Avsnitt 201: Kan du träna bort ett ryggskott? Hur mår Philips knän? Nytt frågeavsnitt!

Efter förra veckans urladdning med jubileumsavsnitt, laddar vi om med bland det bäst vi vet: era frågor om allt mellan himmel och jord!

I dag blir det en hel del snack om skador och sjukdom, bland annat om att träna för att förebygga eller häva ryggskott och om när det är okej att träna under en förkylning. Dessutom har Philip besökt en ortoped och fått knäna utdömda, och vi försöker reda ut hur man egentligen ska hantera en skada som hotar lyftarkarriären och den egna självbilden.

Fler frågor i hålltiderna nedan!

Hålltider:

  • 00:00 – Försnack om Philips knäskador och behandlingsplanen
  • 17:50 – Lyssnarfråga 1: Hur ska jag tänka vid förkylning? Jag är löpare men älskar styrketräning, så kan jag köra styrka när jag inte kan springa?
  • 23:45 – Lyssnarfråga 2: Kommer Daniel någonsin hinna fullfölja en hel cykel av Marklyft Mambo utan att börja om mitt i?
  • 27:15 – Lyssnarfråga 3: Jag vill veta allt om att häva/förebygga ryggskott med kettlebellsvingar! Hur ska jag göra? Hur tung ska den vara? Vad ska jag tänka på?
  • 34:40 – Lyssnarfråga 4: Ponera att ni nästa december måste ställa upp i en bodybuildingtävling. Hur hade ni lagt upp er träning och kost med mera?
  • 40:45 – Lyssnarfråga 5: Hur ser ni på ”specific adaptations to imposed demands” vs ”repeated bout effect” hos erfarna styrkelyftare?
  • 42:50 – Lyssnarfråga 6: Jag tränar gärna bara en massa set bänk, kanske 10-15 set med runt 10 reps/set och sedan inget annat. Skulle jag få bättre gains om jag minskade antalet set bänk och körde assisterande övningar istället?
  • 48:50 – Lyssnarfråga 7: Klarar Philip en hel månad som vegetarian?
  • 52:15 – Lyssnarfråga 8: Hur säljer jag in styrketräning till folk över 50?
  • 57:15 – Lyssnarfråga 9: Det känns som att ”ta av dig skorna” har blivit ett internet-standardsvar på det mesta. Tjänar man verkligen så mycket på de få cm kortare rörelselängd som barfota ger i marklyft? Finns det negativa effekter av att lyfta barfota?
  • 1:01:50 – Lyssnarfråga 10: Har Odlingslabbet dött?
  • 1:04:45 – Lyssnarfråga 11: Kommer ni köra en ny omgång #projektjulskinka i december?
  • 1:08:30 – Lyssnarfråga 12: Vilket/vilka program gillar ni mest i appen?

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!



3 svar på ”Avsnitt 201: Kan du träna bort ett ryggskott? Hur mår Philips knän? Nytt frågeavsnitt!”

  1. Ta hand om dig Philip. Det är mörkt när man får domar om sin hälsa. Låt det vara tungt ett tag men låt det inte äta upp dig helt och hållet.

    Svara
  2. Hej och tack för en väldigt givande avsnitt 201. En fråga angående träning med förkylning som jag vet att ni tog upp och då pratade om 3 symptom, Feber, Allmäntillstånd, samt förhöjd vilopuls.
    Jag vet att dessa är viktiga men vill ändå slå ett slag för halsont som känns som värre symptom och kan ge besvär som exempelvis hjärtmuskelinflammation. Jag har alltid fått höra att just halsont då skall man passa sig. Tack återigen för ett bra avsnitt.

    Svara
    • Rekommendationer att avstå från att träna om man har ont i halsen är nog rätt Sverige-specifika. Internationellt är halsont ett av symptomen som man anser det vara okej att träna med. Under nacken: träna inte. Över nacken: okej att träna. Jag tror Sverige blev speciellt på den här punkten i och med TWAR-infektionerna på 90-talet.

      Är man osäker att det bättre att avstå något eller några träningspass. Ingen träningskarriär har blivit förstörd av att ta ett litet uppehåll för en vanlig förkylning. Det säkra före det osäkra är ofta den rätta vägen.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.