Fyra sorters proteinrikt bröd

När du tänker på bröd, är det kanske sällan som en källa till protein. Den instinktiva tanken är jag här för att ändra på idag! Jag har nämligen laddat upp med fyra recept på bröd som är både proteinrika och, som vanligt och viktigast av allt, kanongoda!

De här recepten hittar du i det här inlägget:

  • Kikärtsfrallor
  • Proteinscones
  • Pitabröd
  • Chiabröd

Observera att länkarna i recepten är affiliatelänkar till Gymgrossisten.


Kikärtsfrallor

Små söta frallor som du gör på nolltid! Du kan enkelt ”piffa till” dem genom att slänga ner valfria frön/nötter i smeten innan gräddning.

3 frallor:

  • 1 tetra (230g avrunnen vikt) kikärtor
  • 1 ägg
  • 1/2 msk fiberhusk
  • 1 krm salt
  • valfritt; frön att ha i smeten och/eller toppa med

Gör så här:

  1. Mixa kikärtorna med stavmixer tills helt slätt. Tillsätt ägg, fiberhusk och salt och blanda väl.
  2. Låt smeten vila i 10 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 grader.
  3. Forma 3 frallor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Använd lätt funktade händer, smeten är ganska kladdig. Toppa med frön om du vill, jag använde här chiafrön.
  4. Grädda frallorna i ca 20 minuter.

Proteinscones

Ljuvligt goda scones, som i detta recept är smaksatta med vanilj och toppade med en citronglasyr, vilket är en superhärlig smakkombination. Självklart kan du använda proteinpulver i en annan smak för att variera.

Du behöver:

* Fettreducerat mandelmjöl hittar du hos olika återförsäljare, googla närmsta inköpsställe. ** om du vill vara säker på att ditt bröd blir helt glutenfritt bör du göra havremjölet själv. Det gör du enkelt genom att mixa glutenfria havregryn till ett mjöl.

Glasyr:

  • 2 msk vassle i vaniljsmak, jag använde Whey 80
  • 1 msk kasein i vaniljsmak, jag använde Supreme Casein
  • 1,5 msk vatten
  • 0,5 msk citronsaft

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  2. Rör ihop alla torra ingredienser i en skål, ställ åt sidan.
  3. I en annan skål, vispa ihop ägg, mjölk och smält kokosolja.
  4. Rör ner den torra blandningen i ägg-vispet och blanda tills du får en hämnd deg.
  5. Flytta över degen, som kommer vara rätt kladdig, på den bakplåtspappersklädda plåten.
  6. Fukta händerna med varmt vatten och platta till/forma degen till en cirkel, ca 2 cm tjock.
  7. Grädda i 7 minuter, ta sedan ut ur ugnen och skär två skåror i ett kors, så du får 4 delar. Bry dig inte om att separera bitarna. Grädda i ytterligare 5 minuter.
  8. Ta ut och skär ännu en gång i de redan ”förberedda” skårorna, men denna gång separerar du dem en aning.
  9. Grädda en sista gång tills gyllene, ca 4-5 minuter. Ta ut, låt svalna lite och rör under tiden ihop glasyren.
  10. Ringla glasyren över sconesen, servera och ät!

Pitabröd

Enkelt bröd perfekt att fylla med goda röror, kebab eller något annat gott!

2 små pitabröd:

  • 1 ägg
  • 1/2 dl vatten
  • 1 msk olja eller smör (med oliv- eller kokosolja blir det alltså laktosfritt)
  • 1/2 dl (30g) fettreducerat mandelmjöl, väl nedpressat i måttet 
  • 1 msk (10g) kokosmjöl, väl nedpressat i måttet
  • 1/8 tsk salt
  • 1/8 tsk bakpulver

* Fettreducerat mandelmjöl hittar du hos olika återförsäljare, googla närmsta inköpsställe.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ihop ägg, vatten och olja/smör. Använder du kokosolja eller smör kan du värma det några sekunder i micron, bara så det blir flytande och går att vispa.
  3. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda tills helt jämnt. Det blir en tjock, rätt kladdig smet.
  4. Häll/skeda ut smeten i två portioner på en bakplåtspappersklädd plåt (jag använde silikonmatta) och bre ut till två rundlar på ca 12-15 cm i diameter.
  5. Grädda i ca 18 minuter, tills kanterna blivit lätt gyllene. Ta ut och låt svalna, fyll sedan med vad du vill!

