Avsnitt 296: Om energitillgänglighet, kalorier, menstruation och dietpauser

Blandad kompott i podden i dag, men vi har åtminstone ett övergripande tema: kost och kalorier!

För få kalorier i kombination med hård träning, är en vanlig anledning till oregelbunden eller helt utebliven menstruation. Nu har det kommit en välgjord studie som varade i hela tolv månader, där forskarna undersökte om en liten ökning av kaloriintaget minskade förekomsten av amenorré eller oligomenorré hos deltagarna. En mycket intressant inblick i hur energitillgänglighet kan påverka kroppens hormoner!

Vi fortsätter även frågeskörden från förra veckans avsnitt om dietande, se hålltiderna nedan.

PS. Dagens avsnittsbild tackar vi Henrik Sundling för!

Hålltider:

 • 00:00 – Försnack
 • 05:00 – Dagens ämne: Menstruationsstörning vid hård träning/deff
 • 23:00 – Lyssnarfråga 1 :Är kaloriöverskott lika viktigt för styrkeökningar som för muskeltillväxt? På både kort och lång sikt.
 • 27:15 – Lyssnarfråga 2: Vilka för- och nackdelar finns det med att ta planerade och kontrollerade dietpauser?
 • 31:30 – Lyssnarfråga 3: Jag vill minska min fettprocent men samtidigt fortsätta bygga muskler och bli starkare. Hur ska jag göra?
 • 36:10 – Lyssnarfråga 4: Kan en snabb viktnedgång, en så kallad kraschdiet, ge bättre resultat även på lång sikt jämfört med en långsam diet?

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!2 svar på ”Avsnitt 296: Om energitillgänglighet, kalorier, menstruation och dietpauser”

 1. Vore kul att dels bjuda in Anna Melin till er andra pod och fortsätta diskutera detta ämne. Sen hade jag gärna hört hur ni hade periodiserat/lagt upp ett år för att maximera muskeltillväxt med minimalt med fett (bulk/deff osv) ??

  Svara
 2. Ville bara tacka för att ni belyser (det ofta neglegerade ämnet) kring menstruationsrubbningar i samband med hård träning. Om mensen förändras eller helt uteblir är det en absolut varningsignal som måste tas på största allvar! Känns som många felaktigt lärt sig att det är normalt eller ingenting att oroa sig för att mensen försvinner i samband med hård träning.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.