Avsnitt 203: Kralligt kackel om kroppsbyggning

Det är hög tid att snacka mer kroppsbyggning i podden, och i dag vänder vi blickarna framför allt mot hur progressionen kan se ut om målet är att bygga så mycket muskler som möjligt.

Vi svarar bland annat på en lyssnarfråga om ett välkänt byggarkoncept från Mike Israetel, professor i idrottsvetenskap och själv kroppsbyggare, som handlar om att identifiera fyra viktiga landmärken för din träningsvolym:

  1. Minimal träningsvolym för att underhålla den muskelmassa du redan har men inte fortsätta växa.
  2. Minimal träningsvolym för muskeltillväxt.
  3. Maximal träningsvolym för optimal muskeltillväxt.
  4. Maximal träningsvolym du kan återhämta dig ifrån utan att bli övertränad.

Låter det bökigt? Lugn, vi förklarar det så pedagogiskt vi kan i avsnittet – och berättar varför det är relevant för dig som jagar massa och hur du kan använda konceptet för att skapa en progression i din träning.

Därefter går vi vidare till att svara på frågor om setvila, om det är klokt att varva deff med bulk om du tidigare varit överviktig, och ifall det är bättre att göra progression med fler set eller högre vikter.

Hålltider:

  • 00:00 – Försnack
  • 08:00 – Lyssnarfråga 1: Vad vet ni om Mike Israetels koncept för träningsvolym och progression?
  • 28:30 – Lyssnarfråga 2: Hur ska jag som ”ex-tjockis” tänka vid muskelbygge, framför allt gällande kaloriintaget?
  • 37:50 – Lyssnarfråga 3: Hur länge ska jag vila mellan seten om jag vill bygga muskler?
  • 45:35 – Lyssnarfråga 4: Hur bra progression är det att försöka öka antalet set på samma vikt och reps varje vecka under en period, jämfört med att i stället försöka öka vikten och/eller repsen på samma antal set?

Dagens avsnittsbild är skapad av Morgan Berglund och ett av de vinnande bidragen i #styrkelabbet200!

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.