästa (denna) artikel hade handlat om aminosyror och hur tillskott av dessa ska användas.

 7. ”En tesked på 4,5 g fiskolja innehåller 0,8 g EPA och 0,5 g DHA. Jag själv tar 10 ml (två teskedar) varje dag, vilket innehåller 1,6 g EPA och 1 g DHA.”

  ”Du kan få i dig runt 2,5 gram EPA+DHA genom att:

  ?Ta två teskedar (10 ml) av Friggs flytande fiskolja”

  Vad gäller egentligen? Jag får inte ihop det? 🙂

  • Ledsen att göra dig förvirrad, Isak!

   Två teskedar av Friggs fiskolja innehåller, som det står på första stället det benämns, 1,6 g EPA och 1 g DHA.

   På den andra platsen där jag nämner det så försökte jag helt enkelt vara lite praktisk och ge exempel på hur du kan komma upp i de 2,5 g EPA+DHA som jag rekommenderar, därför valde jag att avrunda lite. 😉

   • Okej!

    Grym sida för övrigt din guide om hur man deffar funkade mer än väl för mig kan jag säga. STORT tack och keep up the good work!

 8. Hej Daniel.
  Med tanke på din vanligtvis grundliga research är det märkligt att du inte nämner själva källan till den här näringen: alger och växtplankton. En villfarelse överlag är ju att syrorna på nåt magiskt sätt bildas i fisk, och INTE kommer från maten de äter, dvs. fiskar, som äter mindre fiskar, som äter alger och växtplankton. Din artikel fullkomligt bankar in den missuppfattningen ytterligare. Tyvärr.
  Blir också lite förvånad över att du inte rekommenderar någon vegetabilisk olja. Marknaden erbjuder en uppsjö, till rimliga priser.
  Och skiter man i det etiskt tveksamma faktum att ett kilo ren fiskolja motsvarar ungefär 500 kilo fisk (i regel odlad och utfordrad med skräpfoder, vilket i sin tur sänker omega 3-halterna i djuren), finns ju alltid hållbarhetsaspekten: algodlingar påstås reducera koldioxidhalterna i atmosfären med drygt två ton per odlat ton. Och du tycks ju i det avseendet, hållbarhet alltså, vara en både intresserad och upplyst karl.
  Så jag hoppas på en reviderad version vad det lider 🙂

  • Hej Henrik!

   Anledningen till att jag utelämnade det (och andra detaljer) var helt enkelt att inlägget redan var 2700 ord långt, och jag kände att läsbarheten var på väg utför. 🙂 Jag är medveten om att fiskar, liksom vi människor, är kassa på att producera EPA+DHA (vi människor kan det ju i viss mån, fiskar kanske inte kan det överhuvudtaget, förresten) men kände att det var lite onödigt i sammanhanget. Den praktiska innebörden blir ju att den fisk som är odlad på foder fritt från omega-3 får ett lägre innehåll av omega-3 själv, vilket jag nöjde mig med att få med. Men ja, du har kanske rätt att det kan vara värt att poängtera… 🙂

   Jag blir lite nyfiken när du nämner de vegetabiliska alternativen, vilka syftar du på till exempel? Jag nämner ju detta kortfattat under rubriken ”Hur är det med omega-3 i vegetabilier, såsom linfrö och valnötter?”? Jag hör gärna dina tankar om detta!

 9. Ska inte utropa mig som någon expert här för det är jag inte! Jag är bara skeptisk, men är det inte lite för tidigt att dra en sådan slutsats att Omega-3 skulle vara positivt för allt det du säger i artikeln? Det finns ju nästan precis lika många studier som visar att omega-3 inte alls har någon effekt på friska individer, men även de med sjukdomar, senaste där Lars frydén var en av de bakom studien(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22686415).

  Din hemsida är väldigt bra och har innehållet väldigt bra artiklar! Men jag tycker det känns sådär att det pratas som att det med 100% säkerhet finns massor med effekter av intag av omega-3, när man kanske inte riktigt vet det.