Chiabröd

Ett fluffigt bröd som passar som exempelvis korv- eller hamburgerbröd!

4 korvbröd/2 hamburgerbröd:

  • 3 msk chiafrön + 9 msk vatten
  • 2 dl mjölk (jag använde mandelmjölk)
  • 1/2 dl fettreducerat kokosmjöl **
  • 1 dl fettreducerat sesammjöl *
  • 1 dl fettreducerat mandelmjöl *
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • en rejäl nypa salt

* De fettreducerade mjölen hittar du hos olika återförsäljare, googla närmsta inköpsställe. ** Kokosmjöl går bra att använda vanligt, icke fettreducerat i detta recept

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  2. Rör ihop chiafrön och vatten och ställ åt sidan så det blir en till en geléliknande massa
  3. Blanda alla torra ingredienser.
  4. Vispa ihop chia-blandningen med mjölken och tillsätt de torra ingredienserna. Rör ihop till en slät och jämn smet. Låt stå i 10-15 min.
  5. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Smeten ska nu vara så tjock att du med fuktade händer kan forma ca bröd i valfri form som du lägger på plåten.
  6. Sänk ugnen till 200C och sätt in bröden. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter eller tills bröden har en gyllene yta och är ”stumma” när du känner på dom.

Hos Gymgrossisten (affiliatelänk) finns så mycket mer än bara proteinpulver! De har en flik som heter livsmedel, där du hittar allt från olika mjöler och sötningar till roliga nötsmör till kakao… helt enkelt det mesta du behöver när du ska baka!



16 svar på ”Fyra sorters proteinrikt bröd”

    • Fettreducerat mandelmjöl är annorlunda än vanligt mandelmjöl, både i konsistens (det är ”lättare”, mer likt ex vetemjöl) och i hur det agerar i bakverk. Sesammjöl ska jag erkänna att jag inte vet om det ens finns icke-fettreducerat, jag har dock vare sig sett det eller använt mig utav det. Fettreducerat kokosmjöl går dock bra att byta ut mot vanligt kokosmjöl 🙂
      Syftet är olika beroende på vilket recept du tänker på. Men framför allt det fettreducerade mandelmjölet agerar som sagt annorlunda än vanligt mandelmjöl, och i tex pitabröden ville jag ha ett ”lättare” mjöl, luftigare. Jag ville också göra det glutenfritt, därav dessa mjöler to begin with.

      Svara
    • Fettreducerat mandelmjöl är annorlunda både i konsistens (”lättare”, mer likt ex vetemjöl) och agerar annorlunda i bak, jämfört med vanligt mandelmjöl. Fettreducerat kokosmjöl går dock bra att byta ut mot vanligt kokosmjöl 🙂

      Svara
  1. Fantastisk med en massa nya recept, blir till att baka proteinbröd snart! Liten fråga: har ni några näringsinnehåll på dem?

    Svara
    • Jag har medvetet valt att inte inkludera näringsinnehåll, detta för att inte signalera att fokus (för gemene man) bör ligga där. Vill en veta exakta näringsfördelningen går det ju bra att räkna ut det själv, med hjälp av måttangivelserna i recepten 🙂

      Svara
    • Jag har medvetet valt att inte inkludera näringsinnehåll, detta för att inte signalera att fokus (för gemene man) bör ligga där. Vill en veta exakta näringsfördelningen går det ju bra att räkna ut det själv, med hjälp av måttangivelserna i recepten 🙂

      Svara
  2. Gjort mitt eget bröd. Fokuserade bara på protein innehåll och inte så mycket kcal.

    5 dl mellanmjøl-225kcal
    100gr havregryn-370-kcal
    300 kvarg-198-kcal
    10gr torrjäst-6kcal
    20gr solroskärnor-121 kcal
    100g Cinnamon Bun Whey(mmsport)-381 kcal
    500gr Vetemjöl. -1750kcal

    Kvargen blandas in efter førsta jäsning
    Jäsning ca 40 minuter i skål, därefter ca 15 min i formen.
    Sen in i ugnen på 200c i ca 20 min

    Blir ett stort bröd.
    ca 13 skivor

    Per skiva
    235kcal
    34,4 gr kolhydrater
    3,4 gr fett
    15,2gr protein

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.