Avsnitt 196: Påverkas dina styrketräningsresultat av p-piller?

Behöver du oroa dig över sämre träningsresultat om du äter p-piller? De innehåller trots allt hormoner, och hormoner spelar ju en stor roll för hur våra kroppar fungerar (och svarar på träning).

Framför allt finns det en hypotes om att p-piller skulle kunna ha en negativ effekt på träningsresultat, och i dag ska vi försöka reda ut om det finns fog för den oron.

Det här är inte ett område som är särskilt välstuderat, men det har nyligen släpps två studier som har undersökt just det här – och även kommit fram till ungefär samma sak. Den ena studien gjordes på otränade kvinnor, medan den andra gjordes på tränade kvinnor.

Hålltider:

 • 00:00 – Försnack
 • 09:30 – Dagens ämne: Påverkar dina styrketräningsresultat av p-piller och i så fall hur?

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!20 svar på ”Avsnitt 196: Påverkas dina styrketräningsresultat av p-piller?”

 1. Hej! Jag älskar ert material generellt, men ärligt talat – hur tänkte ni när ni valde ämnet p-piller för senaste podden? Det utesluter ju ca 50% (de manliga) av lyssnarna? Det är ju som om ni skulle ha en podcast om viagra och det skulle inte ses med blida ögon ur ett jämställdhetsperspektiv! Ser fram emot en förklaring.
  MVH
  Gustav

  Svara
  • Hej Gustav!

   1) Vi har inga ambitioner att alla våra avsnitt ska passa 100 % av vår potentiella målgrup. Därför har vi avsnitt som handlar om träning för barn, gamla, styrkelyftare, byggare, om klimakteriet, för vegetarianer, och sist men inte minst: hur mäns (!) testosteron påverkas av att få orgasm.

   2) Det är så märkligt att 50 % av lyssnarna utesluts. Jag menar, jag är ju man, och tycker att det här ämnet är superintressant! Mycket förvirrande.

   Svara
  • Ok, men hade det inte i så fall varit vettigare att svara direkt här och förklara ert val av ämne? Alternativt att skriva något icke-ironiserande på Insta om hur ni tänker när ni väljer ämne och faktiskt ta min fråga seriöst istället för att förlöjliga mig på Insta? Fast jag antar att du lär fortsätta hävda att det var ett jättesmart och genomtänkt drag. Du har ju liksom satt dig själv i denna sitsen och måste tänka på er image så du kan ju knappast ångra dig i efterhand! Jättesmart att pissa på sina följare! Jag ger upp nu.

   Svara
 2. Hej! Moget att hänga ut min kommentar på Instagram! Jag trodde faktiskt mer-och bättre om dig! Om nu studierna som ni grundar era teorier på till 90% grundar sig på män så kanske ni borde nyansera dessa studier lite och använda fler som baseras på kvinnor? Alternativt tydliggöra att de grundar sig på män! Att du Daniel väljer att ironisera över en seriös fråga ställd i all välmening och dessutom lägger ut den på Instagram visar bara hur lågt du kan sjunka. Jag är förövrigt exakt lika kritisk mot eventuella poddavsnitt som utesluter det kvinnliga könet om nu sådant förekommer. Men tack, nu vet jag i alla fall att även ni hänger ut folk i sociala medier som är det minsta kritiska mot pod-innehåll!?

  Svara
  • 1. Du ”älskar vårt material”, men har aldrig hört oss problematisera kring att 90+ % av träningsstudier är gjorda på män? Det har jag väldigt svårt att få ihop. Samma sak gällande att du har lika svårt för avsnitt som exkluderar andra populationer, men väljer att lämna din kommentar på just detta.

   2. Jag tror inte för en sekund att din fråga var ”ställd i all välmening”. Men visst, jag ser fram emot din fortsatta inkluderande granskning av våra 200+ poddavsnitt som redan ligger ute.