  • Hej Jonny!

   Som jag skrev till Jonas högre upp här i kommentarerna så ska du ha ett tack för att du är vaken och ifrågasätter vad jag skriver. Det bidrar till att kvalitén på inläggen höjs, och är i nuläget den enda granskningen jag får!

   Angående studien du länkade till så säger den att tillskott av 1 g omega-3 per dag inte minskade risken av ”cardiovascular events” hos patienter som löper hög risk för just detta. Detta är inne på samma linje som det Jonas kommenterade om, att omega-3 inte verkar hjälpa mot kardiovaskulära sjukdomar. Detta har jag ändrat i inlägget ovan. Det var riktigt bra att det här kom upp i ljuset, så jag inte sprider falskheter, men vad gäller de övriga möjliga effekterna så har jag inte stött på något som motsäger dem. Ifall du råkar sitta inne på mer fakta så är jag dock lyhörd!

   Tack igen för din kommentar!

   • Njaa, det minskar inte risken för ”cardiovascular events” hos såna patienter *kanske* men man måste väga in en massa andra saker också. Man kan inte bara dela ut omega 3 i en testgrupp och sedan se hur många som dör ändå jämfört med en placebogrupp. Man kan ju till exempel strunta i att väga in hur lång tid det tog mellan ett ”cardiovascular events” och tills hjälpen sattes in.

    Jag hade velat sett en test där man mäter överlevnaden när ett ”cardiovascular events” inträffar. Om du klarar 100 ”cardiovascular events” och dör vid 101:a så har det en viss betydelse om man jämför det med en person som har 3 ”cardiovascular events” och visserligen överlever. Den som dog vid 101:a har i alla fall gjort nånting som ökat hans chanser att överleva. (OBS! ett exempel alltså). Att den ena överlever i detta fallet bevisar inte så mycket.

    Inte så sällan läser man ”i den största testen någonsin så har det numera konstaterats att…” och då vet man att det är en tillförlitligare test. Det var så det bevisades att till exempel simvastatin (kolesterolnedsättande) hjälper trots att patienten inte har förhöjd kolesterol. Detta utan att man vet varför. Jag har själv lågt kolesterol men äter ändå simvastatin. Eftersom det inte går att bevisa vetenskapligt varför det hjälper så kunde man hårddra det och säga att vidskepelse hjälper ibland 🙂 eftersom inget(?) händer i kroppen.

    Simvastatin tillverkas syntetiskt av ett läkemedelsbolag med stora pengar i bakgrunden, och omega 3 ”tillverkarna” har inte samma resurser att göra en stor test. Självklart vill inte läkemedelsbolaget se en sån test alls så länge de inte har kontroll över den försäljningen.

    Detta—
    ”De båda fettsyrorna omega-3 och omega-6 har förstås flera funktioner, men en av de mest uppmärksammade av dessa är att omega-6 är proinflammatoriskt medan omega-3 är antiinflammatoriskt .”
    — är en effekt som du absolut vill ha om du råkar ut för ”cardiovascular events”.

    När det skrivs om omega 3 och hjärtat så hänvisas det bara till effekten på kolesterolet oftast (”Fritt flyt” i venerna och liknande slagord). Men när man får ett hjärtfel (arytmier med mera) så har immunförvaret och allmänna välbefinnandet en central roll för förloppet.

    • Hej Mats!

     Kan inte säga så mycket mer än att tacka för din kommentar. Vill helst inte uttala mig mer i frågan då jag inte vet mer. I alla fall så är ju dina åsikter om hjärthälsa extra intressanta med tanke på din situation!

     • Denna test är egentligen bättre i ämnet än den som bara försöker utreda om det finns samband mellan omega 3 och diverse hjärtfel.
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18929706
      Den försöker utreda hur simvastatin och omega 3 samarbetar. Sista raden lyder så här:
      ” In conclusion, several classes of drugs, including omega-3 fatty acids, can be used in combination with statins to achieve more global improvements in lipid profiles.”

