6 skäl till att du borde gå med i en lyftarklubb idag

Den här hösten är det sex år sedan jag för första gången klev in genom dörrarna på Lunds Tyngdlyftningsklubb och blev medlem. Det är det beslut som utan tvekan har haft störst positiv inverkan på min utveckling av styrka och som lyftare.

Om du är en produkt av miljön du vistas i, då är det en lyftarklubb du bör vara på om du vill bli stark.

Om inte styrka lockar dig, men vänskap gör, då har du på en lyftarklubb chansen att umgås med likasinnade människor du aldrig skulle träffat annars, förenade genom ert intresse för att lyfta skrot.

Lyftarklubbar, oftast benämnda styrkelyftsklubbar, tyngdlyftningsklubbar eller atletklubbar, är det svenska föreningslivets hamn för styrkelyftare, tyngdlyftare och motionärer. Ofta är det ideella klubbar (men ibland inte) med gamla anor, vars medlemmar är en salig blandning av olika idrottsutövare i olika åldrar; från ”gubbarna” som varit med klubben sedan den startade, till ungdomarna som har sikte inställt på SM. Eller bara att bygga lite muskler.

Det finns en anledning till att jag och Philip i vår podcast ofta tjatar om att du som gillar att lyfta skrot borde gå med i en lyftarklubb, oavsett om du tänkte tävla eller bara motionera. Oddsen är att du kommer att trivas som en fisk i vattnet.

Faktiskt finns det sex anledningar (minst!) till varför du borde gå med, och de tänkte jag sammanfatta i det här inlägget.

(Före vi börjar: Lunds TK har återinvigning efter renovering (pga brand) nu på lördag 31/8, då du kan få ett gratis prova-på-kort som gäller i två veckor. Läs mer här på Lunds TKs hemsida, och kom och börja träna med mig!)

1. Du tar i mer och blir starkare

Det finns flera exempel inom idrott där en ”magisk gräns” jagats länge, och när den väl bryts av en person följer flera snart därefter, för att de sett att det är möjligt.

Första veckan jag tränade på Lunds TK hade jag nöjet att se en person knäböja 300 kg, och en annan bänkpressa 200 kg. Varje träningspass var det personer där som lyfte mer än mig, med lätthet. Mitt gamla träningsmål (eller rättare sagt begränsning) om att ”om jag tränar hårt så kanske jag kan bänkpressa 120 kg någon gång i livet” bleknade bort utan att jag ens märkte när det skedde.

Tränar du med personer som är starkare än dig, så kommer du ha lättare att övervinna dina egna mentala barriärer för att bli starkare, och flytta fram dina föreställningar om vad som är möjligt.

2. Du får hjälp

På lyftarklubbar vet folk hur man lyfter. Punkt. Normalt råder även en hjälpsam kultur, och det är inga konstigheter att be någon kasta ett getöga på din teknik, eller komma med tips.

Eftersom de flesta vilar ett par minuter (eller många minuter) mellan sina set, finns det oftast gott om ögon att fråga efter du har lyft: ”hur såg det ut?”, och folk är glada att vara till hjälp.

Det är dessutom inte ovanligt att vara 2–3 personer som delar på samma ställning vid tider då många tränar, vilket innebär att du både får personer som passar dig när du lyfter, kan ge dig teknikfeedback under varje set, och peppar dig när du ska lyfta tungt.

Är du vänlig och öppen kan du säkert även få råd och hjälp med ett träningsupplägg om du vill det.

3. Du får vänner

Som en fortsättning av ovanstående: när du vilar mellan seten på en lyftarklubb är det inte som på ett anonymt gym där alla undviker varandras blickar, utan här är chansen stor att du faktiskt börjar prata med de som tränar runt dig.

Många lyftarklubbar är även ideella föreningar, vilket i princip lämnar dörren öppen för att engagera dig så mycket som du vill. Utöver gemensam träning ordnas ofta grillkvällar eller besök på lokala hamburgerhaket, eller jul- och sommarfestligheter.

Väljer du dessutom att tävla, så innebär det ytterligare ett särskilt band som du knyter med de av dina klubbmedlemmar som tävlar vid din sida.

