Bonusavsnitt: Pengar i sjön – CJ Åkerberg om insamlingars skadliga effekt och hajpen kring tarmflora

CJ Åkerberg från podden Kvalificerat Hemligt är tillbaka som gäst, på allmän begäran!

I dagens bonusavsnitt dricker vi inte bara cocktails, vi hinner diskutera flera heta potatisar också.

Vad kan vi lära oss av att privatpersoner lyckas samla in miljontals kronor till privata kliniker utomlands, för att behandla obotliga sjukdomar med tvivelaktiga metoder? Och hur brister media i sitt ansvar när de rapporterar okritiskt om insamlingarna?

Ett annat ämne som verkligen är hett just nu, är tarmflora. Trots att vetenskapen fortfarande befinner sig i sin linda, lovas guld och gröna skogar till alla som lägger om sin kost på bästa sätt. Varför inte sluta med viktiga mediciner och äta mer kimchi i stället?

Ja du hör ju. Så mycket att snacka om, men så lite tid!

Carl Johan ”CJ” Åkerberg är en av Sveriges mest kända vetenskapliga skeptiker. På hans långa meritlista hittar du bland annat boken Skeptikerskolan, Skeptikerpodden och bloggarna Tankebrott och Vaccininfo. I dag är han aktuell med Kvalificerat Hemligt, en lika underhållande som lärorik podcast om konspirationsteorier.

Hålltider:

 • 00:00 – Intervju med CJ Åkerberg från podden Kvalificerat Hemligt

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!5 svar på ”Bonusavsnitt: Pengar i sjön – CJ Åkerberg om insamlingars skadliga effekt och hajpen kring tarmflora”

 1. Hej!

  Tycker det är grymt kul att ni är seriösa om vetenskap och källkritik. Dagens program med CJ Åkerberg var toppen och jag ser gärna mer av det. Som ”skeptiker” och vetenskaps intresserad är det en perfekt kombination med mitt (om än mindre) intresse av styrkelyft.

  Keep up the good work!

  Svara
 2. Det finns en företeelse som drar in mycket mer pengar än de insamlingar ni talade om. En organisation som inte brukats på över tvåhundra år, och som inga vetenskapliga studier visat att den gör någon nytta när det verkligen gäller. Just i dagarna haussas den med hjälp av diverse lösa konspirationsteorier av personer som saknar den mest elementära akademiska bildning. Bakom dessa står leverantörer som håvar i storkovan. Vore inte det något för en skeptiker att diskutera, istället för att sparka in öppna dörrar genom att kritisera och ironisera över
  människor som inte upplever sig få någon hjälp från den etablerade medicinska och psykiatriska vården? Eller vore det allra bäst att snacka om styrkelyft som vi här har lite erfarenhet av?

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.