      Och det kan vara skillnaden mellan liv och död vid ”cardiovascular events”.

      Men ta inte denna undersökning för given som ett slutgiltigt svar. Nya undersökningar är på väg.

   • Oavsett så verkar ju ändå ett omega-3 tillskott inte skada!

    På tal om något helt annat! Läste att du pluggade till ingenjör, har hela tiden trott att du pluggat något inom kost/träning!

    Nämligen så att jag själv är precis lika intresserad av träning, men även jag funderar att söka in till tekniska nästa år. Hur är dina tankar kring träning/kost, försöker du hålla det endast som ett intresse? 🙂

    • Jepp, omega-3 is the shit!

     Ja, så är det! Alltid haft ett stort intresse för träning, men det blommade väl inte ut på riktigt förrän runt andra året på brandingenjörsprogrammet. 😉

     Det är inte direkt något medvetet val att separera mitt intresse från mitt arbete, det bara blev så. Jag tror säkert att det går att kombinera fint! Med det sagt så är ju dock arbetsmarknaden för tekniker riktigt bra, vilket kanske inte alltid gäller för den som är utbildad inom kost och träning.

 10. Lite ytterligare information runt omega 3:

  Förklaringen till att det är EPA/DHA och inte vegetabilisk ALA man skall sikta på är att vår kropp kan omvandla ALA till EPA/DHA, men omvandlingsgraden är som jag förstår det bara 15 %.

  Omättat fett och fleromättat fett oxiderar lätt så man skall nog hålla sig till trovärdiga leverantörer och dessutom förvara sina omega 3-tillskott i kylen.
  Annars kanske de gör mer skada än nytta när man äter dem.

  En slutsats som JAG har valt att dra av ovanstående är att det är rätt meningslöst att intaga linfröolja som dels är vegetabilisk och dels fleromättad…tror jag…

  Tack för en väldigt bra och informativ artikel!

 11. Imorron är det tillåtet för mig att göra tunga lyft igen, jag har överlevt abstinensen efter hjärtoperationen. Tänkte att jag skulle inleda med ett PB i marklyft 🙂
  När jag sa det till läkaren så sa han att det kanske skulle vara bra att dra några elektroder från icd-pacemakern till hjärnan också 🙂

  Om jag lyckas få upp pulsen över 190 när jag bänkpressar så har jag tydligen möjlighet att få en rejäl adrenalinchock av elchocken som kommer från den inbyggda hjärtstartaren. Detta skulle då innebära att jag kunde lyfta c:a 30kg till, visserligen under dödsångest men ändå liksom. Jag skulle visserligen vara avsvimmad under lyftet men någon kanske kan ta ett kort?

 12. Riktigt bra läsning, som vanligt 😀 !
  Du fick mig att fundera nu under min deff om jag verkligen får i mig tillräckligt med omega 3, antagligen ligger jag för lågt så det skall justeras med mera fisk. Så tack och bock ännu än gång till både den grymma infon och att du fick mig att fundera :p

 13. Tack för ytterligare en bra artikel =)

  Känns som jag hade koll men har nog fått lite mer ”kött på benen” ändå.
  Käkar lax och makrill ca 4 gånger i veckan och kompletterar med krill/omega 3 sedan en tid tillbaka och det känns som det gett effekt !!

 14. Jaaa! Då var man igång igen. Startade lit lätt efter uppehållet men det kändes otroligt bra. Testade först med bara stången i bänkpress för att se hur den funkar tillsammans med lcd-pacemakern och det var inga problem alls så jag testade att hänga på lite vikter också. Men jag känner att den reagerar lite vid tio-reppare (bicepscurl) men det är nog ingen fara.

  • Hej Mats! Ledsen att jag inte hann svara på din förra kommentar!

