Avsnitt 191: Är det lättare att lyfta tungt i sumomark än smalmark?

Marklyft, marklyft, marklyft! Får ni någonsin nog? Får vi?!

Förhoppningsvis inte, och i dag dyker vi rakt ned i en ny studie som visade flera potentiellt intressanta saker:

 • Du kanske passar bra för sumomarklyft om du har en lång överkropp och korta ben.
 • Kvinnor kan förmodligen göra fler reps än män på en given procent av 1RM.
 • Nybörjare är på gruppnivå ungefär lika starka i smalmark som i sumomark. Och eftersom sumomark är en mindre intuitiv teknik, vilket borde vara mer begränsande innan man lärt sig den, kan det innebära att fler borde kunna dra tyngre mark om de bytte stil till sumo?

Dagens avsnitt handlar alltså om att försöka reda ut och nyansera punkterna ovan. Plus att svara på en lyssnarfråga som av en slump råkar handla om en typ av marklyftsträning som typ absolut ingen gör.

Hålltider:

 • 00:00 – Försnack
 • 08:40 – Dagens ämne: Smalmark vs sumomark – vilka nya ledtrådar har vi?
 • 27:30 – Lyssnarfråga: Kan du träna dig till att dra 200 kg i marklyft genom att varje pass endast försöka lyfta just 200 kg?

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som vi använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och vi har använt deras kosttillskott i många år nu. Det vi använder och gillar mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten eller frågor som du vill att vi svarar på!1 svar på ”Avsnitt 191: Är det lättare att lyfta tungt i sumomark än smalmark?”

 1. Avsnitt 191
  Hej, jo i detta avsnitt pratade ni om isometrisk el statisk träning i en lyssnarfråga. Och det var väl inte lika bra som dynamisk kom ni nog fram till. Det tror inte jag heller.
  Men! Är det inte det som magen och kanske underarmarna får när man kör knäböj, axelpress och de andra basövningarna? För det pratas ju om att ett knäböj involverar >100 muskler. Men magen tränas väl i detta fall statiskt?
  Vad tror ni, ska man komplettera sitt Starting Strength (jo, det är jag från frågeavsnitt 170) med lite crunches?
  Ha det bra!
  Göran

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.