Avsnitt 53: Vad är viktigast för att du ska få bra resultat av din styrketräning?

I det nya årets första avsnitt går vi igenom vad som är viktigast av allt för att du ska få bra resultat av din styrketräning.

Hålltider:
  • 00:30 – Försnack
  • 12:10 – Dagens ämne

Du kan lyssna på avsnittet via spelaren här under, ladda ner det via den här länken, eller lyssna och prenumerera på oss i din podcast-app eller på Spotify (sök efter ”Styrkelabbet”!).

Gymgrossisten sponsrar Styrkelabbets podcast!

Om du vill se vilka kosttillskott eller träningsprodukter som jag och Philip använder, gillar eller rekommenderar, ta och klicka på den här länken eller bilden nedan för att komma till vår sida hos Gymgrossisten!

Styrkelabbet Gymgrossisten

Gymgrossisten är exklusiv sponsor till Styrkelabbets podcast, och jag själv har använt deras kosttillskott ända sedan 2011. Det jag använder mest är Whey-80 (proteinpulver) och Creatine Monohydrate (kreatin). Det och fler bra saker hittar du på länken här!

Relaterade länkar

Tidigare avsnitt av podcasten:

Annat:

Lämna gärna en kommentar här nedan med önskemål om framtida ämnen för podcasten!



5 svar på ”Avsnitt 53: Vad är viktigast för att du ska få bra resultat av din styrketräning?”

  1. Önskemål till podden – hur förändrar man sin kropp efter många år av samma träning?

    Hej! Jag är en 26 årig tjej som har tränat fotboll i tio år. Jag har för några år sedan slutat med fotbollen men faktum kvarstår – jag har breda, kraftiga lår och vader som jag tror är ganska mycket till följd av sporten. När jag styrketränar kan jag oftast ta tyngre vikter på ben och rumpövningar än andra tjejer i min ålder men jag ser ingen förändring på formen. Kan man förändra sin kropp nu efter så många år av samma (i detta fallet fotboll) träning? Finns det en chans för mig att få slankare lår och vader och vad ska jag i så fall fokusera på då?

    Tack på förhand!
    //Sofia

    Svara
    • Formen på dina lår kan du inte ändra på. Du kan enbart påverka mängden muskelmassa och fettmassa du bär på dem.

      Anledningen till ditt utseende är ett av dessa alternativ; du är genetiskt byggd så att din underkropp är proportionerligt större än din överkropp, du bär extra fettvävnad där, eller att du bär extra muskelvävnad där.

      Utifrån hur du beskriver din situation så låter det som att det är oproportionerligt mycket muskelmassa runt dina höfter och lår. Att styrketräna dessa muskler kommer ENBART att förvärra problemet du säger dig uppleva. Man kan inte omforma eller ”tona” sina muskler, bara göra dem mindre eller större.

      Mitt tips är att du slutar träna benen (muskelmassan försvinner då) tills din figur ser ut mer som du önskar dig eller funderar på om det kan se bra ut som den är. Kanske skulle du få en bättre figur genom att arbeta lite på övre kroppen för visuell balans. Eller så kanske det du tror är muskler faktiskt till stor del är fett och du skulle bli mycket nöjdare bara du förlorade lite fettmassa!

      Jag kan i alla fall glädja dig med att din sportutövande INTE har gett dig en permanent förändring av din kroppsstruktur, det avgörs av din benstomme och du kan ändra övriga variabler med din diet och träning 🙂

      Svara
    • Resultatet av de där studierna har vi redan diskuterat ett flertal gånger i podden. Kortversionen varför det fortfarande är rimligt att träna på högre procent av 1RM: När du tränar på riktigt låga vikter behöver du i stort sett gå till fail för att stimulera hypertrofin, men det är samtidigt svårt att gå till äkta fail eftersom man gärna ger upp av andra skäl än att muskeln är helt utmattad.

      Svara
  2. Hej!
    Superbra pod!
    Men saknar bra svar på två frågor.
    Först, hur tänker man med mat o träning om man som jag vill hålla sig under 83 kg och ändå bli så stark som möjligt? Ligger just nu på ca 86, men går lätt ner genom att sluta med kreatin o hålla lite diet i ca två veckor.
    För det andra så resonerar ni en del om när man äter efter träningen men inget om att äta före. Ska jag orka med ett effektivt två timmars pass kan jag inte göra det på fastande mage. Rekommendationer? Forskningsrapporter?

    Hlsn /JJ

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.