   Grattis, sjukt gött att höra att du är tillbaka bland vikterna! 🙂 Riktigt bra jobbat att du är igång igen, det kan ju vara tufft för motivationen att behöva hålla sig borta länge och sedan komma igång igen.

   Hoppas pacemakern klarar av att hålla ditt tempo! Lycka till i det fortsatta byggandet av en stark och muskulös kropp! 🙂

   • Tack. Och jo, jag märkte att skivstången gått upp i vikt lite när jag varit borta men jag har i alla fall motivationen kvar och det kommer nog att gå ganska fort att vara tillbaka där jag slutade. Jag trodde att jag skulle tappa mer. Men marklyft kan jag inte testa före 17:e december då läkarna ska kolla att elektroderna vuxit fast i hjärtat ordentligt. Då ska hjärtats funktion testas också och jag hoppas på att det ligger över 30% så jag hamnar på rätt sida om överlevnadsstrecket permanent.

 15. Superbra hemsida Daniel! Bra att man kan få ett mejl varje gång du skrivit något nytt, väldigt lättvindigt. Jag äter själv mycket makrill och annan fisk på veckorna så jag brukar hoppa över fiskoljan dessvärre. Det är som du säger bra att även läsarna kollar upp källorna vilket gör sidan mer trovärdig.
  Är förväntansfull på framtida inlägg och kommer läsa dem allihop med nöje, ska tipsa polarna om att sidan finns också!

  • Tack ska du ha, Alexander! Riktigt roligt att du gillar sidan, och det är kul att ha dig ombord!

   Stort tack för att du tipsar polarna om den! 😉

 16. Pingback: I´m alive! | Chubbylove | ShapeMeUp!
 17. Vill bara ge tummen upp för en bra och korrekt blogg/hemsida om styrketräning! Dina tekniktips gällande bänkpress och knäböj är något jag hörde redan då jag spelade fotboll/amerikansk fotboll för över 10 år sedan.

  Idag ser man dock att varannan person på gymmen kör efter 90 graders devisen på knäböjen. Förstår inte alls varför instruktörer lär ut detta, såvida man inte har uppenbara rörlighetsproblem..

  Ha det gott!

 18. Dina inlägg är så enormt informativa på ett så bra sätt. Jag har lärt mig så mycket om så mycket sedan jag började läsa dina inlägg.

 19. Hej, intressant och kul sida! Jag har en personlig undringar om hur och när du tar fiskleverolja? Tar du direkt ur flaskan eller håller du på med teskedar å mäter? Sen om du tar det direkt på morgonen eller i samband med mat?
  Anledningen till att jag undrar är att jag är svårt för rutiner och undrar hur andra gör det 🙂

  • Jag brukar oftast ta 1 matsked. Det gör jag när som helst under dagen när jag kommer på det, utan hänsyn till måltider eller annat. Ofta blir det direkt på morgonen samtidigt som jag tar en tablett med vitamin D. 🙂

 20. En sak som kan vara bra att veta angående makrillkonserver är att den angivna vikten oftast inte stämmer. På etiketten står det totalvikt 125 gramm varav makrill 80 gram, men jag har vägt innehållet under en tid och ofta ligger makrillvikten på ca 50-60 gram, ibland närmare 80 gram men sällan. Detta påverkar förståss den beräknade Omega3-halten. Det lägsta jag hittat hittills, och som gjorde att jag började väga makrillen, var 24 gram fisk.

 21. Hej Daniel!
  Åt du alltså 9 st av Gymgrosistens Omega-3 tabletter varje dag för att komma upp i rekommenderat dagligt intag? Det låter mycket, då jag har för mig att det brukar stå att man ska ta 1-2 omega-3 tabletter (på omega-3 burkar). Men jag kan ha helt fel..

  • Hej Richard!

   Jepp, det stämmer. Men eftersom det blev just ganska mycket pillerknaprande tyckte jag det var trevligare att ta det i form av antingen starkare piller, i form av fisk, eller flytande.