   3. Vi välkomnar all kritik. Och att publicera din kommentar synligt (där du för övrigt inte gick att identifiera) tjänar ett syfte: det är inte att jag vill sätta dit dig. Hade jag varit mer snabbtänkt hade jag även täckt över ditt förnamn. Jag ber om ursäkt för att jag inte gjorde det. Nej, det handlar just om att sätta ned foten och hålla på vår konsekventa linje om att den här podcasten och webbplatsen är för alla som älskar styrketräning.

   Svara
  • Visst, ni hängde inte ut min identitet men ni valde att hänga ut mitt påstående och dessutom feltolka min inställning till ämnet! Jag hade aldrig ens tagit upp det på tal om jag vetat att ni skulle feltolka mig framför ex antal Instagramföljare! Men nu vet jag, kommer man med minsta kritik mot er pod så skriver ni skit om en på Insta! ?

   Svara
   • Ni välkomnar knappast nån kritik från oliktänkande, luktar lite diktatur. Men jag fattar att ni inte kan backa från er synpunkt nu och det är väl därför ni stängt av kommentarsfältet på Insta. Själv kan jag inte bry mig mindre om alla muppar som skriver en massa dynga…!

    Svara
  • …du är medveten om att alla på hela internet kan se din kommentar och Daniels svar så fort du lägger upp den även på den här sidan va..?

   Svara
    • Antagligen inte, men att det redan är något du postat offentligt på internet gör ju att det knappast är tal om att hänga ut dig. Om inte Daniel lagt upp några andra uppgifter om dig än vad du själv redan presenterat, men det har åtminstone inte jag sett.

     Svara
 3. Du kanske borde fråga vad jag menar med mitt uttalande istället för att chansa? Jag har nu tyvärr tappat all respekt för dig Daniel.

  Svara
 4. Tror du på riktigt att jag har lust att granska varje avsnitt bara för att jag har en fråga?

  Hahaha, detta visar ju just tvärtemot – att du/ni inte är öppna för kritik när ni hänger ut era egna följare!?

  Lycka till, not…!

  Hoppas du lärt dig nåt av detta Daniel och tänker ett steg längre innan du dömer folk i förväg…!

  Svara
 5. Hej Anna, läs gärna mitt inlägg igen om du missuppfattade något: ”Visst, ni hängde inte ut min identitet men ni valde att hänga ut mitt påstående och dessutom feltolka min inställning till ämnet! Jag hade aldrig ens tagit upp det på tal om jag vetat att ni skulle feltolka mig framför ex antal Instagramföljare! Men nu vet jag, kommer man med minsta kritik mot er pod så skriver ni skit om en på Insta!”.

  Jag skäms inte en sekund över att jag skriver här, nu när skadan redan är skedd. Ju fler som ser att Daniel häcklar sina egna följare. och deras kommentarer desto bättre!

  Svara
  • Kan du definiera ”hänga ut” för mig? För jag har läst din kommentar igen och står fast vid min kommentar, om inte betydelsen av det idiomet har ändrats.

   Svara
   • Du får väl tolka det hur du vill. Att tolka saker fritt verkar ju passa i detta forum. Dessutom finns, mig veterligen, inte ”hänga ut” i denna betydelse med i SAOL. Vi kan väl bara konstatera att Daniel fick som han ville, lite extra likes på Insta genom att feltolka mig och samtidigt skapa lite fler haters som bara följer strömmen. Vi kommer nog inte längre nu. Jag tycker han är dum i huvet och ni tycker detsamma om mig. End of story.

    Svara
 6. Hur kommer det sig i så fall att du först väljer att tolka min fråga på det sätt som passar dina syften,- lägger ut den på Insta- och sedan ironiserar över den framför x antal följare? Det känns knappast som att du gör det av sympati…

  Svara
  • Det gör jag för att visa vår ståndpunkt i frågan: att det är en självklarhet för oss att täcka ett ämne som berör 50 % av målgruppen.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.