4. Du kan tävla

Tävling, ja. Roligt och avslappnat för någon, blodigt allvar för en annan, och helt ointressant för en tredje.

Faktum är att om du vill deltaga i tävlingar som arrangeras i Svenska Tyngdlyftningsförbundets eller Svenska Styrkelyftförbundets regi så behöver du vara medlem i en ansluten klubb. Vilka klubbar som är anslutna kan du hitta via länkarna nedan:

Många klubbar (som Lunds TK) är anslutna till bägge förbund och där finnes alltså tävlande i bägge idrotter.

Vem som helst kan tävla. Det finns inga viktkrav, och ingen tittar snett på dig för att du ”inte är stark nog”. Om det lockar dig det minsta, så borde du högst troligen testa.

En tävling är ett naturligt och väldigt roligt träningsmål, som skänker lite större mening och struktur till din träning som i övrigt bara tuggar på året runt. Genom att göra en eller ett par tävlingar om året så får du en naturlig avstämningspunkt; ett kvitto på hur träningen går och ifall du går framåt eller ej. Att göra en maxning på gymmet har inte riktigt samma känsla av definitivitet, och det är ingen slump att de som börjar tävla snabbt börjar skilja på ”tränings-PB” och ”tävlings-PB”, där det sistnämnda oftast värderas betydligt högre av de själva.

Min favoriteffekt av att tävla är att det skänker ett enormt fokus i träningen under månaderna inför tävlingen, och efter tävlingen är du fylld med inspiration och glöd i din träning. Antingen för att du är peppad att förbättra ditt resultat inför nästa gång, eller för att du har sett imponerande lyftare och tänker ”kan hon så kan jag”.

Om du är intresserad av att tävla, bara nämn det när du blir medlem i din nya klubb, så får du hjälp att komma igång. Jag rekommenderar det varmt!

5. Du kan träna med bättre utrustning

På lyftarklubbar är det inte säkert att du hittar de senaste träningsmaskinerna, utöver de mest grundläggande maskinerna som du hittar på alla gym, utan det är speciellt en typ av utrustning som dessa klubbar öppnar plånboken för: skivstänger, viktskivor och ställningar.

Det är inte osannolikt att din stads minsta lyftarklubb, har fler högkvalitativa lyftarställningar och stänger än din stads största allmänna gym.

Skälet är att när du lyfter tungt vill du göra det med bra saker. Bänkar som är breda och stabiliserar dina axlar, ställningar som är hållbara och klarar de tyngsta vikterna, skivstänger som är anpassade för antingen tyngdlyftning (bra kullager) eller styrkelyft (trögare glidlager).

De flesta som en gång har testat att bänkpressa på en riktig styrkelyftsbänk, har svårt att gå tillbaka till en smal, vinglig träningsbänk på sitt gamla gym efteråt. Rätt utrustning gör det inte bara säkrare att träna, utan även roligare.

6. Det är ofta billigt

Den sista punkten handlar om att du helt enkelt får ganska mycket för pengarna. Många lyftarklubbar drivs som ideella föreningar utan vinstintresse och med hjälp av ideellt arbete, vilket i många fall innebär att medlemskapet är billigt.

Om det är en ideell förening bör du dock från start ha i åtanke att det kanske även förväntas ett visst ideellt arbete av dig ibland. Det kan handla om att dyka upp på en årlig städdag, eller kanske hjälpa till som funktionär om din klubb ordnar en tävling. En positiv effekt av att dyka upp på sådana aktiviteter är (förutom att klubben lever vidare) att du ytterligare lär känna andra medlemmar, vilket kommer göra din fortsatta träning där ännu roligare.

Hitta en klubb nära dig och gå med idag!

Om du har gått och funderat på att gå med i en lyftarklubb ett tag, så är det hög tid att du ger det ett försök idag! Vissa av er kommer kanske känna att det inte är för er, men kanske du märker att det är som att hitta hem.

Återigen, du kan hitta klubbar nära dig via länkarna nedan:

Mer läsning om styrkelyft:

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.