   Du har rätt i vad de anger för dosering, men jag tycker helt enkelt den är lite låg. Bättre än inget, dock!

 22. Fisk innehåller ofta kvicksilver, pcb och dioxiner. Animaliskt protein ökar cancerrisker. Omega 3 finns i t ex valnötter och soja.

 23. Hejsan!
  Otroligt intressant artikel. Jag vill tipsa om en olja som jag har använt de senaste månaderna, nämligen BalanceOil som marknadsförs av Zinzino. Står en del om det på http://www.zinzino.com.
  Jag fastnade för deras olja eftersom de erbjuder ett blodprov som analyseras, och vips får man reda på hur fettsyrebalansen i kroppen ser ut. Jag landade på 19:1 – och sedan dess har jag tagit min olja varje dag!

 24. Hej.

  Tack för bra läsning.
  Tänkte bara lägga till att gymgrossistens omega 3 70% är billigare per dag än omega 3…

  Fortsätt i samma goda anda!

  Ser fram emot mer intressant läsning..

  MVH Tobias

 25. Hej!

  Jag äter mycket nötter och fröer. Jag har märkt att de innehåller stora mängder omega-6, men nästan ingen omega-3. Bör jag äta mer fet fisk/fiskolja än du rekomenderat här? Bör jag dra ner på mitt intag av fröer och nötter? Jag snittar säkert 100g/dag, om inte mer.

 26. Jag undrar om man kan äta både blodförtunnande medicin (Eliquis) OCH fiskolja? på sjukhuset säger de att det kan man ABSOLUT INTE. Eftersom fiskoljan är blodförtunnande så ska blodet bli FÖR tunt. Är det så?

  Hälsningar Birgit

 27. Här blev jag påmind om något jag puttat undan av någon oförklarlig anledning och tänker nu på fiskoljan så ….. Här ska jag läsas mera! Tackar 🙂

 28. Pingback: Detta KRÄVS rätt mat för att bygga muskler | m_jjustyou
 29. Tjena Daniel! Tack för din info. Jag har dock en önskan att du säger något om omega3 produkterna från zinzino om du kan. Är dem nödvändiga eller räcker det du sa? Rent spontant känns det som att zinzino säljer in sig på att de kan påvisa effekt tack vare att ma n gör ett test efter antal veckor. Dock tänker jag att liknande resultat skulle kunna påvisas om man äter som du säger, eller?
  Svara gärna på mitt inlägg är du snäll.

  • Hej! Omega-3 oljan från Zinzino är den bästa oljan på marknaden. Den är unik för att det är tillsatt olivolja vid pressningen av fiskoljan så att oljan håller sig fräsch längre. Alltså äkta polyfenoler (antioxidanter) som inte finns i annan olja (bara kemiskt). Kroppen har lättare för att ta upp denna olja i kroppen, och inte som andra oljor hinner oxidera! Det märker man på blodtesterna – dem som tagit annat omega-3 tillskott får i snitt 7:1 mellan omega-6 och omega-3 och dem som inte tagit något tillskott får i snitt 12:1. Med zinzinos BalanceOil får man ett garanterat värde på 3:1 (som inget annat omega-3 ger!) 🙂 Var så god! Vid mer frågor:
   amanda-soderholm@hotmail.com

 30. Friggs fiskolja finns inte i någon Willys butik. Och jag kan inte hitta den på någon hemsida heller. Vart kan jag hitta denna isåfall?

 31. 1) vad anser ni om risken att fiskfettet härsknar och därmed blir giftigt?
  2) Har ni inte koll på att odlad lax är råttgift och bland det mest ohälsosamma man kan äta? En enkel sökning på google eller youtube räcker för att få fram info.
  Soft läsning annars! Själv kör jag mycket sill, makrill, sardiner å lite Möllers tran, så jag kan lukta/smaka mig till om det är härsket.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.