Avsnitt 214: Hämmar värktabletter muskeltillväxten? Ny skörd med lyssnarfrågor!

Dags för årets första frågeavsnitt! Vi fick in så många bra frågor att det var svårt att välja, men det är vi bara glada för.

Frågorna som kvalade in den här gången är en intressant mix. Om ett livsmedel krymper när du tillagar det, vilken vikt ska du räkna på om du försöker räkna kalorier? Sabbar antiinflammatoriska värktabletter dina gains? Är det verkligen en god idé att knapra kreation om målet är så många chins som möjligt i ett set, i och med att kreatin gör att man väger mer?

Fler frågor i hålltiderna nedan!

Och du. Rabattkoden vi nämner i avsnittet är STYRKELABBET200. Den gäller till och med söndag 9 februari 2020, och ger dig 200 kr rabatt hos gymgrossisten.com om du handlar för minst 800 kr (online). Om du använder rabattkoden får vi provision på ditt köp. Tack kompis!

Hålltider:

 • 00:00 – Försnack
 • 10:55 – Lyssnarfråga 1: Om jag vill börja om från början och göra det rätt den här gången, med till exempel Starting Strength, men fortfarande vill träna 4–5 dagar i veckan för att hålla vanan uppe, kan jag öka antalet pass i veckan i programmet, komplettera med något annat eller blir det kardio de dagar jag inte följer programmet?
 • 15:30 – Lyssnarfråga 2: Om målet är att bli stark i fem reps i marklyft, är då Marklyft Mambo rätt program? Blir man automatiskt starkare i fem repetioner om man blir starkare i 1RM?
 • 25:00 – Lyssnarfråga 3: Hur ser ni på era roller nu när Styrkelabbet växer och ni har blivit chefer?
 • 30:00 – Lyssnarfråga 4: När jag räknar kalorier på kött och liknade som krymper vid tillagning. ska jag då utgår ifrån vikten före tillagning eller den vikt jag faktisk lägger på tallriken?
 • 33:00 – Lyssnarfråga 5: Om jag på grund av anledningar inte kan placera stången på ryggen för att köra knäböj, vilken övning skulle ni då välja att köra för att bibehålla eller öka styrkan i just knäböj?
 • 36:05 – Lyssnarfråga 6: Vad skulle ni säga om att köra bara singlar i stället för flera reps när man tränar för styrka? Tänk att detta sker på samma vikt och med samma volym. Varför köra en trea på 80 % i stället för att köra tre ettor?
 • 44:30 – Lyssnarfråga 7: Hämmar antiinflammatoriska värktabletter muskelutvecklingen?
 • 51:05 – Lyssnarfråga 8: När ska sprintloppet mellan Philip och hans fru ske?
 • 53:20 – Lyssnarfråga 9: Jag får ont av dorsalflekterad handled i bänkpress. Kan jag göra övningar eller liknande för att få bort det?
 • 57:45 – Lyssnarfråga 10: Om jag vill fortsätta (det vill säga börja om) på Powerbuildingprogrammet efter de 6 veckor som finns, hur rekommenderar ni då att jag gör? Ska jag lägga in nya 1RM och i så fall med hur mycket mer, om jag inte har provat att maxa?
 • 1:02:55 – Lyssnarfråga 11: Jag vill att ni ska killgissa om kreatin och chins! Säg så här: en person ska deltaga på chins-SM. Effekten av kreatin gör ju att personen i teorin kan få ut någon/några reps fler än annars. Men samtidigt ökar personen i vikt, vilket ju blir besvärande just i denna övning. Så vad skulle denna person vinna mest på tror ni, att använda sig av kreatin eller inte?

Avsnittsbild av Anna Hedblom och Henke Jacobsson

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!1 svar på ”Avsnitt 214: Hämmar värktabletter muskeltillväxten? Ny skörd med lyssnarfrågor!”

 1. På fråga ett så kan jag tipsa om Barbell Medicine
  Beginner Templet eller
  The Bridge (som egentligen rekommenderas efter starting strength)

  Barbell Medicine har rötterna i Starting Strength men de har mycket mer nyanserad syn än Rippetoe.

  Annars är ju tipset som ges i slutet en vanlig kommentar. Det är många som kör Starting Strength som egentligen inte gör det. Skaffa boken. Läs den pärm till pärm mer än två gånger. Lyssna på videos med Rippetoe och se till att följa programmet. Annars gör du förmodligen inte Starting Strength.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.